Eveniment Importate

50 de speakeri la Transylvanian Clusters International Conference

Peste 50 de speakeri din România și din străinătate vin, la Transylvanian Clusters International Conference, pentru a vorbi despre inovarea deschisă și modul în care clusterele din industrii diferite și autoritățile locale pot dezvolta proiecte, menite să transforme Clujul într-un oraș inteligent.

Markku Markkula, președinte al Comitetului European al Regiunilor, Bror Samelin, expert pentru sistemele de inovare în cadrul Comisiei Europene, Rasmus Wiinstedt Tscherning,  preşedinte al Alianţei Europene pentru Industrii Creative, sunt doar câteva nume care vor completa agenda conferinței, ce va avea loc în 23-24 iunie, la Cluj Arena.

„La mijlocul lunii iunie, vom avea ocazia să aflăm, de la cei mai buni specialiști în domeniu, cum să dezvoltăm o cultură de colaborare între clustere, dar şi între companiile care le compun. Cu ocazia acestei conferinţe, vom face un prim pas spre dezvoltarea proiectului pe care ni l-am asumat toți organizatorii, acela de a transforma Clujul în Capitala Europeană a Inovării”, a spus Ciprian Morcan, reprezentantul Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord.

Capul de afiș al conferinței clujene este Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor (CoR), funcţie în care a fost ales în urmă cu un an. Fost membru al parlamentului finlandez şi actual consilier local al oraşului Espoo, Markkula este un susţinător al dezvoltării regiunilor, prin parteneriate între sectoarele public şi privat. La Cluj, Markkula va prezenta un set de soluții posibile pentru digitalizarea orașelor din Transilvania.

Cetățeanul trebuie să fie parte a procesului de inovare, este de părere Bror Samelin, expert pentru sistemele de inovare în cadrul Comisiei Europene, Direcția Generală pentru Comunicații, Rețele și Tehnologie (DG CONNECT), și creator al proiectului „Living Labs”. Inițiat în 2006, odată cu preluarea preşedinţiei UE de către Finlanda, proiectul include, azi, peste 170 de „living labs”, veritabile ecosisteme ale inovării, despre care Salmelin va vorbi la Transylvanian Clusters International Conference.
   
Phillipe Lattes este manager în domeniul inovaţiei în cadrul celui mai mare cluster aerospaţial european, Aerospace Valley, aflat în Franţa, la Toulouse. Acesta este, de altfel, unul dintre clusterele „gold” ale Europei, certificat primit datorită rezultatelor deosebite în domeniu, şi reuneşte 75 de mari companii, printre care Airbus sau Dassault, având în total 80 de centre de cercetare. Lattes vine la Cluj pentru a oferi asistenţă în drumul spre certificarea „gold” a clusterelor româneşti, dar, în acelaşi timp, urmăreşte dezvoltarea de soluții software pentru domeniul aerospaţial, în parteneriat cu companii locale de profil.
 
Claudiu Butacu este un alt speaker care completează agenda conferinței. Consilier în cadrul Ministerului Energiei şi preşedinte al Solar Decathlon EfdeN, Butacu a coordonat, în ultimii trei ani, proiectul EfdeN, care a presupus construcţia unei case solare eficiente şi independente energetic. Ulterior, casa a devenit primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România. Este Professional Energy Manager, Sustainability Manager și membru VLER, program al Comitetului Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.

Andreea Străchinescu, șef de unitate al noilor tehnologii energetice și de inovație în cadrul Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene, este responsabilă pentru dezvoltarea politicilor și a acțiunilor cu privire la cercetarea și inovarea în domeniul energiei non-nucleare. La Cluj, Andreea Străchinescu va vorbi despre implementarea soluțiilor energetice inteligente, în orașe inteligente.

Rasmus Wiinstedt Tscherning este preşedinte al Alianţei Europene pentru Industrii Creative (ECIA) şi al Centrului pentru Cultura şi Economia Experienţei, o asociaţie înfiinţată din iniţiativa comună a Ministerului Culturii şi Ministerului Economiei din Danemarca. În oraşul „Fabricii de Pensule” sau al galeriei „Plan B”, Rasmus Wiinstedt Tscherning va vorbi despre oportunităţile de finanţare în domeniul industriilor creative, precum și despre dezvoltarea de proiecte comune în acest sector.  

Thomas Lammer Gamp este director al Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA), instituţia înfiinţată  în urmă cu şapte ani, din iniţiativa Comisiei Europene, şi care oferă consultanţă practică în managementul clusterelor şi acordă certificările în domeniu. El va vorbi invitaţilor şi participanţilor la conferinţă despre modul în care clusterele pot găsi răspunsuri comune la nevoile companiilor membre, dar şi despre dezvoltarea afacerilor în cadrul clusterului. ESCA acordă distincţiile „bronze”, „silver” şi „gold” clusterelor din Europa în funcţie de performanţele lor. În prezent, România ocupă locul secund în Europa, în spatele Germaniei, ca număr al clusterelor „silver” active.

Lista completă a speakerilor conferinței o puteți găsi aici

Transylvanian Clusters International Conference se va desfăşura în perioada 23-24 iunie, la Cluj Arena, şi va reuni aproximativ 250 de participanți din țară și din străinătate. În cadrul conferinței, aceștia vor  avea ocazia să pună bazele unor proiecte noi, obiectivul organizatorilor fiind ca evenimentul să se încheie cu cel puțin cinci inițiative concrete. Într-un oraș al tehnologiei, această conferință va aduce în discuție proiectele inovatoare dezvoltate la nivel local, maparea ulterioară a acestora și includerea lor în cursa pentru Cluj Capitală Europeană a Inovării.

Related posts

Smart City Expo World Congress 2018 eyes a record-breaking edition under the theme Cities to live in

Ionut Oprea

HR Summit 2016 – noile tendințe

Transilvania Business

PIN 2016 – Premiile Industriei Regionale IT & Outsourcing

”Romania Blockchain Summit”, unul dintre cele mai importante evenimente de tehnologie din Sud-Estul Europei

Stefana Muresan

Trenchless Romania Awards 2017

Ionut Oprea

SESIUNE ATESTARE NAȚIONALĂ FIRME ȘI PFA DE CONSULTANȚĂ ÎN MANAGEMENT

redactia

Clujul devine locul ideal pentru întâlnirea dezvoltatorilor de software și aplicații în cadrul PRIA IT&C and Intellectual Property Conference în 15 mai 2018

Ionut Oprea

BusinessMark prezintă proiectul “Tax & Finance Forum 2018”

redactia

Împreună cu tine, PROFI salvează destine – 2016

Transilvania Business

300 de arhitecți și invitați ne prezintă provocările profesiei de arhitect

redactia

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj, la adunare generală a ACI Europe

Stefana Muresan

Business Challenge: cine sunt oamenii care construiesc viitorul mediului de afaceri din România și care sunt oportunitățile de business în 2017?

Stefana Muresan

Noul Consiliu Director pentru Camera franceza de comert si industrie din Romania (CCIFER)

Stefana Muresan

„Săptămâna Porţilor deschise” la USAMV Cluj-Napoca

Meet the finalists and the winners of the first Automotive Awards Gala by The Diplomat-Bucharest!

redactia

CTP, doua achizitii in Ungaria

Transilvania Business

Business Focus Timișoara: lideri în business și programe speciale de employer branding, inteligență emoțională și leadership

Ionut Oprea

Centrul Cultural German – 25 de ani de activitate

Stefana Muresan

Cel mai mare eveniment de arhitectura, în aceasta toamna, la Cluj-Napoca

UBB, singura universitate din România în clasamentul internațional al universităților Leiden Ranking

Stefana Muresan

Lecții de business de la liderii marilor companii, oferite la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Festival du Chocolat – pilon de referință pentru industria ciocolateriei

 Un volum de referință: „Agricultura. Concepte și Instrumente operaționale”, lansat la Oradea

Stefana Muresan

Belchim – DAFCOCHIM, un parteneriat pentru soluții de top

Transilvania Business

Leave a Comment