Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Romgaz dă restart investiţiilor în energie?

Eram în vară la FOREN, evenimentul organizat de Comitetul Naţional al Energiei din cadrul Consiliului Mondial al Energiei, unde s-a rearfirmat teoria strategilor şi specialiştilor din domeniu că viitorul aparține energiei electrice. În acest context global se aşază firesc investiţia Societăţii Naționale de Gaze Naturale (SNGN) ROMGAZ SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România.
Compania locată în Mediaş a anunţat chiar la început de noiembrie că a selectat executantul pentru realizarea proiectului ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Un contract care trece de 300 de milioane de euro, dacă socotim şi TVA-ul, unul dintre cele mai serioase şi importante din ultimii 26 de ani care va fi realizat în domeniul energiei electrice în România, pe lângă proiectele strategice transnaţionale în reţele girate de Transelectrica. Iar dacă extrapolăm, chiar şi întreg sectorul de energie, pentru că citim şi discutăm de ani buni de mari proiecte, însă realizarea lor e tot amânată de la an la an.
Justificarea proiectului, aşa cum şi-a asumat-o conducerea Romgaz, are ca fundament două raţiuni: eficientizarea activităţii prin creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare.
Însă, dincolo de aceste argumente, cu paşi mărunţi, Romgaz urcă în topul producătorilor de energie electrică, în primele şase luni ale acestui an raportând o creştere de 31 % a producţiei faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din energie electrică au fost mai mari cu aproape 60 % în aceeaşi perioadă de raportare. Finalizarea acestei investiţii, din surse proprii ale Romgaz şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii) estimată în 36 de luni de la data intrării în vigoare contractului, socotită de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI, la care se adaugă alte cinci zile, va consolida poziţia celui mai mare producător de gaze naturale deoarece vorbim de o centrală termoelectrică nouă, modernă, cu o tehnologie de ultimă oră, fără, teoretic, costuri de mentenanţă şi cu costuri de producţie mai reduse faţă de competitori.
Investiţia Romgaz este importantă şi dintr-un alt motiv, concret, noi o percepem şi ca un semnal pentru piaţa aflată în amorţire. Ani buni, marile investiţii şi marile proiecte au fost amânate, din varii motive, puse în coneservare, însă curajul Romgaz de a investi într-o perioadă încă de incertitudini poate le va da un imbold şi celorlalte companii să nu mai amâne investiţiile, mai ales că piaţa energiei, per ansamblu, potrivit specialiştilor, are nevoie de o infuzie de circa 1,5-2 miliarde de euro investiţii anual până în 2030. Să fie acesta restartul de care sectorul energetic românesc are nevoie?
Ligia VORO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Colliers administreaza Stefan cel Mare Building

Articolul următor

The Woman 2017: Cum poate educația schimba comunități?

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share