Analize Timiș

TM | Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani

Universitatea Politehnica Timișoara
De aproape un secol, Universitatea Politehnica Timișoara este un punct de reper constant în istoria Timișoarei și a învățământului superior din România. De la cercetători și inventatori, la ingineri și constructori, UPT a pus tot timpul accentul pe educație și progres, performanță și seriozitate. Zeci de mii de absolvenți care au urmat cursurile universității nu au învăţat doar o meserie, ci au reușit să devină lideri în domeniile în care activează și să confirme nivelul academic ridicat ce definește Politehnica Timișoara.
La 95 de ani de la înființare, UPT este singura instituție de învățământ superior din partea de vest a României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație și a fost desemnată în 2015 cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Recunoașterea nu este una întâmplătoare, rezultatele academice și din cercetare, precum și cele ale studenților, au făcut remarcată universitatea atât la nivel naţional cât şi internaţional.
”Sunt 95 de ani de educație la cel mai înalt nivel, seriozitate, rigoare și pragmatism – caracteristici definitorii ale Universității Politehnica Timișoara. Astăzi, instituția pe care o conduc impresionează în primul rând prin oamenii care o formează dar și prin infrastructura de care dispune pentru un act educațional de înaltă calitate: zeci de amfiteatre, laboratoare moderne, spații pentru cazarea studenților dar și baze sportive, toate la cele mai înalte standarde”. – spune prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, Rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Cei peste 120,000 de absolvenți ai Școlii Politehnice – de la înființarea ei și până acum –reprezintă elita generațiilor trecute, nucleul pentru performanță a generațiilor actuale și viitoare. Deopotrivă pe umerii lor și a profesorilor care au activat de-a lungul timpului în cadrul UPT, universitatea a reușit să-și creeze o imagine clară și să transmită un mesaj simplu: educația la cel mai înalt nivel înseamnă Politehnica Timișoara.
Universitatea Politehnica Timișoara, universitate de cercetare avansată și educație, este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție. În structura sa sunt incluse zece facultăți – ce asigură programe de studii pentru aproximativ 13,500 de studenți – departamente, catedre, institute și centre de cercetare. 700 de cadre didactice formează un batalion academic al cărui scop este pregătirea studenților la cel mai înalt nivel.
25 de centre de cercetare oferă spațiul și infrastructura de ultimă generație necesară pentru echipele de cercetători care pun în practică cu succes strategia instituției din acest domeniu, aduc prestigiu universității și furnizează fonduri destinate dezvoltării. Munca lor, concretizată în lucrări științifice, brevete de invenție și produse realizate, constituie o garanție pentru partenerii naționali și internaționali a competenței și profesionalismului pe care le reprezintă Universitatea Politehnica Timișoara.
Cele trei cicluri de studiu, licență, master și doctorat sunt structurate pe specializări de actualitate și care oferă posibilitatea absolvenților de a se integra ușor pe piața muncii. Ideea de a progresa odată cu avansul tehnologic și de a adapta învățământul la cerințele vremurilor este o caracteristică de bază a modului în care Politehnica privește importanța educației universitare. UPT organizează și programe de studii postuniversitate, ale căror obiectiv principal este actualizarea, dezvoltarea și perfecționarea în diverse calificări universitare.
Politehnica Timișoara a dovedit nu de puține ori că este una dintre cele mai bune instituții academice din țară, însă nu vrea să se oprească aici. Studentul – punctul central al atenției oricărei universități de elită – merită mai mult, astfel că internaționalizarea a devenit una din misiunile asumate de Universitatea Politehnica Timișoara. În acest sens, se dezvoltă relații de colaborare cu universități de prestigiu din Europa, Asia, America de Sud și Canada, concretizare în peste 190 de acorduri de colaborare.
UPT a decis să se implice activ în comunitate pentru crearea unui mediu de trai mai bun și, din convingerea că o consultare reală cu reprezentanții societății civile și mediului economic este esențială pentru dezvoltarea oricărei instituții de învățământ superior care pregătește specialiști pentru piața muncii, a creat în 2011 un organism consultativ – Comitetul Director. Din acesta fac parte 17 dintre managerii celor mai importante companii din România și Europa, precum și reprezentanți ai învățământului preuniversitar.
Nu în ultimul rând, Politehnica a fost și va rămâne un sinonim al performanței sportive. Alături de suporteri, ASU Politehnica Timișoara, o echipă de facto a bănățenilor, reaprinde cu fiecare meci disputat dragostea oamenilor pentru fotbal.
Universitatea Politehnica Timișoara, de aproape un secol, emblemă a Timișoarei.
În urmă cu 95 de ani, la 11 noiembrie 1920, Universitatea Politehnica Timișoara, pe atunci „Școala Politehnică din Timișoara” își deschidea porțile – după cum se arată în Decretul Regal de înființare, semnat de Regele Ferdinand I al României.
Înființarea Politehnicii a constituit răspunsul pentru una din cerințele formulate de societatea românească din acele vremuri, și anume de formare de ingineri, specialiști care să contribuie la construcția României de după unirea teritoriilor românești în contextul european marcat de redefinirea statelor și de primul război mondial.
Patru ani mai târziu, în 1924, prima promoție de ingineri părăsea Școala Politehnică. Avea să fie începutul unei unei lungi serii de absolvenți care aveau să schimbe, mai mult sau mai puțin, istoria României.
În 1941, o altă emblemă a Politehnicii – Facultatea de Construcții – ia naștere.
La 50 de ani de la înființare, în 1970 se sărbătorește semicentenarul institutului, moment în care i-a fost acordat dreptul de purta numele de ”Institutul Politehnic Traian Vuia” din Timișoara. La acea vreme, instituția academică avea cinci facultăți cu 24 de secții de specializare pentru ingineri și subingineri, cu 537 de cadre didactice și 5653 de studenți;
2005, respectiv 2011 reprezintă anii în care se înființează cele mai noi facultății din cadrul Universității Politehnica Timișoara: Facultatea de Arhitectură și Facultatea de Științe ale Comunicării.
Un alt moment important în istoria UPT avea să aibă loc anul trecut, în 2014, când la Universitatea Politehnica Timișoara se inaugura una dintre cele mai moderne biblioteci din România. Mutarea celor 700.000 de cărți a durat aproape șase luni.
Universitatea Politehnica Timișoara în pași mari spre viitor
Educația se află la o răscruce în societatea de astăzi. Pe de o parte, instituțiile de învățământ sunt responsabile să anticipeze nevoile omului modern și pregătirea necesară pentru a putea avea succes în viață, pe de altă parte, metodologia necesară unor astfel de practici nu poate fi definită decât după stabilirea unor norme clare și concise. Această dihotomie se regăseşte, în special, în domenii precum tehnologia, unde inovația și schimbarea continuă sunt tot timpul constante.
Universitatea Politehnica Timișoara vrea să răspundă cât mai bine nevoilor studentului de astăzi, astfel că progresul societății aduce după sine o evoluție a învățământului în cadrul UPT. Pregătirea de cadre didactice, dezvoltarea laboratoarelor și a materialelor tehnice, informarea și specializarea în cele mai noi domenii sunt doar câteva dintre ariile în care Politehnica lucrează necontenit pentru a devenit un lider al învățământului universitar.
„Politehnica Timișoara se implică direct în dezvoltatea performanțelor educaționale, științifice, culturale și sportive ale studenților noștri. Modul în care UPT vede o astfel de evoluție face deja parte din istoria de 95 de ani a universității. Progresul continuu constituie una din caracteristicile noastre definitorii, iar totul, în final, se rezumă la student. El este cel mai de preț produs al nostru, este încununarea unui efort comun al tuturor celor ce reprezintă UPT și o mândrie pentru Politehnica din Timișoara”. – prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, Rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Related posts

Domul Romano-Catolic din Timișoara, Muzeul Mineritului din Petroșani și Castelul Corvinilor din Hunedoara sunt reabilitate cu fonduri europene

Robert Bloancă

Consiliul Judeţean Timiş a atras peste 80 de milioane de euro din bani europeni

Robert Bloancă

Timișoara pregătește proiecte de finanțare de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului, pe noul ciclu de finanțare al POR

Robert Bloancă

Mai multe companii timişorene, premiate pentru succesul în domeniul eficienței energetice

Robert Bloancă

AEROMANIA 10 ANI, un spectacol complex

Reprezentanţii a zece mii de firme germane şi austriece din România solicită mai multe măsuri pentru repornirea industriei

Robert Bloancă

Pasaje rutiere cu sistem de deszapezire in fundatie

Stefana Muresan

Autostrada Oradea – Lugoj și Lugoj – Calafat ar putea fi făcută de americani

Traian Dan

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

redactia

Drumurile din județele Arad și Timiș sunt reabilitate și modernizate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional

Robert Bloancă

Universităţile din Timişoara s-au reunit în cadrul unei alianţe

Robert Bloancă

Mitsubishi, în Timiș

Stefana Muresan

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Stefana Muresan

Timiș: Dumbrăviţa, comuna cu incubator de afaceri cu 20 de firme, transport în comun şi sală polivalentă

Stefana Muresan

Nemții de la Dalli, cu fabrica în Timișoara, ”curăță” mai bine de o treime din piaţa de detergenți

Stefana Muresan

România a coborât pe locul 45 în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

Papuc Irina

UVT, în topul celor mai bune universități din țările în curs de dezvoltare din Europa și Asia Centrală

Stefana Muresan

Managerii din construcții și comerț sunt optimiști pentru perioada următoare

Traian Dan

Huawei a depășit Apple în 2019 pe piața mondială a telefoanelor inteligente

Traian Dan

Peste 160.000 de pasageri, în iulie, la Aeroportul Internațional Timișoara

Stefana Muresan

Ministrul Mediului, la Timişoara: Oraşul e exemplu pentru alte patru, aflate sub procedura de Infringement pe probleme de mediu

Robert Bloancă

Companiile mari de comunicații din Cluj-Napoca și București, investiții pentru extinderea și modernizarea centrelor de date

Stefana Muresan

ANCPI a înregistrat în 2018 peste 500.000 de imobile, cu peste 31% mai multe faţă de 2017

redactia

O nouă companie aeriană operează zboruri spre și dinspre Germania, de pe Aeroportul Timișoara

redactia

Leave a Comment