Inovație, creativitate, excelență – toate acestea definesc Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), singura instituție de învățământ superior din vestul României clasată în prima categorie valorică din țară, aceea a universităților de cercetare avansată și educație.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost desemnată, în 2015, cea mai transparentă instituție de învățământ superior din România – în urma studiului realizat de Societatea Academică din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Federația Studenților din Elveția.
Inovația, creativitatea și excelența au caracterizat și evenimentul organizat de Universitatea Politehnica Timișoara cu prilejul celebrării celor 95 de ani de la semnarea decretului regal de înființare – ”Dies Academicus 2015”.
La 11 noiembrie 1920, regele Ferdinand I semna decretul prin care se puneau bazele primei instituții de învățământ superior din vestul țării, iar, după aproape un secol, universitatea a devenit pol de dezvoltare, instituție de cercetare avansată și educație, recunoscută la nivel mondial.
Săptămâna 9-13 noiembrie 2015 a însemnat acțiuni prin care au fost marcate cele mai importante momente din istoria și evoluția Universității Politehnica Timișoara, acțiuni la care au participat Înalt Prea Sfinția Sa, Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, autorități centrale și locale, profesori universitari din țară și străinătate, reprezentanții partenerilor din mediul economic și social, precum și întreg corpul didactic al instituției de învățământ superior și studenți.
”Universitatea Politehnica Timișoara reprezintă un magnet pentru dezvoltarea României și nu numai și este apreciată ca atare. Ne-am bucurat și am fost onorați să îi avem alături pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ceea ce este astăzi Universitatea Politehnica Timișoara. Tot ei sunt cei care vor contribui la ceea ce va deveni această instituție de învățământ superior”, a declarat Rectorul UPT, prof. univ. dr. ing. Viorel-Aurel Șerban.
Ziua Porţilor Deschise la Universitatea Politehnica Timişoara
Rectoratul, facultăţile UPT, laboratoarele şi centrele de cercetare sunt doar câteva din obiectivele ce au fost vizitate de sute de timişoreni dornici să vadă cum arată cea mai performantă universitate din vestul ţării.
Cu prilejul marcării a 95 de ani de existenţă, Politehnica Timişoara a deschis porţile a 95 de puncte de interes ce fac parte din ansamblul universitar. Cei prezenţi în prima zi a evenimentelor aniversare au putut vedea cea mai frumoasă sală Art Nouveau din zonă, Sala Senatului Politehnicii, în Palatul Lloyd din centrul Timișoarei.
De asemenea, vizitatorii au participat la experimente de fizică şi la discuţii cu specialiști în fenomene fizice, în Parcul Rozelor, la Experimentarium TM. A mai fost prezentat publicului primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1).Cu ajutorul dispozitivului au fost făcute calculele necesare pentru barajul Vidraru și pavilionul RomExpo din Capitală.
Nu în ultimul rând, în cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca, au fost expuse 95 dintre cele mai vechi cărți din patrimoniu – cu publicații apărute începând cu anul 1798. Tot la bibliotecă au putut fi admirate primele 95 de cursuri scrise de profesorii Politehnicii.
Ziua performanței studențești și a parteneriatului
95 de studenţi şi 95 de parteneri economici ai Universităţii Politehnica Timişoara au fost premiaţi de conducerea instituţiei în cadrul unei ceremonii de recunoaştere a performanţei. Tinerii care învaţă la UPT şi care s-au remarcat prin rezultatele lor au fost recompensaţi de instituţia de învăţământ superior, la moment participând şi companiile din vestul ţării, cu care Politehnica are încheiate mai multe colaborări.
“Așteptările noastre în zonă sunt de a descoperi oameni care au talent, pasiune și de a le dezvolta această pasiune în continuare, de a contribui în industria automotive globală. Compania noastră împreună cu alte companii a sprijinit premierea a 95 de studenți. Îi susținem în calea spre progres”, a spus Gelu Murariu, director general al Hella România.
Acţiunea de premiere a celor mai buni studenţi de la cele zece facultăţi a fost un semn de recunoaştere a muncii şi dedicaţiei lor, a rezultatelor atât în plan intern, cât şi extern şi care au adus prestigiu universităţii.
95 de companii din Timișoara au fost, de asemenea, premiate pentru susținerea performanței de la Universitatea Politehnica.
95 de ani de excelenţă academică – Universitatea Politehnica Timişoara
Punctul culminant al aniversării celor 95 de ani de la înfiinţarea Universităţii Politehnica Timişoara a reunit oficiali din toată ţara şi reprezentanţi ai mediului academic şi economic. La ceremonia festivă au participat aproximativ o sută de invitaţi din ţară şi străinătate, iar mesaje de felicitare pentru UPT au venit și din partea preşedintelui Klaus Iohannis – prin vocea consilierului pentru educaţie, Ligia Deca, şi de la Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.
Şedinţa din Sala Senatului UPT, care a durat 95 de minute, a reprezentat un prilej de aducere aminte şi omagiere a celor 95 de ani de la înfiinţarea universităţii ce a contribuit la conturarea imaginii municipiului de pe Bega.
Ziua a continuat cu inaugurarea expozitiei „UPT. 95 de secvenţe” – o expoziţie ce a surprins viaţa universitară a Politehnicii în 95 de ipostaze. Acţiunile de miercuri, 11 noiembrie, dedicate celor 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei s-au încheiat cu două lansări de carte: Coleta De Sabata, „UPT – Oameni, Idei, Fapte” şi Mihai Botescu, „Ambient Arhitectural”.
Celebrarea Anului Internațional al Luminii la Timișoara
Universitatea Politehnica Timişoara a continuat seria evenimentelor aniversare cu o manifestare ştiinţifică şi tehnologică dedicată Anului Internațional al Luminii (International Year of Light – IYL 2015). Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care, în urmă cu 131 de ani, Timişoara devenea primul oraş iluminat electric din Europa. La Universitatea Politehnica Timişoara, evenimentul a fost marcat printr-o expoziţie tematică, cu cinci secţiuni: ştiinţă, comunicaţii, energie solară, industrie şi artă.
Evenimentul marca UPT, dedicat Anului Internațional al Luminii, a cuprins workshop-uri precum şi o expoziţie care cuprinde planșe laseri ale Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei; corpuri de iluminat auto – Elba SA; prototipuri de corpuri de iluminat realizate de studenții de la Facultatea de Arhitectură şi expoziție interactivă ”Light in a box”.
Printre cei care au luat cuvântul în cadrul manifestărilor festive se numără academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei şi manager al proiectului ELI în România, managerul general al companiei Continental România, Christian von Albrichsfeld şi managerul general al ELBA, Bogdan Cocian.
De asemenea, cei prezenţi au putut admira o proiecţie 3D pe faţada clădirii Facultăţii de Arhitectură.
Ziua performanței sportive în Politehnică
Universitatea Politehnica Timișoara nu ar fi ceea ce este astăzi fără sport. Întreaga zi de vineri, 13 noiembrie, a fost dedicată activităților sportive – finale ale campionatelor de fotbal, tenis și baschet între echipele universității, expoziția ”95 de ani de performanță sportivă în Politehnică” dar și o lansare de carte dedicată handbalului timișorean. ”95 pentru Poli” a fost acțiunea care a încheiat săptămâna dedicată Universității Politehnica Timișoara și care a implicat studenți și cadre didactice. Fiecare a contribuit simbolic și a alergat o tură de stadion.
Manifestarea ”Dies Academicus – Universitatea Politehnica Timișoara – 95 de ani” – a conturat ceea ce înseamnă această instituție de învățământ superior și a evidențiat aportul pe care îl are în viața economică, socială, culturală și sportivă a Timișoarei și a României.
Citește și:
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Colliers Romania appointed to coordinate the repositioning process for Unirea Shopping Centre in Bucharest and Brașov
Colliers Romania has been appointed to coordinate the repositioning process for two shopping centres – Unirea Shopping Centre…
30 iunie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Se dărâmă un mit: digitalizarea nu aduce profit în industria auto
Tehnologiile digitale moderne cresc rapid eficiența utilizării activelor, însă nu contribuie la creșterea profitabilității în domeniu, arată cercetătorii…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
