Importate Lideri si afaceri

Grup de lucru pentru invatamant dual

La inceputul acestui an s-a infiintat Grupul de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional, format din Camera de Comert Romano-Germana (AHK Romania) si Cluburile Economice Germane din tara, cu sustinerea Ambasadei Republicii Federale Germania. Acesta reprezinta experientele companiilor care au implementat proiecte de succes in invatamantul profesional, cum ar fi cele din Brasov, Sibiu sau Timisoara. Grupul de Lucru constituie o voce unitara a companiilor cu capital german din Romania implicate activ in proiecte de invatamant profesional.

Obiectivul principal al Grupului de Lucru Romano-German este de a initia si sustine dezvoltarea unor structuri sustenabile, functionale si de calitate pentru calificarea fortei de munca din Romania. Se urmareste de asemenea crearea unor perspective solide pentru tinerii din Romania, acestia fiind astfel pregatiti corespunzator pentru cerintele actuale din campul muncii si avand mai multe posibilitati de a avea un loc de munca asigurat.  

Aceste obiective pot fi atinse numai printr-un dialog continuu si constructiv cu toate partile implicate, mediul privat si autoritati, interesate de invatamantul profesional  din Romania.
Grupul de Lucru este de parere ca un sistem de invatamant de calitate poate fi construit doar prin implicarea directa a mediului privat si atrage atentia asupra OUG 94/2014, prin care Guvernul a introdus sistemul de invatamant dual. Invatamantul dual mentionat in OUG nu aduce nici un beneficiu din perspectiva angajatorilor, iar acestia nu au fost consultati la elaborarea Ordonantei, desi  mediului privat ii revine un rol foarte important. „Un sistem de invatamant, fie el dual sau profesional, in care actorii si beneficiarii principali sunt angajatorii, trebuie gandit, construit si dezvoltat doar impreuna cu ei. Trebuie implicati direct in elaborarea sistemului si a metodologiilor de aplicare, pentru ca ei stiu cel mai bine ce nevoi au si care sunt conditiile actuale ale pietei muncii” sustine Sebastian Metz, Liderul Grupului de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional si director general al AHK Romania.

Grupul de Lucru isi exprima astfel disponibilitatea de a contribui la atingerea unuia din obiectivele strategice ale Ministerului Educatiei: Reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual. Acest obiectiv are ca termen de finalizare luna iulie a acestui an si include: definirea contractului de formare profesionala in sistem dual, adaptarea planului cadru si a curriculei la nevoile pietei fortei de munca si asigurarea coordonari intre mediului privat si unitatile de invatamant.

In perioada imediat urmatoare Grupul de Lucru doreste sa ii contacteze pe reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a initia un dialog si a incepe o colaborare cu acestia. Astfel reprezentantii Grupului de Lucru vor aduce la cunostinta autoritatilor perceptiile si experientele sale in domeniul invatamantului profesional din Romania si isi va exprima viziunea in ceea ce priveste necesitatile de imbunatatire a actualului sistem.

Despre Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania)

Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent circa 530 de firme membre si este cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania este actorul principal in cadrul relatiilor economice romano-germane si promoveaza de peste zece ani cu succes relatiile economice dintre cele doua tari. Prin serviciile pe care le ofera si evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine firmele germane la intrarea lor pe piata romaneasca si, in egala masura, este partener pentru companiile romanesti interesate de piata germana.

Related posts

Parteneriat win-win pentru agricultură sustenabilă

Clifford Chance Badea asistă grupul BNP Paribas la preluarea activelor locale ale grupului german IKB

Stefana Muresan

Bosch – solutii inteligente pentru service-urile auto

Transilvania Business

Coșuri cadou corporate de sărbători – pentru succesul afacerii tale

Nicolae Pop

Hygia Consult aplică cu succes conceptul “patru ochi” în accesarea fondurilor europene

Grindeanu, mesaj de stabilitate investitorilor

Stefana Muresan

Enel va folosi contoare inteligente de la AEM din Timişoara

Stefana Muresan

Expansiunea ZOOT in Romania continua. De astazi si in Timisoara

Europarlamentarul Daniel Buda, intervenții importante în cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală a PE

Stefana Muresan

Șerban Țigănaș despre arhitectură, de la zei la pruncii nenăscuți

Ligia Voro

Happy Minds oferă evaluări de orientare vocațională

Stefana Muresan

The 4th annual CEE Manufacturing Excellence and Industrial Property Awards

Compania Jidvei a premiat câștigătorii Festivalului Național de Folclor „Strugurele de aur”

Ligia Voro

STAR–T – Scoala Tehnica Austriaca din Romania la Cluj Napoca

Cluj: Antares, cifră de afaceri de 9,2 mil. euro

Stefana Muresan

Eveniment marca BusinessMark: Optimizarea și automatizarea: cele două „must-uri” în lanțul de aprovizionare

Papuc Irina

Seria conferințelor Tax & Finance Forum 2018 s-a încheiat la Timișoara

redactia

DIESELpoint Plus, completează portofoliul Oscar Downstream cu un serviciu premium

Transilvania Business

„Tranzacțiile M&A, o perspectivă juridică și fiscală”

Papuc Irina

Afacerile furnizorului de soluţii IT Net Brinel au ajuns la 34 mil. euro

Stefana Muresan

Sinatra omagiat la Cluj prin 2 concerte aniversare de jazz

Transilvania Business

Premiera: World Credit Congress & Exhibition in Romania

Gala Elitelor Medicale Clujene, Ediția I

Horia Ciorcilă, de 16 ani președinte al Băncii Transilvania: creștere a cotei de piață de la 1,8 la 14%

Stefana Muresan

Leave a Comment