Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

tIMOn toamna 2016: un nou sezon de achizitii imobiliare

Suplimentarea fondurilor din Programul “Prima Casă” și primirea de către bănci a acestor fonduri fac din toamna lui 2016 un nou sezon de achiziții imobiliare. Cu toate acestea, marea majoritate a dezvoltatorilor imobiliari intervievați de tIMon a anunțat o stagnare a prețurilor. Dezvoltatorii imobiliari au continuat proiecte lansate în perioada 2015-2016, au recalibrat produse în conformitate cu cererea, si există o cerere în creștere pentru apartamentele de 3 camere, iar dupa ediția din aprilie a tIMOn s-au înregistrat vânzări-record: 206 apartamente.

 

Piața rezidențială între creșterea economică record și Legea dării în plată

 

Reducerea TVA la 20%, creșterea economică peste asteptări, precum și continuarea programului Prima Casă, au fost factori care au favorizat piața rezidențiala în acest an, însă efectele pozitive ale acestora au fost aproape anulate de măsuri precum Legea Dării în plată, apreciază reprezentanții companiilor imobiliare prezente la tIMOn.

 

Piața rezidențială avea potențialul de a atinge un vârf al ultimilor 8 ani în 2016, însă unele măsuri ale autorităților, precum Legea Dării în Plată, dar și dificultățile legate de Prima Casă, au menținut ritmul vanzarilor și pe cel al dezvotărilor sub acest potențial.

 

”Românii au avut mai mulți bani, deoarece câștigurile salariale au crescut în acest an, iar în urma scăderii TVA le-au rămas mai multe fonduri pentru a face investiții, însă limitarea accesului la credite prin creșterea avansului până la 20% ca reacție a băncilor la Legea dării în plată, nu le-a permis să își cumpere locuințe. Revizuirea politicilor de acordare a creditelor de către bănci s-a văzut în nivelul scăzut de contractare a locuințelor noi”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

 

Mai mult decât atât, și în ceea ce privește Programul Prima Casă, singura măsura de susținere a pieței rezidențiala locale, s-au înregistrat dificultăți în suplimentarea fondurilor necesare, ceea ce a dus la perioade de câteva luni de blocaj a tranzacțiilor cu locuințe prin acest program.

 

Vânzări record la tIMon aprilie

 

”Anul trecut a fost un an record din punct de vedere al vânzărilor, iar piața dezvoltărilor de noi proiecte începea să fie efervescența în perspectiva unei creșteri a PIB-ului și a revenirii încrederii la nivelul cumpărătorilor. Avântul cumpărătorilor și al dezvoltatorilor a fost însă tăiat de perspectiva adoptarii Legii Dării în plată și apoi de punerea în practică a acestei măsuri. Vedem acum o reconsiderare a strategiei de creditare la nivelul sistemului bancar, în sensul îmbunătățirii condițiilor și de asemenea, că efectele legii nu sunt atât de dramatice precum se estima”, (Rafaela Nebreda, Imoteca).

 

În urma analizei efectuate de către tIMOn în rândul expozanților la ediția din primăvara 2016, a reieșit că cererea este una extrem de mare pentru achiziția de locuințe noi, totalul vânzărilor raportate în urma desfășurării târgului fiind de peste 200 unități locative. Printre expozanții care au anunțat vânzări record amintim: Imoteca, Real Time, Coldwell Banker.
Totodată, s-a remarcat că există un procent semnificativ, de aproape 10% dintre cumpărători care deși dețin bugete importante pentru achiziția unei locuințe (case sau apartamente) încă nu găsesc un produs imobiliar optim pentru achiziție.

 

Târgul Imobiliar Național tIMOn își va deschide porțile joi, 20 octombrie 2016, în pavilionul expozițional din Piața Constituției, cu 2100 mp suprafata de expunere și cele mai bune oferte exclusive ale anului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S IMMO AG invests EUR 75m in Bucharest projects

Articolul următor

120 de ani de existenta a portului modern Constanta

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Maracana renews lease at MLP Bucharest West

Maracana, a company specialising in transport, warehousing, logistics and distribution services, has renewed its lease contract for 5,000…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share