Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sume record pentru fermieri, din fonduri europene

În perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, s-au efectuat plăţi către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde euro, pentru schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) şi pentru subvenţiile acordate integral de la bugetul de stat, potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Agriculturii.
Fermierii români au putut beneficia aşadar, până la 15 octombrie 2016, de circa 1,5 miliarde euro reprezentând plăţi directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie şi până în prezent, circa 1,05 miliarde euro aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în Campania 2016.
Până la această dată, s-au autorizat la plată peste 800.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru următoarele scheme: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și Măsura 214 – Plăți de agromediu.
Plafonul total alocat din FEGA pentru Campania 2016 este de 1,7 miliarde euro, din care s-au putut plăti până la acest moment peste 1 miliard euro. Diferenţa rămasă, de 700 milioane euro, urmează a fi plătită în perioada următoare, până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017.
În ceea ce priveşte plăţile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare. Alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020 este de 8.128 mil. euro, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 1.344,65 mil. euro, iar plăţile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbție de circa 14 %. Plăţile efectuate au fost deja returnate de Comisia Europeană în proporţie de 77%, urmând ca diferenţa să fie rambursată României până la jumătatea lunii Ianuarie, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sobolewski (BVB): Infrastructura este pentru investitorii care vor să "doarmă liniștiți"

Articolul următor

Continental Timișoara a livrat 60 de milioane de unități în 10 ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Semințe cu suflet dăruite la Zalău

O inițiativă de solidarizare a celor pasionați de grădinărit, intitulată  Semințe cu suflet se apropie de zece ani…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share