Importate Infrastructura

Vizită europeană la Aeroportul Internațional Iași

Sâmbătă 02 octombrie, o delegație condusa de Comisarul European Corina Cretu a vizitat Aeroportul Internațional Iași. Întâlnirea cu conducerea Aeroportului, la care au participat primarul municipiului Iași Mihai Chirica și președintele CJ Iași Maricel Popa, s-a axat pe prezentarea noului terminal de pasageri și a platformei de parcare aeronave. Proiectul, în valoare de 56,7 milioane de euro, a fost finanțat din fonduri europene, și a dus la construirea unei piste noi și a unei noi căi de rulare.

 

„Ne onorează prezența doamnei Comisar European Corina Crețu la Aeroportul Iași, iar aprecierile Domniei Sale confirmă încă o dată că am știut să folosim banii europeni corect, pe un proiect de calitate, în beneficiul cetățenilor Moldovei. Am prezentat, pe scurt, în cadrul acestei vizite, evoluția business-ului aeroportuar la Iași, din ultimii ani și, bineînțeles, proiectele noastre de extindere. Vorbim, așadar, de unul din obiectivele finanțate din fonduri europene, care și-a atins scopul. Întregul proiect a fost finalizat în 2015, mult mai devreme decât a fost stabilit inițial. Datorită acestei investiții, am reușit să procesăm în doi ani de zile de la finalizarea proiectului, aproape un milion de pasageri. Ca o comparație, în 2012 Aeroportul Iași procesa aproximativ 170.000 de pasageri, anul acesta încheiem cu aproape un milion, iar în 2017 e foarte posibil să atingem un trafic de 1.500.000 de călători. La fel, în urmă cu patru ani, din Iași se putea călători doar spre o singură destinație externă; în 2017, din Iași vom avea 18 conexiuni directe cu Europa, și patru rute interne.”, a declarat Marius BODEA, președintele C.A. al Aeroportului International Iași.  

Comisarul Corina Crețu a dat drept exemplu de bună practică în implementarea de proiecte europene pe infrastructură modernizarea și extinderea Aeroportului Iași. „Regiunea de Nord-Est a reușit o bună rată de absorbție a fondurilor europene la nivelul României în perioada de programare 2007-2013. Aeroportul din Iași este exemplu că se pot face lucruri foarte mari, cu bani nu foarte mulți și folosiți în mod eficient. Este vorba de dezvoltarea unui punct de transport foarte important în Romania.”, a precizat comisarul european.

Liderul de la Bruxelles a vorbit și despre importanța extinderii Aeroportului, folosind fondurile europene din următoarea perioadă de finanțare. ”Ați așezat Iașul pe harta europeana prin această investiție care și-a dovedit atât calitatea, cât și utilitatea. Am văzut că aeroportul este plin, toate zborurile sunt profitabile, iar de câștigat au atât pasagerii care efectuează zboruri naționale și internaționale, cât și cetățenii din regiunea Nord-Est, care beneficiază astfel de o deschidere către mai multe oportunități economice și turistice. Din acest punct de vedere, nu cred să aveți nicio problemă în a găsi argumentele necesare pentru a vă extinde”, a declarat Comisarul European Corina CREȚU.

 

Related posts

Finanțare europeană de 1,3 miliarde euro pentru modernizarea unor tronsoane din coridorul feroviar Curtici-Constanța

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] European funding: keywords for the largest urban renewal project in Romania!

Transilvania Business

Acrobaţii aerului la BIAS 2016

Calea ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, electrificată cu bani de la UE

Traian Dan

BUSINESS to more BUSINESS, Iasi 23 martie 2016

Consiliul Judetean Cluj va reabilita si moderniza peste 156 de km de drumuri judetene din categoria drumurilor de piatra si de pamant

Stefana Muresan

The short-list for SEE Real Estate Awards

UMB pregătește autostrada Cluj – Sălaj. Cum arată traseul

Nora Dumitrescu

Proiectarea Drumului Expres Oradea- Arad, inclusă în protocolul de asociere

Traian Dan

România asigură Comisia Europeană că Autostrada Iași – Tg. Mureș va avea contracte încheiate în 2018

Stefana Muresan

Parcarea de pe Strada Brașovului din Oradea, inaugurată de ziua orașului

Traian Dan

Marian Orzu, transfer la CTP

Transilvania Business

Ministrul Transporturilor: “Am deblocat autostrada Sălaj – Bihor”

Nora Dumitrescu

Arçelik, producătorul Arctic, alege între Timișoara și Iași pentru cel mai important birou de cercetare-dezvoltare din afara Turciei

redactia

UNTOLD, marele câștigător la European Festival Awards 2015

Transilvania Business

Smartree ofera servicii de salarizare pe orice platforma software a clientilor

Sistem GPS în autobuzele din Alba Iulia. Călătorii pot vedea în timp real traseul și succesiunea stațiilor

redactia

Autoritățile locale pot prelua de la guvern centurile ocolitoare și alte proiecte de infrastructură

Ion Surdu

Evoluția kilometrilor de autostradă deschiși circulației în ultimii zece ani. Creștere cu peste 200%

redactia

Literatura şi marea pe viu cu Radu Niciporuc

Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, trafic record

Stefana Muresan

La OCPI Bihor se pot studia din nou cărțile funciare vechi: taxa 10 lei/15 minute

Traian Dan

Proiect de 49 milioane de euro, fonduri europene, pentru Arad

redactia

Blue Air e interesată de construcția unui terminal de cargo la viitorul Aeroport din Brașov. „Această activitate lipsește în Transilvania”

Ion Surdu

Leave a Comment