Eveniment Importate

Salamul de Sibiu a devenit marca recunoscuta la nivelul UE

Vineri, 19 februarie 2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a  anuntat ca a fost publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Regulamentul de punere in aplicare al Comisiei Europene din data de 9 februarie 2016, in cadrul caruia Salamul de Sibiu a fost inregistrat ca produs de Indicatie Geografica Protejata.
 
Conform procedurilor de inregistrare a unei denumiri in Registrul Denumirilor de Origine Protejate si al Indicatiilor Geografice Protejate, nu a fost depusa in termenul legal nicio declaratie de opozitie.

Astfel, potrivit termenelor Regulamentului de punere in aplicare al Comisiei Europene, produsul Salam de Sibiu dobandeste denumirea de indicatie geografica protejata, la 20 de zile de la publicarea Regulamentului in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, deci termenul curge de la data de 19 februarie 2016.
 
Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenita de la porci ajunsi la maturitate si din slanina tare. Amestecul este umplut in membrane naturale si/sau colagenice si supus afumarii cu lemn de esenta tare, maturarii si uscarii la rece.
 
Pentru maturare se utilizeaza produse alcoolice – vin alb, vin rosu, vin rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagra. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care contin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.
 
Cea mai importanta contributie in crearea gustului sunt aromele formate in cursul fermentatiei, care incepe din  momentul umplerii in membrana si se desavarseste prin procesele de afumare la rece si maturare-uscare, din zaharurile adaugate, din aminoacizii existenti sau din cei formati prin hidroliza proteinelor, precum si cele formate prin degradarea lipidelor.
 
Astfel, Salamul de Sibiu avand o perioada de maturare-uscare indelungata de minim 60 de zile in prezenţa mucegaiului nobil, are o aroma specifica, inconfundabila.
 
Romania are o traditie de peste 100 de ani in producerea Salamului de Sibiu, pentru care exista o documentaţie foarte bogata care atesta ca produsul a inceput concomitent in doua zone diferite din Romania, arealul Sibiului si cel a Vaii Prahovei. (Sursa: agroromania)

Related posts

Karpatia Horse Show. Spectacolul unic al echitației de top mondial revine pentru a VI-a ediție 

Ligia Voro

Speakerii L.I.F.T. 2019: Călin Ştefănescu, antreprenor

Ligia Voro

Din iunie, zboruri Cluj-Bucureşti cu Blue Air

Transilvania Business

CEO Conference – Shaping the Future: Evenimentul anual de referinta al mediului de afaceri din Romania se desfasoara marti, 22 mai 2018, in Bucuresti

Stefana Muresan

”Romania Blockchain Summit”, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Sud-Estul Europei

Stefana Muresan

Sucursala BNR din Timișoara invită publicul la ”Ziua porților deschise”

Stefana Muresan

Cristian POPESCU, Partener, Popovici Nițu, Stoica și Asociații, participă la PRIA IT&C and Intellectual Property 2018, în 22 mai, la București

Ionut Oprea

ERA PARK Iasi, extindere 30.000 mp

Transilvania Business

Horizon 2020 – Propuneri de proiecte pentru Renasterea Rurala

Transilvania Business

Sectorul sanitar public va trebui să-si privească prin lentile economice activitatea

Marius Ghenea si Dragos Popescu vin la Baia Mare cu BusinessDrive

Stefana Muresan

Opening of the T2 satellite

Transilvania Business

IMWorld 2017 anunță primele soluții digitale: IoT, chatboți cu AI, softuri pentru IMM și tehnologii în premieră: “big brother”ul utilajelor de producție

Stefana Muresan

Sibiu – Premiile Cluburilor Francofone de Afaceri

UMF70. Șapte decenii de prestigiu, performanță și profesionalism

Transilvania Business

Raluca Voivozeanu este acum fondatoarea PRIAevents

Transilvania Business

„Ilinca”, mobilierul bebeluşilor fericiţi

Conferința Linked Culture 2019 – Management și Marketing cultural

Stefana Muresan

Business Review anunta conferinta Realty 2016

Portland, un nou premiu

Bogdan CHIRIŢOIU, Preşedintele Consiliului Concurenţei, participă la Conferința PRIA Competition Cluj-Napoca în 23 octombrie 2018

redactia

Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

Daimler lanseaza in Romania productia cutiilor de viteze automate cu nouă trepte

Paris Real Estate Week: a programme fully focused on the future of cities

Ionut Oprea

Leave a Comment