Importate Sanatate

Inaugurare sală de kinetoterapie la Institutul Clinic Fundeni

Institulul Clinic Fundeni  a inaugurat miercuri, 30 martie 2016, începând cu ora 10.30, Sala de Kinetoterapie din cadrul Compartimentului de Recuperare unde pacienții cu hemofilie vor putea beneficia de serviciile de recuperare necesare, pe baza recomandării medicilor de specialitate care au în îngrijire acești bolnavi.

Recuperarea medicală reprezintă o componentă importanta a îngrijirii multidisciplinare a pacienților cu disabiliăți neuromusculare și articulare, inclusiv a pacienților cu hemofilie și este pas important pentru îmbunătățirea calității vieții acestor pacienti.

La inaugurare au luat cuvântul: Conf. Univ. Dr. Carmen ORBAN, Doctor în ştiinţe medicale/Manager al Institutului Clinic Fundeni; Prof. Univ. Dr. Daniel CORIU, Medic primar hematologie, doctor în ştiinţe medicale/Director Centrul de Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni; Daniel ANDREI, Președinte Asociaţia Română de Hemofilie; Nicolae ONIGA, Președinte, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România; Dr. Maria-Cristina GACEA, Medic specialist recuperare medicală, medicină fizică și balneologie; Dr. Adriana DIACONU, Medic primar pediatru supraspecializat în hemato-oncologie pediatrică/Șef secție pediatrie I, Institutul Clinic Fundeni; Dr. Melen BRÂNZĂ, Medic specialist, hematologie adulți, Institutul Clinic Fundeni.

„În prezent, în Romania, acordarea asistenței medicale specifice bolnavului cu hemofilie nu este foarte bine reglementată, iar pacienții din județele indepărtate față de centrele universitare sunt cei mai dezavantajați. Această situatie, precum  și faptul că hemofilia este o boală cu impact negativ major asupra vieții acestor bolnavi ne-a determinat să venim în ajutorul acestora și să ne gândim la înființarea sălii de kinetoterapie în cadrul institutului.

Serviciile de recuperare de care bolnavii cu hemofilie vor putea beneficia în cadrul salii de kinetoterapie pe care o inauguram acum, este un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților”, a declarat Conf. Univ. Dr. Carmen Orban,  Manager al Institutului Clinic Fundeni.

Hemofilia este o boală de sânge rară în care procesul coagulării sângelui este afectat datorita absentei sau prezenței în cantități insuficiente a unor factori ai coagulării (factorul VIII al coagulării, respectiv factorul IX).

Hemofilia este o boală ereditară, transmisă de mamă baieților, cei care fac boala. Hemofilia este o boală care se manifestă doar la băieți, fetele fiind doar purtătoare ale genei.

Conform datelor Federaţiei Mondiale de Hemofilie (WFH) şi ale Consorţiului European de Hemofilie (EHC), nu există diferenţe notabile ale frecvenței hemofiliei, legate de zona geografică, rasă sau de nivelul socio-economic. Incidenţa bolii este de 20 – 25 bolnavi la 100.000 persoane de sex masculin, respectiv 1 bolnav la 10.000 persoane din populaţia totală.

În funcție de nivelul seric al factorului de coagulare care lipsește, se descriu 3 grade de severitate ale hemofiliei:

– forma uşoară, cantitatea de factor de coagulare este >5% – <40%  
– forma moderată, cantitatea de factor de coagulare cuprinsă între 1– 5%  
– forma severă, cantitatea factor de coagulare <1% din normal
 
Manifestarea clinică este diferită, în funcție de severitatea bolii.

Pacienții cu forme severe de boală prezintă hemoragii spontane la nivelul articulațiilor și mușchilor, în general fără o cauză evidentă, chiar și la mersul obisnuit. De fapt, primele semne de boală, apar când copilul începe să facă primii pași. De aceea este important tratamentul profilactic inițiat cât mai rapid la acesti pacienți.

Pacienții cu forme medii de boală pot avea ocazional hemoragii spontane; hemoragii prelungite în urma traumatismelor minore sau intervențiilor chirurgicale.

Pacienții cu forme ușoare de boală sunt diagnosticați adesea întâmplator, cu ocazia unor intervenții chirurgicale sau a traumatismelor majore.

Tratamentul este complex și constă în prevenirea și tratarea episoadelor de sângerare, cat și în prevenirea și recuperarea sechelelor articulare și musculare.

Tratamentul profilactic a fost introdus în Romania abia la sfârșitul anului 2014, pentru copii 1-18 ani cu formă severă de boală. Din pacate, cadrul normativ actual nu dă posibilitatea continuării profilaxiei la pacienții care depășesc vârsta de 18 ani.

Lipsa accesului la un tratament corect al episoadelor hemoragice și initierea rapidă a acestuia,  duce la periclitarea vieții pacienților cu hemofilie.
 
Tratamentul este însă de lungă durată și nu constă doar în tratamentul episoadelor hemoragice. Este necesară o abordare multidisciplinară ce reunește o întreagă echipă: medicul hematolog, medicul pediatru, medicul stomatolog, medicul de familie, medicul ortoped, medicul de recuperare, kinetoterapeutul, asistentul de fizioterapie, psihologul, asistenta medicală, dar și alte specialități.

În România există aproximativ 2 000 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1 200 prezintă o formă severă care necesită tratament cu factor de coagulare.

Numărul insuficient al personalului medical, inexistența unor cursuri de formare profesională a personalului medical pentru a trata pacienții cu hemofilie conform practicilor europene actuale în acest domeniu, precum și un cadru normativ insuficient din perspectiva asigurării unui management corespunzător al bolnavului cu hemofilie (începand cu diagnosticul, continuând cu monitorizarea și tratamentul acestor bolnavi – inclusiv cel de recuperare), reprezintă  o reală problemă pentru viața bolnavului cu hemofilie în România.

Informarea corectă a bolnavilor despre boală  este extrem de importantă. Hemofilia este o boală ereditară, ceea ce înseamnă că nu poate fi prevenită, dar putem afla de riscul apariției ei din timp și ne putem pregăti pentru tot ce înseamnă acest lucru. Este foarte important planningul familial înaintea unei posibile sarcini, în special în cazul familiilor cu istoric de hemofilie. Se pot face teste genetice pentru a evidenția purtătorii și pentru depistarea defectelor ce produc boala.

De asemenea, extrem de important este să existe o informare cât mai largă  a populației despre riscurile si caracteristicile acestei boli  (spre ex. hemofilia nu este  contagioasă, copiii trebuie să evite loviturile, iar cei din jur, colegii, cadrele didactice, familiile trebuie să-i protejeze).

Datorita accesului limitat la tratament adecvat, o mare parte din pacienții cu hemofilie din țara noastră au deformări articulare severe, cu dizabilități permanente, ceea ce le face dificilă inserția profesională și întemeierea unei familii proprii.

Institutul Clinic Fundeni vine în sprijinul bolnavilor de hemofilie inaugurând sala de kinetoterapie ca un exemplu al abordării integrate si multidisciplinare a pacienților.  Aici bolnavii pot beneficia de un program de recuperare individualizat în urma unei evaluări clinice specializate. Acesta este un pas important pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților și evitarea aparițiilor dizabilitatilor prea deseori intalnite în cazul bolnavilor cu hemofilie din România.

Personalul care își desfasoară activitatea în cadrul Compartimentului de Recuperare:

– Dr. Gacea Maria-Cristina– medic specialist recuperare, medicină fizică și balneologie
– Bogdan Goga – kinetoterapeut
– Gheorghe Kereszy – profesor CFM

Dotarea sălii de kinetoterapie: Spalieri, bandă de mers, bicicleta ergometrică, cușcă Rocher, masa Bobath pentru exerciții pasive și scripetoterapie, bare paralele pentru reeducarea mersului, placa de balans pentru echilibru, fizioball.

Proceduri terapeutice:
– terapie în oglindă;
– terapie Vojta;
– kinesiotaping;
– ergoterapie individuală;
– electroterapie: curenți galvanici, curenți de joasă și medie frecvență, electrostimulare cu determinare EMG, ultrasonoterapie, laserterapie, crioterapie.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să contactaţi: raluca.voivozeau@priaevents.ro / 0744 584 661.

Related posts

Noul ministru al Sănătății din România este din Sibiu. A lucrat în spitale din Europa și este chirurg la Polisano

Papuc Irina

Cea mai mare firmă românească de construcții donează Spitalului Județean Sibiu o linie de testare pentru coronavirus

Papuc Irina

ROMGAZ participă la ExpoEnergiE

Transilvania Business

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Daniela Maier: “Vom aduce la Cluj mediatori urbani din Italia și Japonia”

Stefana Muresan

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Stefana Muresan

UMF Tîrgu Mureş menţine sus ştacheta performanţei

Stefana Muresan

Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume

redactia

Transilvania, raiul branzeturilor de calitate (IV) – Puturoasa de Trascău

Elite în business. Județul Mureș. Gedeon Richter România. Tradiție și inovație

Transilvania Business

10 ani de avocatură de business

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

Perspective internationale in arhitectura, la Cluj-Napoca

Transilvania Business

Lecții de business de la liderii marilor companii, oferite la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Zilele Agriculturii Romanesti

Transilvania Business

Ciocurile osoase, negii, bătăturile pot fi tratate natural

Stefana Muresan

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

redactia

UVT premiată pentru cel mai bun parteneriat dintre companii și instituțiile academice

Cegedim: Topul celor mai mari companii din piaţa de medicamente: AbbVie, Sanofi și Novartis

Stefana Muresan

Priorități de investiții POR 2014-2020 în Regiunea Vest

Noua conducere a Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici. „Misiunea noastră este să asigurăm accesul pacienților la medicamente”

Ion Surdu

Eficiența energetică, catalizator pentru primul summit internațional

Transilvania Business

Rockwell Automation opens new office in Romania

Donație de mânere antimicrobiene pentru spitalele din prima linie

Nora Dumitrescu

Leave a Comment