Nucleul actual al companiei mureşene AAGES s-a constituit acum 30 de ani, când spiritul antreprenorial al asociaților s-a afirmat în cadrul filialei Tîrgu Mureș a Institutului de Cercetare pentru Electrotehnică București. De atunci, firma și-a rafinat în permanență oferta dedicată partenerilor săi, mai ales că, din cauza dispariției clienților interni, AAGES și-a internaționalizat piața.
Într-o secție a filialei târgumureșene a Institutului de Cercetare pentru Electrotehnică București, un grup de 10 cercetători pasionați de munca lor au închegat în anii 1980 o oază de libertate într-o economie centralizată cum era cea românească dinainte de 1989.
Printre reușitele echipei s-a numărat și realizarea primelor convertizoare statice destinate încălzirii prin inducție a metalelor. Nu bănuiau la acea vreme că peste ani suflul acela de independență va fi determinant pentru ca AAGES, puternica firmă ce s-a afirmat în domeniul proiectării și construcției echipamentelor electrice și electronice, să fie printre primele “Asociaţii cu scop lucrativ” care s-au înfiinţat în 1990 în Tîrgu Mureş.
„Am pornit împreună în 1984 – 1985. În 1990 când am înfiinţat firma deja a fost o echipă care venea din acele vremuri foarte grele în care oamenii vroiau să facă ceva. Noi munceam în anii 80 pentru că ne plăcea. Eram pe cont propriu, eram un grup de cercetători, aveam temele noastre şi vroiam să rezulte ceva palpabil după munca noastră, de aceea au rămas în acest grup doar acei oameni care aveau o viziune similară. În anii 80 am făcut prototipuri, am propus la vremea aceea la Electromureş ca să fabrice acele prototipuri”, își amintește Molnár Gábor, directorul general al companiei.
În 1991, AAGES s-a înregistrat sub forma juridică societate cu răspundere limitată. Compania era înființată, echipa exista, de clienți nu păreau să ducă lipsă, așa că erau toate premisele ca AAGES să devină o afacere profitabilă. În plus, au primit și o mână de ajutor din exterior.
Deoarece partenerii care s-au asociat în AAGES nu dispuneau de resurse financiare, au reușit să îi convingă pe cei de la BRD să le acorde un credit. Relația dintre companie și bancă s-a păstrat de atunci încoace, de fiecare dată când AAGES avea nevoie să își susțină cheltuielile materiale, care reprezintă 65% din preţul final al instalațiilor, unitatea de credit amintită i-a sprijinit cu împrumuturi.
Însă nu au fost ani ușori, mai ales până în 1999, când, rând pe rând, au dispărut numeroși clienți români ai companiei.
„Spre regretul nostru, în lipsa unei politici economice convergente și gândite pe termene care să depășească un ciclu electoral, mulți dintre primii clienți ai firmei au dispărut și cu ei s-a pierdut și o mare parte din cultura tehnică cumulată de-a lungul anilor. Însă lucrările din anii ’90 au făcut posibile pentru AAGES cumularea experienței practice în toate domeniile principale ale încălzirii prin inducție, începând de la topirea metalelor, la încălzirea în masă pentru forjare și pentru călire prin inducție”, explică Molnár Gábor.
Compania avea colaborări cu multe firme din Baia Mare, Braşov unde managerii au încercat tot ce au putut ca să menţină industria românească în viaţă şi să crească.
„Îi am în minte pe acei directori care în ciuda condiţiilor foarte grele au investit, au încercat să modernizeze şi în aceste trei oraşe, în special, am întâlnit un mediu receptiv”, povestește Molnár Gábor.
Spre lumea largă
Nu a fost suficientă voința acestora, iar multe dintre companii s-au prăbușit. Pentru AAGES, dispariția unei cote însemnate a pieței interne a echivalat cu regândirea întregii filosofii a firmei, astfel încât managementul a început vânătoarea piețelor externe, convins că poate exporta produsele companiei.
“Întreaga noastră filosofie a fost să ţinem acasă inteligenţa şi să exportăm rezultatele, produsele lor. Şi faptul că am ajuns astăzi aici dovedeşte că se poate, deşi mi-ar fi plăcut, bineînţeles, să fie mai uşor, mi-ar plăcea să ştiu că de aici va fi uşor şi bine.
În al doilea rând, firma a crescut fiindcă, pe de o parte, asociaţii s-au lăsat convinşi să creştem, pe de altă parte am avut colaboratori, angajaţi foarte buni, care, de asemenea, au vrut să îşi creeze un rost în viaţă acasă”, deconspiră Molnár Gábor ingredientele și sintetizează secretele din spatele succesului AAGES.
Compania a ajuns astfel să numere la sfârșitul anilor ’90 nu mai puțin de 50 de salariați, iar producția s-a diversificat, oferind instalații de încălzire complete pentru toate cele trei mari tipuri de aplicații.
În plus s-a produs și o schimbare radicală, parteneriatul cu o firmă din Germania. Împreună cu aceasta, echipa de proiectanți ai AAGES a dezvoltat în mai puțin de un an seria de convertizoare cu tranzistoare, care sunt fabricate și în prezent după ce au mai suferit îmbunătățiri de-a lungul timpului.
Din această gamă s-au vândut 1500 de exemplare pe toate cele cinci continente ale Globului. Mai mult, acest pas uriaș în istoria firmei a însemnat și o turnură în ceea ce privește piața de desfacere, peste 70 % dintre produse fiind exportate către companii de renume. Astfel, în portofoliul furnizorului AAGES se regăsesc HILTI, Daimler Mercedes, Linamar, Valeo, INA Schaeffler și mulți alții.
“Piaţa internă este destul de mică şi mai specială, fiindcă firmele vestice îşi mută de obicei unităţile de producţie aici şi aduc şi instalaţii vechi aici în loc să facă investiţii noi acolo. Şi de aceea firme româneşti, autohtone, care să facă investiţii sunt relativ puţine, iar firmele mari care vin au nevoie doar după câţiva ani de alte instalaţii. Din acest motiv noi vindem la export, peste 70 %”, conchide Molnár Gábor.
În plus, AAGES și-a cucerit piața și altfel, a făcut multe depanări pentru că sunt multe firme care nu mai asigură service-ul după ce vând o instalație. “Am fost noi, le-am reparat, au mai funcţionat cât au mai funcţionat şi când au văzut că nu se mai pot repara, le-au demontat şi au cumpărat de la noi. Nu a fost o piaţă uşoară, nu a fost uşor de cucerit, aşa am început, spre exemplu, în Turcia”, ne explică Simion Oprea, inginerul care se ocupă de partea de service și de vânzările externe ale companiei.
Recomandările clienţilor au contat iarăşi foarte mult şi le-a asigurat o promovare, pentru că AAGES și-a făcut cunoscută oferta la conferinţe de turnătorie, târguri internaţionale, a ajuns cu propriul stand care simula la scară mică exact ce se întâmpla în secțiile fabricii din India până în Germania.
Astăzi, compania și-a stabilit cartierul general la Sângeorgiu de Mureș, fiind ridicate mai multe hale și sediul firmei pe o suprafață de peste 3300 mp. Fiul directorului general, Molnár Tamás, recunoaște că era sceptic că acel câmp pe care l-a văzut la cumpărare se va transforma vreodată în fabrica de acum. Anual, managementul și echipa de 100 de salariați reușesc să obțină o cifră de afaceri de 4,5 – 5 milioane de euro.
Punctul zero, proiectarea
Unul dintre cele mai importante secții din cadrul AAGES este proiectarea. În prezent, compania are 14 proiectanți preocupați să ofere produse noi, fiabile, eficiente și cu un grad ridicat de automatizare, pe de o parte, și să ofere front de lucru pentru atelierele de producție, pe de altă parte, ne explică directorul general.
Prezent în firmă de 22 de ani, inginerul Simon József își amintește și astăzi prima lucrare și cum a evoluat secția de proiectare de-a lungul timpului. „Calculatorul era şi pe atunci indispensabil, de atunci tot mai mult au fost făcuţi paşii de proiectare pe suport electronic”, explică inginerul.
Câteodată este vorba doar de o adaptare a unei soluţii bine cunoscute la cerinţele clientului, în alte cazuri trebuie să sape mai adânc, să proiecteze o placă electronică câteodată, să scrie programele. Câteodată trebuie să meargă şi mai departe, să gândească soluţia de la zero.
“Câteodată creăm noi soluţia, deşi nu ne-am gândit niciodată să brevetăm soluţiile. Am realizat mai multe circuite de control al diferitelor invertoare, produsul nostru de bază”, povestește Simon József.
Semn al evoluției tehnice și tehnologice mai este unul de care ne amintește inginerul proiectant. “În 2004 am creat un circuit complet digital. Astăzi, unde am reuşit să eliminăm circuitele analogice, am făcut-o”, povestește Simon József.
Însă inginerii de la proiectare se pot lăuda și cu alte lucrări, circuite de control de tot delul, maşini de călire dezvoltate orizontal şi vertical, mai ales că acestea reprezintă 40 % din producţia AAGES. Multe sunt unicate, mai exact peste 90 % din echipamentele proiectate și produse.
După ce plăcile, echipamentele sunt proiectate, acestea ajung în următoarele secții.
“Noi le testăm pe masă şi le punem în parametri iniţiali de pornire, după care se predau înapoi în magazie, se montează de către colegii electricieni în instalaţii, iar noi începem punerea în funcţiune. Când e totul terminat, se alimentează şi începem probele electrice şi probele tehnologice, după care instalaţia este dusă la client şi noi mergem la punerea în funcţiune. Punerea în funcţiune înseamnă probe tehnologice, de faţă cu clientul ca să vedem dacă e mulţumit de ceea ce a contractat”, ne prezintă, succint, inginerul Simion Oprea un proces complex care poate dura între o lună și o lună și jumătate.
Echipe din companie fac chiar training la sediul clientului, client care se poate afla pe unul dintre cele cinci continente, cu personalul ce urmează să manipuleze mașina.
Așa au ajuns maşinile de călire mai ales în Turcia, în industria auto, instalaţiile de topire în Germania, România, Ungaria și instalațiile de forjare în România sau Ungaria, spre exemplu.
Aceleași echipe AAGES se ocupă apoi de service, garanţie şi post-garanţie. Până acum, spune cu mândrie Simion Oprea, nu a fost semnalată nicio problemă, “deşi avem sute spre 1000 de instalaţii pe care le-am produs şi pus în funcţiune”.
Ligia VORO
ligia.voro@transilvaniabusiness.ro
Citește și:
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Investiții
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
inVest organizează la Timișoara un Speed Beer-a-thon
Evenimentul are loc în această seară la CoWork Timișoara, cu începere de la ora 18. Sunt așteptați antreprenori…
10 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Infrastructură
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Memorandum de Colaborare între Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad
Biroul de Afaceri Externe al Provinciei Hainan (China) și Zona Liberă Curtici-Arad au semnat, miercuri, 9 iulie 2025,…
9 iulie 2025
Pod peste continente: Arad și Hainan sărbătoresc 25 de ani de înfrățire
Un sfert de secol de cooperare, schimb de bune practici și solidaritate reciprocă. Relația dintre Județul Arad și…
9 iulie 2025
Noul prefect al Clujului: “Mulți investitori importanți vor să vină aici”
Cinci companii din domeniile automotive, construcții de mașini, farmaceutic sau industria ospitalității au solicitat informații despre terenurile disponibile…
8 iulie 2025
Turism
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Peste 260.000 de pasageri în semestruI I 2025 și noi rute ce deschid orizonturi
În primele șase luni ale anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu a fost alegerea a 260.234 de călători, față…
7 iulie 2025
Educație
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
