Timiș Turism

TM | Timișoara – Capitala Vinului din 2004

Timp de 13 ani, publicul timișorean a fost educat să descopere, să înteleagă și să iubească vinul. Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara, ediția a XIII-a, desfașurat între 22-24 aprilie 2016, s-a adresat cu prioritate consumatorului final, care, ulterior, la hipermarket, supermarket, magazine de specialitate sau HoReCa va recunoaște vinurile degustate în cadrul salonului. Evenimentul în sine are la bază inițierea în arta degustării vinului și promovarea culturii acestuia în zona de vest a țării.

Alături de cei 30 de producători de vin, s-au regăsit în salon butașii altoiți de vița de vie, utilaje pentru îngrijirea plantațiilor, sisteme de susținere a viței de vie, sisteme antigrindină, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinătoare, masă de selecție, prese, produse oenologice pentru fermentare și stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticle, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere și alte accesorii pentru vin.

În acest an au participat în calitate de expozanți reprezentanți din șase țări: România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia și Italia.

La deschiderea oficială au fost prezenți Achim Irimescu – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Maria Grapini – Europarlamentar, Florica Chiriță – Director General al Camerei de Comerț, Industrie si Agricultura Timiș, Marian Constantin Vasile – Consilier Personal al Primarului Nicolae Robu, Titu Bojin – Președintele Consiliului Județean, Florin Faur- Director General APIA, Doru Petanec –  Director al Direcției Agricole Timiș, Petre Badea – președintele juriului Concursului Național de Vinuri VINVEST, reprezentanți ai Ordinului Saint Teodor din Vârșeț, delegația Organizației Turistice Vîrșeț, Ioan Nămoloșanu – prof. dr, președinte de onoare Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Arina Antoce –Vice Președinte Științific ADAR, Dan Boboc – Președinte ADAR.

Tot la deschiderea oficială un moment unic dedicat vinului a fost primirea în randul Cavalerilor Ordinului Sfântului Teodor a d-lui Iavor Radovankovici, printr-o ceremonie deosebită.

La ediţia a 13-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, expozanţii au revenit în  cel mai potrivit loc de desfăşurare, Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Timp de trei zile aceștia au lansat noi produse, brand-uri, au depănat poveștile succesului din spatele mărcilor recunoscute şi mult apreciate. Fie că erau producători de vin, importatori, firme din industria vinului sau presă de specialitate, expozanţii au depus toate eforturile ca să aducă publicului cele mai reprezentative şi de calitate produse.

Au fost prezente cramele Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Tata și Fiul, Villa Vinea, Casa de Vinuri Husi, Asociatia Vitipomicola Brun-el Buzias Silagiu, Crama Thesaurus, Crama Aramic, distribuitorul de distilate Perun, producătorul de vinuri – Cotnari și Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru. Au fost prezenți pentru prima dată Willmes – prese pentru struguri, Loredo – utilaje pentru vinificație, Decorium – produse utilitare unități HoReCa, Centro Group Profesional Tm- echipamente HoReCa, VCR Italia- producător de butași viță de vie.
Prezența investitorilor în salon a dat un plus de valoare evenimentului.

Dintre acestia amintim: Vasile Lungu, Crama Hermeziu; Anca Vlădoi, Domeniile Vlădoi; Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului; Eugen Seracin, Domeniile Sara; Valentin Chelaru, Domeniul Kelaru; Mariana Gîrniță, Domeniile Vînju Mare, Adam Crăciunescu, Crama Aramic; Ioan Moica, Crama Thesaurus; Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari; Costel Apostol, Crama Tata și fiul; Ștefan Ionescu, 1000 de Chipuri.

O noutate a salonului a fost Roulette de Vin, organizat de Valdo Invest în colaborare cu VINVEST, care pe perioada a circa 4 ore a antrenat marea majoritate a expozanților din salon.

Vizitatorii au fost mulţumiţi şi chiar încântaţi de vinurile noi, spumantele, vinarsurile, băuturile alcoolice descoperite în cadrul salonului.

Un aport deosebit l-au avut, ca în fiecare an, profesioniştii. Degustătorii experţi, somelierii, oenologii, dar şi personalul specializat al firmelor prezente în salon au oferit adevărate lecţii de degustare şi informaţii despre produsele expuse. Astfel că vizitatorii din delegaţii, jurnaliştii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi şi interesante.

Salonul a fost vizitat de 2 650 de persoane. Un important număr de specialişti a fost prezent la Salon, amintim membrii ai Asociației Țara Vinului Alba, Carei, Asociației Vitipomicole Brun-el Buziaș Silagiu și reprezentanta ONVPV Banat, Mirela Heizer. În salon au fost prezenți reprezentanți de la Facultatea de Horticultură Timișoara, din cadrul USAMVBT, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Facultatea de Arte si Design Timisoara.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, reprezentant al Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București, s-a prezentat cu primul vin universitar din România, un exemplu pentru celelalte facultăți de specialitate, iar Sațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujorul a prezentat un vin eco.

Auto Club Volkswagen a oferit atât expozanților, cât și vizitatorilor șansa de a admira și de a se informa în legătură cu mașinile pentru transport și distribuție expuse la Centrul Regional de Afaceri.

Pe linia de bucătărie din Salonul VINVEST elevii de la Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” din Timişoara au arătat publicului cum se prepară diferite reţete, simple şi gustoase. Tinerii s-au întrecut în prepararea a fel de fel de bucate și au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mâncărurilor. Preparatele lor au fost jurizate, iar concurenți au fost răsplătiți cu cadouri și diplome.

A fost lansată cartea Vechi Soiuri Românești de Viță de Vie sub semnătura Ion M. Pușcă, ediția a 3-a 2015, iar imaginea frumosului a fost completată de pictorii Mihai Teodor Olteanu și  Adrian Marius Sabău cu lucrări de o deosebită valoare artistică.

Jurnaliştii prezenți la eveniment au participat la o vizită cu degustare de vinuri la cramele Recaș, unde au avut posibilitatea să vadă plantațiile de vie, tehnologie, turism viticol, magazin specializat de vinuri.  Degustările de vinuri au fost însoțite de mâncăruri tradiționale și voie bună.

Din discuţiile cu oamenii de business reiese că în timpuri de restrişte economică, prezenţa la astfel de evenimente este cea mai eficientă modalitate de marketing. Participarea la salon reprezintă una din cele mai bune soluţii la problemele de vizibilitate şi brand awarness cu care se confruntă cele mai multe companii.

Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST, ediţia a 11-a

VINVEST și ADAR au organizat cea de-a 11-a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice care s-a desfăşurat în perioada 20-21 aprilie, înaintea deschiderii Salonului. Concursul VINVEST a adunat 122 probe. 30% din aceste probe au primit distincţii.

La decernarea medaliilor au participat prof.dr.Ioan Nămoloșanu si directorul VINVEST ing. Lucia Pîrvu. S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, dar și trei Mari Medalii de Aur la vin alb Crama Buduresca, Sauvignon Blanc Premium 2015; vin rose pentru Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose 2015; vin rosu Vincon România pentru Pinot Noir 2015.

Juriul a fost compus din membrii ADAR, având ca președinte dr.ing. Petre Badea, care a introdus pentru prima dată o aplicație pe tablete.

Concursul s-a desfăşurat în sala Timiș a Centrului Regional de Afaceri din Timişoara și a fost organizat în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole și Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă.
Publicul profesionist a putut degusta probele medaliate din concurs  sâmbătă, 23 aprilie, după ceremonia de decernare a medaliilor.

Concursul VINVEST respectă regulamentul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi rămâne, dincolo de discuţiile şi aprecierile amatorilor, un important reper în calitatea vinurilor de pe piaţa românească.

Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a fost încântat de eveniment și pe perioada mai multor ore a reușit să salute toți expozanții Salonului VINVEST Timișoara 2016.

”În primul rând vinul românesc și-a acordat o șansă extraordinară prin calitatea fantastică a vinurilor, cum a evoluat caliatea vinului în România, să îi acordăm o șansă în promovarea lui în consumul național și internațional. Trebuie neapărat să îl susținem și să îl promovăm cât mai mult posibil altfel cu toată calitatea extraordinară nu vom reuși să facem față concurenței la nivel european și mondial.

România trebuie cu cerbicie să lupte și să ajungă acolo unde îi este locul cu o calitate extraordinară, cu un marketing și neaparat cu fonduri pentru promovare chiar pe plan național. Pentru astfel de evenimente prezența reprezintă șansa numărul 1.

Deși am avut ocazia să degust aceste vinuri, vinars, astazi trecând pe la cele 30 de standuri de vinuri am rămas impresionat de calitatea acestora, parfumul extraordinar, diferența de teritoriu fiind resimțită între vinurile producatorilor.

Iar eu, ca simplu consumator pot să vă spun că realizez cât de importantă este pasiunea, investițiile, tehnologia și cunoștiințele în realizarea vinurilor.” a declarat Achim Irimescu pentru Florin Albu, de la Dr. Travel.

Related posts

Seria conferințelor Tax & Finance Forum 2018 s-a încheiat la Timișoara

redactia

VINVEST 2019 – Prezența unui călugăr de la Muntele Athos, degustări de vinuri vechi de 60 de ani și spumant cu particule de aur

Stefana Muresan

Domeniul schiabil Șureanu din Alba va avea un hotel de cinci stele

Stefana Muresan

Cartierul ISHO va fi deservit de un important retailer ce va completa gama de servicii oferite cu un supermarket de mari dimensiuni

Ion Surdu

Animawings duce turiştii bănăţeni, de la Timişoara direct pe plajele din Egipt, la Hurghada

Robert Bloancă

Aeroportul Internaţional Timişoara e pe creştere. Cursele charter au fost un succes total

Robert Bloancă

Hunedoara vrea peste 17 milioane de euro pentru continuarea restaurării Castelului Corvinilor

Ion Surdu

Aeroportul Iași dezvolta un cluster de turism

Timișoara va avea 40 de tramvaie noi

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Drinking Waters of Transylvania

Transilvania Business

Lucrările de reabilitare a zidurilor Cetății Oradea, realizate în procent de 73%

Traian Dan

22 de panouri și 250 de indicatoare turistice promovează turismul bihorean

Traian Dan

Principalele companii aeriene care operează de la Timişoara pregătesc reluarea curselor, din luna mai

Robert Bloancă

Visma Software, birouri de 4.200 mp în Timișoara

Stefana Muresan

Maramureșul va avea traseu Food & Bike

Nora Dumitrescu

FOTO: Spectacol ecvestru de top pentru 12.000 de spectatori la Karpatia Horse Show

Ligia Voro

Firmele mici și mijlocii din Regiunea Vest pot accesa finanțări nerambursabile de 17,6 milioane de euro

Robert Bloancă

Rezultatele campaniei Best European Destinations: Sibiul, pe locul 6

Papuc Irina

Au început lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Oradea

Traian Dan

Cursa dintre Timişoara şi Bucureşti a fost cea mai solicitată anul trecut, în traficul aerian intern

Robert Bloancă

Yazaki își dublează numărul de angajați la Timișoara

Stefana Muresan

Începe elaborarea SF-ului pentru Centura Vest a Timișoarei

Ligia Voro

Comisia Europeană a lansat o hartă interactivă despre condițiile de călătorie în statele membre

Ion Surdu

Creştere în traficul de pasageri, scădere la marfă. Aeroportul Internaţional Timişoara a avut 1,6 milioane de călători operaţi

Robert Bloancă

Leave a Comment