Editorial Mureș

MS | Blazonul afacerilor

Nu mică mi-a fost uimirea să constat la o emisiune de profil de pe tv că ultimii doi premieri cu peste trei ani vechime în câmpul muncii la Palatul Victoria au cheltuit mult prea puțin pentru necesitățile României, din capitolul protocol, pentru atragerea de investiții străine în urma deplasărilor externe și mult prea mult pentru promisiunile oferite românilor la întoarcere, extrem de vizibile la final de mandat.

Concret, premierul Emil Boc a cheltuit de la Secretariatul General al Guvernului peste 1,6 milioane de lei protocol pentru deplasări în străinătate. Urmașul său, social-democratul Victor Ponta a trecut binișor de 3 milioane de lei cheltuieli cu vizite de lucru externe.

Cred că o țară ca România are nevoie de mult mai mult… Și avem recent exemplul Iranului, abia ieșit din izolare în urma acordurilor de la Viena, care prin președintele său a demonstrat, dincolo de teoriile democratice, că relațiile economice nu cunosc, nu au miros. Ca banii. Ca și contractele. A semnat cu Italia și Franța contracte de șaizeci de miliarde de euro, chiar mai mult decât gestionează Guvernul Cioloș în 2016.

Tocmai în acest sens cred că vizitele premierilor români nu au avut consistență, nu au avut obiective și oferte clare și nu au prezentat credibilitate și interes major pentru marii investitori, care ar trebui să fie interesați de potențialul, forța de muncă și valoarea lucrătorilor din țara noastră.

Dincolo de predictibilitatea mult clamată, dincolo de lipsa unei legislații propice investițiilor occidentale și nu numai, este nevoie de relații speciale ale premierului României, de o strategie fermă, de coloană vertebrală a businessurilor promovate.

Este nevoie ca premierul sau și președintele să fie cunoscuți și recunoscuți drept garanți ai siguranței afacerilor cu profit de marii investitori ce ascultă de recomandările conducătorilor acestei lumi.

Mitul primului secretar de partid, astăzi prefect, șef de Consiliul Județean, primar de reședință de județ, s-a perpetuat în acest sens nonproductiv creativ, și atunci, și acum, acești oameni, atunci desemnați de liderul comunist, astăzi aleși de popor, nu prea au de a face cu viața economică reală și cu gestionarea unui buget.

Ei știu să cheltuie, ei știu să împartă, ei știu orice altceva în afară de a crea acea stare de fapt, predictibilitate, acel mediu de afaceri propice, acea sănătoasă vorbă: du-te acolo că nu o să ai probleme și investiția ta va prospera! Oamenii de acolo te vor recunoaște ca investitor…

Chiar dacă nu are nicio legătură aparentă cu subiectul: necesitatea unui cadru benefic investițiilor străine nu mi se pare deloc lipsit de interes faptul că nu avem desemnat un lider român impecabil cu șanse, susținut de întreaga elită, de diaspora și de toți cei care vor ca România să prospere, pentru funcția de secretar general al ONU, demnitate la care are cele mai mari șanse un reprezentant al țărilor din Estul Europei. Când o să reînvățăm să jucăm bine cartea acestui popor!?

Un exemplu este Nicolae Titulescu, președintele Ligii Națiunilor Unite, liderul care era cunoscut și apreciat de casele regale, de guverne și de președinți, de întreaga elită a vremii…

Nu poți să faci afaceri mari, fără anvergură și fără etichetă, fără a fi de talie mondială… Nu vreau să închei pesimist în ciuda faptului că este prima dată după mulți ani când nu am avut niciun român prezent la ultima întâlnire Bilderberg…

Tot este o dezbatere în jurul lui 8-9 și 10 mai despre sfârșitul războiului mondial, despre victoria coaliației antihitleriste, despre independența României și Ziua Regelui, poate despre republică sau regat…, avem nevoie de blazon și chiar de la primele cărămizi ale reconstruirii noii Românii.

De câtă nevoie avem însă de investitorii ROMÂNI în propria țară. În economia României. Despre ei și necesitatea de a le acorda șansa cuvenită pentru a reconstrui țara, în editia din  martie a Transilvania Business!

Related posts

Raport SVN: Piața rezidențială din Transilvania doboră noi recorduri

Traian Dan

Fibră optică pe tronsonul CFR Deda – Reghin – Târgu-Mureş

Stefana Muresan

FOTO: Peste 100 proiecte din Regiunea Centru vor beneficia de fonduri europene REGIO

Ligia Voro

Acasă versus Afară

Stefana Muresan

AAGES, perfecțiune în domeniul încălzirii prin inducție

Tirdea Ionut

Fond de Inovație în Sănătate pentru acces la o medicină modernă

Stefana Muresan

Market Pulse Report – Argument: The challenges of Covid – 33

Ionut Oprea

Turismul din Sovata, promovat la Bucureşti şi Budapesta

Stefana Muresan

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Nora Dumitrescu

Speakerii L.I.F.T. 2019: Paula Rusu, expert în comunicare și relații publice

Ligia Voro

Autostrada A3 între Ogra și Câmpia Turzii: Progres ”foarte bun” al celor de la Astaldi-Max Boegl

Stefana Muresan

Dată stabilită: Shopping City Târgu Mureș se va deschide în martie 2020

Ligia Voro

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

Undă verde pentru Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș. Se reiau zborurile de azi

Ligia Voro

Grupul Elvetian Ameropa AG, alianta strategica cu Promat Comimpex si Agroind Cauaceu pentru a sustine dezvoltarea fermierilor

redactia

Prima fabrică de instrumente muzicale din Republica Moldova, deschisă de cunoscutul lutier reghinean Vasile Gliga. Investiţie simbol de Centenar

redactia

Platformă suport pentru micii producători mureșeni. De pe agro-mania.ro cumpără, de astăzi, produse locale

Ligia Voro

PGC Security Expert, o companie etalon în consultanța de securitate

Nicolae Pop

Rupack, gestionarea eficientă a cartonului la Reghin 

Ligia Voro

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susține 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Stefana Muresan

Dublă aniversare – IRUM și MAVIPROD, la Reghin

Ligia Voro

Shopping City Târgu Mureș, deschis oficial

Ionut Oprea

Investiții pentru creșterea calității actului medical la Spitalul Județean Mureș

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Primele băi sărate din Sovata

Transilvania Business

Leave a Comment