Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Aeroportul Iași doboară propriul record

Din 2012, anul venirii noii echipe manageriale, Aeroportul din Iași a cunoscut o dinamică spectaculoasă de dezvoltare, reușind să acomodeze toate cerințele de ultimă oră din domeniul aviației civile mondiale.

 

Concomitent cu implementarea proiectului major de modernizare a infrastructurii aeroportuare, proiect finalizat cu succes anul trecut, strategia de piață a adus o creștere de trafic de 120 % în trei ani, la 381.600 pasageri în 2015 și, pentru prima dată în istoria sa, Iași ajunge pe podiumul aeroporturilor regionale din România, dupa Cluj și Timișoara, după ce în 2012 se afla pe locul 6. Tot în 2015, Aeroportul Iași a cunoscut o evoluție importantă în ceea ce privește numărul mișcărilor de aeronave, cu 16 % mai multe față de 2014. Numărul celor care au tranzitat aeroportul ieșean în primul semestru al acestui an a ajuns la 430.100, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a lui 2015, iar față de prima parte a anului 2014, cifra de trafic aproape s-a triplat. Numărul-țintă de pasageri prognozat anul acesta, la Aeroportul Iași, este de 850.000 și este foarte probabil ca 2017 să fie anul ce va surprinde un trafic de un milion de pasageri. Această creștere impune regândirea capacității de procesare a pasagerilor, printr-un nou proiect de extindere aeroportuară ce va fi pus în practică începând de anul viitor.

 

Pentru prima dată pe profit contabil

 

Investițiile privind dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a portofoliului de rute directe din Iași au adus rezultate remarcabile. În 2015, pentru prima dată în existența sa, Aeroportul Iași reușește performanța de a se desprinde total de finanțarea Consiliului Județean, autoritatea tutelară, în prezent susținându-se din fonduri proprii. Astfel, după ce la sfârșitul anului trecut, dezvoltarea aerogării ieșene s-a concretizat financiar în profit contabil, în primul trimestru al acestui an Aeroportul Iași a obținut un nou profit contabil  estimativ, în valoare de 922.353 de lei, față de 300.000 de lei, cât a însemnat profitul contabil înregistrat în 2015, atât pentru activitatea de exploatare a bazei aeroportuare, cât și pentru activitatea economică. Banii vor fi investiți în elemente de siguranță și securitate aeronautică, precum și în zona de confort pentru pasageri.

 

Aeroportul Iași, generator de dezvoltare economică locală

 

Aeroportul Iași a devenit o afacere a comunității, care aduce de două ori plusvaloare locală: plusvaloare directă, financiară, și plusvaloarea indirectă, fiind principalul motor de dezvoltare economică a întregii regiuni. Efectele dezvoltării aeroportului sunt vizibile: prin deschiderea unui număr tot mai mare de rute, Aeroportul Iași a relansat turismul local, veniturile în turism, în 2015, înregistrând o creștere cu 40 % față de anii anteriori. În plus, statisticile arată că există conexiuni directe între dezvoltarea aeroportului ieșean și creșterea profitului la o parte din firmele din oraș. De asemenea, cererea de închiriere pentru spații de birouri în Iași a crescut, anul trecut, cu 60 % față de 2014 și de 7 ori față de 2012. Aeroportul Iași devine, astfel, o poartă de intrare pentru noi investitori străini care ajung mai ușor la Iași pentru a-și dezvolta afacerile. Prin noul proiect de extindere aeoportuară, gândit pentru următorii 10 ani, Aeroportul Iași își propune să devină un pol de creștere economică, oferind posibilitatea dezvoltării unor servicii conexe în industria aeronautică (turism, comerț etc).

 

CITAT „Avem un plan strategic bine pus la punct!

 

“Aeroportul Iași reprezintă primul pas spre dezvoltarea comunității noastre, iar succesul acestui business local îl reprezintă munca susținută a unei întregi echipe care a lansat numeroase provocări pe piața aviației civile din România, gândind un plan strategic de dezvoltare bine pus la punct, astfel încât pentru întreaga aviație, chiar și la nivel mondial, Aeroportul Iași a devenit un exemplu de bună practică. Dar succesul pe care l-a înregistrat aeroportul ieșean în ultimii trei ani se datorează și abordării similare cu cea a unei afaceri private pe o piață competitivă, ceea ce demonstrează încă o dată că abordarea unui management orientat spre rezultate, cu planificări, organizări și monitorizări serioase duce la atingerea profitabilității, indiferent dacă vorbim de o întreprindere publică și indiferent dacă istoria recentă demonstra imposibilitatea atingerii profitabilității. Înregistrarea rezultatelor financiare pozitive este dovada construirii unui mecanism solid de administrare și valorizare a bazei aeroportuare din Iași. Pentru Aeroportul Iași, dinamica accelerată de dezvoltare și creșterea constantă a numărului de pasageri sunt o adevarată provocare pentru noi, continuarea dezvoltării infrastructurii Aeroportului Iași, printr-un proiect vizionar, realizabil în etape în următorii zece ani, fiind absolut necesară”

Marius BODEA, președintele C.A. al Aeroportului Internațional Iași

 

 

Eveniment european de aviație la Iași (13-15 septembrie 2016)

 

Pentru dezvoltarea susținută într-un interval scurt de timp, Aeroportul Iași a primit, anul trecut, primul feedback cu adevărat valoros, din partea ICAO, fiind prezentat la Montreal (Canada), la cel mai mare forum mondial de aviație, ca singurul exemplu de caz pozitiv din Europa. Anul acesta, ca o recunoaștere a meritelor și eforturilor depuse în ultimii ani, Aeroportul Iași organizează, cu coordonarea Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) și sub egida Agenției Europene pentru Siguranță (EASA), un eveniment de aviație de mare amploare. Întâlnirea de lucru va fi susținută de specialiști în domeniul aviației și se va bucura de participarea consistentă a aeroporturilor regionale europene și a autorităților din țările membre.

Workshopul „Implementarea regulamentului (UE) 139/2014 – Procesul de conversie a Certificatului de Aerodrom” se va desfășura la Iași în perioada 13-15 septembrie 2016.  În cadrul acestui eveniment, reprezentanții EASA (autoritatea de decizie și reglementare în aviația europeană) vor face schimb de opinii și experiență cu ceilalți participanți și vor prezenta recomandări de bună practică menite să faciliteze tranziția aeroporturilor la certificarea europeană.

 

 

 

Destinații externe și rute interne

 

În prezent, Iașiul este conectat cu 16 destinații externe, iar din toamna 2016, întreaga regiune a Moldovei va fi legată, pe calea aerului, de vestul țării, cu orașe importante, Cluj și Timisoara. În plus, anul acesta, Aeroportul Iași a devenit baza operațională pentru o a treia companie aeriană, fapt ce confirmă importanța investiției atât pentru evoluția aerogării, cât pentru dezvoltarea economică a întregii regiuni de Nord-Est.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Din iunie 2017, cursa Blue Air din Iasi spre Constanta

Articolul următor

Viitorul energiei, văzut de la Sydney

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share