Importate Real Estate

tIMOn toamna 2016: un nou sezon de achizitii imobiliare

Suplimentarea fondurilor din Programul “Prima Casă” și primirea de către bănci a acestor fonduri fac din toamna lui 2016 un nou sezon de achiziții imobiliare. Cu toate acestea, marea majoritate a dezvoltatorilor imobiliari intervievați de tIMon a anunțat o stagnare a prețurilor. Dezvoltatorii imobiliari au continuat proiecte lansate în perioada 2015-2016, au recalibrat produse în conformitate cu cererea, si există o cerere în creștere pentru apartamentele de 3 camere, iar dupa ediția din aprilie a tIMOn s-au înregistrat vânzări-record: 206 apartamente.

 

Piața rezidențială între creșterea economică record și Legea dării în plată

 

Reducerea TVA la 20%, creșterea economică peste asteptări, precum și continuarea programului Prima Casă, au fost factori care au favorizat piața rezidențiala în acest an, însă efectele pozitive ale acestora au fost aproape anulate de măsuri precum Legea Dării în plată, apreciază reprezentanții companiilor imobiliare prezente la tIMOn.

 

Piața rezidențială avea potențialul de a atinge un vârf al ultimilor 8 ani în 2016, însă unele măsuri ale autorităților, precum Legea Dării în Plată, dar și dificultățile legate de Prima Casă, au menținut ritmul vanzarilor și pe cel al dezvotărilor sub acest potențial.

 

”Românii au avut mai mulți bani, deoarece câștigurile salariale au crescut în acest an, iar în urma scăderii TVA le-au rămas mai multe fonduri pentru a face investiții, însă limitarea accesului la credite prin creșterea avansului până la 20% ca reacție a băncilor la Legea dării în plată, nu le-a permis să își cumpere locuințe. Revizuirea politicilor de acordare a creditelor de către bănci s-a văzut în nivelul scăzut de contractare a locuințelor noi”, a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.

 

Mai mult decât atât, și în ceea ce privește Programul Prima Casă, singura măsura de susținere a pieței rezidențiala locale, s-au înregistrat dificultăți în suplimentarea fondurilor necesare, ceea ce a dus la perioade de câteva luni de blocaj a tranzacțiilor cu locuințe prin acest program.

 

Vânzări record la tIMon aprilie

 

”Anul trecut a fost un an record din punct de vedere al vânzărilor, iar piața dezvoltărilor de noi proiecte începea să fie efervescența în perspectiva unei creșteri a PIB-ului și a revenirii încrederii la nivelul cumpărătorilor. Avântul cumpărătorilor și al dezvoltatorilor a fost însă tăiat de perspectiva adoptarii Legii Dării în plată și apoi de punerea în practică a acestei măsuri. Vedem acum o reconsiderare a strategiei de creditare la nivelul sistemului bancar, în sensul îmbunătățirii condițiilor și de asemenea, că efectele legii nu sunt atât de dramatice precum se estima”, (Rafaela Nebreda, Imoteca).

 

În urma analizei efectuate de către tIMOn în rândul expozanților la ediția din primăvara 2016, a reieșit că cererea este una extrem de mare pentru achiziția de locuințe noi, totalul vânzărilor raportate în urma desfășurării târgului fiind de peste 200 unități locative. Printre expozanții care au anunțat vânzări record amintim: Imoteca, Real Time, Coldwell Banker.
Totodată, s-a remarcat că există un procent semnificativ, de aproape 10% dintre cumpărători care deși dețin bugete importante pentru achiziția unei locuințe (case sau apartamente) încă nu găsesc un produs imobiliar optim pentru achiziție.

 

Târgul Imobiliar Național tIMOn își va deschide porțile joi, 20 octombrie 2016, în pavilionul expozițional din Piața Constituției, cu 2100 mp suprafata de expunere și cele mai bune oferte exclusive ale anului.

Related posts

Arhitectura in 2016. Experientele culturale ale oraselor

Proiect rezidențial de 3.000 de apartamente la Apahida

Nora Dumitrescu

A treia ediție a conferinței “Soluții prefabricate din beton” în toamnă

Ligia Voro

Hagag a finalizat lucrările pentru H Victoriei 109

Papuc Irina

MIPIM CONNECT: Digital platform for international property professionals, networking tool and exclusive content

Ionut Oprea

Programul national de microindustrializare 2016 în consultare publică

Transilvania Business

Record al ultimilor 5 ani: Volumul tranzacțiilor imobiliare din România a depășit borna de 1 mld. euro în 2019

Papuc Irina

Reynaers Romania lanseaza Masterline 8

Pădurea de Mâine

redactia

Investițiile în Hidrocentrala Tarnița, prioritate pentru Ministerului Energiei

Stefana Muresan

Meat & Milk: ”Piață, Prețuri, Importuri, Oțet”

”Prima casă” 2017, plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei

Stefana Muresan

BUILD YOUR BUSINESS IN ROMANIA: Perspectives, Opportunities and Challenges for Investments

Ionut Oprea

Bucharest – skyline transformation 2025 | Nusco City, at home, near the office?

Ionut Oprea

Retail: breathing life into city centers | Expo Real 2019

Ionut Oprea

P3 anunta 300.000 m2 de spatii construite in Romania

Exemplul Australiei. Pasul de la aborigeni la lider în Cercetare

Transilvania Business

Hype Project, lansare pe piața amenajărilor de lux din România

Papuc Irina

P3 începe construcția unei clădiri multifuncționale, o premieră

Ligia Voro

The Winter Tour deschide oficial sezonul distracției pe pârtiile de schi din România

Transilvania Business

Teraplast a inaugurat fabrica de producţie de panouri sandwich din Serbia, singura deţinută de o firmă românească în afara graniţelor ţării

Stefana Muresan

Încă un chiriaș în Clădirea One Victoriei Center

Ligia Voro

Speedwell incepe Record Park, proiect mixt de 42 mil. euro in Cluj – Napoca

redactia

Bucharest- skyline transformation 2025 | RUSTLER: Austria – Romania, 1936 – 2021 – The Journey continues…

Ionut Oprea

Leave a Comment