Venitul de 30.000 de euro la hectar pe care îl promite cultura de Paulownia a făcut ca acest copac să devină o adevărată vedetă când vine vorba despre înfiinţarea unei noi afaceri în agricultură.
În 2011, Paul Basoc a înfiinţat la Bistriţa prima afacere cu Paulownia din România, potrivit AgroIntel.ro. Proprietarul recunoaşte că notorietatea plantei a fost cel mai mare duşman al plantaţiilor de Paulownia în România.
”În ţara noastră se adaptează cel mai bine din punct de vedere climatic şi al solului următoarele specii: Paulownia tomentosa, Paulownia Shang tong şi Paulownia elongata, Paulownia arctic, Paulownia fortunei”, este recomandarea specialistului, potrivit sursei citate. O altă recomandare este legată de pH-ul solului unde se face plantarea şi care trebuie să fie între 4,5 şi 7.
Înfiinţarea unui hectar de plantaţie de Paulownia reprezintă o investiţie în sine, iar secretul pentru a avea cheltuieli minime este de a opta pentru plantarea de primăvară – în lunile aprilie, mai, iunie, cel tâziu începutul lui iulie. ”Plantaţia poate fi înfiinţată primăvara sau toamna, fără diferenţe pentru viabilitatea culturii, însă cu o diferenţă în însă costul materialului săditor – mai ieftin la început de an, când se pot pune plăntuţe de 20 de centimetri, în timp ce toamna plantăm material deja lemnificat – ca nişte butaşi. Din acest motiv, costul nostru de a produce materialul pentru primăvară este mai mic, iar preţul pentru înfiinţarea unui hectar de Paulownia este de 1.500 de euro. Toamna, preţul pentru aceeaşi lucrare este de 2.900 de euro”, explică Paul Basoc diferenţa de preţ în funcţie de sezonul de plantare, pentru sursa citată.
Citește și:
Inovație prin însămânțare – să creștem viitorul acum
Euroseeds, organizația nonprofit a industriei de semințe a Uniunii Europene și a Spațiului Economic European, a emis o…
8 decembrie 2023
Azomureș nevoit să-și suspende producția de amoniac și îngrășăminte în luna decembrie
Azomureș, un important producător român de îngrășăminte, a oprit producția de amoniac și îngrășăminte pentru luna decembrie, din…
8 decembrie 2023
Inovația strategică susține agricultura rezilientă și producția alimentară
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile și reziliente. Aceasta este poziția Teresei…
7 decembrie 2023
Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate
Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și…
6 decembrie 2023
Corteva cultivă viitorul prin soluții inovatoare pentru recolte durabile
Cu ocazia Zilei Mondiale a Solului pe 5 decembrie, atenția lumii se concentrează asupra importanței sănătății acestuia și…
5 decembrie 2023
AZOMUREȘ. Industrie sustenabilă pentru agricultură sustenabilă
O provocare cheie pentru sectorul agricol din zilele noastre este asigurarea hranei pentru o populație globală în creștere,…
4 decembrie 2023
Echipa Complexului President a câștigat trofeul „D’ale porcului” în întrecerea profesioniștilor
Un elev de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul a câștigat un curs basic în valoare de 1.600 de…
4 decembrie 2023
Laptele de pasăre reinterpretat la Cluj, premiat ca afacere inovativă
Echipele Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au obținut trei premii I la competiția ”Inițierea…
4 decembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
