Eveniment Importate

Salamul de Sibiu a devenit marca recunoscuta la nivelul UE

Vineri, 19 februarie 2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a  anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016, in cadrul caruia Salamul de Sibiu a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.
 
Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul Salam de Sibiu dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 19 februarie 2016.
 
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece.
 
Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice – vin alb, vin rosu, vin rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
 
Cea mai importanta contributie in crearea gustului sunt aromele formate in cursul fermentatiei, care incepe din  momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare, din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si cele formate prin degradarea lipidelor.
 
Astfel, Salamul de Sibiu avand o perioada de maturare-uscare indelungata de minim 60 de zile in prezenţa mucegaiului nobil, are o aroma specifica, inconfundabila.
 
Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentaţie foarte bogata care atesta ca produsul a inceput concomitent in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului si cel a Vaii Prahovei. (Sursa: agroromania)

Related posts

DIESELpoint Plus, completează portofoliul Oscar Downstream cu un serviciu premium

Transilvania Business

Hygia Consult aplică cu succes conceptul “patru ochi” în accesarea fondurilor europene

Dezvoltați competențe în workplace, property și facility management la ROFMEX 2019

Ionut Oprea

Antreprenorii din Prahova sunt puși față în față cu revoluția digitală

Ionut Oprea

Start pentru desemnarea celor mai importante proiecte ale industriei IT din acest an

Ligia Voro

Viitorul energiei, văzut de la Sydney

Transilvania Business

Recrutarea, retenția și dezvoltarea profesională a angajaților într-o perioadă de schimbări majore în industria de Outsourcing

Stefana Muresan

Proiectul legii dării în plată nu ajută economia

Transilvania Business

Conferinţele Transilvania Open 4 Business 2017 încep pe 18 Mai, la Cluj.

Raluca Ursu

Jazz Up Sea Festival revine la Constanța cu două concerte de jazz în ultimul weekend de vară

Papuc Irina

S-au pus în vânzare bilete pentru DreamHack Bucharest 2016

Transilvania Business

150 de manageri, programatori, specialiști HR și marketing din peste 20 de companii de IT din România participă la Regatta IT 2018

Ionut Oprea

Timișoara devine Capitala Antreprenoriatului European în 11 și 12 octombrie 2017

Stefana Muresan

Summit-ul HR-ilor la Cluj-Napoca, eveniment de referință în industria resurselor umane

Stefana Muresan

Fondurile europene și Ajutoarele de Stat 2014-2020

Avantajele Romaniei, promovate la Greet Vienna

B2B Expo și infoTRIP, Secțiuni centrale ale Conferinței Meat & Milk 2016

PatriotFest, primul concurs de inovare pentru securitate națională

Stefana Muresan

ADR Vest – 20 de ani de la înființare

Stefana Muresan

Romania, consolidare pe harta industriei de outsourcing

Transilvania Business

Kromatic, singura spalatorie inteligenta din Romania

AFROJACK SI HARDWELL – headlineri la UNTOLD

Transilvania Business

The short-list for SEE Real Estate Awards

Michael Dörr, Fermierul Anului în Germania, Speaker RALF 2017

Stefana Muresan

Leave a Comment