Pasiunea pentru medicină, pentru actul medical pur, i-a dus la mii de kilometri depărtare de casele lor. Medici străni au venit în România pentru a profesa şi le-a plăcut atât de mult ce au găsit aici, la noi, încât nu au mai plecat. Nu numai că s-au acomodat, ci s-au şi integrat, iar acum se pot considera măcar pe jumătate români.
În timp ce medicii noştri pleacă peste hotare în căutarea unor condiţii de lucru mai bune şi a unor salarii decente, locurile lor din spitalele româneşti sunt luate, uneori, de medici străini. Oameni care au studiat sau nu medicina în România, dar care au ales să profeseze aici şi şi-au găsit o a doua casă. Unii dintre ei au plecat de acasă alungați de război şi nu au regretat decizia luată.
Paradoxal, chiar dacă Valea Jiului este o zonă săracă, unde spitalele sunt departe de clinicile din marile centre, pentru judeţul Hunedoara reprezintă singura zonă unde au poposit medicii veniţi de la mii de kilometrii depărtare. Ne-o confirmă Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara. „În judeţ au fost câteva cazuri de medici străini care au venit să lucreze aici, în valea Jiului”, a precizat oficialul hunedorean.
Ţintă vie în Siria, medic în Vulcan
De exemplu, medicul Aksam Kadour, care a fugit din calea gloanţelor, părăsindu-şi ţara natală, pentru a ajunge să-şi facă meseria într-una dintre cele mai sărace părţi ale judeţului Hunedoara, mai precis în Vulcan.
Aksam Kadour este din Siria şi s-a specializat în urologie. Medicul a avut o experienţă nefericită în urma unui bombardament şi spune că aici a învăţat să preţuiască viaţa şi libertatea altfel.
Aksam Kadour a făcut facultatea în România şi aici şi-a întemeiat o familie, dar a ales să plece înapoi Siria, acolo unde era familia sa.
Când a decis să se întoarcă în Siria, Kadour trăia deja în România de 8 ani. A trebuit, însă, să înfrunte realitatea rece a unui război nedrept şi a conştientizat că nu contează de ce parte eşti, oricum ai de suferit şi asta e cumplit. „Am lucrat în Siria. Acolo, însă, indiferent ce faci, ca medic sau asistent, eşti ţinta cuiva care se luptă. Dacă eşti cu statul sau cu rebelii, nu contează. Dacă lucrezi cu statul, eşti ţinta rebelilor, iar dacă eşti de partea lor, eşti ţinta altora şi tot aşa…”, povesteşte medicul sirian.
Sute de oameni i-au murit în braţe, până când s-a decis să vină în Valea Jiului şi acum nu regretă deloc. „Decizia care m-a obligat să vin aici, în România, este legată chiar de situaţia din Siria. E greu de trăit acolo, acum”, a povestit doctorul Aksam Kadour.
Regretă că a fost nevoit să-şi părăsească ţara natală, dar spune că în România a întâlnit oameni minunaţi şi chiar se gândeşte să pună bazele centru specializat în eliminarea calculilor renali cu terapie laser.
Doctorul a fost „adoptat” de echipa de la Vulcan şi a fost integrat cu succes în activitate. „Aici este foarte bine din punct de vedere al securităţii şi asta e un lucru important. În Siria, de unde am venit eu acum, 400 de medici au murit sub ochii noştri. Asistente medicale, două mii. Aici, nimeni nu ştie cât e de importantă liniştea. Românii nu preţuiesc liniştea şi am observat asta de când am venit”, a mai spus medicul Aksam Kadour.
Din Fâşia Gaza, în Valea Jiului
Şi Quffa Ramzi a ales să plece să profeseze la mii de kilometri depărtare de patria sa. Originar din Fâşia Gaza, Ramzi este medic ginecolog, iar în ultimii ani a lucrat în România pentru că aici a făcut și studiile. Liniştea şi-a găsit-o tot la Spitalul Municipal Vulcan.
A venit pentru prima dată în România în 1977, pentru a face Facultatea de Medicină la Craiova. Înainte de Revoluție, s-a întors în țara natală, unde a profesat ca medic ginecolog vreme de 16 ani, dar în acest timp și-a ajutat și colegii chirurgi sau ortopezi. A mai lucrat un an în Siria, apoi a revenit în România, unde îl așteptau soția și fiica sa.
O perioadă a fost medic ginecolog la o clinică din Craiova, iar apoi s-a angajat la Spitalul Municipal Vulcan. S-a gândit să plece în Anglia pentru a profesa, atras de condiţiile de acolo, dar între timp s-a răzgândit şi a ales să rămână în România.
Doar soarta l-a dus, de curând, puţin mai departe de Vulcan, dar a rămas tot pe Valea Jiului, adică la Spitalul din Bumbești-Jiu „Mie îmi place aici. M-am acomodat foarte bine și îmi place spitalul și zona. Am venit de la Vulcan și m-am obișnuit să lucrez în spitalele din zona de munte, pentru că este mai liniște și îmi pot desfășura activitatea în bune condiții. Îmi pare rău că am plecat de la Vulcan, pentru că am avut foarte multe paciente. Eu m-am specializat în această meserie și am căpătat experiență în Fâșia Gaza, țara mea natală, unde am lucrat 16 ani și nu am fost numai medic ginecolog. Când erau urgențe, intram în sala de operație alături de chirurgi și ortopezi. Acolo am făcut și medicină de urgență”, a declarat Quffa Ramzi.
România: tur – retur
O poveste deosebită o are Remus Hârşan, un medic Român care de curând a trebuit să o ia de la zero. Ani de zile a privit moartea în ochi, a învăţat şi s-a specializat în medicină de urgenţă în cele mai grele teatre de război, dar România l-a ”tras” înapoi. Şi, pentru că în sistemul sanitar românesc specializările lui nu aveau valoare profesională, a trebuit să înveţe, să strângă din dinţi şi să o ia de la capăt.
Cristian Remus Hârşan este din Vulcan, dar mai bine de doi ani a trăit în teatrele de război din Irak şi Afganistan, pe care le-a considerat oportunităţi excelente de a practica medicina de urgenţă şi de a se perfecţiona în acest domeniu. Era conştient că în ţară nu are cum să capete o experienţă consistentă, mai ales că era singurul doctor la peste 2.000 de oameni.
Hârşan este medic generalist, înregistrat cu drept deplin de practică în Anglia, Irlanda, Scoţia, Țara Galilor, Australia, Africa de Sud, recunoscut de armatele Statelor Unite și Marii Britanii şi face parte din Colegiul Medicilor din Marea Britanie. „Sunt absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, apoi am plecat în Irak, apoi în Anglia şi ulterior în Afganistan. Înainte să plec în Afganistan chiar am dat un examen în Dubai, în spitalul american, ca să fie recunoscute studiile de urgenţă. Se numeşte «Advanced cardiac life support» şi am luat examenul”, spune Remurs Hârşan.
Acolo, la mii de kilometri depărtare, era într-o permanenţă luptă cu secundele. Treaba lor era, în principal, să stabilizeze pacienţii care erau răniţi, împuşcaţi sau sufereau alte traume pentru a fi transportaţi pentru investigaţii de specialitate în bazele din Kandahar, unde existau RMN-uri, CT-uri, aparatură de chirurgie.
A decis, însă, că a stat destul printre străini, mai ales că sufletul îi era măcinat de dorul de ţară, de familie, şi a decis să se întoarcă acasă. Asta deşi în Afganistan salariul său din partea Armatei Statelor Unite era cuprins între 8.000 şi 10.000 de dolari, dar – spune el – banii nu sunt totul. Dorul de casă, de cei dragi, te macină, mai ales de sărbători, aşa că a lăsat în urmă confortul material ca să profeseze la el în ţară, în Valea Jiului.
A aflat însă pe pielea lui că ceea ce este valabil oricunde în lume, în România nu are valoare. Practic, experienţa lui profesională, calificările, erau nule în sistemul nostru sanitar. În cele din urmă a reuşit, după nenumărate încercări, să se angajeze la Spitalul din Vulcan ca medic cu competenţe limitate – adică pe orice reţetă sau act medical era nevoie de parafa unui medic cu drept de practică în România.
Dar, după doar câteva luni, a fugit mâncând pământul când a văzut cum politicul poate sufoca medicina. N-a plecat departe, ci doar până la Spitalul Municipal Lupeni, unde a fost primit cu braţele deschise. Totuşi, nu poate profesa până nu se va specializa – pentru a câta oară?! – şi în România. Acum este medic rezident la Timişoara, pe Anestezie și Terapie Intensivă. A ales o specializare care să îl ţină permanent „în priză”, pentru că nu poate trăi decât la intensitate maximă. „S-a ajuns la acest lucru pentru că nu se recunosc specializările, nu se recunoaşte munca de afară, numai dacă este în România. A trebuit să o iau de la zero, am dat examenul naţional la Timişoara, am luat examenul pe Anestezie Terapie Intensivă, cu post la Lupeni şi voi continua rezidenţiatul, cei cinci ani”, spune medicul hunedorean.
Trecerea de la sistemul ”de afară” la cel intern, inclusiv financiar vorbind, nu poate fi explicată în cuvinte. Remus Hârşan nu se plânge, însă, şi speră că va putea rezista în România pentru totdeauna, pentru că, mai întâi de toate, este român!
Citește și:
ibis își consolidează prezența în Europa prin noi deschideri, inclusiv primul ibis Styles din Estonia
ibis, pionierul ospitalității accesibile și de calitate, cu peste 2.500 de hoteluri în aproape 80 de țări, continuă…
22 mai 2025
Germany’s Minister of Transport Patrick Schnieder opens transport logistic
Logistics is at the heart of current transformation processes—from global supply chains to digitalization and decarbonization. transport logistic…
22 mai 2025
VSFA Summit Transilvania, pe 4 iunie, la Targu Mures, in organizarea RBL
VSFA Summit Transilvania va avea loc pe 4 iunie, la Teatrul Național Târgu Mureș. Sunt așteptați peste 600…
22 mai 2025
Ungurii își caută de lucru la Oradea
Bursa Locurilor de Muncă din 22 mai, de la Oradea Arena, eveniment organizat de AJOFM Bihor, a adunat…
22 mai 2025
Primul autobuz fără șofer care circulă pe străzile Clujului
Cursa cu vehiculul Karsan e-Atak a fost realizată, în zona Cluj Arena, de către cei care voiau să…
22 mai 2025
Neversea Kapital și-a anunțat primii artiști
Prima ediție a festivalului de la București a făcut cunoscută lista artiștilor care vor urca pe scenă între…
22 mai 2025
Colac de salvare pentru aeroporturile Ardealului: 47 mil. € pentru Mureș, Maramureș și Satu Mare
Pentru ca aerogările regionale să nu piardă proiectele pe bani europeni din lipsa cofinanțării locale, Guvernul României va…
22 mai 2025
Cum va arăta noul campus FSPAC. Parcare etajată, lac, acoperișuri verzi
Instituția clujeană de învățământ trece la edificarea celei de-a treia clădiri din cadrul complexului din cartierul Gheorgheni, cu…
22 mai 2025
Investiții
Primul tren electric regional PESA a fost prezentat public la Oradea
Primul tren electric PESA, dintr-un lot de 62, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un proiect de…
22 mai 2025
Savini Due, investiție de 40 milioane € în noua fabrică de la Sebeș
Producătorul italian Savini Due, activ în piața mobilierului de baie de 22 de ani, a inaugurat fabrica de…
22 mai 2025
Sinteza Oradea renunță la parteneriatul cu Lockheed Martin pentru fabrica de baterii
Decizia vine în urma unei analize de fezabilitate. Ministerul Energiei confirmă că fondurile PNRR nu au fost afectate.…
21 mai 2025
„Criza bate la ușă” – Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă la finalul mandatului
Liderul PNL avertizează asupra riscurilor generate de criza bugetară, întârzierea fondurilor europene și lipsa unui executiv stabil. România…
21 mai 2025
IULIUS și Atterbury Europe atrag cel mai mare credit acordat unei dezvoltări real-estate din România
RIVUS Cluj-Napoca, amplul proiect mixed-use de reconversie urbană dezvoltat de companiile IULIUS și Atterbury Europe, primește cel mai…
20 mai 2025
Trei antreprenori de succes față în față cu studenții orădeni
Alin Mercheș, CEO Mobiversal, Rareș Codrean – CEO Helion și Sorin Sucală – CEO Imobiliare360.ro, s-au aflat luni,…
19 mai 2025
DEME Macarale relocă 425 de grinzi de pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3
Lucrările la Autostrada Transilvania continuă cu o operațiune importantă de logistică și reutilizare a materialelor: 425 de grinzi…
19 mai 2025
Clădiri istorice și mașini de epocă în Piața Regele Ferdinand din Oradea
Vineri și sâmbătă, 16 și 17 mai 2025, cei care au trecut prin Piața Regele Ferdinand din Oradea,…
18 mai 2025
Infrastructură
Primul tren electric regional PESA a fost prezentat public la Oradea
Primul tren electric PESA, dintr-un lot de 62, achiziționate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) printr-un proiect de…
22 mai 2025
Locuri de muncă și alegeri de carieră, live la Oradea Arena
Evenimentul din 22 mai 2025, de la Oradea Arena, reunește peste 50 de angajatori și instituții de învățământ,…
21 mai 2025
2 săptămâni rămase pentru înscrierea la Tech Catalyst, competiția care premiază cele mai bune aplicații pentru orașe inteligente
Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse, în parteneriat cu CITI Cluster, catalizator…
21 mai 2025
DEME Macarale relocă 425 de grinzi de pe lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii A3
Lucrările la Autostrada Transilvania continuă cu o operațiune importantă de logistică și reutilizare a materialelor: 425 de grinzi…
19 mai 2025
Minune la Cluj. Podul de la Ciurila, finalizat înainte de termen
Noul pod din comuna Ciurila edificat de Consiliul Județean (CJ) Cluj pe Drumul Județean DJ 107R, a fost…
16 mai 2025
Simulator de tren, experiență VR și zeci de angajatori la Târgul de Carieră Feroviară
Vizitatorii Târgului de Carieră Feroviară în România vor avea parte, în premieră, de o experiență interactivă unică: vor…
16 mai 2025
S-a semnat contractul pentru construcția primului lot al Drumului Expres Arad – Oradea
Joi, 15 mai 2025, la Ministerul Transportului, în prezența ministrului Sorin Grindeau, a fost semnat contractul pentru realizarea…
15 mai 2025
S-a modernizat drumul spre tabăra Căsoaia și stațiunea Moneasa
Consiliul Județean Arad a finalizat lucrările de modernizare a drumului județean Mâsca – Măderat – Arăneag, un proiect…
15 mai 2025
Turism
Hotelul Univers, furnizorul nr. 1 de dividende al județului Cluj
Veniturile din încasarea dividendelor pe 2024 cuvenite Consiliului Județean (CJ) s-au ridicat la 1,8 milioane €, cele cinci…
20 mai 2025
Crama Jelna a luat bronzul la Top Hotel Awards
Pentru a treia oară consecutiv vinarii bistrițeni se clasează pe podiumul competiției destinate industriei ospitalității din România. „Suntem…
16 mai 2025
Peste 3 milioane de euro pentru modernizarea zonei de agrement Căsoaia
Zona de agrement Căsoaia beneficiază de două proiecte importante de modernizare, menite să transforme această destinație într-un pol…
16 mai 2025
BT Capital Partners a mediat fuziunea Paralela 45 – Rainbow Tours
Divizia de investment banking a grupului clujean s-a ocupat de consultanța financiară a tranzacției prin care compania poloneză…
15 mai 2025
Un nou exercițiu de business – networking la BNI Oradea
Noi membri fondatori s-au alăturat grupului BNI Oradea. Aceștia s-au întâlnit marți, 13 mai 2025, la Ramada by…
15 mai 2025
S-a modernizat drumul spre tabăra Căsoaia și stațiunea Moneasa
Consiliul Județean Arad a finalizat lucrările de modernizare a drumului județean Mâsca – Măderat – Arăneag, un proiect…
15 mai 2025
Peregrinări prin Țara de Jos a Călatei
Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Zalău va promova această zonă a județului Sălaj printr-un tur…
13 mai 2025
Muzeele orădene participă împreună la Noaptea Europeană a Muzeelor
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în 17 mai a.c. mult așteptatul eveniment de anvergură europeană…
12 mai 2025
Educație
Ungurii își caută de lucru la Oradea
Bursa Locurilor de Muncă din 22 mai, de la Oradea Arena, eveniment organizat de AJOFM Bihor, a adunat…
22 mai 2025
Cum va arăta noul campus FSPAC. Parcare etajată, lac, acoperișuri verzi
Instituția clujeană de învățământ trece la edificarea celei de-a treia clădiri din cadrul complexului din cartierul Gheorgheni, cu…
22 mai 2025
Locuri de muncă și alegeri de carieră, live la Oradea Arena
Evenimentul din 22 mai 2025, de la Oradea Arena, reunește peste 50 de angajatori și instituții de învățământ,…
21 mai 2025
KINDER EXPO în Timișoara
KINDER EXPO, târg dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor , va avea loc în Timișoara, între 23 și…
21 mai 2025
Ce trebuie să știe antreprenorii români despre declarațiile fiscale digitale
Aceasta a fost tematica evenimentului organizat de către Federația Patronilor Bihor (FPB) marți, 20 mai 2025. Informațiile au…
20 mai 2025
Start-upul Wow Lab va intra în școli private din Cluj, Timișoara, Brașov
Acesta promovează un sistem de educație științifică prin experimente și colaborează cu unități de învățământ la nivel gimnazial…
20 mai 2025
Trei antreprenori de succes față în față cu studenții orădeni
Alin Mercheș, CEO Mobiversal, Rareș Codrean – CEO Helion și Sorin Sucală – CEO Imobiliare360.ro, s-au aflat luni,…
19 mai 2025
Arena Urșilor Junior 2025 – Generația viitorului antreprenorial se întâlnește la Brașov!
Zbor Hub Brașov a fost gazda celei mai vibrante ediții a Arena Urșilor Junior, un eveniment dedicat viitorilor…
19 mai 2025
Zi de Zi știri economice:
