Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AR | Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, adus la normalitate

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se află în plin proces de modernizare. Programul inverstițional fără precedent demarat de Consiliul Județean Arad și managementul impus de conducătorul spitalului, dr. Teodora Olaru, fac ca, pas cu pas, principala unitate spitalicească din județ să ofere condiții de tratament care să-i convingă pe arădeni să nu mai opteze pentru spitalele din Timișoara, Cluj sau Ungaria.
Arădenii s-au tratat la Timișoara
Preluarea finanțării spitalelor din Arad de către autoritățile județene și municipale a pus problema eficientizării actului medical, pentru a oferi mai multe șanse pacienților din județ. S-a decis unificarea fostului spital municipal din Arad cu spitalul județean, luând astfel ființă în anul 2012 Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, care reunește toate secțiile care în trecut aparțineau de cele două unități medicale.
Noul manager este fosta directoare a Municipalului, dr. Teodora Olaru. „Am pornit la drum beneficiind de experiența fostei echipe de conducere de la Spitalul Municipal, care a găsit soluții pentru finanțarea spitalului. Dar am avut și experiența de a coopera cu administrația locală, primarul Gheorghe Falcă fiind foarte atent la solicitările noastre”, spune dr. Olaru.
Principala problemă care a stat în fața conducerii spitalului a fost de a-i convinge pe arădeni că pot beneficia la ei acasă de condiții de tratament care să rivalizeze cu cele din mari centre medicale din țară sau străinătate. Devenise deja o obișnuință ca bolnavii arădeni cu probleme mai mari de sănătate să ia drumul Timișoarei, Clujului sau să apeleze la spitale din Ungaria pentru a se trata. Pentru asta, însă, era nevoie de aparatură medicală modernă, performantă. „Aveam nevoie de aparatură pentru a atrage specialiști. Au fost, din păcate, multe cazuri de medici care au plecat din Arad în alte spitale pentru că aici nu aveau aparatură”, își amintește dr. Teodora Olaru.
Ajutor transfrontalier pentru arădeni
Pentru dotare, s-a apelat la proiecte transfrontaliere, cu parteneri maghiari. Finanțarea fiind astfel asigurată, au putut fi aduse la Arad aparate medicale de ultimă generație. Este vorba despre computer tomograf, pentru care bolnavii erau trimiși la Timișoara, dar și de dotări pentru gastroenterologie și alte secții ale spitalului.
Colaborarea cu partenerii maghiari nu s-a rezumat doar la dotări. Personalul spitalului arădean a făcut cursuri în Ungaria, pentru eficientizarea actului medical. „M-a impresionat modul cum se lucrează în Ungaria, disciplina pe care doresc să o impun și la Arad, modul de comunicare cu bolnavii, unde noi încă suntem deficitari, dar dorim să rezolvăm cât de curând această problemă”, spune dr. Teodora Olaru.
Investiții fără precedent
Planul managerial al conducerii spitalului a primit suport necondiționat din partea conducerii Consiliului Județean Arad. Președintele Nicolae Ioțcu a fost cel care a înțeles necesitatea de modernizare a actului medical și a oferit sprijin și soluții pentru finanțarea transformării spitalului.
Una dintre marile probleme de la Arad era cea legată de funcționarea unor secții în clădiri retrocedate foștilor proprietari, aflate, în mare parte, într-o avansată stare de degradare, dar pentru care se plăteau chirii substanțiale.
Punctual, au fost căutate soluții pentru fiecare caz în parte. Secția TBC va fi mutată într-o clădire nouă, proprietate a Consiliului Județean, în marginea Aradului, în cartierul Grădiște. „Va fi cea mai frumoasă secție de profil din Europa. Se va rezolva astfel și problema autorizației de funcționare, care în vechiul spațiu nu ar mai fi putut fi primită”, a precizat dr. Teodora Olaru.
Pentru secția de Psihiatrie, aflată de asemenea într-o clădire veche pentru care se plătea o chirie foarte mare, a fost aleasă soluția negocierii cu proprietarul și a achiziționării imobilului, mișcare care a deschis posibilitatea demarării de investiții pentru modernizare.
Secția de Boli contagioase va fi reorganizată și va fi mutată în incinta spațiului ocupat de Spitalul județean, în clădirea unde funcționa secția de Contagioase pentru copii. Secția unică pentru adulți și copii va fi de asemenea modernizată și va oferi condiții de tratament corespunzătoare.
Investițiile fără precedent demarate de Consiliul Județean au modificat fața vechiului Spital județean. Realizat la standardele anilor ’80, spitalul era departe de cerințele medicinei moderne. Programul de restructurare a vizat eficientizarea activității, dotarea cu aparatură și realizarea condițiilor pentru personalul medical și pentru bolnavi.
Primele urgențe au vizat Blocul operator și Secția ATI. „Blocul operator era un dezastru. Riscam să nu mai primim autorizația de funcționare”, își amintește dr. Teodora Olaru.
Unitatea de Primire Urgențe a fost de asemenea reamenajată, prin desființarea celei care funcționa la nivelul fostului spital municipal și redirecționarea tuturor urgențelor către Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde fluxurile au fost regândite și au fost realizate dotări pentru extindere, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2,7 milioane lei. A fost amenajată și platforma pentru aterizarea elicopterului SMURD de la Arad. La secția UPU au fost achziționate aparate de strictă necesitate pentru maximă eficiență în tratarea cazurilor de urgență. „Am adus aparate pentru EKG, radiologie, pentru ca toate investigațiile să se poată face pe loc, fără a mai plimba această categorie de pacienți”, a declarat dr. Teodora Olaru.
Farmacie de cinci stele
Farmacia spitalului, care era într-o situație deplorabilă, a fost de asemenea reamenajată „Avem acum o farmacie de cinci stele, cu care puține spitale din țară se pot lăuda”, spune dr. Teodora Olaru. Investiţia, în valoare de 521.358,09 lei, a fost asigurată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Arad. Suprafaţa amenajată este de 287 metri pătraţi, durata de realizare a investiţiei fiind de 5 luni.
Aradul, fruntaș pe țară la cancer
Statisticile arată că județul Arad se află pe un nedorit loc de frunte la nivel național privind incidența neoplasmelor, fapt care îngrijorează conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență. „Problema nr. 1 a arădenilor este legată de bolile cardiace și oncologice”, spune dr. Teodora Olaru.
În ceea ce privește cardiologia, s-a realizat un parteneriat cu o firmă care a dotat o secție într-un spațiu închiriat unde asigură tratarea cazurilor urgente de infarcturi, de exemplu, finanțat de spital și unde se asigură tratament contra cost pentru bolnavii care nu au probleme acute, rezolvând probleme pentru care arădenii erau nevoiți să se deplaseze la Timișoara sau în străinătate. „Visul nostru este să facem și intervenții cardiovasculare la Arad. Prin colaborarea cu un specialist de la Debrecen, din Ungaria, au fost deja realizate șapte astfel de operații. Vom asigura dotarea și sigur vor veni și specialiștii să lucreze la Arad”, își propune dr. Teodora Olaru.
Colaborarea cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad poate rezolva și alte probleme. Este în pregătire un studiu pentru a evidenția care sunt cauzele care au adus Aradul pe primul loc din România privind incidența neoplasmelor. Apoi, evident, vor fi căutate și soluții pentru a reduce incidența acestui tip de maladii extrem de grave. Împreună cu universitatea, este în curs de realizare un Centru de mare excelență privind tratarea cancerelor, cu posibilități de diagnostic și radioterapie, pentru care bolnavii erau siliți până acum să plece la Timișoara sau Cluj.
Spitalul care și-a schimbat fața
Este greu de rezumat în doar câteva cuvinte întregul proces de restructurare care a schimbat în doar doi ani fața Spitalului județean arădean. S-a acționat începând de la schimbarea vechii lenjerii de pat, aducerea de paturi de spital moderne, modernizarea saloanelor, realizarea de rezerve dotate cu aer condiționat și grup sanitar propriu până la reamenajarea spațiilor exterioare vaste și nefolosite.
Consiliul Județean finanțează investițiile din clădirea vechiului județean iar Primăria ajută la modernizarea vechii clădiri, edificată în urmă cu trei secole, unde a funcționat fostul Municipal.
Dr. Teodora Olaru este mândră că a reușit să realizeze și condiții mai bune pentru viitorii specialiști, actuali studenți. Dintr-un fost grajd din incinta vechiului Municipal a realizat o sală de curs pentru studenții mediciniști, dotată la cele mai înalte standarde.
Probleme mai sunt destule, inclusiv legate de fondurile pentru acoperirea posturilor medicale vacante. Mai trebuie să treacă timp și pentru a învinge vechile mentalități ale arădenilor, obișnuiți să-și caute sănătatea prin alte părți și a-i convinge că Aradul poate oferi acum condiții similare sau chiar mai bune decât spitalele din centre cu mai mare tradiție.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AR | AR-MEDICA, cel mai mare eveniment medical din partea de vest

Articolul următor

HD | Medici de război pe ”frontul” sistemului medical românesc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share