Brașov Maramureș Turism

Câți bani au cheltuit românii pentru a petrece Revelionul în țară și în străinătate

Aproximativ 155.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 7% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 155 de milioane de lei, cu 8% mai mult comparativ cu anul precedent.
În străinătate au călătorit, prin intermediul agenţiilor de turism, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 10.000 de români, în creştere cu 22%, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turism (FPTR).
Aceştia au cheltuit în afara ţării, doar pentru servicii turistice, peste 6 milioane euro, sumă cu 23% mai mare faţă cea din anul anterior. Chiar dacă sfârşitul de an a fost marcat de evenimente politice, economice şi sociale atât pe plan intern, cât şi extern, acestea nu i-au mai afectat pe turiştii români la fel ca în anii anteriori, ceea ce a determinat creşterea circulaţiei turistice în preajma sărbătorilor de iarnă. În această perioadă s-a menţinut preferinţa turiştilor pentru destinaţiile din România, tendinţă care se va păstra pe tot parcursul anului 2017, pe fondul conjuncturii politice internaţionale şi a siguranţei pe care o oferă ţara noastră ca destinaţie de vacanţă. Ca de obicei, destinaţiile cu tradiţie au fost arhipline, înregistrându-se la nivel naţional o creştere a numărului de turişti cu 7% faţă de anul trecut. Peste 29.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare, în creştere de 3,5%, fata de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat şi în Delta Dunării, dar nu şi pe litoral.
Turismul rural, în top
În continuare, cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion se înregistrează în turismul rural. Astfel, 55.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea la pensiuni, cu 5% mai mult faţă de anul trecut. Creşteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 38.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, în creştere cu 5% faţă de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României au plătit peste 35.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 16% faţă de anul anterior. În ceea ce priveşte tarifele percepute în perioada sărbătorilor, se constată că acestea au crescut faţă de anul anterior cu o medie de 6%. Astfel, românii au cheltuit peste 154 milioane de lei pentru achiziţionarea pachetelor de Revelion în ţară, în crestere cu 8% faţă de anul anterior.
Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Rânca, Strajă, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.
Vacanțele în străinătate, la mare căutare
Cei care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au optat între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Chiar dacă au beneficiat de un număr mai mic de zile libere, aproape 10.000 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a crescut cu aproximativ 22% faţă de anul 2016, aceştia cheltuind cu 23% mai mult faţă de anul trecut. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în Austria, Franţa, Italia, Slovenia şi Bulgaria.
Se menţine, în schimb, un interes scăzut pentru destinaţii tip city-break, precum şi dispariţia solicitărilor pentru ţările din zona Orientului apropiat si mijlociu, compensate de creşterea interesului pentru destinaţii îndepărtate, potrivit sursei citate. Au apărut destinaţii noi de Revelion în preferinţele turiştilor români, precum Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud, Vietnam, Dubai. S-a înregistrat un interes crescut pentru Republica Dominicană, Maldive, Singapore, Mauritius şi Thailanda.

Related posts

Festivalul usturoiului în Ținutul Contelui Dracula, 1-3 septembrie 2017

Stefana Muresan

Maramureșul pregătește un festival internațional de gastronomie

Nora Dumitrescu

Armata vrea 45 de elicoptere produse de Airbus la Ghimbav

Stefana Muresan

Selgros și-a deschis un magazin cu restaurant în Baia Mare

Nora Dumitrescu

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, lansată oficial

Traian Dan

Braşov: Sergiana a ajuns la 45 mil. €

Stefana Muresan

“Lipsa forței de muncă va obliga companiile la automatizare și robotizare”

Stefana Muresan

Cursurile gratuite TechTalent Growth încep din data de 9 noiembrie

Traian Dan

Două lansări consecutive ale Synevo la Cluj-Napoca și Brașov

Ligia Voro

Arad: Podgoria Miniş-Măderat, promovată turistic printr-un program dedicat sărbătorilor pascale

redactia

Pensiunea Ovidiu & Paula, oază de relaxare la poalele Munţilor Gurghiu

Stefana Muresan

Maramureșul va accesa bani europeni pentru gestionarea deșeurilor

Nora Dumitrescu

IAR Ghimbav modernizează elicoptere Puma pentru misiuni ONU în Africa

Stefana Muresan

Mai multe comune din Maramureș, aproape de faliment

Nora Dumitrescu

Centrul Urban din Baia Mare va costa 1 milion de euro

Nora Dumitrescu

Casele memoriale maramureșene, incluse într-un circuit turistic

Nora Dumitrescu

Brașov: Hodlmayr va transporta 15.000 de masini pentru Toyota Romania anul acesta

redactia

Salvarea Băilor Neptun din Herculane, proiect al unor tineri arhitecți din Timișoara

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (8): Bisericile fortificate

Transilvania Business

Brașovul și Maramureșul, în topul turismului rural dintre ani

Nora Dumitrescu

Compania Aromatics din Făgăraş, afaceri de 2 mil. euro din producţia de arome și coloranţi

Stefana Muresan

Finantare REGIO de 20 mil. lei pentru infrastructura turistica din Ocna Sibiului

Stefana Muresan

Casa George Pop de Băsești va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Leave a Comment