Joseph Sawaya: „Stilul înseamnă eleganță, bărbatul trebuie să transmită rafinament printr-o haină care îl reprezintă”
Joseph Sawaya, acționar al grupului Seroussi, conduce, cu același entuziasm și după 20 de ani, afaceri gândite să confere eleganță. Rezultatul? Productivitate în creștere și profit la toate cele trei fabrici din grup. Cum se îmbină pasiunea cu strategia…
Care este mixul de clienți internaționali care asigură dezvoltarea și viitorul activităților? Ce pondere are piața internă?
Majoritatea clienților cu care lucrăm la export sunt de pe piața europeană, cu pondere mare din Germania și, după aceea, din zona Scandinavă. Mixul de clienți include și companii mici, care au trei – patru magazine, dar și producători mari, care vând 6 milioane de pantaloni pe an. Norada este activă în sistem semi-lohn și este singurul producător al brandului ”Seroussi”, marcă înregistrată de JR Enterprises București. Celelate două fabrici lucrează preponderent în sistem lohn, încercăm încet să le schimbăm la semi-lohn.
Ce vă motivează să continuați dezvoltarea activităților grupului?
Răspund într-un cuvânt: iubirea. Am venit aici în 1994, cu scopul de a asista cu tehnologie canadiană construcția fabricii Norada, am reușit cu un mix de echipe din Canada și din Germania să terminăm într-un an și, din 1995, a început producția. Meseria mea de bază este inginer în construcții, cu masterat în drumuri și poduri, dar l-am cunoscut pe dl. J.A. Seroussi în Canada. Acolo am construit pentru el câteva clădiri comerciale, am avut o relație foarte bună și m-a chemat să îl ajut aici pentru construcția Norada. Pentru mine a fost cea mai mare provocare în domeniul ingineriei să construiesc o clădire ca aceasta, într-o țară străină, în care se vorbea o limbă străină, cu un cod de construcții diferit, cu utilaje puține etc. Și atunci când am terminat, l-am rugat pe dl. Seroussi: “Vreau să învăț cum se produc hainele”. Întotdeauna mi-a plăcut să mă îmbrac frumos și atunci, fiindcă am avut o relație specială, dl. Seroussi mi-a spus: “Eu am trei fete, dacă aș fi avut un băiat, mi-ar fi plăcut să fii tu”, și mi-a dat acceptul. Mi-a spus: “Stai un an de zile în fabrică, taci, deschizi ochii și urechile, la sfârșitul zilei întrebi, ca să deprinzi secretele”. După un an, m-am trezit cu împuternicire generală din partea lui pentru a conduce fabricile și interesele lui în România, de atunci m-am dezvoltat.
Iubesc munca mea de astăzi, iubesc oamenii cu care colaborez: sunt ambițioși, au inițiative bune, caută soluții să meargă înainte, sunt un colectiv dinamic și, cel mai important, comunicarea între noi este foarte simplă, fluidă și permanentă. Iubesc hainele, sunt vii, mai ales cele din lână, care provin din animal, țesătura îmi vorbește, se șifonează, poți să o simți etc. Bineînțeles nu este un domeniu exponențial, se face profit, dar pot să spun că eu am făcut mai mulți bani în jumătate de timp prin construcții. De când sunt aici m-am implicat în dezvoltarea unui parc industrial, am cumpărat teren, am construit, am vândut, dar betonul, cărămida sunt reci, rămân acolo. Hainele îmi vorbesc. În plus, tehnologia, schimbările care vin, ideile trăznite de la clienții noștri, tendințele pentru îmbrăcămintea de bărbați sunt foarte interesante, nu te poți plictisi.
Cum apreciați evoluția mărcii proprii – Seroussi din perspectiva materialelor, diversității gamei, vânzărilor?
La sfârșitul lui 2009 am preluat personal tot ce este legat de dezvoltarea brandului Seroussi: producție, promovare, comercializare, strategie etc., totul se face la Norada, aici, sub mâna mea. Din 2010, în fiecare an, brandul a cunoscut o creștere, în primul an – foarte mare, dar, după aceea, între 12-17%, până acum, și pentru 2015 avem același rezultat. Viziunea mea și a echipei brandului este să dublăm, în următorii 3-4 ani, cantitatea vândută în 2015, de aproape 30.000 de bucăți. Este loc pentru dezvoltare în România. Căutăm din ce în ce mai mult țesături speciale, am început cu țesături de lână dar la preț normal, acum am ajuns la calitate Cerruti, Vitale Barberis Canonico, Zegna, țesătură de calitate mai bună, au un tușeu mult mai fin, bineînțeles prețul fiind pe măsură. Dar încercăm, prin studii de costuri de producție, să nu creștem prea mult prețurile în retail, să păstrăm o calitate foarte bună, preț rezonabil, la nivelul la care lucrăm acum. Eu sunt mândru să spun că un costum Seroussi, calitativ, este de 10 ori mai bun decât un costum Boss. La ei se plătește eticheta. Lucrăm cu un designer care trăiește în Suedia, încercăm să păstrăm pasul cu moda, cu cerințele pieței. În România, când am început, trebuia să treacă cel puțin un an înainte să vină moda de afară, acum suntem la același sezon. Oamenii au acces la informație, călătoresc, se uită pe Internet și vor ce este ultimul trend și design. În fiecare an scoatem un model nou, o idee nouă, de anul acesta am prezentat pentru primăvară – vară 2016 un nou concept: Seroussi jeans. Producem jeans în fabrica noastră din Botoșani cu o țesătură foarte bună cu elastan, pe tiparul nostru. Blugii au intrat deja pe piață și am avut vânzări foarte bune din prima săptămână. Am venit și cu un sacou de piele de ovine, de culoare neagră, croit pe modelul cel mai bine vândut pe care îl avem.
Ce definește modelul de retail al magazinelor Seroussi? Ce servicii suplimentare sunt oferite clienților?
În magazinele noastre, personalul nu e alcătuit din vânzători, ci se comportă ca un consultant de fashion. Trebuie să dai sfaturi clientului, să asortezi accesoriile, în funcție de eveniment. Trebuie să cunoști produsele, fiecare să știe ce vinde, care este compoziția, care sunt măsurile, să aibă ochiul bine format. Încercăm să dăm un serviciu personalizat, mai ales clientelei fidele. Consultanții noștri din magazine cunosc clientul după nume, ceea ce e o altă primire. Încercăm pe bază de promovare să facilităm accesul la reduceri, acum avem pe Internet o reducere de 18% pentru studenți. Noi avem un program de fidelizare: după prima cumpărătură de peste 1.500 lei primiți cardul de fidelitate, care vă garantează 10% la următoarele achiziții. Pentru absolvenți avem reducere de 18% chiar de la prima achiziție de peste 200 lei și, automat, primesc cardul de fidelitate pentru următoarea cumpărătură, cu discount de 10%. Aceasta este o promoție specială pe care am făcut-o, am început anul trecut și a fost un succes. De asemenea, la ziua de naștere, o săptămână plus/minus data de naștere, beneficiați de reducere de TVA.
Avem și alte campanii de fidelizare: pe lângă producția de sezon oferim în magazinele cheie conceptul de Limited Edition, confecționat numai din țesătură Cerruti cu etichetă personalizată pentru marca Seroussi, care se livrează în 15 zile lucrătoare de la completarea formularului de comandă. Acest produs are personalizări precum: nasturi din tagua (fildeș vegetal), fir auriu, etichetă aurie numerotată, personalizată Limited Edition. Am lansat ideea în 2014 și pot spune că am fost surprins de numărul de comenzi care au intrat. Încercăm să fidelizăm clientela, să creăm o bază de potențiali viitori cumpărători.
Ce investiții sunt preconizate în acest an?
Vom deschide din luna mai un magazin în Polus Center Cluj, la Sibiu am deschis pe aleea pietonală, în zona Hotelului Împăratul Romanilor. Aceasta ar fi lista pentru anul acesta ca puncte noi de vânzare. Colaborăm cu aproape 30 de firme de retail, magazine multibrand, majoritatea – cca. 70% – oferind sacouri și pantaloni numai cu eticheta Seroussi, dar accesoriile pot fi de la alți producători. Cei mai mulți dintre cei care au haine de la noi sunt implicați, vin și cu idei. Ca francize avem în Brăila, în Promenada Mall, în Constanța – la City Park, în Iași – în Palas Mall, Suceava și Timișoara la Iulius Mall, acum vom avea și în Polus, în Cluj și, probabil, un magazin în Bacău, unde lucrăm cu cineva care vinde foarte bine și vrea să se specializeze doar pentru Seroussi. Investim mai mult în producție și eficientizare. Noi calculăm și muncim pentru o creștere anuală de cel puțin 10-12%, până acum am reușit și nu văd de ce să nu reușim în viitor. Totul se face cu o muncă susținută de o întreagă echipă la nivel de creație, producție, comerț și de vânzare, de marketing și advertising, care dă rezultatele scontate. Am vândut aproape 30.000 de costume anul trecut, am ambiția să ajung la un volum dublu în câțiva ani. Viziunea mea este ca Seroussi să ajungă în România ceea ce este Armani în Italia. De ce nu, cu un produs făcut în România, de oameni din România, de calitate superioară față de ce se găsește în Europa și la un preț accesibil oamenilor de aici. Sigur, tot ce facem este legat și de dezvoltarea economică și, dacă vedem harta Românei și punctele noastre de vânzare, cred că în majoritate, poate cu excepția Bucureștiului, am acoperit zonele cu potențial de cumpărare la calitatea produselor pe care le confecționăm.
Ce înseamnă stilul pentru dvs?
Stilul înseamnă eleganță, bărbatul trebuie să transmită rafinament printr-o haină care îl reprezintă. Haina reprezintă o stare de spirit, are o influență psihică, reflectă o personalitate. Într-un mediu social, la o întâlnire sau eveniment, haina mea dă un plus la prezența, prestanța și personalitatea mea. Mereu am spus: eu nu vând haine, eu vând o stare de spirit, confort și eleganță. Încercăm să ținem pasul cu moda, direcționată astăzi din Scandinavia mai mult decât din Italia sau din Franța, cum a fost pe vremuri și cred că am reușit până acum.
Ce măsuri legislative/administrative ar ajuta dezvoltarea industriei în care activați?
Suntem loviți, ca toate firmele producătoare din România cu număr mare de angajați, din cauza creșterilor salariale care au început din 2013 și pe care le-am susținut și contracarat prin activitate suplimentară, ajungând în 2016 unde creșterea de la 1 mai este foarte importantă. Cum să facem să ajungem la un echilibru? Nu există altă soluție decât valoarea adăugată la muncă, să fim mult mai eficienți decât am fost. Dacă poți fi mai eficient, cu investiții în echipamente, cu noi metode de muncă, de eficientizare a operațiilor care se fac pentru producție, atunci se poate face față și la creșteri salariale și la număr de oameni mai puțini. Slavă Domnului, fabricile au reușit să păstreze cu fluctuație mică numărul de angajați pe care îi avem. Fiind în domeniul de export și având marcă proprie, cu aprovizionare cu produse din Europa, bineînțeles, cursul de schimb valutar este foarte important, stabilitatea și predictibilitatea lui sunt cruciale. Nu sunt împotriva creșterilor salariale, dar atunci guvernul ar trebui să vină cu niște idei pentru a balansa dezechilibrul care se creează, mai ales pentru firmele care sunt în sistem lohn. În situația actuală, la sfârșit de 2016, aceste firme vor muri de foame, din 2017 probabil se vor închide. Fără creșterile de la 1 mai, costul de producție a ajuns în medie 75-80%. Clientul nu va plăti mai mult fiindcă a crescut salariul între 20-40%, ci va merge în Bulgaria, Ucraina, Vietnam, iar eu trebuie să fiu mai eficient, să asigur servicii mai multe. Cei care nu au posibilitatea să facă asta vor dispărea. Guvernul trebuie să vină cu facilități cel puțin pentru investiții.
Citește și:
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Colliers Romania appointed to coordinate the repositioning process for Unirea Shopping Centre in Bucharest and Brașov
Colliers Romania has been appointed to coordinate the repositioning process for two shopping centres – Unirea Shopping Centre…
30 iunie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Se dărâmă un mit: digitalizarea nu aduce profit în industria auto
Tehnologiile digitale moderne cresc rapid eficiența utilizării activelor, însă nu contribuie la creșterea profitabilității în domeniu, arată cercetătorii…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
