Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piata imobiliara locala continua ciclul de crestere

Colliers International: piața de investiții a fost segmentul vedetă în 2015, fiind primul an post-criză când activitatea tranzacțională a indicat cu adevărat revitalizarea acestui sector. Nivelul sănătos al tranzacțiilor, cât și intrarea pe piață a unor investitori noi, arată intensificarea interesului pentru România ca destinație pentru investiții. Segmentul de birouri a fost dominat de sectorul de outsourcing, prin companii noi sau extinderi ale celor deja existente, atrase de oportunitățile pieței locale. De asemenea, situația macroeconomică favorabilă susține sentimentul pozitiv al pieței imobiliare. Creșterea salariilor de 8,4% și a consumului cu 4,7% comparativ cu 2014 s-au reflectat în performanțe mai bune pentru retaileri.

”În comparație cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, România se bucură de cerere internă sănătoasă și există semne concrete care arată că atractivitatea țării este în creștere. Investitori internaționali și dezvoltatori încearcă să acapareze tot mai mult din potențialul pieței, într-un timp cât mai scurt. Crești/te adaptezi sau dispari, acesta este spiritul actual al pieței imobiliare. Există un număr mare de proiecte anunțate pe toate sectoarele, iar lupta va fi câștigată de cel care se va alinia cel mai repede tendințelor și cerințelor pieței”, consideră Ilinca Păun, Managing Director Colliers International Romania.

Piața de birouri:

Peste 360,000 m2 de birouri urmează a fi livrați în 2016, iar interesul pentru potențialul pieței este confirmat de numărul mare de contracte de preînchiriere deja semnate – mai mult de jumătate din stocul ce urmează a fi livrat. În ceea ce privește activitatea tranzacțională, spre deosebire de anul trecut, când pe piață s-au remarcat câteva tranzacții reper, în 2016, vom asista la mai multe tranzacții de dimensiuni medii, cu suprafețe mai mici, cuprinse între 3,000 – 5,000 m2.

”Sectorul de outsourcing va fi și în 2016 principalul generator de cerere de spații de birouri. Cel mai important aspect al acestei creșteri este lărgirea spectrului de interes pentru România, astfel că nu doar costurile sunt principala atracție, ci mai degrabă valoarea și calitatea serviciilor livrate. Ne așteptăm la o cerere sănătoasă și susținută de spații noi de birouri în următorii ani ”, consideră Ramona Marusac, Associate Director Office Agency, Colliers International.

Piața de retail:

Piața de retail din România a raportat o efervescență tot mai mare în ultimii 2 ani, impulsionată de contextul economic pozitiv dar si de creșterile salariale (8,4% yoy comparativ cu 2014).  Acestea s-au reflectat în creșterea consumului (5.7% în comparație cu anul anterior) si implicit intr-un nivel mai mare al vânzărilor operatorilor de retail, majoritatea înregistrând creșteri între 10- 20% în comparație cu anul trecut.

”Pentru 2016 sunt anunțate livrări noi de centre comerciale atât în București, cât și în orasele mari din țară. Conform estimărilor noastre, stocul de centre comerciale din România va creste cu 500,000 m2 până în 2020, numeroase proiecte fiind deja în construcție sau anunțate spre livrare in următorii ani. Dintre orașele mari, Timișoara este unul dintre cele mai active ca urmare a rezultatelor bune pe care retailerii deja prezenți pe piața le-au înregistrat, astfel că la sfârsitul lunii martie se așteaptă livrarea celei de-a doua faze a proiectului Timișoara Shopping City (NEPI) cu o suprafață închiriabilă de 45,000 mp. Alte două proiecte sunt anuntate spre livrare în următorii doi ani, iar din analiza noastră, daca toate aceste proiecte vor fi livrate anul viitor, Timișoara se va confrunta cu un surplus de 50,000 mp non-food retail pe care va trebui să îl absoarbă în următorii ani.

O altă tendință vizibilă este diversificarea tot mai mare a conceptelor cu care retailerii vin în întâmpinarea consumatorilor în dorința lor de a atrage tot mai mulți vizitatori în magazine și de a îmbunătăți în permanență experiența lor de cumpărare”, a declarat Liana Dumitru, Associate Director Retail Agency Colliers International.  

Piața de industrial:

Piața de industrial a continuat ciclul de creștere anticipat încă din anii precedenți, fiind dublată și de modificări ale stocului existent. În București, pentru prima oară în ultimii ani, a început dezvoltarea unor proiecte noi ce urmează a se finaliza anul acesta, însumând mai mult de 100,000 m2 ce se vor adăuga celor 941,000 m2 raportați la finalul anului precedent. Consolidarea sectorului de industrial se extinde tot mai mult în afara capitalei, iar vestul țării este următoarea concentrație de proiecte de tip industrial, orașe precum Timișoara, Cluj Napoca acaparând tot mai mult din cererea nouă

 ”Piața locală a atras în ultimii ani marii dezvoltatori și investitori, interesați de crearea unor platforme industriale regionale. România devine astfel o verigă strategică, ceea ce se concretizează într-o piață cu un ritm susținut de creștere, dar în același timp, caracterizată de stabilitate și maturitate. În 2016, vom vedea și dezvoltări speculative, care arată interesul dezvoltatorilor, mai încrezători în piață. Sectorul de producție își va menține evoluția pozitivă, și chiar vedem interes și pentru alte segmente, nu doar pentru cel de automotive care a dominat acest sector până acum”, spune Costin Bănică, Associate Director Colliers International.

În 2015 au existat o serie de factori care au creat contextul propice pentru activitatea mai intensă pe care a înregistrat-o piața locală de investiții. Fluxurile de capital global favorabile, mediul macroeconomic stabil, lichiditatea de piață crescută, cât și accesul mai facil la finanțare, au creat contextual potrivit, asigurand o activitate tranzacțională cu valoare totală de cca. 900 milioane Euro.

”Pentru 2016, ne așteptăm la o piață cu volume investiționale similare cu cele înregistrate în 2015. Tranzacțiile închise până acum sunt manifestarea interesului în creștere din partea investitorilor, și cu siguranță vom vedea și anul acesta nume noi pe piața locală. Deși intensificarea activității a avut deja efect asupra prețurilor, România încă oferă un nivel atractiv al randamentelor în comparație cu restul piețelor din regiune. Costul finanțării este înca semnificativ mai ridicat decât în piețele din Europa Centrala si de Vest, însă trendul de scădere a început, crescând astfel competitivitatea României ca destinație de investiții”, a declarat Robert Miklo, Associate Director Investment Agency Colliers International.

Colliers International

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 554 birouri din 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 10 ani.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rafinament francez în ţinutele business de la Alisia Enco

Articolul următor

P3 Logistic Parks, plan de dezvoltare amplu

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share