Universitatea Politehnica Timișoara
De aproape un secol, Universitatea Politehnica Timișoara este un punct de reper constant în istoria Timișoarei și a învățământului superior din România. De la cercetători și inventatori, la ingineri și constructori, UPT a pus tot timpul accentul pe educație și progres, performanță și seriozitate. Zeci de mii de absolvenți care au urmat cursurile universității nu au învăţat doar o meserie, ci au reușit să devină lideri în domeniile în care activează și să confirme nivelul academic ridicat ce definește Politehnica Timișoara.
La 95 de ani de la înființare, UPT este singura instituție de învățământ superior din partea de vest a României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație și a fost desemnată în 2015 cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Recunoașterea nu este una întâmplătoare, rezultatele academice și din cercetare, precum și cele ale studenților, au făcut remarcată universitatea atât la nivel naţional cât şi internaţional.
”Sunt 95 de ani de educație la cel mai înalt nivel, seriozitate, rigoare și pragmatism – caracteristici definitorii ale Universității Politehnica Timișoara. Astăzi, instituția pe care o conduc impresionează în primul rând prin oamenii care o formează dar și prin infrastructura de care dispune pentru un act educațional de înaltă calitate: zeci de amfiteatre, laboratoare moderne, spații pentru cazarea studenților dar și baze sportive, toate la cele mai înalte standarde”. – spune prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, Rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Cei peste 120,000 de absolvenți ai Școlii Politehnice – de la înființarea ei și până acum –reprezintă elita generațiilor trecute, nucleul pentru performanță a generațiilor actuale și viitoare. Deopotrivă pe umerii lor și a profesorilor care au activat de-a lungul timpului în cadrul UPT, universitatea a reușit să-și creeze o imagine clară și să transmită un mesaj simplu: educația la cel mai înalt nivel înseamnă Politehnica Timișoara.
Universitatea Politehnica Timișoara, universitate de cercetare avansată și educație, este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție. În structura sa sunt incluse zece facultăți – ce asigură programe de studii pentru aproximativ 13,500 de studenți – departamente, catedre, institute și centre de cercetare. 700 de cadre didactice formează un batalion academic al cărui scop este pregătirea studenților la cel mai înalt nivel.
25 de centre de cercetare oferă spațiul și infrastructura de ultimă generație necesară pentru echipele de cercetători care pun în practică cu succes strategia instituției din acest domeniu, aduc prestigiu universității și furnizează fonduri destinate dezvoltării. Munca lor, concretizată în lucrări științifice, brevete de invenție și produse realizate, constituie o garanție pentru partenerii naționali și internaționali a competenței și profesionalismului pe care le reprezintă Universitatea Politehnica Timișoara.
Cele trei cicluri de studiu, licență, master și doctorat sunt structurate pe specializări de actualitate și care oferă posibilitatea absolvenților de a se integra ușor pe piața muncii. Ideea de a progresa odată cu avansul tehnologic și de a adapta învățământul la cerințele vremurilor este o caracteristică de bază a modului în care Politehnica privește importanța educației universitare. UPT organizează și programe de studii postuniversitate, ale căror obiectiv principal este actualizarea, dezvoltarea și perfecționarea în diverse calificări universitare.
Politehnica Timișoara a dovedit nu de puține ori că este una dintre cele mai bune instituții academice din țară, însă nu vrea să se oprească aici. Studentul – punctul central al atenției oricărei universități de elită – merită mai mult, astfel că internaționalizarea a devenit una din misiunile asumate de Universitatea Politehnica Timișoara. În acest sens, se dezvoltă relații de colaborare cu universități de prestigiu din Europa, Asia, America de Sud și Canada, concretizare în peste 190 de acorduri de colaborare.
UPT a decis să se implice activ în comunitate pentru crearea unui mediu de trai mai bun și, din convingerea că o consultare reală cu reprezentanții societății civile și mediului economic este esențială pentru dezvoltarea oricărei instituții de învățământ superior care pregătește specialiști pentru piața muncii, a creat în 2011 un organism consultativ – Comitetul Director. Din acesta fac parte 17 dintre managerii celor mai importante companii din România și Europa, precum și reprezentanți ai învățământului preuniversitar.
Nu în ultimul rând, Politehnica a fost și va rămâne un sinonim al performanței sportive. Alături de suporteri, ASU Politehnica Timișoara, o echipă de facto a bănățenilor, reaprinde cu fiecare meci disputat dragostea oamenilor pentru fotbal.
Universitatea Politehnica Timișoara, de aproape un secol, emblemă a Timișoarei.
În urmă cu 95 de ani, la 11 noiembrie 1920, Universitatea Politehnica Timișoara, pe atunci „Școala Politehnică din Timișoara” își deschidea porțile – după cum se arată în Decretul Regal de înființare, semnat de Regele Ferdinand I al României.
Înființarea Politehnicii a constituit răspunsul pentru una din cerințele formulate de societatea românească din acele vremuri, și anume de formare de ingineri, specialiști care să contribuie la construcția României de după unirea teritoriilor românești în contextul european marcat de redefinirea statelor și de primul război mondial.
Patru ani mai târziu, în 1924, prima promoție de ingineri părăsea Școala Politehnică. Avea să fie începutul unei unei lungi serii de absolvenți care aveau să schimbe, mai mult sau mai puțin, istoria României.
În 1941, o altă emblemă a Politehnicii – Facultatea de Construcții – ia naștere.
La 50 de ani de la înființare, în 1970 se sărbătorește semicentenarul institutului, moment în care i-a fost acordat dreptul de purta numele de ”Institutul Politehnic Traian Vuia” din Timișoara. La acea vreme, instituția academică avea cinci facultăți cu 24 de secții de specializare pentru ingineri și subingineri, cu 537 de cadre didactice și 5653 de studenți;
2005, respectiv 2011 reprezintă anii în care se înființează cele mai noi facultății din cadrul Universității Politehnica Timișoara: Facultatea de Arhitectură și Facultatea de Științe ale Comunicării.
Un alt moment important în istoria UPT avea să aibă loc anul trecut, în 2014, când la Universitatea Politehnica Timișoara se inaugura una dintre cele mai moderne biblioteci din România. Mutarea celor 700.000 de cărți a durat aproape șase luni.
Universitatea Politehnica Timișoara în pași mari spre viitor
Educația se află la o răscruce în societatea de astăzi. Pe de o parte, instituțiile de învățământ sunt responsabile să anticipeze nevoile omului modern și pregătirea necesară pentru a putea avea succes în viață, pe de altă parte, metodologia necesară unor astfel de practici nu poate fi definită decât după stabilirea unor norme clare și concise. Această dihotomie se regăseşte, în special, în domenii precum tehnologia, unde inovația și schimbarea continuă sunt tot timpul constante.
Universitatea Politehnica Timișoara vrea să răspundă cât mai bine nevoilor studentului de astăzi, astfel că progresul societății aduce după sine o evoluție a învățământului în cadrul UPT. Pregătirea de cadre didactice, dezvoltarea laboratoarelor și a materialelor tehnice, informarea și specializarea în cele mai noi domenii sunt doar câteva dintre ariile în care Politehnica lucrează necontenit pentru a devenit un lider al învățământului universitar.
„Politehnica Timișoara se implică direct în dezvoltatea performanțelor educaționale, științifice, culturale și sportive ale studenților noștri. Modul în care UPT vede o astfel de evoluție face deja parte din istoria de 95 de ani a universității. Progresul continuu constituie una din caracteristicile noastre definitorii, iar totul, în final, se rezumă la student. El este cel mai de preț produs al nostru, este încununarea unui efort comun al tuturor celor ce reprezintă UPT și o mândrie pentru Politehnica din Timișoara”. – prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban, Rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Citește și:
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Clujul a găzduit cea mai amplă ediție Clusters Meet Regions
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Grupul ICCO aniversează 35 de ani de business, la braț cu Corul Madrigal
ICCO este o companie înregistrată în 1990. Este o prezență bine-cunoscută la Brașov, dar și regional, pentru proiectele…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
