Editorial Mureș

MS | Energia interesului național

Energia este sângele ce alimentează economia mondială, implicit, şi pe cea românească, fără de care, cel puţin în momentul de faţă, nimic nu ar funcţiona. Era un gând din 2012. Astăzi la patru ani de când, timid și reînvățând, mă întorceam la un domeniu care mi-a fost drag pe vremuri și am încercat să îl înțeleg în toată plinătatea și goliciunea lui. Energia, energia românească, aș spune că nu ne putem închipui, mai ales noi cei urbani, viața la lumânare, mergând cu căruța, cultivând ogoarele cu boii și carul și multe altele pe care le facem dependent de energie. Primară sau alternativă.

Încet am încercat să redescopăr în toată frumusețea sa acest sector, frumusețe dată de profesioniștii pe care îi mai regăsești în activitate sau la pensie, plimbându-și nepoții, și, în același timp, urâțenia sa dată de presiunile venite din politic și de grupurile de interese politice care l-au afectat și l-au căpușat atâta vreme. De atunci, din 2012, multe s-au întâmplat. Și multe au stagnat în țara noastră. Unii decidenți s-au schimbat, alții au rămas capturând fotolii și proiecte și programe.

La nivel guvernamental suntem cel mai aproape, din 2007 încoace, de a avea o strategie energetică națională, cu toate plusurile și minusurile sale și scepticismul din piață. Însă eu înclin spre plus deoarece e un punct de plecare de a aduce la aceeași masă, chiar dacă pe etape, profesioniști ai industriei și de a mai netezi asperitățile care există între cei care produc pe bază de combustibili fosili și cei din surse regenerabile, deși, în paranteză, acestea sunt vizibile și la nivel global, cum aveam să o constat la conferința Flame la care am participat recent la Amsterdam.

Asperități create și de un “așa am decis” guvernamental care fără un studiu de impact real și o prognoză pe termen lung a aruncat în piață certificate verzi pe care nu le mai absoarbe piața, a schimbat regulile în timpul jocului, aducând falimentul verde, respectiv a păstrat în poziții cheie în coloși energetici oameni cu patalama politică pentru a manevra social și electoral mase de oameni, uitând de importanța retehnologizării, modernizării și upgradării la secolul XXI și de cea a adoptării unor programe vizionare pe termen mediu și lung, așa cum se preocupă strategii planetei.

Același stat, prin instituții diverse, a dat cu o mână și a luat cu două prin introducerea de taxe cu nemiluita care ne cocoșează pe noi, consumatorii finali, iar pe jucătorii noștri în ale energiei îi dezavantajează pe o piață competitivă, mai ales într-o viitoare piață unică de energie în Uniunea Europeană, când barierele de reglementare la intrarea pe piață se vor disipa. Cei care au de a face cu piața știu despre ce vorbesc și cât ne costă toate aceste decizii proaste, haideți să o spunem direct și cu voce tare. Însă consider că din trecut e bine să tragem învățămintele, să nu mai repetăm și să reparăm ce mai poate fi reparat.

Revenind la strategie, aceasta, dacă va fi bine structurată și până acum avem cinci rapoarte de aproape 100 de pagini care au plecat de la specialiști și nu au fost inventate în laboratorul Ministerului Energiei în care să se fi închis ministrul și câteva eminențe cenușii, va fi, în al doilea rând, și un document pe baza căruia să putem discuta poziția noastră în acord cu cea europeană și să avem și punctul nostru de vedere, nu doar un vraf de hârtii pe care să fim obligați să îl respectăm și implementăm.

Cred că prin voință politică și cu niște oameni politici veritabili care să lucreze în interes național, România poate conta în piața regională de energie prin companiile care au luat-o în fața politicului, au trecut la guvernanța corporativă și s-au conectat relațional și profesional la lumea bună a energiei.

Sunt câteva gânduri pe care mi le-am sedimentat în aceste luni de naveta între București – Ploiești – Constanța – Petroșani – Drobeta Turnu Severin – Brașov – Băile Tușnad și altele încercând să iau pulsul specialiștilor în energia românească și în pragul editării primului nostru anuar dedicat acestui sector – Energy Mirror of Romania.

Să avem o primăvară cu energie pentru a lectura și cu o toamnă în consens politic pe o strategie energetică națională!

Related posts

Black Edition: TAGRO U100 va putea fi admirat la Agraria

Ligia Voro

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Casa pentru care nu ai nevoie de autorizație

Stefana Muresan

Concluzii după a opta participare a României la EXPO Real München

Ligia Voro

Regulament pentru acordarea stimulentelor salariale pe criterii de performanță, la SCJU Târgu Mureș

Stefana Muresan

Carmerad, brandul mureșean dedicat fetițelor cochete

Ligia Voro

48 de ore în căutarea drumului de fier

redactia

Via Tranilvanica – Drumul care unește – continuă până la Putna

Stefana Muresan

Un arhitect mureşean, curatorul proiectului „Mnemonics” la Bienala de Arhitectură de la Veneția

Stefana Muresan

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Iustin Moldovan, două decenii în slujba Romvac Co

Stefana Muresan

Sală de sport de un milion de euro, la Târnăveni

Stefana Muresan

Masacrul din pădurile Transilvaniei. Sălajul printre “campioane”

Nora Dumitrescu

Cesiro din Sighişoara, cu afaceri de 9 mil. euro în S1, țintește piețele din Brazilia, Ar­gen­tina şi Ucraina

Stefana Muresan

Autostrada Unirii: Reactualizare studiu de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ

Stefana Muresan

Peste 400 milioane lei nerambursabili vor susține 335 de firme din Regiunea Centru să se retehnologizeze

Stefana Muresan

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

Ligia Voro

eMobility: Parteneriat strategic E.ON şi Nissan pentru vehicule electrice

Ligia Voro

Curse zilnice Wizz Air spre Budapesta de la Târgu Mureș

Ligia Voro

Maurer Imobiliare, proiect național de anvergură

Stefana Muresan

Contract semnat pentru calea ferată Brașov-Sighișoara. Mai poate fi contestat?

Ligia Voro

Hyalcor dezvoltă un program de cercetare-proiectare în combaterea infecțiilor nosocomiale

Ligia Voro

Gedeon Richter România, investiții în viitorul cercetării

Stefana Muresan

Grupul CIS. 26 de ani în energie

Ligia Voro

Leave a Comment