A consemnat Ligia POPA
În Cluj există peste 400 de afaceri manageriate de investitori italieni. Ei au investit în aproape toate domeniile economiei, de la cele de industrie uşoară, până la industria grea sau salubritate.
Mereu au fost consideraţi ca fiind o parte importantă a mediului de afaceri şi, după venirea companiei DeLonghi, la Jucu, acest lucru a devenit şi mai clar, aşa cum a devenit evident faptul că oamenii de afaceri din peninsulă tratează cu maximă seriozitate România şi nu o consideră ca fiind doar un loc în care se pot face uşor afaceri de duzină, de care să se poată debarasa cu prima ocazie.
În acest moment, companiile administrate de italieni au sute, dacă nu mii de angajaţi, contribuie serios la bugetul local şi au planuri de dezvoltare, aşa că e dreptul celor care le conduc să spună ce le lipseşte pentru a-şi dezvolta afacerile.
Un prilej bun pentru a face acest lucru a fost chiar evenimentul organizat de Asociaţia Întreprinderilor Italiene din Cluj, cu ocazia Zilei Italiei, 2 iunie. Cu această ocazie, preşedintele Asociaţiei, Camillo Torta a acordat un amplu interviu pentru Transilvania Business, în care a vorbit despre oportunităţile pe care le oferă zona, despre criza de forţă de muncă cu care se confruntă investitorii şi, nu în ultimul rând, despre ce l-a convins să rămână în România sau, dimpotrivă, ce l-ar determina să o părăsească.
Ce înseamnă să fii investitor în România? E o provocare?
Nu e o provocare. România este o ţară care oferă multe oportunităţi, iar dovada e că în anii care au trecut, aici au apărut multe companii italiene. Bine, au fost multe care ulterior au decis să plece în alte ţări, dar unele dintre ele acum se întorc în România, din China, Rusia, Ucraina. E clar că România le oferă multe oportunităţi.
Dar de ce au părăsit România?
Dacă luăm în considerare firmele care operează în sistem lohn, produc cămăşi, costume de baie, acelea plătesc foarte puţin. A fost suficient să crească cât de puţin salariile şi să se scumpească benzina şi nu au mai obţinut profit, aşa că s-au orientat către alte ţări, ca Ucraina, unde toate costă mai puţin, dar acolo nu au găsit forţă de muncă calificată, aşa că au fost nevoite să se întoarcă. Sunt exemple în care investitorii s-au răzgândit, fiindcă şi pieţele se schimbă. Unii se întorc, deci. Doar dacă ne referim la cota unică şi alte impozite, e bine în comparaţie cu Italia unde se ajunge ca 63-65% din venit să fie dat statului, ca taxe, iar firma să se descurce cu 35%, ceea ce este insuficient. Practic, aici, în România, chiar dacă la final nu ajungem să plătim 16% din venit ca impozit, ci 30-35%, tot e mai bine. E jumătate din ceea ce se plăteşte în Italia.
Aveţi probleme din cauza lipsei de stabilitate economică de aici, din România?
Cu siguranţă, da. Da, avem probleme cu birocraţia, fiindcă totul se schimbă mereu. Şi legile s-au modificat. Dacă cineva citeşte Codul Fiscal de acum, făcut de fostul ministru de Finanţe (Eugen Teodorovici, n. red.) nu înţelege nimic. Sunt şi unele voci care îl critică puternic. Dacă, de exemplu, cineva lasă să îi expire contractul de închiriere pentru clădirea în care funcţionează, firma riscă ca agenţia locală a Finanţelor să o amendeze şi să nu îi mai fie rambursată taxa pe valoarea adăugată (TVA). Eu am avut chiar o controversă cu acest ministru, care crede că a făcut ceva extraordinar, dar nu a făcut. M-am întâlnit cu el, iar cu mine erau şi alţi investitori care au înţeles că, dacă uită ceva, pot să nu mai aibă acces la rambursările de TVA pentru următorii cinci ani. Dacă un investitor aude asta, nu mai vrea să vină în România, se sperie. Sunt aspecte banale, care fac rău. Deja zeci de firme din Cluj s-au confruntat cu această problemă, au uitat să îşi înnoiască contractele de închiriere, dar deși le-au refăcut după o lună sau două, au probleme. Multe dintre companiile din sectorul imobiliar au păţit asta. Şi investitorii români se confruntă cu aceeaşi problemă, deci sunt mulţi oameni de afaceri afectaţi.
Noi nu vrem să nu ne plătim taxele, dar am vrea să fie un cod corect, care să le fie util investitorilor, să putem remedia scăpările. Sunt persoane foarte îngrijorate de evoluţia situaţiei, fiindcă oamenii de afaceri poate nu au timp să verifice în fiecare zi toate hârtiile, toate contractele, pentru a fi la zi. De fapt, din cauza unei asemenea omisiuni, până şi administratorul poate să îşi piardă dreptul de a administra firma pentru cinci ani, asta pe lângă pierderea dreptului de rambursare TVA. E ceva foarte serios… Au trecut şase luni de când au apărut noile prevederi, aşa că să aşteptăm să se facă socotelile, ca să ştim care sunt consecinţele apariţiei noului cod.
În ce domenii operează investitorii italieni?
Cam în toate sectoarele. Doar în judeţul Cluj avem: afaceri cu haine, avem în domeniul mecanicii, cu pantofi… Eu, de exemplu, operez în sectorul salubrităţii. Avem afaceri diferite, nu e un sector avantajat. Cele mai mari sunt în domeniile: mecanic, de fabricare a maselor plastice sau a roboţilor de bucătărie. În România au venit din toate sectoarele investitori. Unora le-a mers bine, altora nu…
Mulţi cetăţeni italieni au venit în România pentru a cumpăra teren. Este aceasă tendinţă motivată de interese financiare sau ei cumpără pământ pentru a se muta pentru totdeauna aici?
Să fim sinceri. La început au făcut achiziţiile pentru a revinde terenul. Erau simple speculaţii financiare. Azi, însă, este clar că România oferă la nivel agricol oportunităţi foarte, foarte interesante. Nu o spun eu, ci statisticile româneşti. Sunt peste 3 milioane de hectare de teren necultivat, care trebuie dat spre cultivare şi pentru realizarea unor produse interne, dar şi pentru România. Firmele mari vor să construiască ferme mari aici, vor să producă lapte, să aibă grajduri, să facă brânzeturi, să facă ceva. Astfel, de exemplu, Riso Scotti a investit serios în zona Brăilei şi a achiziţionat 150-160 hectare de teren acolo. Bine, are teren, zona cu apă, dar produce tot orez. Sunt firme foarte serioase care au făcut ferme importante.
Sincer, dumneavoastră vă petreceţi concediile în România? Sunteţi interesat de turismul local?
Dacă vă gândiţi că aveţi mare, care deşi nu seamănă cu a noastră, o aveţi, aveţi castele, mănăstiri, am văzut lacurile voastre, care sunt naturale şi de care nu ştie nimeni, aveţi ce oferi dar, dacă mergi într-o agenţie de turism italiană şi întrebi despre ofertele pentru România… Mai bine nu te duci! Se vorbeşte doar despre viaţa de noapte şi discoteci. Nimeni nu vorbeşte despre frumuseţile ţării. Castelele din Braşov, Peleş şi Bran sunt superbe… Totuşi, România, spre deosebire de alte state, nu are o ofertă turistică reală şi nicio infrastructură. Aşa că dacă mergi la Borşa, de exemplu, ca să schiezi, nu ai ce face, nu sunt alternative. Dacă mergi în Italia sau în Austria, vezi că staţiunile turistice sunt adevărate oraşe în care găseşti de toate. De fapt, România are o piaţă imensă care poate fi folosită. Dacă mereu aşteptăm să vină investitorii străini ca să aprindă lumina, nu ajungem nicăieri. Poate că, într-adevăr, nimeni nu poate să vadă ce frumuseţi are în ţara sa, că e nevoie să vină cineva din afară ca să le remarce, dar turismul din România merită cu adevărat investiţii majore. Apoi, vine Comunitatea Europeană cu finanţări, aşa că va fi mai uşor de făcut ceva în turism.
Apoi ar trebui să vedem că în România se pierde foarte mult timp fiindcă nu sunt drumuri. Un camion de la noi sau de la DeLonghi face 5 ore de la Oradea. Eu sunt aici de 20 de ani, dar nu am văzut să se facă paşi importanţi în ceea ce priveşte infrastructura. Oare cât timp ia ca să mergi la Floreşti în anumite intervale orare?
Cum sunt angajaţii din România, în comparaţie cu cei din Italia?
Aici avem o problemă, fiindcă mâna de lucru calificată pleacă sau e plecată déjà în Italia, Spania sau Marea Britanie. Ştiu firme mari, precum DeLonghi, care găsesc cu greu forţă de muncă calificată. De fapt noi, oamenii de afaceri, ne gândeam să ne întâlnim cu rectorul (Ioan Aurel Pop, n. red.) pentru a vedea dacă universitatea poate ajuta firmele mari, cu peste 500 de angajaţi, trimiţându-le tineri calificaţi. Sunt firme mari şi foarte mari, ca de Longhi sau Bosch, care sunt în criză. Nu are rost ca facultăţile să ofere pieţei absolvenţi pentru domenii fără căutare. Aceştia vor emigra, dacă nu îşi găsesc locul aici. În aceste condiţii am vrea ca universităţile să ne ajute. Vrem să discutăm cu reprezentanţii tuturor instituţiilor pentru ca împreună să găsim soluţii, fiindcă avem o problemă foarte serioasă: nu mai există forţă de muncă disponibilă pe piaţă.
Credeţi că tinerii din Cluj vor face legătura cu viitorul?
Asta încercăm noi să facem, să construim o legătură cu mediul universitar. Sper să fie ei interesaţi. Pentru mine, un oraş universitar, aşa cum este Clujul, este extrem de ofertant. Evident sunt 450 de companii italiene doar la Cluj, în consecinţă trebuie să ţinem cont de ele. Nu facem politică, dar, dacă nu suntem luaţi în seamă, nu ne descurcăm. Mă întreb de ce reprezentanţii autorităţilor locale nu organizează întâlniri cu noi, reprezentanţii mediului de afaceri. De fapt, eu trăiesc aici, mă duc în Italia doar ca turist, aici sunt problemele mele şi dacă nu se rezolvă îmi pun întrebări. În final vom ajunge la pensie şi ce se va întâmpla?
Proiectele cu universităţile trebuie să fie o priză care să ne ajute să creştem, aici în România aveţi persoane calificate, cum nu mai găseşti în alte părţi din Europa. Trebuie găsită doar forma de a păstra aceşti oameni, altfel îşi iau zborul şi pleacă în altă parte, tocmai din acest motiv ar trebui conturat un program de dezvoltare pentru tineri. Orice tânăr are un scop, un vis, dar dacă aici nu găseşte un program, degeaba merge să muncească la DeLonghi că, atunci când primeşte un telefon din Italia, merge acolo. De fapt, fiecare dintre ei ar vrea să rămână aici, dar pleacă. Aceasta este o pierdere foarte mare.
Îmi amintesc în 1997, când am venit aici, şi făceam angajări. Aveam coadă afară. Era impresionant. Erau foarte mulţi care voiau să se angajeze în firma noastră. Acum facem turul judeţului ca să găsim oameni dispuşi să muncească în firmă. Sunt oameni care fac câteva ore ca să ajungă la serviciu. Cei de la Bosch au ajuns să facă angajări în Beclean, deci la distanţe mari. Deci acum avem de a face cu marea luptă pentru angajaţi, iar aceasta este noua noastră provocare.
Citește și:
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Manufaktur by Mercedes-Benz – un eveniment dedicat luxului personalizat, la showroom-ul Mercedes-Benz Baia Mare
Într-o seară dedicată eleganței și rafinamentului, ATP Motors Baia Mare, dealer autorizat Mercedes-Benz, a adus în prim-plan conceptul exclusiv Manufaktur –…
1 iulie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
eToro lansează portofolii cu dată țintă în parteneriat cu Franklin Templeton
Platforma de tranzacționare și investiții eToro a anunțat astăzi lansarea a șase portofolii de investiții în parteneriat cu…
26 iunie 2025
Bucharest Tech Week 2025 a atras peste 31.000 de vizitatori
Bucharest Tech Week, cel mai amplu festival de tehnologie și inovație din România, a atras, în ediția din…
26 iunie 2025
Investiții
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Infrastructură
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Turism
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Educație
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
