Timp de 13 ani, publicul timișorean a fost educat să descopere, să înteleagă și să iubească vinul. Salonul Internaţional de Vinuri VINVEST Timişoara, ediția a XIII-a, desfașurat între 22-24 aprilie 2016, s-a adresat cu prioritate consumatorului final, care, ulterior, la hipermarket, supermarket, magazine de specialitate sau HoReCa va recunoaște vinurile degustate în cadrul salonului. Evenimentul în sine are la bază inițierea în arta degustării vinului și promovarea culturii acestuia în zona de vest a țării.
Alături de cei 30 de producători de vin, s-au regăsit în salon butașii altoiți de vița de vie, utilaje pentru îngrijirea plantațiilor, sisteme de susținere a viței de vie, sisteme antigrindină, echipamente profesionale pentru prelucrarea strugurilor, zdrobitoare, dezciorchinătoare, masă de selecție, prese, produse oenologice pentru fermentare și stabilizare, filtru, cisterne, tancuri, rezervoare de stocare, butoaie din lemn de stejar, sticle, dopuri, capsule, etichete, pahare, decantere și alte accesorii pentru vin.
În acest an au participat în calitate de expozanți reprezentanți din șase țări: România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Germania, Portugalia și Italia.
La deschiderea oficială au fost prezenți Achim Irimescu – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Maria Grapini – Europarlamentar, Florica Chiriță – Director General al Camerei de Comerț, Industrie si Agricultura Timiș, Marian Constantin Vasile – Consilier Personal al Primarului Nicolae Robu, Titu Bojin – Președintele Consiliului Județean, Florin Faur- Director General APIA, Doru Petanec – Director al Direcției Agricole Timiș, Petre Badea – președintele juriului Concursului Național de Vinuri VINVEST, reprezentanți ai Ordinului Saint Teodor din Vârșeț, delegația Organizației Turistice Vîrșeț, Ioan Nămoloșanu – prof. dr, președinte de onoare Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADAR), Arina Antoce –Vice Președinte Științific ADAR, Dan Boboc – Președinte ADAR.
Tot la deschiderea oficială un moment unic dedicat vinului a fost primirea în randul Cavalerilor Ordinului Sfântului Teodor a d-lui Iavor Radovankovici, printr-o ceremonie deosebită.
La ediţia a 13-a a Salonului Internaţional de Vinuri VINVEST, expozanţii au revenit în cel mai potrivit loc de desfăşurare, Centrul Regional de Afaceri Timișoara. Timp de trei zile aceștia au lansat noi produse, brand-uri, au depănat poveștile succesului din spatele mărcilor recunoscute şi mult apreciate. Fie că erau producători de vin, importatori, firme din industria vinului sau presă de specialitate, expozanţii au depus toate eforturile ca să aducă publicului cele mai reprezentative şi de calitate produse.
Au fost prezente cramele Casa de Vinuri Cotnari, Crama Hermeziu, Tata și Fiul, Villa Vinea, Casa de Vinuri Husi, Asociatia Vitipomicola Brun-el Buzias Silagiu, Crama Thesaurus, Crama Aramic, distribuitorul de distilate Perun, producătorul de vinuri – Cotnari și Stațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru. Au fost prezenți pentru prima dată Willmes – prese pentru struguri, Loredo – utilaje pentru vinificație, Decorium – produse utilitare unități HoReCa, Centro Group Profesional Tm- echipamente HoReCa, VCR Italia- producător de butași viță de vie.
Prezența investitorilor în salon a dat un plus de valoare evenimentului.
Dintre acestia amintim: Vasile Lungu, Crama Hermeziu; Anca Vlădoi, Domeniile Vlădoi; Doru Husarciuc, Crama Dealul Dorului; Eugen Seracin, Domeniile Sara; Valentin Chelaru, Domeniul Kelaru; Mariana Gîrniță, Domeniile Vînju Mare, Adam Crăciunescu, Crama Aramic; Ioan Moica, Crama Thesaurus; Victor Deleanu, Casa de Vinuri Cotnari; Costel Apostol, Crama Tata și fiul; Ștefan Ionescu, 1000 de Chipuri.
O noutate a salonului a fost Roulette de Vin, organizat de Valdo Invest în colaborare cu VINVEST, care pe perioada a circa 4 ore a antrenat marea majoritate a expozanților din salon.
Vizitatorii au fost mulţumiţi şi chiar încântaţi de vinurile noi, spumantele, vinarsurile, băuturile alcoolice descoperite în cadrul salonului.
Un aport deosebit l-au avut, ca în fiecare an, profesioniştii. Degustătorii experţi, somelierii, oenologii, dar şi personalul specializat al firmelor prezente în salon au oferit adevărate lecţii de degustare şi informaţii despre produsele expuse. Astfel că vizitatorii din delegaţii, jurnaliştii sau simpli iubitori ai vinului au aflat lucruri noi şi interesante.
Salonul a fost vizitat de 2 650 de persoane. Un important număr de specialişti a fost prezent la Salon, amintim membrii ai Asociației Țara Vinului Alba, Carei, Asociației Vitipomicole Brun-el Buziaș Silagiu și reprezentanta ONVPV Banat, Mirela Heizer. În salon au fost prezenți reprezentanți de la Facultatea de Horticultură Timișoara, din cadrul USAMVBT, Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Facultatea de Arte si Design Timisoara.
Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, reprezentant al Universității de Agronomie și Medicină Veterinară din București, s-a prezentat cu primul vin universitar din România, un exemplu pentru celelalte facultăți de specialitate, iar Sațiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujorul a prezentat un vin eco.
Auto Club Volkswagen a oferit atât expozanților, cât și vizitatorilor șansa de a admira și de a se informa în legătură cu mașinile pentru transport și distribuție expuse la Centrul Regional de Afaceri.
Pe linia de bucătărie din Salonul VINVEST elevii de la Colegiul Economic “Francesco Saverio Nitti” din Timişoara au arătat publicului cum se prepară diferite reţete, simple şi gustoase. Tinerii s-au întrecut în prepararea a fel de fel de bucate și au demonstrat cum se ajunge la un aspect deosebit de prezentare a mâncărurilor. Preparatele lor au fost jurizate, iar concurenți au fost răsplătiți cu cadouri și diplome.
A fost lansată cartea Vechi Soiuri Românești de Viță de Vie sub semnătura Ion M. Pușcă, ediția a 3-a 2015, iar imaginea frumosului a fost completată de pictorii Mihai Teodor Olteanu și Adrian Marius Sabău cu lucrări de o deosebită valoare artistică.
Jurnaliştii prezenți la eveniment au participat la o vizită cu degustare de vinuri la cramele Recaș, unde au avut posibilitatea să vadă plantațiile de vie, tehnologie, turism viticol, magazin specializat de vinuri. Degustările de vinuri au fost însoțite de mâncăruri tradiționale și voie bună.
Din discuţiile cu oamenii de business reiese că în timpuri de restrişte economică, prezenţa la astfel de evenimente este cea mai eficientă modalitate de marketing. Participarea la salon reprezintă una din cele mai bune soluţii la problemele de vizibilitate şi brand awarness cu care se confruntă cele mai multe companii.
Concursul Naţional de Vinuri şi Băuturi Alcoolice VINVEST, ediţia a 11-a
VINVEST și ADAR au organizat cea de-a 11-a ediție a Concursului Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice care s-a desfăşurat în perioada 20-21 aprilie, înaintea deschiderii Salonului. Concursul VINVEST a adunat 122 probe. 30% din aceste probe au primit distincţii.
La decernarea medaliilor au participat prof.dr.Ioan Nămoloșanu si directorul VINVEST ing. Lucia Pîrvu. S-au acordat medalii de aur, medalii de argint, dar și trei Mari Medalii de Aur la vin alb Crama Buduresca, Sauvignon Blanc Premium 2015; vin rose pentru Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon Rose 2015; vin rosu Vincon România pentru Pinot Noir 2015.
Juriul a fost compus din membrii ADAR, având ca președinte dr.ing. Petre Badea, care a introdus pentru prima dată o aplicație pe tablete.
Concursul s-a desfăşurat în sala Timiș a Centrului Regional de Afaceri din Timişoara și a fost organizat în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole și Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă.
Publicul profesionist a putut degusta probele medaliate din concurs sâmbătă, 23 aprilie, după ceremonia de decernare a medaliilor.
Concursul VINVEST respectă regulamentul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV) şi rămâne, dincolo de discuţiile şi aprecierile amatorilor, un important reper în calitatea vinurilor de pe piaţa românească.
Prezent la eveniment, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a fost încântat de eveniment și pe perioada mai multor ore a reușit să salute toți expozanții Salonului VINVEST Timișoara 2016.
”În primul rând vinul românesc și-a acordat o șansă extraordinară prin calitatea fantastică a vinurilor, cum a evoluat caliatea vinului în România, să îi acordăm o șansă în promovarea lui în consumul național și internațional. Trebuie neapărat să îl susținem și să îl promovăm cât mai mult posibil altfel cu toată calitatea extraordinară nu vom reuși să facem față concurenței la nivel european și mondial.
România trebuie cu cerbicie să lupte și să ajungă acolo unde îi este locul cu o calitate extraordinară, cu un marketing și neaparat cu fonduri pentru promovare chiar pe plan național. Pentru astfel de evenimente prezența reprezintă șansa numărul 1.
Deși am avut ocazia să degust aceste vinuri, vinars, astazi trecând pe la cele 30 de standuri de vinuri am rămas impresionat de calitatea acestora, parfumul extraordinar, diferența de teritoriu fiind resimțită între vinurile producatorilor.
Iar eu, ca simplu consumator pot să vă spun că realizez cât de importantă este pasiunea, investițiile, tehnologia și cunoștiințele în realizarea vinurilor.” a declarat Achim Irimescu pentru Florin Albu, de la Dr. Travel.
Citește și:
HackathUSO – maraton de programare de 72 de ore la Oradea STEAM Park
Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Make IT in Oradea și Steam Park, organizează HackathUSO, un hackathon…
27 martie 2025
Via Transilvanica se extinde. Va cuprinde și alte regiuni ale României
Inițiatorii proiectului au decis ca în următorii ani să conecteze traseul turistic cu celelalte zone ale țării noastre.…
27 martie 2025
Ambasadorul Estoniei, cu ochii pe digitalizarea Clujului
O delegație diplomatică a țării baltice a trecut în revistă proiectele administrației județene și locale. Vicepreședintele Consiliului Județean…
27 martie 2025
Sisteme moderne de echipamente medicale la SCJUBH cu fonduri UE
În data de 26 martie 2025 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Investiții în infrastructura laboratoarelor…
27 martie 2025
Sudarea unei șine în mai puțin de 2 minute și repunerea pe șine a unui tramvai deraiat
Cea de-a doua zi a Conferinței Club Feroviar – Infrastructură, organizată la Oradea în 26 și 27 martie…
27 martie 2025
Untold Dubai își schimbă locația
Festivalul revine între 6-9 noiembrie în „orașul viitorului”, într-un spațiu și mai mare – Dubai Parks and Resorts…
27 martie 2025
Aproape 10% din finanțările pentru utilaje agricole prin AFIR au venit în județul Bihor
31 de milioane de euro finanțări pentru utilaje moderne prin AFIR, din totalul de 312,9 milioane, au fost…
27 martie 2025
Horwath HTL expands with new office in Romania
Horwath HTL announced the expansion of our global network of hospitality, tourism, and leisure firms with the opening…
26 martie 2025
Investiții
Sisteme moderne de echipamente medicale la SCJUBH cu fonduri UE
În data de 26 martie 2025 a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Investiții în infrastructura laboratoarelor…
27 martie 2025
Sudarea unei șine în mai puțin de 2 minute și repunerea pe șine a unui tramvai deraiat
Cea de-a doua zi a Conferinței Club Feroviar – Infrastructură, organizată la Oradea în 26 și 27 martie…
27 martie 2025
Aproape 10% din finanțările pentru utilaje agricole prin AFIR au venit în județul Bihor
31 de milioane de euro finanțări pentru utilaje moderne prin AFIR, din totalul de 312,9 milioane, au fost…
27 martie 2025
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Infrastructură
Sudarea unei șine în mai puțin de 2 minute și repunerea pe șine a unui tramvai deraiat
Cea de-a doua zi a Conferinței Club Feroviar – Infrastructură, organizată la Oradea în 26 și 27 martie…
27 martie 2025
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
Turism
Via Transilvanica se extinde. Va cuprinde și alte regiuni ale României
Inițiatorii proiectului au decis ca în următorii ani să conecteze traseul turistic cu celelalte zone ale țării noastre.…
27 martie 2025
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Educație
HackathUSO – maraton de programare de 72 de ore la Oradea STEAM Park
Uniunea Studenților din Oradea, în colaborare cu Make IT in Oradea și Steam Park, organizează HackathUSO, un hackathon…
27 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Universitatea Iuliu Hațieganu a derulat proiecte anuale de 57 milioane €
Valoarea proiectelor în care a fost implicată instituția clujeană s-a dublat în 2024, conform raportului prezentat de rectorul…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
