Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BV | Kronospan, excelență în prelucrarea lemnului

Kronospan
Grupul austriac Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din lume, cu o istorie care se întinde pe mai bine de un secol și deservind, la nivel global, o piață de aproape 900 de milioane de clienți. Peste 12.000 de oameni lucrează zilnic pe platformele din cele 41 de fabrici din Europa, Asia și America de Nord, uniți de un obiectiv comun: excelență în prelucrarea lemnului.
Kronospan a transformat fabricile locale în producători competitivi la nivel internațional
Compania a intrat în România în anul 1999, la Braşov, prin aducerea pe piaţa locală a produselor grupului comercializate la nivel internațional. În anul 2004, a fost începută şi activitatea de producție în România, la Sebeş, prin preluarea platformei industriale de la Sebeşde la Grupul Fratti.
Înainte de a fi achiziționată de austrieci, platforma din Sebeș a trecut prin grele încercări, confruntându-se cu probleme legate de calitatea plăcilor, care nu se ridica la cea de pe piaţa externă. Compania austriacă este cea care a adus la Sebeș sisteme performante și a alocat sume importante pentru dezvoltarea de tehnologii de protecție a mediului. A adus, în timp, platforma la standardele celor din afară, crescând performanța și competitivitatea produselor locale pe piața internațională. Astfel, prin implementarea unor tehnologii și echipamente de ultimă generaţie, a reușit să transforme fabricile locale cu un viitor incert, în producători de talie europeană.
Investiții de peste jumătate de miliard de euro pe piața locală
Până la momentul actual, Kronospan a investit pe piața din România peste 600 de milioane de euro, nu doar în Sebeș, ci și în alte orașe din țară în care este prezent, ridicând standardele de producție și protecție a mediului la normele occidentale.
La Brașov, spre exemplu, unde compania a construit în 2009 o fabrică pentru producţia OSB printr-o investiție de 250 de milioane de euro, marele producător a implementat cele mai noi tehnologii din domeniul industriei lemnului. Fabrica de acolo deține cea mai modernă instalație pentru protecția plăcilor OSB din Europa și este singura de acest tip din România.
La Constanţa, grupul deţine divizia de operare şi depozitare mărfuri a companiei – Kronospan Zona Liberă Constanța – prin care oferă servicii personalizate în funcţie de nevoile fiecărui client, într-o locaţie cu grad înalt de securitate.
Valoarea investițiilor în Sebeș se ridică la peste 250 de milioane de euro. Kronospan a devenit astfel cea mai puternică societate din zonă şi, totodată, motorul dezvoltării industriale la nivel local.
Susține 7.000 de locuri de muncă la Sebeș
Activitatea companiei de la Sebeș constă în preluarea deşeurilor de la fabricile de mobilă şi cele de exploatare a lemnului și prelucrarea acestora în plăci PAL și MDF de calitate superioară.. Plăcile sunt folosite în principal pentru industria mobilei, plinte, ambalaje, industria uşilor şi orice aplicaţii, de la coperţi pentru cărţi până la pantofi. Totodată, divizia chimică, care are drept scop fabricarea produselor chimice organice, de bază, , are o capacitate de producție de 30.000 de tone pe an.
Pentru a susține activitatea companiei, Kronospan a creat și facilitat dezvoltarea a peste 7.000 de locuri de muncă, prin angajați și colaboratori, precum firme de întreținere mecanică, electrică, mentenanță, firme de IT, de logistică sau furnizori de materii prime.
Au adus pe piață produse inovatoare
Grupul austriac a adus pe piața locală nu doar locuri de muncă, ci și produse inovatoare, de ultimă generație, care răspund cerințelor moderne.
Spre exemplu, sub denumirea „Kronoart”, au fost aduse în atenţia publicului din România plăcile Compact Exterior, plăci pe bază de lemn ce pot fi utilizate pentru placarea faţadelor. Colecția a fost lansată în luna martie a acestui an şi marchează începutul unei noi ere în arhitectură prin opţiunile nelimitate de design pe care le oferă. Kronoart include peste 100 de decoruri noi care au fost realizate în strânsă colaborare cu unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți și designeri ai lumii. Cu o rezoluție a printului de peste 1 milion de culori, elementele de fațadă exterioară Kronoart oferă o copie fidelă a materialelor naturale precum stejarul, frasinul, marmura, oțelul sau gresia. Aceste materiale sunt recreate atât de realist, iar culorile sunt atât de vii, încât e dificil să faci diferența între reproducere și realitate. Plăcile Compact Exterior Kronoart se produc în Polonia, dar se comercializează și în România.
Mai mult, compania a inițiat dezvoltarea unor produse noi chiar în fabricile din România. Astfel, anul trecut, Kronospan a introdus la Brașov dezvoltarea produsului OSB Film, care aduce progrese importante în industria prelucrării lemnului. Acesta are o multitudine de posibilităţi de utilizare, în diverse domenii: realizarea cofrajelor de ciment, pentru podeaua camioanelor sau ca parte interioară la panourile tip sandwich din construcţii. OSB Film este superior din punct de vedere tehnic și eficient din perspectiva costurilor de producție, venind în întâmpinarea exigenţelor pieţei cu privire la calitatea slabă a produselor de acest tip disponibile până acum.
Progres determinat de demersuri sociale cu efecte reale
Kronospan traduce principiile și valorile de bază pe care le aplică în dezvoltarea produselor sale – respect, excelență și integritate – și în derularea acțiunilor sociale. Astfel, compania a dezvoltat de-a lungul timpului numeroase proiecte cu impact tangibil la nivelul comunităților locale, atât pe plan economic cât și cultural. Cele mai multe dintre acestea urmăresc două direcții principale – sprijinirea tinerilor, prin facilitarea unor oportunități de dezvoltare educațională, și protejarea mediului înconjurător. O parte dintre proiecte sunt dezvoltate prin Fundația Kronospan, motorul activităților sociale.
„Ne dorim să fim un membru implicat în comunitatea în mijlocul căreia ne desfășurăm activitatea și să contribuim la dezvoltarea societății. Angajamentul de a sprijini educația este adânc înrădăcinat în valorile noastre și în convigerea că . Vrem să susținem tinerii deosebiți în dezvoltarea lor personală și profesională, pentru că aceștia au dorința și entuziasmul care inspiră progres în comunitate”, spune Oana Bodea, director de PR Kronospan Sebeş şi președintele Fundației Kronospan.
Un angajament pe care compania l-a transpus în proiecte de succes, precum „Bursa de Excelență Kronospan”, proiect prin care grupul susține elevii merituoși din Sebes oferindu-le burse de performanță. În aceeași direcție se înscrie și „Bursa Kronospan la Colegiul Babson” (Boston), oferită de Fundația Kronospan, care permite unui candidat ales anual la nivel național să își trăiască visul și să studieze la o instituție de prestigiu din SUA. Un alt proiect este „Kronospan te ajută să îți amenajezi clasa”, dedicat modernizării claselor de studiu din cadrul școlilor din Sebeș. Cel mai recent program din această serie s-a încheiat chiar luna trecută, cu modernizarea a patru clase din trei instituții de învățământ.
Totodată, compania organizează frecvent activități de ecologizare, atât în Sebeș, cât și în Brașov, implicând elevi voluntari. În total, în cadrul acțiunilor de mediu au fost curățate peste 100 de hectare de teren. Iar prin proiectul „Mereu Verde”, debutat în anul 2008 sub sloganul „Plantăm viitorul împreună!”, Kronospan desfăşoară periodic activităţi de împădurire, cu implicarea atât a autorităţilor locale şi naţionale, cât şi a partenerilor sociali (instituţii de învăţământ, ONG-uri etc.). Până acum, proiectul „Mereu Verde” a însemnat plantarea a peste 100.000 de puieţi.
Perspective de dezvoltare
Pentru viitor, Kronospan are planuri de extindere prin creșterea capacității de producție. În 2014, compania a inițiat un proiect în acest sens prin construirea unei instalații de formaldehidă care urmează să fie integrată în sistemul de producție, imediat ce procesul de obținere a autorizațiilor necesare va fi finalizat.
Perspectiva dezvoltării Kronospan pe plan local indică faptul că industria de prelucrare a lemnului din România va continua să crească, compania contribuind într-o proporție semnificativă la poziționarea țării noastre printre jucătorii importanți la nivel european pe acest segment.
DATE IMPORTANTE
1999 – Kronospan a intrat pe piața din România, prin deschiderea unei firme de import.
2004 – Kronsopan a achiziționat de la Gruppo Fratti fabrica de la Sebeș care produce PAL și MDF, într-o tranzacție de 250 de milioane de euro.
2009 – Kronospan a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) în care a investit 250 de milioane de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

MS | „Ilinca”, mobilierul bebeluşilor fericiţi

Articolul următor

TM | Universitatea Politehnica Timișoara - 95 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Cultură în tramvai, la Timișoara

Un proiect inedit a fost lansat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în colaborare cu Societatea de…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share