Miercuri, 2 martie, la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, a avut loc cel mai important eveniment din sectorul IT din Transilvania, Cluj Connecting Day. Acesta a fost organizat de BRINEL, cel mai important integrator de soluții IT din Transilvania și CISCO, liderul mondial din sector.
Specialiștii CISCO și Brinel au făcut demonstrații și le-au prezentat celor prezenți la eveniment cele mai noi soluții IT pentru firmele lor, inovații pentru care activează în sistemul medical și alte noi tehnologii. Cu această ocazie Marcel Borodi, CEO Brinel, a declarat că sectorul în care operează compania sa este unul plin de provocări și, cu toate acestea, este optimist, fiind convins că firma sa va înregistra creșteri și în perioada următoare. Astfel,în 2015, Brinel a înregistrat o creștere de 10-15%, iar în 2016, deși s-a constatat un blocaj cauzat de schimbările politice de la finalul anului trecut, este de așteptat o creștere similară, care va fi evidentă, probabil, după luna mai. Borodi a recunoscut că în România există o mare deschidere către noile tehnologii mai ales în domenii precum educația și medicina, dar interesul este evident și în sectoarele care sunt propulsate în această perioadă de fondurile europene. „IT-ul nu mai este doar o utilitate. El a devenit un accelerator al afacerilor, dar tinde să devină un ingredient miraculos al supraviețuirii în noua etapă a schimbărilor disruptive. Schimbarea se produce accelerat pe mai multe axe, și în planuri diferite, iar fără un suport tehnologic adecvat, nu poți rezista. Daca nu te sincronizezi cu evoluția tehnologică, decizi că nu vrei să-ți mai continui activitatea în maxim 3 ani. Alegerea unui nou model de business, a platformelor IT&C care îl fac funcțional pe termen lung, și a partenerilor care le pot susține, devin decizii de importanță strategică” a spus Marcel Borodi.
Pena: “Trăim un efect de digitalizare a societății”
Pe de altă parte, directorul general al CISCO România, Dorin Pena, a remarcat că a crescut în ultimii ani interesul investitorilor din zona privată pentru noile tehnologii și că se simt puternic investițiile europene pe piața IT din România. “Totuși, cred că am pierdut déjà doi ani pentru programele europene, iar șansele să mai apară o extindere după 2020 sunt destul de mici, așacă se vor pierde bani”, a afirmat reprezentantul CISCO. El a mai declarat că România oferă companiilor din sectorul IT o forță de muncă bine pregătită, foarte tânără, care face față provocărilor din domeniu. Cu toate acestea, deja se simte pe piață o lipsă a oamenilor “buni”. Salariile tentante și mediul de lucru din IT, însă, i-au convins pe mulți români plecați în străinătate să se decidă să se întoarcă în România, unde, déjà, se poate trăi la același nivel ca în Occident, cu ajutorul veniturilor din sctor. ”Trăim un efect de digitalizare a societății. Întrebarea este cum putem să ne adaptăm la ceea ce ne așteaptă. Asistăm, deja, la o explozie în ceea ce privește cantitatea de date și aplicații. În 2015, la nivel global, au fost descărcate peste 180 de miliarde de aplicații mobile. Până în 2020, vor fi conectate la internet 50 de miliarde de dispozitive, la o populație de 9 miliarde de oameni. Peste 90% din datele disponibile pe aceste dispozitive vor fi stocate în silozuri de date, izolate şi greu de folosit. Greu decriptabile vor fi şi atacurile cibernetice, care vor folosi tehnologii sofisticate și vor avea o rază de acţiune mult mai largă”, a argumentat Dorin Pena.