Virgil Marius Metea, director general SNGN Romgaz SA
Conducerea SNGN Romgaz SA Mediaş a inaugurat, în 20 iulie, o staţie nouă de comprimare şi uscare a gazelor naturale, aferentă depozitului de înmagazinare din localitatea Sărmăşel, județul Mureș. Investiţia însumează peste 238 milioane de lei şi va creşte capacitatea de înmagazinare a depozitului, precum şi capacitatea de livrare a gazelor naturale.
La eveniment au participat numeroşi invitaţi din industrie și oficiali ai statului, printre care Aristotel Jude – secretar de stat în Ministerul Energiei, Petre Mustățea – directorul general al INSPET SA Ploiești, antreprenorul general, Mircea Vescan – managerul Armax SA Mediaș, unul dintre principalii furnizori de echipamente în cadrul proiectului, Liviu Ilași – managerul Conpet SA Ploiești, Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Ioan Mocean – primarul oraşului Sărmaşu etc. Gazda principală a fost Virgil Marius Metea, directorul general al Societății Naționale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA Mediaş.
Totul pentru securitatea energetică a României
În discursul adresat invitaţilor, Virgil Marius Metea a transmis mulţumiri tuturor celor care şi-au adus contribuţia la finalizarea investiţiei de la Sărmăşel. Stația de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerințele europene și naționale în materie de protecție a mediului. De asemenea, punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de metri cubi/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracție a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 milioane de metri cubi. „Sărmăşel a rămas un pilon important în cadrul strategiei energetice a României şi chiar a Europei, după 107 ani de la prima sondă. Depozitul de înmagazinare de la Sărmăşel este al doilea depozit ca mărime din cadrul infrastructurii de înmagazinare a Romgaz şi are o istorie destul de cunoscută prin faptul că aici a început exploatarea gazelor şi din zăcămintele exploatate s-a trecut la înmagazinare şi participare la asigurarea siguranţei în furnizare din România. Această investiţie face parte din strategia de dezvoltare a Romgaz pe sectorul înmagazinare gaze şi constă în creşterea capacităţilor şi aici mă refer atât la capacitatea depozitului, cât şi la capacitatea de injecţie şi de extracţie, creşterea calităţii serviciilor pe care le asigurăm şi, nu în ultimul rând, a siguranţei în furnizare”, a afirmat Virgil Marius Metea.
Potrivit directorului general al Romgaz SA Mediaş, noua staţie de la Sărmăşel are ca efect creşterea calităţii gazelor furnizate în sistemul de transport, iar, prin intermediul staţiei de uscare, capacitatea de înmagazinare a depozitului a crescut de la 800 la 950 milioane de metri cubi, capacitatea de extracţie a crescut de la 6 la 9 milioane de metri cubi, iar capacitatea de injecţie de la 3,5 la 6 milioane de metri cubi. „Cifrele pot să arate faptul că depozitul în ansamblu beneficiază de o infrastructură care să îi permită o abordare nouă şi sigură a acestui serviciu. Atât la uscare, cât şi la comprimare, s-au utilizat echipamente de ultimă generaţie care oferă siguranţă la utilizare şi, nu în ultimul rând, creşterea calităţii sper, spre satisfacţia tuturor clienţilor noştri”, a menţionat Virgil Marius Metea.
De asemenea, directorul general al celui mai mare și mai important producător de gaze naturale din România a anunţat că Romgaz SA Mediaş va continua investiţiile în privinţa activităţilor concentrate pe explorare, producţie, înmagazinare şi producţia de energie electrică. „Avem o strategie investițională de care ne vom ține cu dinții. Suntem o companie românească și investim pentru România. Referitor la producţia de energie electrică, am demarat un proiect de modernizare a Centralei de la Iernut”, a menţionat directorul general al Romgaz SA Mediaş.
Echipa de implementare a proiectului a fost felicitată de secretarul de stat Aristotel Jude. „Mă simt onorat să vorbesc, să mă prezint în faţa dumneavoastră, alături de toţi cei care au realizat această investiţie, să celebrăm un moment festiv, al unei investiţii realizată de o companie din România”, a menţionat secretarul de stat Aristotel Jude. „Inclusiv prin această investiţie se asigură la modul efectiv un obiectiv strategic al României, respectiv securitatea în aprovizionare cu gaze naturale. Fără astfel de investiţii n-am reuşi în industria de gaze naturale să asigurăm acest obiectiv important”, a mai spus Aristotel Jude.
Utilaje şi echipamente de ultimă generaţie
Noua staţie de comprimare şi uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel a avut ca antreprenor general societatea Inspet SA Ploieşti, reprezentată de Petre Mustăţea, director general. „Vă vorbesc în numele executantului acestei lucrări, constituit din asocierea companiilor româneşti Inspet Ploieşti – liderul asocierii – şi Condmag Braşov – în calitate de asociat, precum şi a subantreprenorilor de specialitate”, a afirmat Petre Mustăţea. „Proiectul de la Sărmăşel reprezintă încă o lucrare de referinţă pentru Romgaz, cea mai importantă companie din România în extracţia şi înmagazinarea de gaze. Asocierea şi-a asumat încă de la început provocarea de a realiza această lucrare deosebită. Au fost implicate resurse umane şi materiale impresionante şi un număr semnificativ de echipamente şi utilaje de construcţie pentru a realiza cu succes acest obiectiv important. Au fost achiziţionate utilaje, echipamente tehnologice de ultimă generaţie şi cantităţi însemnate de materiale, o parte dintre acestea fiind produse în România. Proiectul include compresoare de gaze produse în Statele Unite ale Americii de General Electric şi livrate de Industrial Trading, instalaţii de uscare produse de Armax Mediaş, instalaţii de filtrare şi separare, sisteme de conducte, instalaţii electrice, precum şi sisteme de automatizare şi control, sisteme de detecţie foc şi gaz şi sisteme de măsură tehnologică”, a mai spus directorul general al societăţii Inspet Ploieşti.
Pentru realizarea proiectului au fost folosite următoarele cantităţi de echipamente: peste 8.200 de metri cubi de beton turnat, peste 10.000 de metri de ţeavă de diferite dimensiuni, peste 800 de robineţi de diferite tipuri şi dimensiuni, peste 475 de tone de confecţii metalice, peste 1.000 de tone de utilaje tehnologice şi peste 100 de kilometri de cabluri electrice montate.
Vizită la “Monumentul Gazelor Naturale”
Programul evenimentului a mai cuprins două vizite pe teren, la “Monumentul Gazelor Naturale” – Sonda 2 Sărmăşel, locul de pe teritoriul României de unde s-au extras primii metri cubi de gaze naturale din istorie, şi la vechea Staţie de Comprimare din localitate. “Sonda 2 de la Sărmăşel este prima sondă din istoria gazului metan românesc. Ea a fost pusă în funcţiune în 1909. Acţiunile de căutare a sărurilor de potasiu au început în Bazinul Transilvaniei undeva în 1907. Pe vremea aceea, Imperiul Austro-Ungar căuta săruri de potasiu pentru utilizarea lor în domeniul chimic şi, mai ales, în partea de producţie de armament, respectiv praf de puşcă. Prima sondă pe care au forat-o, Sonda 1 Sărmăşel, este chiar în oraşul Sărmaşu. Au trebuit să abandoneze forările pentru că erau foarte mari explozii de gaze naturale şi au decis să găsească o altă locaţie, mai bună, pentru a doua sondă, tot pentru săruri de potasiu. Geologul maghiar de la vremea respectivă a ales acest loc în urma unei discuţii pe care a avut-o cu un ţăran care l-a luat în căruţă în drumul lui spre Turda, ţăran care i-a povestit cum îşi tratează durerile reumatice într-o zonă din Sărmăşel unde gazul natural se aprinde în mod liber. Era o zonă mlăştinoasă, cu emanaţii libere de gaze naturale şi au decis să amplaseze aici a doua sondă pentru forare după săruri de potasiu, cu un orizont de 1.500 de metri. N-au ajuns la acest orizont. La 300 de metri s-au oprit din acelaşi motiv, erupţii puternice de gaze naturale. Putem spune că aprilie 1909 a fost momentul în care s-a pus în funcţiune primul zăcământ comercial de gaze naturale. La vremea aceea sonda era a patra din Europa, având o producţie zilnică de aproape un milion de metri cubi”, a povestit vizitatorilor Ioana Abramiuc, şef serviciu, Serviciul Relaţii Publice şi Comunicare, Romgaz Mediaş.
Despre Romgaz
SNGN Romgaz SA este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%. Compania are o experienţă vastă în domeniul explorării şi producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909. Romgaz face cercetare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazeifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează în subteran gaze naturale, efectuează intervenţii, reparaţii capitale şi operaţii speciale la sonde şi asigură servicii profesioniste de transport tehnologic. În anul 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea Centralei Termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
Citește și:
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Bătaie mare pe “pașapoartele” Google la Cluj
Sute de studenți ai Universității Tehnice (UTCN) se luptă să prindă un loc în programul de securitate cibernetică…
2 iulie 2025
Mare târg în Maramureș. Produs de România, la prima descindere
Timp de trei zile, expoziția își propune să aducă împreună zeci de producători, artizani și vizitatori într-un spațiu…
2 iulie 2025
Avril modernizează Piața Dumbrava Nord cu 3 milioane de euro
Unitatea agroalimentară din municipiul Zalău este cuprinsă într-un proiect de modernizare cu fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest…
1 iulie 2025
Proprietarul grupului Astra devine cetățean de onoare al Maramureșului
Consiliul Județean (CJ) Maramureș a decis, în unanimitate, să confere titlul “unuia dintre cei mai mari industriași pe…
1 iulie 2025
Investiții
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Infrastructură
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
