Primul Exercițiu Național de Metaranking Universitar, cel dat publicității de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în cursul zilei de 15.11, prezintă Universitatea de Vest din Timișoara într-o lumină favorabilă. UVT a fost inclusă în clusterul numit „Universități românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional”, în care sunt grupate cinci universități românești, cele mai vizibile în clasamentele internaționale.
„Este un moment important pentru UVT. Meritul pentru această realizare este al tuturor colegilor care au înțeles că imperativul comunității academice din universitatea noastră este excelența. Când văd aceste rezultate nu pot să nu mă raportez la clasificarea universităților din 2011. Atunci eram clasificați în a doua grupă valorică a universităților românești, pe poziția a treisprezecea. Am fost nevoiți să impunem un management universitar mult mai strict, în discrepanță cu confortul anilor anteriori. A fost o perioadă dificilă, dar comunitatea UVT a susținut acest demers și acum suntem în primele cinci universități din România. Mulțumesc colegilor, ei sunt cei care au făcut posibilă această realizare”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.
Plasarea Universității de Vest din Timișoara în categoria „universităților de cercetare și predare” în 2011 a avut drept consecință pentru aceasta diminuarea semnificativă a finanțării publice, în raport cu universitățile considerate de „cercetare avansată”, dar a adus și un deficit de imagine.
Raportul asupra Exercițiului Național de Metaranking Universitar – 2016 include în clusterul primelor cinci universități alte trei membre ale Consorțiului Universitaria: „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de Universitatea Politehnică din București. „Douăzeci (20) de universități din România (din cele 92 de universități active, 4 dintre acestea aflate însă în fază de lichidare), toate de stat, reuşesc să treacă un prag minimal al vizibilităţii în clasamentele internaţionale ale universităţilor.”
În raport se recomandă instituirea unui fond de excelență pentru susținerea universităților românești cu potențial de excelență, vizibile și cu impact internațional, unde Timișoara este reprezentată prin Universitatea de Vest din Timișoara.
Citește și:
Fosta vilă a celebrului arhitect Pakey va fi restaurată cu 5 milioane €
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) va pune la bătaie fonduri de 20,3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată…
11 septembrie 2024
A noua ediție Karpatia Horse Show 2024: Concurs Complet Internațional de 4* show-uri, demonstrații și muzică live!
Cea de-a noua ediție a Karpatia Horse Show, ce va avea loc în perioada 27 și 29 septembrie…
11 septembrie 2024
Makyol se pune în mișcare pe Lotul 4 din A13 Sibiu – Făgăraș
Constructorul Autostrăzii Sibiu – Făgăraș se pune în mișcare pentru efectuarea organizării de șantier pe Lotul 4 Sâmbăta…
11 septembrie 2024
SEMA Home, start în Q1 2025
Dezvoltatorul și investitorul imobiliar local River Development anunță transformarea brandului actual, River Development, în SEMA Real Estate. În…
11 septembrie 2024
Dan Dascăl, Banca Transilvania: “Anul electoral e bun pentru bursă”
2024 va fi un an fără turbulențe pe piața de capital deoarece în multe țări sunt alegeri, iar…
10 septembrie 2024
Experți de top din real estate deschid prima ediție a The Real Estate Event
The Real Estate Event, cea mai nouă platformă de conferințe și networking de top, reunește în cadrul ediției…
10 septembrie 2024
Trei actuali sau foști miniștri, la inaugurarea primului campus dual din România, în Oradea
Inflație de miniștri sau foști miniștri și oficialități locale la festivitatea de deschidere a anului școlar în primul…
10 septembrie 2024
18GYM continuă expansiunea în Zona de Sud a României cu noua locație din Chiajna – Militari
18GYM, unul dintre liderii pieței de fitness din România, anunță deschiderea unei noi locații în Chiajna – Militari,…
10 septembrie 2024