Eram în vară la FOREN, evenimentul organizat de Comitetul Naţional al Energiei din cadrul Consiliului Mondial al Energiei, unde s-a rearfirmat teoria strategilor şi specialiştilor din domeniu că viitorul aparține energiei electrice. În acest context global se aşază firesc investiţia Societăţii Naționale de Gaze Naturale (SNGN) ROMGAZ SA, cel mai mare producător de gaze naturale din România.
Compania locată în Mediaş a anunţat chiar la început de noiembrie că a selectat executantul pentru realizarea proiectului ˮDezvoltarea Centralei Termice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ. Un contract care trece de 300 de milioane de euro, dacă socotim şi TVA-ul, unul dintre cele mai serioase şi importante din ultimii 26 de ani care va fi realizat în domeniul energiei electrice în România, pe lângă proiectele strategice transnaţionale în reţele girate de Transelectrica. Iar dacă extrapolăm, chiar şi întreg sectorul de energie, pentru că citim şi discutăm de ani buni de mari proiecte, însă realizarea lor e tot amânată de la an la an.
Justificarea proiectului, aşa cum şi-a asumat-o conducerea Romgaz, are ca fundament două raţiuni: eficientizarea activităţii prin creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, încadrarea în cerinţele de mediu (emisii NOx, CO2) şi mărirea siguranţei de exploatare.
Însă, dincolo de aceste argumente, cu paşi mărunţi, Romgaz urcă în topul producătorilor de energie electrică, în primele şase luni ale acestui an raportând o creştere de 31 % a producţiei faţă de anul trecut, în timp ce veniturile din energie electrică au fost mai mari cu aproape 60 % în aceeaşi perioadă de raportare. Finalizarea acestei investiţii, din surse proprii ale Romgaz şi surse din fonduri PNI (Planul Naţional de Investiţii) estimată în 36 de luni de la data intrării în vigoare contractului, socotită de la data aprobării dosarului de finanţare din fondurile PNI, la care se adaugă alte cinci zile, va consolida poziţia celui mai mare producător de gaze naturale deoarece vorbim de o centrală termoelectrică nouă, modernă, cu o tehnologie de ultimă oră, fără, teoretic, costuri de mentenanţă şi cu costuri de producţie mai reduse faţă de competitori.
Investiţia Romgaz este importantă şi dintr-un alt motiv, concret, noi o percepem şi ca un semnal pentru piaţa aflată în amorţire. Ani buni, marile investiţii şi marile proiecte au fost amânate, din varii motive, puse în coneservare, însă curajul Romgaz de a investi într-o perioadă încă de incertitudini poate le va da un imbold şi celorlalte companii să nu mai amâne investiţiile, mai ales că piaţa energiei, per ansamblu, potrivit specialiştilor, are nevoie de o infuzie de circa 1,5-2 miliarde de euro investiţii anual până în 2030. Să fie acesta restartul de care sectorul energetic românesc are nevoie?
Ligia VORO
Citește și:
NuScale încheie proiectul din Utah, o lovitură pentru ambițiile SUA privind energia nucleară, nu și pentru România
În 2020, Departamentul de Energie al SUA a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10…
13 noiembrie 2023
Schimbările climatice îi determină pe fermieri să adopte practici sustenabile
Schimbările recente ale climei au motivat fermierii să adopte practici sustenabile în scopul obținerii unei productivități pe termen…
20 octombrie 2023
Soluții inovatoare pentru fermierii implicați în acțiunile de combatere a risipei alimentare
În fiecare an, în 16 octombrie, 130 de țări din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Alimentației, marcată…
16 octombrie 2023
Promovarea utilizării soluțiilor de biocontrol în Uniunea Europeană
Acum, mai mult ca oricând, fermierii europeni au nevoie de o gamă largă de instrumente pentru a-și proteja…
5 octombrie 2023
Peste 3.000 de oportunități de carieră la Angajatori de TOP Timișoara
Angajatori de TOP Timișoara, cel mai mare și longeviv eveniment de carieră din Banat, revine în această toamnă…
4 octombrie 2023
Producție agricolă responsabilă prin practici de ambalare circulară
În prezent, protecția mediului și a resurselor naturale este fundamentală pentru fermierii din România, pentru a îmbunătăți sănătatea…
2 octombrie 2023
Îndrăgostirea tinerilor de meserii
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, propune înființarea unor centre regionale de metodică și cercetare a pieței…
24 august 2023
La ce se pot aștepta companiile din energie în urma controalelor tematice ANAF
Material de opinie de Angela Borza, Manager, Impozitare Directă, Deloitte România, și Răzvan Brătilă, Managing Associate, Reff &…
9 august 2023
Zi de Zi știri economice:
