România a exportat în primele nouă luni ale anului trecut 9.926,7 tone de vinuri din struguri proaspeți, în creștere cu aproape 22% față de aceeași perioadă a anului precedent, când exporturile au totalizat 8.145,6 tone, conform balanței comerciale cu produse agroalimentare furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Încasările au totalizat 15,013 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, fiind cu 35% mai mari față de sumele obținute în aceeași perioadă din 2015, respectiv 11,126 milioane de euro, potrivit sursei citate.
Pe de altă parte, importurile de vin au depășit, în perioada menționată, de 3,5 ori exporturile, totalizând 35.258,1 tone, fiind în creștere și față de cantitățile provenite de pe piețele externe în aceeași perioadă din 2015.
Valoarea importurilor de vinuri din struguri proaspeți din țările intra și extracomunitare a totalizat 31,14 milioane de euro, în primele nouă luni din 2016, în creștere cu 4,3% față de cele 29,842 milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2015 pentru o cantitate de 31.505,3 tone de vin.
România are o tradiție în producerea vinului, atestată documentar de peste 2.000 de ani. În ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investiții și sprijin financiar al statului român, dar și al Uniunii Europene, începând cu anul 2007.
Producția de vin din 2016 este estimată la 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât 2015, cea mai mare creștere a producției, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit Patronatului Național al Viei și Vinului.
Românii consumă în prezent în jur de 22 — 25 de litri pe cap de locuitor, în scădere de la 27 de litri în anii trecuți, din cauza reducerii puterii de cumpărare, vinurile albe de consum fiind preferate de români în procent de 60%.
Consumul anual de vin în România este de 25 de litri pe cap de locuitor și reprezintă doar jumătate din consumul țărilor dezvoltate, care se ridică la peste 50 de litri/locuitor.
Citește și:
Primul Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii e lansat de tinerii fermieri din Agrinnovator
La București a fost lansat în 7 decembrie 2023, primul Ghid pentru Digitalizarea Agriculturii din România și prima…
9 decembrie 2023
Inovație prin însămânțare – să creștem viitorul acum
Euroseeds, organizația nonprofit a industriei de semințe a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, a emis o…
8 decembrie 2023
Azomureș nevoit să-și suspende producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie
Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din…
8 decembrie 2023
Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile și reziliente. Aceasta este poziția Teresei…
7 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
Cu ocazia Zilei Mondiale a Solului pe 5 decembrie, atenția lumii se concentrează asupra importanței sănătății acestuia și…
5 decembrie 2023
AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă
O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere,…
4 decembrie 2023
Echipa Complexului President a câștigat trofeul „D’ale porcului” în întrecerea profesioniștilor
Un elev de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul a câștigat un curs basic în valoare de 1.600 de…
4 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
