Coresi Business Park este proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov
Coresi Business Park, proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov, România, a obținut recent certificatul de sustenabilitate BREEAM Very Good pentru primele sale două clădiri, devenind astfel prima dezvoltare verde din Brașov. BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul design-ului, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România, a coordonat procesul de certificare. Cele două companii lucrează acum împreună pentru certificarea celei de-a doua faze din proiect.
Clădirile T39 și T42, parte din prima fază de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obținut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru construcții noi si proiecte de renovare majoră. În perioada 2012-2016, clădirile au trecut printr-un amplu proces de renovare, completat de livrarea a 14.000 mp de spații moderne de birouri care în prezent sunt închiriate în totalitate și găzduiesc chiriași internaționali precum IBM, Waters, Raiffeisen Bank, eValue, Siemens. Ascenta Management a oferit soluții personalizate de amenajare care să asigure o partiționare flexibilă și practică în spații de birouri individuale, de grup sau deschise, obținând o eficiență medie netă de 85% în ocuparea spațiului brut.
“Transformarea unei părți din fosta platformă industrială Tractorul Brașov în spații moderne de birouri, de clasa A, ne-a permis să păstrăm emblematicul Turn de birouri, proiectat de Octav Doicescu în 1920, și să livrăm birouri neconvenționale, contemporane cu elemente arhitecturale industriale, cum ar fi tavane înalte și ferestre de mansardă. În același timp, reconversia a generat economii semnificative: 10.000 m3 de materiale de construcții, inclusiv beton și cărămidă, au fost economisite prin păstrarea structurilor industriale existente și 50.000 m3 de materiale reziduale, precum betonul concasat rezultat în urma demolării, au fost reutilizate. De asemenea, chiriașii noștri se pot bucura de 20.000 mp de spații verzi amenajate ce fac din Coresi Business Park un campus modern de afaceri.” Comentează Silviu Savin, Partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park.
Spațiile transformate în birouri de clasa A au o arhitectură contemporană cu înălțime de la podea la tavan neobstrucționată, variind de la 3 m până la 6 m în conversiile tip mansardă și beneficiază de lumină naturală, podele supra-înalțate, soluții complete de HVAC și sisteme ventiloconvectoare cu patru țevi, echipamente tehnice de top, alimentare cu energie electrică sigură și nelimitată. Reducerea răcirii și supraîncălzirii clădirilor, contribuind astfel la scăderea consumului de energie, a reprezentat o prioritate în timpul procesului de renovare și s-a realizat prin optimizarea proporțiilor fațadei și utilizarea unor materiale izolante moderne care asigură o performanță termică ridicată pe tot parcursul anului.
Procesul de evaluare și certificare a început în 2013 și a fost coordonat de BuildGreen. Compania a oferit servicii de consultanță și evaluare conform normelor BREEAM, consultanță în proiectare și achiziții sustenabile, precum definirea strategiei de sustenabilitate, modelare termică și energetică, evaluarea ciclului de viață a clădirii și a costurilor aferente, evaluare acustică și soluții pentru îmbunătățirea luminii naturale.
BuildGreen și Ascenta Management lucrează în prezent pentru certificarea BREEAM a celei de-a doua faze din Coresi Business Park, ce va cuprinde trei clădiri cu regim mic de înălțime. Prima clădire, denumită L1, este deja construită și urmează să fie livrată în Q2 2016, în timp ce următoarele două sunt în curs de dezvoltare.
“Suntem mândri să contribuim la certificarea sustenabilă a proiectului Coresi Business Park și, mai mult decât atât, suntem onorați de încrederea pe care dezvoltatorul ne-a acordat-o în acest demers. Fiind primul proces de certificare încheiat cu succes din Brașov, certificarea Coresi Business Park oferă un exemplu pozitiv pieței locale și stabilește premisele pentru o abordare mai riguroasă a dezvoltării sustenabile în orașele secundare. Principalele avantaje ale clădirilor T39 și T42 includ poziționarea excelentă și dispunerea pe un singur nivel cu o suprafață generoasă, ceea ce conduce la creșterea eficienței spațiului și accesibilitate sporită”, susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.
Coresi Business Park este un centru de afaceri de clasa A, dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov. Proiectul constituie una dintre cele mai ample inițiative de regenerare urbană, ce transformă 12 hectare de vechi clădiri industriale într-o zonă de afaceri cu aspect contemporan. Prima fază a Coresi Business Park cuprinde aproximativ 25.000 mp de spații de birouri neconvenționale, cu elemente arhitecturale industriale. Clădirile restaurate și transformate oferă toate facilitățile de clasa A. Masterplanul Coresi Business Park cuprinde un mix echilibrat de conversii de spații industriale în spații de birouri de clasa A și clădiri noi, în următorii 10 ani suprafața totală a parcului urmând să ajungă la 100.000 mp construiti (2015-2025). În completarea spațiilor de birouri existente, proiectul va cuprinde 10 clădiri moderne de birouri, noi, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E).
BREEAM este una dintre metodologiile de prim rang folosite pentru evaluarea și certificarea clădirilor, lucrărilor de infrastructură și master-planurilor la nivel mondial. Metodologia acoperă proiecte în diferite stadii de dezvoltare, cum ar fi Construcții Noi (New Construction), Renovări/Remodelări (Refurbishment) și Clădiri Existente (In-Use). La nivel global, există peste 541,700 proprietăți certificate BREEAM și aproximativ 2,238,300 clădiri au fost înregistrate pentru evaluare de la lansarea sistemului în 1990.
BREEAM inspiră dezvoltatorii să inoveze, să exceleze și să utilizeze în mod eficient resursele. Prin atenția sporită acordată durabilității și eficienței, clădirile care dețin un certificat BREEAM sunt mai atractive pentru investitori și generează medii sustenabile și mai sănătoase pentru ocupanții lor.
Ascenta Management este dezvoltatorul Coresi Business Park, unul dintre cele mai mari centre de afaceri din afara Bucurestiului si o initiativa majora de regenerare urbana. Echipa de management a fost implicata in proiect inca din faza de achizitie, contribuind la elaborarea unui masterplan riguros si asigurand implementarea coerenta a acestuia pe parcursul dezvoltarii. Pe langa cresterea continua a activelor cheie din Brasov, compania vizeaza de asemenea noi achizitii de pe piata locala, in special proiecte de birouri. Modelul de afaceri Ascenta Management ofera o alternativa dinamica la abordarea investitorilor traditionali (yield investors), bazandu-se pe raspuns prompt la nevoile clientilor si pe o relatie personalizata cu fiecare chirias. Echipa multidisciplinara Ascenta detine expertiza pe segmentele property&facility management, inchirieri, financiar si marketing. Membrii sai sunt un mix de tineri specialisti cu competente tehnice si manageri seniori, cu background investiţional şi academic international.
Fondată în 2010, BuildGreen a fost prima companie din România care a oferit servicii de consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă în plan local și, până în prezent, s-a consacrat drept lider al pieței – atât prin prisma dimensiunii portofoliului (peste 30 clădiri certificate până în prezent în România), cât și ca rată de succes – BuildGreen a obținut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din România (BREEAM Excellent), toate certificările au înregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietățile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent). Printre clienții și partenerii cu care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Mulberry Development (Ovidiu Sandor), Immochan, NEPI, Globalworth Asset Management, EBRD, Aberdeen Asset Management, Portland Trust, S Group Holding, Genesis Development, PADECO, BogArt, Strabag, Bluehouse Development.
Citește și:
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”
Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde…
17 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Analiză: Noua matrice fiscală – efecte în piața de real estate
Măsurile fiscale asumate de Guvern în această vară marchează o schimbare majoră de paradigmă economică, fie că vorbim…
17 iulie 2025
Monaco Yacht Summit: the MYS’s official programme exploring the key issues and future outlook of the yachting world
The Monaco Yacht Show (MYS) unveils its programme of conferences and round-table discussions addressing key themes that are…
17 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
