Editorial Opinii

Romgaz dă restart investiţiilor în energie?

Eram în vară la FOREN, evenimentul organizat de Comitetul Naţional al Energiei din cadrul Consiliului Mondial al Energiei, unde s-a rearfirmat teoria strategilor şi specialiştilor din domeniu că viitorul aparține energiei electrice. În acest context global se aşază firesc investiţia Societăţii Naționale de Gaze Naturale (SNGN) ROMGAZ SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România.
Compania locată în Mediaş a anunţat chiar la început de noiembrie că a selectat executantul pentru realizarea proiectului ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Un contract care trece de 300 de milioane de euro, dacă socotim şi TVA-ul, unul dintre cele mai serioase şi importante din ultimii 26 de ani care va fi realizat în domeniul energiei electrice în România, pe lângă proiectele strategice transnaţionale în reţele girate de Transelectrica. Iar dacă extrapolăm, chiar şi întreg sectorul de energie, pentru că citim şi discutăm de ani buni de mari proiecte, însă realizarea lor e tot amânată de la an la an.
Justificarea proiectului, aşa cum şi-a asumat-o conducerea Romgaz, are ca fundament două raţiuni: eficientizarea activităţii prin creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare.
Însă, dincolo de aceste argumente, cu paşi mărunţi, Romgaz urcă în topul producătorilor de energie electrică, în primele şase luni ale acestui an raportând o creştere de 31 % a producţiei faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din energie electrică au fost mai mari cu aproape 60 % în aceeaşi perioadă de raportare. Finalizarea acestei investiţii, din surse proprii ale Romgaz şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii) estimată în 36 de luni de la data intrării în vigoare contractului, socotită de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI, la care se adaugă alte cinci zile, va consolida poziţia celui mai mare producător de gaze naturale deoarece vorbim de o centrală termoelectrică nouă, modernă, cu o tehnologie de ultimă oră, fără, teoretic, costuri de mentenanţă şi cu costuri de producţie mai reduse faţă de competitori.
Investiţia Romgaz este importantă şi dintr-un alt motiv, concret, noi o percepem şi ca un semnal pentru piaţa aflată în amorţire. Ani buni, marile investiţii şi marile proiecte au fost amânate, din varii motive, puse în coneservare, însă curajul Romgaz de a investi într-o perioadă încă de incertitudini poate le va da un imbold şi celorlalte companii să nu mai amâne investiţiile, mai ales că piaţa energiei, per ansamblu, potrivit specialiştilor, are nevoie de o infuzie de circa 1,5-2 miliarde de euro investiţii anual până în 2030. Să fie acesta restartul de care sectorul energetic românesc are nevoie?
Ligia VORO

Related posts

Revista Transilvania Business va continua să fie o platformă activă de promovare a afacerilor

Ligia Voro

P3: Preocuparea pentru spațiile verzi, parte integrantă a dezvoltării industriale  

Ligia Voro

Competitive intelligence sau diferența dintre ceea ce nu știm și ceea ce credem că știm (I)

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Enjoy! O călătorie senzorială prin memoriile culturale ale Transilvaniei

redactia

Decizii comerciale de evitat în contextul pandemiei de COVID-19 pentru a preîntâmpina o investigație din partea Consiliului Concurenței

Ligia Voro

Business puls

Transilvania Business

Surprinși de pandemie. Învățăm din mers

redactia

Employer branding în industria automotive

redactia

Dă, Doamne, țăranului înțelepciune, că răbdarea s-a cam terminat

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Transilvania, tigrul economic al României

Nicolae Pop

Andre Vivan da Silva, membru de Board FIC – soluții, priorități și direcții pentru România

redactia

Sunt avocații egalii – magistraților sau rudele sarace?

redactia

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Export maxim de creiere

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] Totul este despre oameni…

Ligia Voro

Analiză: 2020-2021. Brisk Group – performanță în context pandemic.

Ionut Oprea

Cum convingem publicul să folosească transportul în comun?

Stefana Muresan

100 de măsuri urgente pentru starea economiei în contextul COVID-19

Ligia Voro

Cristian Bichi: Coronavirusul și moratoriile bancare din unele țări europene

Traian Dan

Mai am un singur dor/Să circul pe A8

redactia

[Enjoy Transylvania!] O fărâmă de viață…

Aurelian Grama

Blazonul afacerilor

Interact – dorim să dăm plusvaloare societății

Ligia Voro

SJ | Pseudofabulă cu neîmpliniri

Transilvania Business

Leave a Comment