Importate Lideri si afaceri

Grup de lucru pentru invatamant dual

La inceputul acestui an s-a infiintat Grupul de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional, format din Camera de Comert Romano-Germana (AHK Romania) si Cluburile Economice Germane din tara, cu sustinerea Ambasadei Republicii Federale Germania. Acesta reprezinta experientele companiilor care au implementat proiecte de succes in invatamantul profesional, cum ar fi cele din Brasov, Sibiu sau Timisoara. Grupul de Lucru constituie o voce unitara a companiilor cu capital german din Romania implicate activ in proiecte de invatamant profesional.

Obiectivul principal al Grupului de Lucru Romano-German este de a initia si sustine dezvoltarea unor structuri sustenabile, functionale si de calitate pentru calificarea fortei de munca din Romania. Se urmareste de asemenea crearea unor perspective solide pentru tinerii din Romania, acestia fiind astfel pregatiti corespunzator pentru cerintele actuale din campul muncii si avand mai multe posibilitati de a avea un loc de munca asigurat.  

Aceste obiective pot fi atinse numai printr-un dialog continuu si constructiv cu toate partile implicate, mediul privat si autoritati, interesate de invatamantul profesional  din Romania.
Grupul de Lucru este de parere ca un sistem de invatamant de calitate poate fi construit doar prin implicarea directa a mediului privat si atrage atentia asupra OUG 94/2014, prin care Guvernul a introdus sistemul de invatamant dual. Invatamantul dual mentionat in OUG nu aduce nici un beneficiu din perspectiva angajatorilor, iar acestia nu au fost consultati la elaborarea Ordonantei, desi  mediului privat ii revine un rol foarte important. „Un sistem de invatamant, fie el dual sau profesional, in care actorii si beneficiarii principali sunt angajatorii, trebuie gandit, construit si dezvoltat doar impreuna cu ei. Trebuie implicati direct in elaborarea sistemului si a metodologiilor de aplicare, pentru ca ei stiu cel mai bine ce nevoi au si care sunt conditiile actuale ale pietei muncii” sustine Sebastian Metz, Liderul Grupului de Lucru Romano-German pentru Invatamant Profesional si director general al AHK Romania.

Grupul de Lucru isi exprima astfel disponibilitatea de a contribui la atingerea unuia din obiectivele strategice ale Ministerului Educatiei: Reglementarea si implementarea la scara nationala a invatamantului profesional dual. Acest obiectiv are ca termen de finalizare luna iulie a acestui an si include: definirea contractului de formare profesionala in sistem dual, adaptarea planului cadru si a curriculei la nevoile pietei fortei de munca si asigurarea coordonari intre mediului privat si unitatile de invatamant.

In perioada imediat urmatoare Grupul de Lucru doreste sa ii contacteze pe reprezentantii Ministerului Educatiei pentru a initia un dialog si a incepe o colaborare cu acestia. Astfel reprezentantii Grupului de Lucru vor aduce la cunostinta autoritatilor perceptiile si experientele sale in domeniul invatamantului profesional din Romania si isi va exprima viziunea in ceea ce priveste necesitatile de imbunatatire a actualului sistem.

Despre Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania)

Camera de Comert si Industrie Romano – Germana (AHK Romania) este reprezentanta oficiala a economiei germane din Romania. Infiintata in septembrie 2002, AHK Romania numara in prezent circa 530 de firme membre si este cea mai mare camera de comert bilaterala din Romania. AHK Romania este actorul principal in cadrul relatiilor economice romano-germane si promoveaza de peste zece ani cu succes relatiile economice dintre cele doua tari. Prin serviciile pe care le ofera si evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine firmele germane la intrarea lor pe piata romaneasca si, in egala masura, este partener pentru companiile romanesti interesate de piata germana.

Related posts

Romgaz, investiție de peste 136 milione euro în depozitul de gaze de la Sărmăşel și alte 87 milioane în depozitul Depomureş

Stefana Muresan

CTP: peste 150 milioane de euro investitie in CTPark Bucharest West

Ionut Oprea

APIA a finalizat analiza cererilor pentru ajutorul la motorină

Transilvania Business

Arad: Ditre, 180 de noi angajări

Stefana Muresan

HR | Seroussi, eleganta business-ului

Transilvania Business

Stratulat Albulescu advises Motion Equity Partners on the Romanian component of its investment in Educastream

Transilvania Business

Curaj, băncilor! – Investițiile în agricultură, profitabile pe termen lung

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 151-175

Ion Surdu

Concluzii după cea mai importantă conferință dedicată concurenței 

Ligia Voro

FOTO: Golf, soare și tentația hole-in-one la Transilvania Business Challenger

Ligia Voro

MedLife investește 5 milioane de euro în Ungaria. Este prima mutare a unei companii româneşti din sectorul medical privat în afara țării

redactia

Campionii în Business din Transilvania au fost premiați pe scena Operei Naționale Cluj-Napoca

redactia

Les possibilités d’investissements pour les entreprises françaises sont loin d’être épuisées en Roumanie

Andreea Mija – director general: “Expert Cleaning crește semnificativ în fiecare an și de aceea investim în capacitatea noastră operațională”

redactia

Interes major pentru Transylvania Horse Show 2016

BT și Fondul European de Investiții, finanțări cu garanții europene pentru IMM-uri în valoare de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

APIA preia cereri pentru ajutorul la motorina, trimestrul IV

Transilvania Business

Flanco vrea să investească 11 milioane de lei în 2020. Jumătate din business are legătură cu piața chineză

Papuc Irina

Teraplast, dividend de 0,0169 lei și acțiuni gratuite

Stefana Muresan

Primii 5 investitori aduc 6 mil. euro în Parcul Industrial Bistrița

PIN 2016 – Premiile Industriei Regionale IT & Outsourcing

Fraţii Pavăl au cumpărat un pachet de 4 milioane de acţiuni Cemacon

Stefana Muresan

Orașul în care companiile private investesc peste un milion de euro pentru a-l face primul ”SMART City” din România

Stefana Muresan

Asociația de afaceri Belgia-România "BEROBA" devine Cameră de Comerț Bilaterală

Ionut Oprea

Leave a Comment