Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se află în plin proces de modernizare. Programul inverstițional fără precedent demarat de Consiliul Județean Arad și managementul impus de conducătorul spitalului, dr. Teodora Olaru, fac ca, pas cu pas, principala unitate spitalicească din județ să ofere condiții de tratament care să-i convingă pe arădeni să nu mai opteze pentru spitalele din Timișoara, Cluj sau Ungaria.
Arădenii s-au tratat la Timișoara
Preluarea finanțării spitalelor din Arad de către autoritățile județene și municipale a pus problema eficientizării actului medical, pentru a oferi mai multe șanse pacienților din județ. S-a decis unificarea fostului spital municipal din Arad cu spitalul județean, luând astfel ființă în anul 2012 Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad, care reunește toate secțiile care în trecut aparțineau de cele două unități medicale.
Noul manager este fosta directoare a Municipalului, dr. Teodora Olaru. „Am pornit la drum beneficiind de experiența fostei echipe de conducere de la Spitalul Municipal, care a găsit soluții pentru finanțarea spitalului. Dar am avut și experiența de a coopera cu administrația locală, primarul Gheorghe Falcă fiind foarte atent la solicitările noastre”, spune dr. Olaru.
Principala problemă care a stat în fața conducerii spitalului a fost de a-i convinge pe arădeni că pot beneficia la ei acasă de condiții de tratament care să rivalizeze cu cele din mari centre medicale din țară sau străinătate. Devenise deja o obișnuință ca bolnavii arădeni cu probleme mai mari de sănătate să ia drumul Timișoarei, Clujului sau să apeleze la spitale din Ungaria pentru a se trata. Pentru asta, însă, era nevoie de aparatură medicală modernă, performantă. „Aveam nevoie de aparatură pentru a atrage specialiști. Au fost, din păcate, multe cazuri de medici care au plecat din Arad în alte spitale pentru că aici nu aveau aparatură”, își amintește dr. Teodora Olaru.
Ajutor transfrontalier pentru arădeni
Pentru dotare, s-a apelat la proiecte transfrontaliere, cu parteneri maghiari. Finanțarea fiind astfel asigurată, au putut fi aduse la Arad aparate medicale de ultimă generație. Este vorba despre computer tomograf, pentru care bolnavii erau trimiși la Timișoara, dar și de dotări pentru gastroenterologie și alte secții ale spitalului.
Colaborarea cu partenerii maghiari nu s-a rezumat doar la dotări. Personalul spitalului arădean a făcut cursuri în Ungaria, pentru eficientizarea actului medical. „M-a impresionat modul cum se lucrează în Ungaria, disciplina pe care doresc să o impun și la Arad, modul de comunicare cu bolnavii, unde noi încă suntem deficitari, dar dorim să rezolvăm cât de curând această problemă”, spune dr. Teodora Olaru.
Investiții fără precedent
Planul managerial al conducerii spitalului a primit suport necondiționat din partea conducerii Consiliului Județean Arad. Președintele Nicolae Ioțcu a fost cel care a înțeles necesitatea de modernizare a actului medical și a oferit sprijin și soluții pentru finanțarea transformării spitalului.
Una dintre marile probleme de la Arad era cea legată de funcționarea unor secții în clădiri retrocedate foștilor proprietari, aflate, în mare parte, într-o avansată stare de degradare, dar pentru care se plăteau chirii substanțiale.
Punctual, au fost căutate soluții pentru fiecare caz în parte. Secția TBC va fi mutată într-o clădire nouă, proprietate a Consiliului Județean, în marginea Aradului, în cartierul Grădiște. „Va fi cea mai frumoasă secție de profil din Europa. Se va rezolva astfel și problema autorizației de funcționare, care în vechiul spațiu nu ar mai fi putut fi primită”, a precizat dr. Teodora Olaru.
Pentru secția de Psihiatrie, aflată de asemenea într-o clădire veche pentru care se plătea o chirie foarte mare, a fost aleasă soluția negocierii cu proprietarul și a achiziționării imobilului, mișcare care a deschis posibilitatea demarării de investiții pentru modernizare.
Secția de Boli contagioase va fi reorganizată și va fi mutată în incinta spațiului ocupat de Spitalul județean, în clădirea unde funcționa secția de Contagioase pentru copii. Secția unică pentru adulți și copii va fi de asemenea modernizată și va oferi condiții de tratament corespunzătoare.
Investițiile fără precedent demarate de Consiliul Județean au modificat fața vechiului Spital județean. Realizat la standardele anilor ’80, spitalul era departe de cerințele medicinei moderne. Programul de restructurare a vizat eficientizarea activității, dotarea cu aparatură și realizarea condițiilor pentru personalul medical și pentru bolnavi.
Primele urgențe au vizat Blocul operator și Secția ATI. „Blocul operator era un dezastru. Riscam să nu mai primim autorizația de funcționare”, își amintește dr. Teodora Olaru.
Unitatea de Primire Urgențe a fost de asemenea reamenajată, prin desființarea celei care funcționa la nivelul fostului spital municipal și redirecționarea tuturor urgențelor către Spitalul Clinic Județean de Urgență, unde fluxurile au fost regândite și au fost realizate dotări pentru extindere, valoarea totală a lucrărilor fiind de 2,7 milioane lei. A fost amenajată și platforma pentru aterizarea elicopterului SMURD de la Arad. La secția UPU au fost achziționate aparate de strictă necesitate pentru maximă eficiență în tratarea cazurilor de urgență. „Am adus aparate pentru EKG, radiologie, pentru ca toate investigațiile să se poată face pe loc, fără a mai plimba această categorie de pacienți”, a declarat dr. Teodora Olaru.
Farmacie de cinci stele
Farmacia spitalului, care era într-o situație deplorabilă, a fost de asemenea reamenajată „Avem acum o farmacie de cinci stele, cu care puține spitale din țară se pot lăuda”, spune dr. Teodora Olaru. Investiţia, în valoare de 521.358,09 lei, a fost asigurată din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Arad. Suprafaţa amenajată este de 287 metri pătraţi, durata de realizare a investiţiei fiind de 5 luni.
Aradul, fruntaș pe țară la cancer
Statisticile arată că județul Arad se află pe un nedorit loc de frunte la nivel național privind incidența neoplasmelor, fapt care îngrijorează conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență. „Problema nr. 1 a arădenilor este legată de bolile cardiace și oncologice”, spune dr. Teodora Olaru.
În ceea ce privește cardiologia, s-a realizat un parteneriat cu o firmă care a dotat o secție într-un spațiu închiriat unde asigură tratarea cazurilor urgente de infarcturi, de exemplu, finanțat de spital și unde se asigură tratament contra cost pentru bolnavii care nu au probleme acute, rezolvând probleme pentru care arădenii erau nevoiți să se deplaseze la Timișoara sau în străinătate. „Visul nostru este să facem și intervenții cardiovasculare la Arad. Prin colaborarea cu un specialist de la Debrecen, din Ungaria, au fost deja realizate șapte astfel de operații. Vom asigura dotarea și sigur vor veni și specialiștii să lucreze la Arad”, își propune dr. Teodora Olaru.
Colaborarea cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad poate rezolva și alte probleme. Este în pregătire un studiu pentru a evidenția care sunt cauzele care au adus Aradul pe primul loc din România privind incidența neoplasmelor. Apoi, evident, vor fi căutate și soluții pentru a reduce incidența acestui tip de maladii extrem de grave. Împreună cu universitatea, este în curs de realizare un Centru de mare excelență privind tratarea cancerelor, cu posibilități de diagnostic și radioterapie, pentru care bolnavii erau siliți până acum să plece la Timișoara sau Cluj.
Spitalul care și-a schimbat fața
Este greu de rezumat în doar câteva cuvinte întregul proces de restructurare care a schimbat în doar doi ani fața Spitalului județean arădean. S-a acționat începând de la schimbarea vechii lenjerii de pat, aducerea de paturi de spital moderne, modernizarea saloanelor, realizarea de rezerve dotate cu aer condiționat și grup sanitar propriu până la reamenajarea spațiilor exterioare vaste și nefolosite.
Consiliul Județean finanțează investițiile din clădirea vechiului județean iar Primăria ajută la modernizarea vechii clădiri, edificată în urmă cu trei secole, unde a funcționat fostul Municipal.
Dr. Teodora Olaru este mândră că a reușit să realizeze și condiții mai bune pentru viitorii specialiști, actuali studenți. Dintr-un fost grajd din incinta vechiului Municipal a realizat o sală de curs pentru studenții mediciniști, dotată la cele mai înalte standarde.
Probleme mai sunt destule, inclusiv legate de fondurile pentru acoperirea posturilor medicale vacante. Mai trebuie să treacă timp și pentru a învinge vechile mentalități ale arădenilor, obișnuiți să-și caute sănătatea prin alte părți și a-i convinge că Aradul poate oferi acum condiții similare sau chiar mai bune decât spitalele din centre cu mai mare tradiție.
Citește și:
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Bătaie mare pe “pașapoartele” Google la Cluj
Sute de studenți ai Universității Tehnice (UTCN) se luptă să prindă un loc în programul de securitate cibernetică…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Proprietarul grupului Astra devine cetățean de onoare al Maramureșului
Consiliul Județean (CJ) Maramureș a decis, în unanimitate, să confere titlul “unuia dintre cei mai mari industriași pe…
1 iulie 2025
Investiții
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Infrastructură
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
