Importate Real Estate

Romania, consolidare pe harta industriei de outsourcing

România a evoluat de la o destinație interesantă pentru companiile de outsourcing la o destinație al cărei succes a fost deja dovedit, iar în prezent găzduiește peste 100.000 din cei 600.000 de angajați din industria de profil din Europa Centrală și de Est, arată datele companiei de consultanță imobiliară Colliers International.
 
„Percepția României în rândul companiilor de outsourcing s-a schimbat considerabil în ultimii ani, iar țara noastră a demonstrat că este o destinație de succes, atât din punct de vedere al calității resursei umane, cât și al costurilor cu angajații și spațiile de birouri. Industria în sine a evoluat mult de la o abordare bazată pe costuri către una care are în vedere mai ales calitatea și este foarte important faptul că lărgirea spectrului de interes pentru România vine prioritar din valoarea și calitatea serviciilor livrate. Acestea au fost printre concluziile evenimentului Deloitte Shared Services Conference, la care am participat recent la Lisabona, alături de peste 1.080 de delegați din peste 700 de companii”, a povestit Ramona Marusac, Associate Director în cadrul departamentului de birouri al Colliers International, singura companie de consultanță imobiliară prezentă la conferința Deloitte.

“Trecerea de la o destinație interesantă, demnă de prospectat, la o destinație de succes, reprezintă un pas important pentru piața imobiliară și ne așteptăm ca efectele să se resimtă tot mai mult în orașe secundare și chiar terțiare din țară”, a adăugat Ramona Marusac.

În marile orașe secundare din România, precum Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Brașov, sunt în curs de dezvoltare mai multe proiecte de birouri, care totalizează o suprafață de aproximativ 200.000 mp de birouri, ce va fi livrată pe piață în următoarele 18-24 de luni. Pe masură ce apar presiuni legate de disponibilitatea forței de muncă și de costurile cu salariile în aceste orașe, atenția companiilor începe să se îndrepte către o serie de alte orașe cu universități, precum Craiova, Oradea, Târgu Mureș, Bacău și Galați.

În ceea ce privește tranzacțiile cu spații de birouri, segmentul de outsourcing se menține în top și în acest an, cu aproximativ 45.000 mp cerere netă dintr-o cerere totală de 175.000 mp la nivelul Capitalei.

“Observăm în continuare intrări de noi jucători, extinderi ale companiilor existente, dar și companii care evaluează piața din România în vederea deschiderii unor noi centre de servicii. Segmentul de IT outsourcing rămâne cel mai dinamic, dar în același timp crește gradul de sofisticare a serviciilor oferite, astfel încât apar tot mai multe cerințe pe partea de centre de Research & Development”, a explicat Ramona Marusac.

În prezent, România ocupă locul 13, în urcare cu cinci poziții față de anul 2015, în clasamentul Global Services Location, situându-se înaintea Ungariei (locul 32), Cehiei (26) sau Ucrainei (locul 24) și la doar trei poziții distanță de Polonia (locul 10). Clasamentul, realizat de A.T. Kearney în 2016, ține cont de criterii precum: costuri (40%), calitatea forței de muncă (30%) și climatul de business (30%).

Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIG) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani.

Related posts

Colin Lovering joins Avison Young in Bucharest

Ionut Oprea

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

BT și Fondul European de Investiții, finanțări cu garanții europene pentru IMM-uri în valoare de 100 de mil. de euro

Stefana Muresan

Varso Tower now topped out at a record-breaking height

Ionut Oprea

Şcoala profesională trebuie să funcționeze ca o întreprindere

Top playerii magazinelor online isi vand povestile in aceasta toamna!

Meat & Milk 2016, Workshop Ferma: Cine scoate de sub blestem, fermierul român?

UVT la Geneva, alături de Președintele Klaus Iohannis

Transilvania Business

Centric IT, extindere in Palas Iasi

Transilvania Business

Estimare cuantum ANT bovine

Transilvania Business

ManpowerGroup, relocare în The Light One, asistată de Crosspoint Real Estate

Ionut Oprea

Laurențiu Lazăr, noul Managing Partner al Colliers International Romania

Ionut Oprea

Werk investește 2,5 mil. euro într-o parcare cu 400 de locuri pentru Vox Technology Park

Ionut Oprea

Siceram Sighişoara investeşte 2 mil. euro în fabrici

redactia

Cum reduci costurile de operare ale clădirilor

Ligia Voro

Circa 190.000 mp de centre comerciale vor fi livrați în 2019

Stefana Muresan

Cities of Tomorrow

Transilvania Business

CEE investment market sets course for new growth frontiers

redactia

Night of the SMEs

Transilvania Business

Neujahrsempfang 2016

Transilvania Business

AMCOR si oportunitati de finantare

ibis TimiȘoara City Center, deschis oficial

Ion Surdu

Lâna prelucrată în Bistrița și Sighet, folosită la izolarea termică a locuințelor

redactia

Fără la cozi la ANCPI. Extrasul de plan cadastral se poate obţine online

Traian Dan

Leave a Comment