Agricultura

Sume record pentru fermieri, din fonduri europene

În perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, s-au efectuat plăţi către fermierii români în valoare record de peste 4 miliarde euro, pentru schemele de plăţi directe din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsurile de dezvoltare rurală, finanţate din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) şi pentru subvenţiile acordate integral de la bugetul de stat, potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Agriculturii.
Fermierii români au putut beneficia aşadar, până la 15 octombrie 2016, de circa 1,5 miliarde euro reprezentând plăţi directe aferente Campaniei 2015, la care s-au adăugat, începând din 16 octombrie şi până în prezent, circa 1,05 miliarde euro aferenţi cererilor de plăţi directe depuse în Campania 2016.
Până la această dată, s-au autorizat la plată peste 800.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru următoarele scheme: Schema de plată unică pe suprafață (SAPS), Schema de plată redistributivă, Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (înverzire), Schema de plată pentru tinerii fermieri, Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și Măsura 214 – Plăți de agromediu.
Plafonul total alocat din FEGA pentru Campania 2016 este de 1,7 miliarde euro, din care s-au putut plăti până la acest moment peste 1 miliard euro. Diferenţa rămasă, de 700 milioane euro, urmează a fi plătită în perioada următoare, până la data limită stabilită de Regulamentele comunitare în vigoare, respectiv 30 iunie 2017.
În ceea ce priveşte plăţile efectuate din FEADR în perioada noiembrie 2015 – decembrie 2016, acestea ajung la valoarea de 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde aferente perioadei curente de programare. Alocarea financiară din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), acordată României pentru implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) în perioada 2014-2020 este de 8.128 mil. euro, la care se adaugă cofinanţarea de la bugetul de stat, în valoare de 1.344,65 mil. euro, iar plăţile efectuate până la acest moment reflectă un grad de absorbție de circa 14 %. Plăţile efectuate au fost deja returnate de Comisia Europeană în proporţie de 77%, urmând ca diferenţa să fie rambursată României până la jumătatea lunii Ianuarie, reîntregind astfel sumele cheltuite de la bugetul de stat pentru efectuarea lor.

Related posts

Unilact Transilvania exportă jumătate din producţie pe zece pieţe europene

Stefana Muresan

Lecoimpex, sprijin total pentru fermieri

Transilvania Business

RALF 2017, forumul marilor fermieri

Stefana Muresan

Producătorii de legume au la dispoziție de astăzi o platformă online, ce le facilitează accesul către marii relaileri

Papuc Irina

Programul „Alege Oaia!” cooptează Cooperativa Țara Mea

Stefana Muresan

Investițiile în infrastructura agricolă și silvică: Ministerul Agriculturii încă lucrează la Programul național strategic

Ion Surdu

Agrotehnologia din Finlanda crește productivitatea și creează noi oportunități de afaceri

redactia

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Cu cât se vinde un kilogram de roșii în Ardeal

Nora Dumitrescu

Traderul de cereale East Grain își face silozuri la Sânpaul

Nora Dumitrescu

Ministrul agriculturii: “Lăsați piețele agroalimentare deschise!”

Nora Dumitrescu

Black Edition: TAGRO U100 va putea fi admirat la Agraria

Ligia Voro

Grecii de la Olympus, investiție de peste 20 mil. euro într-o nouă linie de producţie la fabrica din Hălchiu, judeţul Braşov

Stefana Muresan

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

redactia

TAGRO made by IRUM, lansat oficial și la INDAGRA 2018

redactia

Mai aveți câteva zile pentru a vă înscrie la seminarul „Bioeconomie și eficiență energetică în industria agroalimentară”

Ligia Voro

AgroTransilvania Cluster, în negoieri cu companii coreene

Stefana Muresan

MADR se pregătește de trimiterea la posturi a atașaților agricoli

Transilvania Business

IRUM Reghin devine actor global

Stefana Muresan

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

MADR susține învățământul liceal agricol începând cu acest an școlar

Stefana Muresan

Trei produse noi în portofoliul Azomureş

redactia

Karpaten Meat din Sibiu, 10 mil. euro din afaceri cu bovine

Stefana Muresan

Rețeta magiunului de prune Topoloveni, la o vârstă venerabilă

Ligia Voro

Leave a Comment