Importate Turism

Aeroportul Iași dezvolta un cluster de turism

În ultimii ani, Aeroportul Iași a făcut toate demersurile necesare în vederea dezvoltării și modernizării sale, o preocupare majoră fiind aceea de a crește impactul economic al aeroportului asupra comunității. Pentru a face un pas în plus în acest demers, Aeroportul Iasi a invitat organizații și instituții cu activitate și atribuții în turism, în vederea realizării unei colaborări în cadrul unui CLUSTER, pentru ca in final eforturile comune să accelereze dezvoltarea turismului în Iași. Turismul este un vehicul important pentru dezvoltarea locală și regională și o industrie cu o mare diversitate în termeni de sectoare pe care le include (hoteluri, restaurante, transporturi, servicii turistice, shopping, cultură etc.).

 

O primă intâlnire, de inițiere a clusterului de turism, este programată în data de 22 martie, de la ora 10:00, în Sala Mozart a Complexului Palas.

 

Investițiile privind modernizarea Aeroportului din Iași creează premisele unei clusterizări, aeroportul fiind principala cale de acces internațional, în lipsa unei infrastructuri rutiere și feroviare la standarde europene. Dezvoltarea aerogării ieșene este una spectaculoasă (în 2012 exista o singură cursă externă, iar în prezent sunt 16 curse, urmând a se lansa noi rute în curând), cu o creștere a traficului peste așteptări (381.000 de pasageri în 2015 si o estimare de 850.000 până la sfârșitul lui 2016), iar acest lucru dovedește potențialul de creștere a sectorului turism în Iași și în regiune.

 

„Consider că putem contribui la promovarea inițiativelor de succes din România privind dezvoltarea economică regională, prin cooperarea dintre stakeholderii diferitelor domenii de activitate, specifice sau conexe activității turistice. Odată cu dezvoltarea Aeroportului Iasi, orașul nostru este conectat cu centre culturale, economice și turistice din Europa și din întreaga lume, deschiderea de noi curse internaţionale la Iasi însemnând nu doar posibilitatea pentru ieşeni de a pleca, ci şi posibilitatea pentru străini de a veni aici. Aeroportul Iasi rămâne principalul motor de dezvoltare economica în regiune, dezvoltarea tursimului local fiind strâns legată de dezvoltarea aeroportului. Concret, cifrele de anul trecut arată o creștere a servicilor turistice locale de 40% față de 2012. Insă, la acest capitol se poate face mai mult. In plus, cele peste 1630 de monumente istorice ce fac parte din patrimoniul județului Iasi nu sunt puse în valoare într-un mod coordonat, fapt ce limitează acțiunile de promovare a acestora, precum și posibilitățile de întreținere/reabilitare”, sustine Marius BODEA, presedintele C.A. al Aeroportului International Iasi.

CLUSTERUL DE TURISM IAȘI

 

CONTEXT

 

Cooperarea dintre sectorul public și cel privat este un element esențial pentru dezvoltarea turismului, exemplu în acest sens fiind Clujul. Evenimentele organizate în anul 2015 în Cluj, cu susținerea instituțiilor locale, au dus la o creștere a numărului de turiști cu peste 20% față de anul anterior.
Investițiile din ultimii ani la Aeroportul din Iași creează premisele unei clusterizări, fiind principala cale de acces internațional în lipsa unei infrastructuri rutiere și feroviare la standarde europene.

 

CONCEPT

 

Clusterul reprezintă o concentrare geografică de întreprinderi și instituții interconectate dintr-un anumit domeniu, legate prin aspecte comune și complementarități. Principalele elemente sunt proximitatea spațială între potențialii membri ai unui cluster și depășirea individualismului pentru a trece la un nivel de cooperare ce ar îmbunătăți situația zonei în ansamblu. De asemenea, clusterul stimulează colaborarea dintre companii și instituțiile publice, cât și dintre companii și instituțiile educaționale.
STRATEGIE

 

Clusterul poate reprezenta principala forță în dezvoltarea turismului prin faptul că încurajează atât competiția, cât și cooperarea, contribuind la creșterea atractivității Iașiului ca destinație turistică. În același timp, evoluția turismului are impact asupra economiei din zonă prin utilizarea preponderent a resurselor locale. Schema de mai jos prezintă principalele obiective ce se doresc a fi atinse în cadrul clusterului de turism.

Related posts

Producătorul vinurilor LILIAC (Batoș-Lechința) pregătește facilități de cazare în vie

Stefana Muresan

O asociere de firme, interesată de contractul de 9,3 mil. de lei pentru transformarea Lacului lui Binder din Sibiu în zonă de agrement

Stefana Muresan

Karpatia Horse Show. Spectacolul unic al echitației de top mondial revine pentru a VI-a ediție 

Ligia Voro

Localitatea Borșa din Maramureș ar putea fi atestată stațiune turistică de interes național

Stefana Muresan

Proiectul Reveal Alma Vii – Redecoperiți Alma Vii, la început de drum

Ligia Voro

Proiectul de buget pe anul 2019 al Ministerului Transporturilor, aviz pozitiv în comisii. Lista principalelor proiecte

redactia

#IamWIZZcrew – Cea mai mare campanie de recrutări

Ionut Oprea

Cursa dintre Timişoara şi Bucureşti a fost cea mai solicitată anul trecut, în traficul aerian intern

Robert Bloancă

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Helios Phoenix extinde cu peste 10,000 m2 parcul industrial Olympian Park din Brașov

Clujul, promovat cu succes la Salonul Mondial de Turism de la Paris

Stefana Muresan

Joyful Teaching, un proiect de succes

Oferta turistică a Clujului, promovată în cadrul Târgului Internațional de Turism al României

Stefana Muresan

Încep lucrările la viitoarele Băi Sărate din Ocna Mureş, investiție de de 5,9 mil. euro

redactia

Turismul și localurile din Maramureș, grav afectate de pandemie

Nora Dumitrescu

Wizz Air introduce două rute noi în Praga și Sevilla

Papuc Irina

ERA PARK Iasi, extindere 30.000 mp

Transilvania Business

Primăria Hunedoara, încasări de peste 1 milion de euro din Castelul Corvinilor

Stefana Muresan

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Traian Dan

Orașul Oradea a fost inclus în topul celor mai sigure destinații europene

Traian Dan

Sales & Marketing Conference

Transilvania Business

Lacul Ursu din Sovata, redeschis pentru îmbăiere

Stefana Muresan

Reteaua de sanatate Regina Maria și omul de afaceri Horia Ciorcila, parteneriat de 15 milioane euro in Cluj Napoca

Stefana Muresan

Muzeul Bucovinei a lansat propria ciocolată cu ocazia aniversării a 120 de ani de la înființare: produsă la Cisnădie

Papuc Irina

Leave a Comment