Cum se obține vinul de casă cu must de la Jidvei: 7 pași simpli pentru a avea cel mai bun vin natural și 100% românesc!
Prepararea vinului de casă este o artă păstrată de gospodarii din întreaga țară. Nimic nu se compară cu un vin natural, al cărui conținut îl cunoașteți și al cărui gust îl puteți ”modela” pe placul dumneavoastră. Vestea bună este că acum reușita vinului de casă este una sigură pentru că nu mai aveți nevoie să cumpărați cantități uriașe de struguri (mai buni sau mai răi) pe care apoi să vă chinuiți să îi zdrobiți, ci puteți cumpăra direct must din strugurii de cea mai bună calitate din podgoria Jidvei, cea mai mare podgorie din țară.
Tehnologia de obținere a vinului folosind mustul de la Cramele Jidvei este una mult simplificată având câțiva pași clari pe care trebuie să îi urmați pentru a obține cel mai bun vin 100% românesc! Despre rețeta vinului de casă am discutat cu Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei, care ne-a explicat pas cu pas tehnologia de obținere a vinului în gospodărie cu must de la Jidvei, oferind și câteva sfaturi celor care comandă mustul în toamna anului 2016.
Pasul 1. Comandați must de la Cramele Jidvei
Cel mai important lucru pe care gospodarii trebuie să îl facă este să comande mustul de la Jidvei. Este primul pas pentru obținerea celui mai bun vin de casă. Un kilogram de must costă 4 lei, iar comenzile se pot face telefonic, prin completarea formularului de pe site-ul dedicat www.mustdejidvei.ro, sau prin completarea formularului distribuit în localitățile vizate, până pe 31 august 2016.
În urma precomenzilor, operatorii Jidvei vă vor contacta pentru a stabili data și condițiile de livrare. Cantitatea minimă pentru precomenzi este de 100 kg cu preluare din puncte fixe de distribuție în localitățile vizate, iar comenzile de peste 200 kg sunt transportate direct la domiciliu, în limita posibilităților. Mai mult, dacă ați mai comandat și în anii anteriori și vă convingeți și prietenii să facă vin din must de Jidvei, aveți -10% reducere în must din cantitatea comandată de ei.
Pasul 2. Curățați bine vasul în care veți face vinul de casă
Odată mustul comandat, până când acesta vă este livrat, trebuie să acordați o maximă atenție igienei vasului în care alegeți să îl depozitați. Fie că este vorba despre un butoi de lemn sau de o damigeană de sticlă, recipientul trebuie să fie foarte bine spălat, astfel încât să se evite orice contaminare a mustului cu mirosuri străine.
”După ce gospodarul a achiziționat mustul de la Jidvei, acesta trebuie pus imediat în vasul pe care îl are cumpărătorul. Trebuie avută o foarte mare grijă la igiena vasului în care se pune mustul. Este o condiție importantă ca vasul de lemn sau damigeana de sticlă să fie foarte curate. Oricât de bun ar fi mustul, dacă este pus într-un vas murdar nu are cum să-ți iasă un vin bun. Tocmai de aceea îi rugăm pe cumpărătorii noștri să aibă grijă la igiena vasului în care pun mustul”, explică Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei.
Pasul 3. Fixați-vă ”tăria” vinului de casă
De la Jidvei, mustul pleacă cu o concentrație de 180 de grame de zahăr pe litru, ceea ce ar duce la obținerea unui vin cu 11 volume de alcool. Pentru cei care doresc să păstreze vinul un timp îndelungat sau preferă vinurile mai alcoolizate, recomandarea specialistului este să se adauge câte 17 grame de zahăr la litru pentru fiecare volum de alcool dorit.
”Totul depinde de gustul cumpărătorului: dacă vrea să aibă mai mult alcool, dacă vrea să-l păstreze un timp îndelungat, poate adăuga și niște zahăr. Zahărul este până la urmă un conservant natural și un volum mai mare de alcool permite păstrarea vinului obținut un timp mai îndelungat. Cu mustul de la noi gospodarul va obține un vin cu 11 volume de alcool și pentru fiecare volum în plus, trebuie să se adauge câte 17 grame de zahăr pe litru”, a spus specialistul de la Cramele Jidvei.
Pentru vinul obținut în gospodărie este indicat ca zahărul să fie adăugat la 2-3 zile după ce vinul a intrat în procesul de fermentare.
Pasul 4. Fermentarea vinului de casă
Pentru a evita pierderile cauzate de procesul de fermentație, specialistul de la Jidvei le recomandă gospodarilor să lase ceea ce se numește ”gol de fermentație”.
”Este important ca în recipientul în care punem mustul să lăsăm gol de fermentare/fermentație. Cam 10% din volumul vasului trebuie lăsat gol de fermentare pentru că altfel este posibil să aveți surprize și să pierdeți din cantitatea de must, pentru că dă pe afară. De preferat este să se pună și dop de fermentare, să nu rămână vasul descoperit și să intre foarte mult în contact cu aerul, în special partea de sus”, a adăugat Marius Vasiu.
Reușita procesului de vinificație este dictată și de temperatura la care fermentează mustul. Dacă temperatura este prea ridicată, procesul de fermentare se încheie în una- două zile. În schimb, dacă temperatura de fermentare este prea mică, procesul poate dura luni de zile sau se poate întâmpla ca fermentarea să nu aibă loc.
”Trebuie avut grijă și la temperatura de fermentare. De obicei, lumea pune mustul la fermentat în pivniță, acolo temperatura este între 15 și 18 grade Celsius. Aceasta este o temperatură foarte bună pentru fermentarea mustului. Dacă temperatura este foarte mare – poate gospodarul alege să lase mustul afară pe terasă să fermenteze, nu este prea bine.
Lăsat afară să fermenteze astfel, într-o zi sau două, mustul termină fermentarea și calitatea vinului obținut nu este foarte bună pentru că se pierd foarte multe arome. De asemenea, dacă temperatura în pivniță este sub 10°C, poți să ai surprize să nu îți fermenteze mustul. Dacă este atât de rece în pivniță este indicat să încălziți recipientul cu ajutorul unor pături puse peste butoi pentru a crește temperatura de fermentare”, sunt sfaturile tehnologului de la Jidvei.
Pasul 5. Urmărirea fermentării vinului de casă
Pentru o obține un vin de o calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de 2-3 săptămâni.
”Dacă fermentează mai repede, în 2-3 zile, nu e bine. Nici dacă fermentarea se întinde pe 2-3 luni nu este bine pentru că începe să prindă miros de râncezit și drojdia formată intră în degradare. Undeva la 2-3 săptămâni ca perioadă de fermentare este un interval optim. De precizat că perioada de fermentare pentru vinul de casă diferă de cea din sistemele industriale, unde se folosesc drojdii selecționate și toți parametrii sunt controlați. Acasă pot exista fluctuații – fermentează mai puternic sau mai puțin, dar în mod normal, în 2-3 săptămâni, ar trebui să se încheie fermentația”, a explicat Marius Vasiu.
Pasul 6. Pritocirea vinului
După cele 2-3 săptămâni, la finalizarea procesului de fermentare se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie, să fie pritocit. De fapt, pritocu este o simplă lucrare de transvazare a vinului pentru înlăturarea sedimentelor, iar operațiunea constă în tragerea vinului dintr-un vas într-altul cu scopul principal de a-l separa de drojdia depusă la fundul vasului, prevenindu-se astfel apariția de mirosuri și gusturi neplăcute cum ar fi cel de drojdie, de hidrogen sulfurat etc, defecte care apar prin descompunerea drojdiei depuse.
Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii care determină fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile chimico- enzimatice dintre ionii de metale cu taninul și cu oxigenul. Se favorizează astfel procesul de autolimpezire, omogenizare și desăvârșire al buchetului vinului.
”În general acasă oamenii trag vinul de Crăciun sau de Anul Nou, dar dacă doriți să îl aveți limpede cât mai repede, imediat ce se termină fermentația îl trageți de pe depozitul de drojdie care s-a format și atunci limpezirea are loc mult mai repede. Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle de sticlă pentru că vinul nu este foarte limpede.
Vinul se trage de pe drojdie în alt
vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul și se pune înapoi. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vin și acesta s-a limpezit complet se poate depozita vinul în sticle de sticlă de 750 ml, pentru o păstrare îndelungată”, recomandă specialistul.
Specialistul de la Cramele Jidvei recomandă, de asemenea, ca tragerea vinului de pe drojdie să se facă cu protecție de sulf. În general doza recomandată de sulf este de 0,5-1 ml la litrul de vin.
”Recomandarea este ca vinul să se tragă cu protecție de sulf. Aacum, se găsește sulf lichid la toate magazinele de vinuri. Este recomandat sulful pentru că protejează mult mai bine vinul împotriva oxidării. Ca și cantitate, recomand maxim 1 ml de sulf la un litru de vin. Se poate merge și cu 0,5 ml de sulf la un litru, dacă omul crede că va consuma vinul repede, în 2-3 luni. Este recomandată o doză de 0,5-1 ml de sulf pe litru de vin”, a explicat tehnologul.
PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Este foarte important ca după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul pe plin. Ați băut 5-10 litri, ar fi indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie pe plin tot timpul. Dacă aveți un butoi de 50 litri și un an întreg trageți și beți tot din el, după cinci luni, ce mai rămâne pe fundul butoiului nu mai are calitatea vinului de la început.
Pasul 7 (opțional): Limpezirea ”grăbită” a vinului
Dacă gospodarul vrea să aibă un vin limpede într-o săptămână se poate adăuga și bentonită. Bentonita se găsește la vânzare în magazinele de vinuri. Doza recomandată este de un gram de bentonită la un litru de vin. Bentonita se adaugă tocmai pentru a grăbi procesul de limpezire.
”Dacă sunt respectați toți pașii așa cum i-am descris mai sus, la 2-3 săptămâni după ce s-a terminat fermentația și a fost tras vinul de pe drojdie se poate bea fără probleme primul pahar de vin. Poate nu o să fie foarte limpede, dar din punct de vedere organoleptic este foarte bun. Ca și perioadă de timp, de la achiziția mustului de la Cramele Jidvei și până când puteți consuma primul pahar de vin trec cam două luni, adică undeva pe la sfârșitul lunii noiembrie”, a explicat Marius Vasiu, tehnolog la Cramele Jidvei.
Cu mustul de la Jidvei, vinul se limpezește mult mai repede
PONTUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit față de cel în care se folosește must de acasă din struguri cumpărați sau din producția din gospodărie. Dacă se folosește must de casă, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru că lumea nu face deburbarea (limpezirea – n.r) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce a fermentat întrucât depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze.
Mustul cumpărat de la Jidvei este foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r), tocmai de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid și toată tehnologia este simplificată!
Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei ”Vin de casă din must de la Jidvei”, care îi invită pe toți gospodarii care doresc să își producă singuri un vin 100% natural, din struguri românești, să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.