Timp de 13 ani, publicul timișorean a fost educat să descopere, să înteleagă și să iubească vinul. Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara, ediția a XIII-a, desfașurat între 22-24 aprilie 2016, s-a adresat cu prioritate consumatorului final, care, ulterior, la hipermarket, supermarket, magazine de specialitate sau HoReCa va recunoaște vinurile degustate în cadrul salonului. Evenimentul în sine are la bază inițierea în arta degustării vinului și promovarea culturii acestuia în zona de vest a țării.
Alături de cei 30 de producători de vin, s-au regăsit în salon butașii altoiți de vița de vie, utilaje pentru îngrijirea plantațiilor, sisteme de susținere a viței de vie, sisteme antigrindină, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinătoare, masă de selecție, prese, produse oenologice pentru fermentare și stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticle, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere și alte accesorii pentru vin.
În acest an au participat în calitate de expozanți reprezentanți din șase țări: România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia și Italia.
La deschiderea oficială au fost prezenți Achim Irimescu – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Maria Grapini – Europarlamentar, Florica Chiriță – Director General al Camerei de Comerț, Industrie si Agricultura Timiș, Marian Constantin Vasile – Consilier Personal al Primarului Nicolae Robu, Titu Bojin – Președintele Consiliului Județean, Florin Faur- Director General APIA, Doru Petanec – Director al Direcției Agricole Timiș, Petre Badea – președintele juriului Concursului Național de Vinuri VINVEST, reprezentanți ai Ordinului Saint Teodor din Vârșeț, delegația Organizației Turistice Vîrșeț, Ioan Nămoloșanu – prof. dr, președinte de onoare Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Arina Antoce –Vice Președinte Științific ADAR, Dan Boboc – Președinte ADAR.
Tot la deschiderea oficială un moment unic dedicat vinului a fost primirea în randul Cavalerilor Ordinului Sfântului Teodor a d-lui Iavor Radovankovici, printr-o ceremonie deosebită.
La ediţia a 13-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, expozanţii au revenit în cel mai potrivit loc de desfăşurare, Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Timp de trei zile aceștia au lansat noi produse, brand-uri, au depănat poveștile succesului din spatele mărcilor recunoscute şi mult apreciate. Fie că erau producători de vin, importatori, firme din industria vinului sau presă de specialitate, expozanţii au depus toate eforturile ca să aducă publicului cele mai reprezentative şi de calitate produse.
Au fost prezente cramele Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Tata și Fiul, Villa Vinea, Casa de Vinuri Husi, Asociatia Vitipomicola Brun-el Buzias Silagiu, Crama Thesaurus, Crama Aramic, distribuitorul de distilate Perun, producătorul de vinuri – Cotnari și Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru. Au fost prezenți pentru prima dată Willmes – prese pentru struguri, Loredo – utilaje pentru vinificație, Decorium – produse utilitare unități HoReCa, Centro Group Profesional Tm- echipamente HoReCa, VCR Italia- producător de butași viță de vie.
Prezența investitorilor în salon a dat un plus de valoare evenimentului.
Dintre acestia amintim: Vasile Lungu, Crama Hermeziu; Anca Vlădoi, Domeniile Vlădoi; Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului; Eugen Seracin, Domeniile Sara; Valentin Chelaru, Domeniul Kelaru; Mariana Gîrniță, Domeniile Vînju Mare, Adam Crăciunescu, Crama Aramic; Ioan Moica, Crama Thesaurus; Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari; Costel Apostol, Crama Tata și fiul; Ștefan Ionescu, 1000 de Chipuri.
O noutate a salonului a fost Roulette de Vin, organizat de Valdo Invest în colaborare cu VINVEST, care pe perioada a circa 4 ore a antrenat marea majoritate a expozanților din salon.
Vizitatorii au fost mulţumiţi şi chiar încântaţi de vinurile noi, spumantele, vinarsurile, băuturile alcoolice descoperite în cadrul salonului.
Un aport deosebit l-au avut, ca în fiecare an, profesioniştii. Degustătorii experţi, somelierii, oenologii, dar şi personalul specializat al firmelor prezente în salon au oferit adevărate lecţii de degustare şi informaţii despre produsele expuse. Astfel că vizitatorii din delegaţii, jurnaliştii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi şi interesante.
Salonul a fost vizitat de 2 650 de persoane. Un important număr de specialişti a fost prezent la Salon, amintim membrii ai Asociației Țara Vinului Alba, Carei, Asociației Vitipomicole Brun-el Buziaș Silagiu și reprezentanta ONVPV Banat, Mirela Heizer. În salon au fost prezenți reprezentanți de la Facultatea de Horticultură Timișoara, din cadrul USAMVBT, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Facultatea de Arte si Design Timisoara.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, reprezentant al Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București, s-a prezentat cu primul vin universitar din România, un exemplu pentru celelalte facultăți de specialitate, iar Sațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujorul a prezentat un vin eco.
Auto Club Volkswagen a oferit atât expozanților, cât și vizitatorilor șansa de a admira și de a se informa în legătură cu mașinile pentru transport și distribuție expuse la Centrul Regional de Afaceri.
Pe linia de bucătărie din Salonul VINVEST elevii de la Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” din Timişoara au arătat publicului cum se prepară diferite reţete, simple şi gustoase. Tinerii s-au întrecut în prepararea a fel de fel de bucate și au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mâncărurilor. Preparatele lor au fost jurizate, iar concurenți au fost răsplătiți cu cadouri și diplome.
A fost lansată cartea Vechi Soiuri Românești de Viță de Vie sub semnătura Ion M. Pușcă, ediția a 3-a 2015, iar imaginea frumosului a fost completată de pictorii Mihai Teodor Olteanu și Adrian Marius Sabău cu lucrări de o deosebită valoare artistică.
Jurnaliştii prezenți la eveniment au participat la o vizită cu degustare de vinuri la cramele Recaș, unde au avut posibilitatea să vadă plantațiile de vie, tehnologie, turism viticol, magazin specializat de vinuri. Degustările de vinuri au fost însoțite de mâncăruri tradiționale și voie bună.
Din discuţiile cu oamenii de business reiese că în timpuri de restrişte economică, prezenţa la astfel de evenimente este cea mai eficientă modalitate de marketing. Participarea la salon reprezintă una din cele mai bune soluţii la problemele de vizibilitate şi brand awarness cu care se confruntă cele mai multe companii.
Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST, ediţia a 11-a
VINVEST și ADAR au organizat cea de-a 11-a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice care s-a desfăşurat în perioada 20-21 aprilie, înaintea deschiderii Salonului. Concursul VINVEST a adunat 122 probe. 30% din aceste probe au primit distincţii.
La decernarea medaliilor au participat prof.dr.Ioan Nămoloșanu si directorul VINVEST ing. Lucia Pîrvu. S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, dar și trei Mari Medalii de Aur la vin alb Crama Buduresca, Sauvignon Blanc Premium 2015; vin rose pentru Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose 2015; vin rosu Vincon România pentru Pinot Noir 2015.
Juriul a fost compus din membrii ADAR, având ca președinte dr.ing. Petre Badea, care a introdus pentru prima dată o aplicație pe tablete.
Concursul s-a desfăşurat în sala Timiș a Centrului Regional de Afaceri din Timişoara și a fost organizat în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole și Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă.
Publicul profesionist a putut degusta probele medaliate din concurs sâmbătă, 23 aprilie, după ceremonia de decernare a medaliilor.
Concursul VINVEST respectă regulamentul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi rămâne, dincolo de discuţiile şi aprecierile amatorilor, un important reper în calitatea vinurilor de pe piaţa românească.
Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a fost încântat de eveniment și pe perioada mai multor ore a reușit să salute toți expozanții Salonului VINVEST Timișoara 2016.
”În primul rând vinul românesc și-a acordat o șansă extraordinară prin calitatea fantastică a vinurilor, cum a evoluat caliatea vinului în România, să îi acordăm o șansă în promovarea lui în consumul național și internațional. Trebuie neapărat să îl susținem și să îl promovăm cât mai mult posibil altfel cu toată calitatea extraordinară nu vom reuși să facem față concurenței la nivel european și mondial.
România trebuie cu cerbicie să lupte și să ajungă acolo unde îi este locul cu o calitate extraordinară, cu un marketing și neaparat cu fonduri pentru promovare chiar pe plan național. Pentru astfel de evenimente prezența reprezintă șansa numărul 1.
Deși am avut ocazia să degust aceste vinuri, vinars, astazi trecând pe la cele 30 de standuri de vinuri am rămas impresionat de calitatea acestora, parfumul extraordinar, diferența de teritoriu fiind resimțită între vinurile producatorilor.
Iar eu, ca simplu consumator pot să vă spun că realizez cât de importantă este pasiunea, investițiile, tehnologia și cunoștiințele în realizarea vinurilor.” a declarat Achim Irimescu pentru Florin Albu, de la Dr. Travel.
Citește și:
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Transilvania Investments a intrat în parteneriat cu Sports Festival
Compania brașoveană de investiții finanțează mai multe inițiative din domeniile multisport, raliu sau șah. “La Transilvania Investments, credem…
15 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Record de trafic pe Aeroportul Cluj. Cel mai bun semestru din istorie
Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) şi Consiliul Judeţean Cluj au anunțat un bilanţ pozitiv al traficului aerian în…
15 iulie 2025
+ONE Brașov, incubatorul care pune startup-urile în mișcare în inima Transilvaniei
La intersectia dintre inovație, antreprenoriat și colaborare public-privată, incubatorul de afaceri +ONE, lansat la CATTIA Brașov de către…
15 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Contabilii din Ardealul de Nord, sărbătoriți în patru orașe
Zalău, Baia Mare, Bistrița și Cluj-Napoca au găzduit evenimente organizate de filialele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați…
14 iulie 2025
Investiții
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
Infrastructură
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
