Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BV | Coresi Business Park, certificat BREEAM Very Good

Coresi Business Park este proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov
Coresi Business Park, proiectul de birouri de clasa A dezvoltat de Ascenta Management pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov, România, a obținut recent certificatul de sustenabilitate BREEAM Very Good pentru primele sale două clădiri, devenind astfel prima dezvoltare verde din Brașov. BuildGreen, liderul pieței de consultanță în domeniul design-ului, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România, a coordonat procesul de certificare. Cele două companii lucrează acum împreună pentru certificarea celei de-a doua faze din proiect.
Clădirile T39 și T42, parte din prima fază de dezvoltare a proiectului Coresi Business Park, au obținut nivelul Very Good de certificare conform normelor BREEAM 2013 pentru construcții noi si proiecte de renovare majoră. În perioada 2012-2016, clădirile au trecut printr-un amplu proces de renovare, completat de livrarea a 14.000 mp de spații moderne de birouri care în prezent sunt închiriate în totalitate și găzduiesc chiriași internaționali precum IBM, Waters, Raiffeisen Bank, eValue, Siemens. Ascenta Management a oferit soluții personalizate de amenajare care să asigure o partiționare flexibilă și practică în spații de birouri individuale, de grup sau deschise, obținând o eficiență medie netă de 85% în ocuparea spațiului brut.
“Transformarea unei părți din fosta platformă industrială Tractorul Brașov în spații moderne de birouri, de clasa A, ne-a permis să păstrăm emblematicul Turn de birouri, proiectat de Octav Doicescu în 1920, și să livrăm birouri neconvenționale, contemporane cu elemente arhitecturale industriale, cum ar fi tavane înalte și ferestre de mansardă. În același timp, reconversia a generat economii semnificative: 10.000 m3 de materiale de construcții, inclusiv beton și cărămidă, au fost economisite prin păstrarea structurilor industriale existente și 50.000 m3 de materiale reziduale, precum betonul concasat rezultat în urma demolării, au fost reutilizate. De asemenea, chiriașii noștri se pot bucura de 20.000 mp de spații verzi amenajate ce fac din Coresi Business Park un campus modern de afaceri.” Comentează Silviu Savin, Partener Ascenta Management, dezvoltatorul Coresi Business Park.
Spațiile transformate în birouri de clasa A au o arhitectură contemporană cu înălțime de la podea la tavan neobstrucționată, variind de la 3 m până la 6 m în conversiile tip mansardă și beneficiază de lumină naturală, podele supra-înalțate, soluții complete de HVAC și sisteme ventiloconvectoare cu patru țevi, echipamente tehnice de top, alimentare cu energie electrică sigură și nelimitată. Reducerea răcirii și supraîncălzirii clădirilor, contribuind astfel la scăderea consumului de energie, a reprezentat o prioritate în timpul procesului de renovare și s-a realizat prin optimizarea proporțiilor fațadei și utilizarea unor materiale izolante moderne care asigură o performanță termică ridicată pe tot parcursul anului.
Procesul de evaluare și certificare a început în 2013 și a fost coordonat de BuildGreen. Compania a oferit servicii de consultanță și evaluare conform normelor BREEAM, consultanță în proiectare și achiziții sustenabile, precum definirea strategiei de sustenabilitate, modelare termică și energetică, evaluarea ciclului de viață a clădirii și a costurilor aferente, evaluare acustică și soluții pentru îmbunătățirea luminii naturale.
BuildGreen și Ascenta Management lucrează în prezent pentru certificarea BREEAM a celei de-a doua faze din Coresi Business Park, ce va cuprinde trei clădiri cu regim mic de înălțime. Prima clădire, denumită L1, este deja construită și urmează să fie livrată în Q2 2016, în timp ce următoarele două sunt în curs de dezvoltare.
“Suntem mândri să contribuim la certificarea sustenabilă a proiectului Coresi Business Park și, mai mult decât atât, suntem onorați de încrederea pe care dezvoltatorul ne-a acordat-o în acest demers. Fiind primul proces de certificare încheiat cu succes din Brașov, certificarea Coresi Business Park oferă un exemplu pozitiv pieței locale și stabilește premisele pentru o abordare mai riguroasă a dezvoltării sustenabile în orașele secundare. Principalele avantaje ale clădirilor T39 și T42 includ poziționarea excelentă și dispunerea pe un singur nivel cu o suprafață generoasă, ceea ce conduce la creșterea eficienței spațiului și accesibilitate sporită”, susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen.
Coresi Business Park este un centru de afaceri de clasa A, dezvoltat pe fosta platformă industrială Tractorul din Brașov. Proiectul constituie una dintre cele mai ample inițiative de regenerare urbană, ce transformă 12 hectare de vechi clădiri industriale într-o zonă de afaceri cu aspect contemporan. Prima fază a Coresi Business Park cuprinde aproximativ 25.000 mp de spații de birouri neconvenționale, cu elemente arhitecturale industriale. Clădirile restaurate și transformate oferă toate facilitățile de clasa A. Masterplanul Coresi Business Park cuprinde un mix echilibrat de conversii de spații industriale în spații de birouri de clasa A și clădiri noi, în următorii 10 ani suprafața totală a parcului urmând să ajungă la 100.000 mp construiti (2015-2025). În completarea spațiilor de birouri existente, proiectul va cuprinde 10 clădiri moderne de birouri, noi, cu regim mic de înălțime (P+3E/4E).
BREEAM este una dintre metodologiile de prim rang folosite pentru evaluarea și certificarea clădirilor, lucrărilor de infrastructură și master-planurilor la nivel mondial. Metodologia acoperă proiecte în diferite stadii de dezvoltare, cum ar fi Construcții Noi (New Construction), Renovări/Remodelări (Refurbishment) și Clădiri Existente (In-Use). La nivel global, există peste 541,700 proprietăți certificate BREEAM și aproximativ 2,238,300 clădiri au fost înregistrate pentru evaluare de la lansarea sistemului în 1990.
BREEAM inspiră dezvoltatorii să inoveze, să exceleze și să utilizeze în mod eficient resursele. Prin atenția sporită acordată durabilității și eficienței, clădirile care dețin un certificat BREEAM sunt mai atractive pentru investitori și generează medii sustenabile și mai sănătoase pentru ocupanții lor.
Ascenta Management este dezvoltatorul Coresi Business Park, unul dintre cele mai mari centre de afaceri din afara Bucurestiului si o initiativa majora de regenerare urbana. Echipa de management a fost implicata in proiect inca din faza de achizitie, contribuind la elaborarea unui masterplan riguros si asigurand implementarea coerenta a acestuia pe parcursul dezvoltarii. Pe langa cresterea continua a activelor cheie din Brasov, compania vizeaza de asemenea noi achizitii de pe piata locala, in special proiecte de birouri. Modelul de afaceri Ascenta Management ofera o alternativa dinamica la abordarea investitorilor traditionali (yield investors), bazandu-se pe raspuns prompt la nevoile clientilor si pe o relatie personalizata cu fiecare chirias. Echipa multidisciplinara Ascenta detine expertiza pe segmentele property&facility management, inchirieri, financiar si marketing. Membrii sai sunt un mix de tineri specialisti cu competente tehnice si manageri seniori, cu background investiţional şi academic international.
Fondată în 2010, BuildGreen a fost prima companie din România care a oferit servicii de consultanță pentru dezvoltarea sustenabilă în plan local și, până în prezent, s-a consacrat drept lider al pieței – atât prin prisma dimensiunii portofoliului (peste 30 clădiri certificate până în prezent în România), cât și ca rată de succes – BuildGreen a obținut cel mai ridicat nivel de certificare pentru o clădire din România (BREEAM Excellent), toate certificările au înregistrat un nivel minim BREEAM Very Good / LEED Gold, iar 25% dintre proprietățile certificate au fost atestate cu niveluri superioare de sustenabilitate (Excellent). Printre clienții și partenerii cu care BuildGreen a lucrat sau lucrează în prezent, se numără: Mulberry Development (Ovidiu Sandor), Immochan, NEPI, Globalworth Asset Management, EBRD, Aberdeen Asset Management, Portland Trust, S Group Holding, Genesis Development, PADECO, BogArt, Strabag, Bluehouse Development.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CJ | Noul sediu EBS - NTT Data

Articolul următor

TM | Un nou proiect livrat cu succes de catre OPTIM PM

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share