Kronospan
Grupul austriac Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn din lume, cu o istorie care se întinde pe mai bine de un secol și deservind, la nivel global, o piață de aproape 900 de milioane de clienți. Peste 12.000 de oameni lucrează zilnic pe platformele din cele 41 de fabrici din Europa, Asia și America de Nord, uniți de un obiectiv comun: excelență în prelucrarea lemnului.
Kronospan a transformat fabricile locale în producători competitivi la nivel internațional
Compania a intrat în România în anul 1999, la Braşov, prin aducerea pe piaţa locală a produselor grupului comercializate la nivel internațional. În anul 2004, a fost începută şi activitatea de producție în România, la Sebeş, prin preluarea platformei industriale de la Sebeşde la Grupul Fratti.
Înainte de a fi achiziționată de austrieci, platforma din Sebeș a trecut prin grele încercări, confruntându-se cu probleme legate de calitatea plăcilor, care nu se ridica la cea de pe piaţa externă. Compania austriacă este cea care a adus la Sebeș sisteme performante și a alocat sume importante pentru dezvoltarea de tehnologii de protecție a mediului. A adus, în timp, platforma la standardele celor din afară, crescând performanța și competitivitatea produselor locale pe piața internațională. Astfel, prin implementarea unor tehnologii și echipamente de ultimă generaţie, a reușit să transforme fabricile locale cu un viitor incert, în producători de talie europeană.
Investiții de peste jumătate de miliard de euro pe piața locală
Până la momentul actual, Kronospan a investit pe piața din România peste 600 de milioane de euro, nu doar în Sebeș, ci și în alte orașe din țară în care este prezent, ridicând standardele de producție și protecție a mediului la normele occidentale.
La Brașov, spre exemplu, unde compania a construit în 2009 o fabrică pentru producţia OSB printr-o investiție de 250 de milioane de euro, marele producător a implementat cele mai noi tehnologii din domeniul industriei lemnului. Fabrica de acolo deține cea mai modernă instalație pentru protecția plăcilor OSB din Europa și este singura de acest tip din România.
La Constanţa, grupul deţine divizia de operare şi depozitare mărfuri a companiei – Kronospan Zona Liberă Constanța – prin care oferă servicii personalizate în funcţie de nevoile fiecărui client, într-o locaţie cu grad înalt de securitate.
Valoarea investițiilor în Sebeș se ridică la peste 250 de milioane de euro. Kronospan a devenit astfel cea mai puternică societate din zonă şi, totodată, motorul dezvoltării industriale la nivel local.
Susține 7.000 de locuri de muncă la Sebeș
Activitatea companiei de la Sebeș constă în preluarea deşeurilor de la fabricile de mobilă şi cele de exploatare a lemnului și prelucrarea acestora în plăci PAL și MDF de calitate superioară.. Plăcile sunt folosite în principal pentru industria mobilei, plinte, ambalaje, industria uşilor şi orice aplicaţii, de la coperţi pentru cărţi până la pantofi. Totodată, divizia chimică, care are drept scop fabricarea produselor chimice organice, de bază, , are o capacitate de producție de 30.000 de tone pe an.
Pentru a susține activitatea companiei, Kronospan a creat și facilitat dezvoltarea a peste 7.000 de locuri de muncă, prin angajați și colaboratori, precum firme de întreținere mecanică, electrică, mentenanță, firme de IT, de logistică sau furnizori de materii prime.
Au adus pe piață produse inovatoare
Grupul austriac a adus pe piața locală nu doar locuri de muncă, ci și produse inovatoare, de ultimă generație, care răspund cerințelor moderne.
Spre exemplu, sub denumirea „Kronoart”, au fost aduse în atenţia publicului din România plăcile Compact Exterior, plăci pe bază de lemn ce pot fi utilizate pentru placarea faţadelor. Colecția a fost lansată în luna martie a acestui an şi marchează începutul unei noi ere în arhitectură prin opţiunile nelimitate de design pe care le oferă. Kronoart include peste 100 de decoruri noi care au fost realizate în strânsă colaborare cu unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți și designeri ai lumii. Cu o rezoluție a printului de peste 1 milion de culori, elementele de fațadă exterioară Kronoart oferă o copie fidelă a materialelor naturale precum stejarul, frasinul, marmura, oțelul sau gresia. Aceste materiale sunt recreate atât de realist, iar culorile sunt atât de vii, încât e dificil să faci diferența între reproducere și realitate. Plăcile Compact Exterior Kronoart se produc în Polonia, dar se comercializează și în România.
Mai mult, compania a inițiat dezvoltarea unor produse noi chiar în fabricile din România. Astfel, anul trecut, Kronospan a introdus la Brașov dezvoltarea produsului OSB Film, care aduce progrese importante în industria prelucrării lemnului. Acesta are o multitudine de posibilităţi de utilizare, în diverse domenii: realizarea cofrajelor de ciment, pentru podeaua camioanelor sau ca parte interioară la panourile tip sandwich din construcţii. OSB Film este superior din punct de vedere tehnic și eficient din perspectiva costurilor de producție, venind în întâmpinarea exigenţelor pieţei cu privire la calitatea slabă a produselor de acest tip disponibile până acum.
Progres determinat de demersuri sociale cu efecte reale
Kronospan traduce principiile și valorile de bază pe care le aplică în dezvoltarea produselor sale – respect, excelență și integritate – și în derularea acțiunilor sociale. Astfel, compania a dezvoltat de-a lungul timpului numeroase proiecte cu impact tangibil la nivelul comunităților locale, atât pe plan economic cât și cultural. Cele mai multe dintre acestea urmăresc două direcții principale – sprijinirea tinerilor, prin facilitarea unor oportunități de dezvoltare educațională, și protejarea mediului înconjurător. O parte dintre proiecte sunt dezvoltate prin Fundația Kronospan, motorul activităților sociale.
„Ne dorim să fim un membru implicat în comunitatea în mijlocul căreia ne desfășurăm activitatea și să contribuim la dezvoltarea societății. Angajamentul de a sprijini educația este adânc înrădăcinat în valorile noastre și în convigerea că
Un angajament pe care compania l-a transpus în proiecte de succes, precum „Bursa de Excelență Kronospan”, proiect prin care grupul susține elevii merituoși din Sebes oferindu-le burse de performanță. În aceeași direcție se înscrie și „Bursa Kronospan la Colegiul Babson” (Boston), oferită de Fundația Kronospan, care permite unui candidat ales anual la nivel național să își trăiască visul și să studieze la o instituție de prestigiu din SUA. Un alt proiect este „Kronospan te ajută să îți amenajezi clasa”, dedicat modernizării claselor de studiu din cadrul școlilor din Sebeș. Cel mai recent program din această serie s-a încheiat chiar luna trecută, cu modernizarea a patru clase din trei instituții de învățământ.
Totodată, compania organizează frecvent activități de ecologizare, atât în Sebeș, cât și în Brașov, implicând elevi voluntari. În total, în cadrul acțiunilor de mediu au fost curățate peste 100 de hectare de teren. Iar prin proiectul „Mereu Verde”, debutat în anul 2008 sub sloganul „Plantăm viitorul împreună!”, Kronospan desfăşoară periodic activităţi de împădurire, cu implicarea atât a autorităţilor locale şi naţionale, cât şi a partenerilor sociali (instituţii de învăţământ, ONG-uri etc.). Până acum, proiectul „Mereu Verde” a însemnat plantarea a peste 100.000 de puieţi.
Perspective de dezvoltare
Pentru viitor, Kronospan are planuri de extindere prin creșterea capacității de producție. În 2014, compania a inițiat un proiect în acest sens prin construirea unei instalații de formaldehidă care urmează să fie integrată în sistemul de producție, imediat ce procesul de obținere a autorizațiilor necesare va fi finalizat.
Perspectiva dezvoltării Kronospan pe plan local indică faptul că industria de prelucrare a lemnului din România va continua să crească, compania contribuind într-o proporție semnificativă la poziționarea țării noastre printre jucătorii importanți la nivel european pe acest segment.
DATE IMPORTANTE
1999 – Kronospan a intrat pe piața din România, prin deschiderea unei firme de import.
2004 – Kronsopan a achiziționat de la Gruppo Fratti fabrica de la Sebeș care produce PAL și MDF, într-o tranzacție de 250 de milioane de euro.
2009 – Kronospan a inaugurat la Brașov o fabrică de plăci din lemn OSB (plăci din fibre orientate) în care a investit 250 de milioane de euro.
Citește și:
Cluj-Napoca scoate tirurile de tranzit din oraș. Turda mai așteaptă
Autoritatea locală a interzis traficul greu fără permis de liber acces în reședința de județ, deviindu-l însă, în…
18 iulie 2025
IT, energie și industrie: trinomul care duce Clujul în topul economiei naționale
Primele 20 de companii din Cluj, în funcție de cifra de afaceri pe 2024, au derulat afaceri cumulate…
18 iulie 2025
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
72.000 de oameni în „Ziua Z” la Bonțida. Ploaia a dat totul peste cap
Concertul artistului principal, Justin Timberlake, a fost decalat din cauza condițiilor meteorologice. „Prima prezență în România a superstarului…
18 iulie 2025
Valentin Stănescu: “IT-iștii din Cluj au o înțelegere superioară a fenomenului”
Managerul general al Dell Technologies Romania explică de ce o corporație americană cu afaceri anuale de 95 miliarde…
17 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Analiză: Noua matrice fiscală – efecte în piața de real estate
Măsurile fiscale asumate de Guvern în această vară marchează o schimbare majoră de paradigmă economică, fie că vorbim…
17 iulie 2025
Monaco Yacht Summit: the MYS’s official programme exploring the key issues and future outlook of the yachting world
The Monaco Yacht Show (MYS) unveils its programme of conferences and round-table discussions addressing key themes that are…
17 iulie 2025
Investiții
Pompierii construiesc la Moldova Nouă
Clisura Dunării face un pas important spre consolidarea siguranței comunităților locale: astăzi a fost predat oficial amplasamentul pentru…
18 iulie 2025
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Campionii economiei din Timiș: afaceri de miliarde, profituri uriașe, pierderi-surpriză
Primele 20 de companii din județul Timiș au derulat în 2024 afaceri în sumă de peste 38,62 miliarde…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Investiție de peste 21 milioane lei în modernizarea Parcului I.C. Brătianu din Oradea
Primăria Oradea demarează un nou proiect de infrastructură verde urbană, cu un buget de peste 21,7 milioane lei…
17 iulie 2025
Reconstrucție verde la Nădlac: cel mai ambițios proiect urban din istoria locală
Orașul Nădlac demarează cel mai amplu proiect european din istoria orașului: investiție de 24 milioane lei pentru regenerare…
16 iulie 2025
Oradea își redescoperă inima verde – începe transformarea Parcului 1 Decembrie
Începând cu, 15 iulie 2025, Primăria Oradea a emis ordinul de începere a lucrărilor de modernizare a Parcului…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Infrastructură
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
De ce pierd autostrăzile Ardealului finanțările europene
Nerespectarea de către autoritățile române a legislației UE și lentoarea derulării proiectelor lasă Autostrăzile Transilvania (A3) și Unirii…
16 iulie 2025
Jakub Kotala, noul CEO al Saint-Gobain România
Saint-Gobain România deschide un nou capitol în drumul său spre succes prin numirea lui Jakub Kotala în funcția…
16 iulie 2025
Martin Eriksson, fondatorul Mind the Product, ajunge la Timișoara
Martin Eriksson, fondator Mind the Product, vine la Prow 2025 – Conferința pentru Produsele digitale, Tehnologie și Inovație…
16 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Turism
Clujul își primenește drumul spre Padiș. Doar până la Ic Ponor
Lucrările de îmbunătățire a infrastructurii rutiere sunt executate în principal pentru asigurarea accesului în zona turistică. Consiliul Județean…
17 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Educație
Universitatea din Oradea plantează semințele inovației: Începe era „Living Labs”
Universitatea din Oradea face un pas important spre viitorul educației și al colaborării internaționale, lansând inițiativa „Living Labs…
18 iulie 2025
Vizită de lucru în Csongrád: Aradul vrea să preia bunele practici din Ungaria
O delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită oficială în județul Csongrád, Ungaria, pentru a analiza…
17 iulie 2025
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
