A consemnat Florin Marcel ȘANDOR
Dürkopp Adler România este un jucător important pe piața mondială a mașinilor de cusut. Cifra de afaceri a fabricii din județul Mureș a crescut și în 2016, conducerea companiei estimând că până la sfârșitul acestui an va trece de 11 milioane de euro. Directorul Dürkopp Adler România, Johann Hermann și Vajda Ibolya, Financial manager, ne-au oferit ultimele noutăți legate de activitatea fabricii din Sângeorgiu de Mureș.
Care este evoluția firmei în ultimii ani, cei considerați post-criză?
Am avut o evoluție pozitivă, chiar exponențială aș spune, dacă mă gândesc la cifra de afaceri, investiții sau număr de angajați.
Cum s-a schimbat piaţa faţă de anii ‘90?
În primul rând, amploarea pe care a luat-o sectorul privat pe segmentul pe care-l deservim a avut cel mai mare impact. Marile întreprinderi cu mii de angajați au dispărut și au fost înlocuite cu unități de producție medii si mici, cu câteva sute sau zeci de angajați. Dacă înainte de ‘90 erau câțiva clienți mari, azi vorbim de sute de clienți care trebuie tratați la fel de prompt și care, de multe ori, au nevoie de consiliere de specialitate. Acest lucru schimbă complet modul de abordare a business-ului.
Ce produse sunt acum cele mai căutate?
În primul rând mașini cu „confort”- automatizate, cu motoare pas cu pas, CNC-uri etc. și, bineînțeles, automatele.
Ce provocări aduce perioada următoare? Cum credeţi că se va schimba industria, către ce tip de producţie ne îndreptăm aici, în Europa – România?
În opinia mea, fenomenul Asia se va diminua, atât datorită cursului de schimb, cât și creșterilor salariale din China. Tot mai multe branduri se reorientează din nou spre Europa, chiar și din zona nordului Africii (aici din cauza tensiunilor politice). Deci relansarea industriei românești de confecții este evidentă, dar pentru a beneficia de aceste noi oportunități trebuie să ne concentrăm, în primul rând, pe calitate, flexibilitate și viteză de reacție.
Accesarea de fonduri europene a finanţat multe dintre investiţiile româneşti în utilaje, dar le-a şi întârziat. Ce experienţe aveţi în acest sens?
Noi am realizat toate investițiile din resurse proprii ale concernului, dar am participat la multe licitații ale clienților noștri. În general, experiențele au fost pozitive acolo unde clientul nu a fost interesat numai de preț. Ieftin nu înseamnă totul, o calitate bună nu se poate face „ieftin”, iar ieftin se produce în altă parte. De aceea, faza de consultanță este esențială. Trebuie să știu exact de ce am nevoie pentru a produce competitiv.
Dürkopp Adler a avut o evoluţie unică pe piaţa românească. A investit într-o unitate de producţie, nu s-a mulţumit doar să distribuie produse. A meritat?
Din 1997 suntem prezenți pe piața din România atât cu departament de vânzări, cât și cu producție. Ne-am specializat pe piese de înaltă precizie și calitate, devenind astfel furnizorul nr. 1 de piese pentru întreg concernul. Din gama noastră de produse fac parte: graifere, cuțite, plăci de ac, transportoare etc.
Ne mândrim cu faptul că la ora actuală suntem producătorul nr. 1 în domeniul graiferelor din Europa. Avem peste 350 de angajați și investiții de peste 5 milioane de euro în ultimii opt ani, fiind una dintre cele mai moderne unități de producție din concern.
Aprovizionaţi doar piaţa românească sau exportaţi?
Toată producția noastră merge la export. Exportăm în procent de 89 % în Germania, restul în Cehia și China. Volumul de producție va atinge anul acesta peste 10 milioane de euro. Deservim piața din România cu produse exclusiv din Germania sau Cehia, unde sunt unitățile noastre de producție, iar piesele de schimb din depozitul central din Bielefeld, Germania.
Cu ce inovaţii se prezintă Dürkopp Adler în faţa clienţilor români? Care credeţi că e avantajul de competitivitate faţă de concurenţă?
În primul rând mă gândesc la experiența noastră de peste 150 de ani, cât și la noutățile tehnice. Există o vorbă în branșa noastră. “Dacă vrei sa cumperi o mașină originală, cu piese originale, fără risc de a fi falsificate, cumpără una chinezească, pe alea nu le copiază nimeni”. Mașinile și utilajele noastre sunt cele mai copiate și oare fără motiv? Pentru a enumera noutățile, nu ar ajunge spațiul din acest interviu. Cei care au vizitat standurile noastre de la târguri și expoziții au putut admira noutăți în toate domeniile, începând de la butoniere, mașini de nasturi, aplicat mâneci etc…. până la mașini simple, foarte competitive la preț, dar dotate cu „confort”.
Vă afectează importurile de maşini SH? Asiguraţi service şi pentru echipamente care nu sunt vândute de către Dürkopp Adler România?
Da, dar nu semnificativ. Service, școlarizare și documentație în limba română asigurăm pentru toate mașinile și echipamentele produse în concern și nu numai. Garanții, în schimb, doar celor vândute prin rețeaua de dealer DAP (Dürkopp Adler Pfaff).
Ce alte branduri distribuiţi în România? Intenţionaţi să comercializaţi şi produse complementare (alte utilaje şi echipamente) pentru industria producătoare de confecţii?
În afară de toată gama de mașini, automate de coasere, echipamente și piese de schimb produse în concern (Dürkopp Adler, Pfaff, Minerva, Beisler și KSL) încercăm, prin colaborări, să asigurăm și alte echipamente, utilaje sau piese solicitate de client (Groz Beckert pentru ace, pentru care avem un stoc permanent, Pegasus pentru surfilate etc.).
Ce planuri aveți pentru 2017?
2017 va fi încă un an cu creștere, atât din punct de vedere al producției, productivității cât și al investițiilor. Am preconizat o cifră de afaceri de peste 12 milioane de euro și un volum de investiții de peste un milion de euro. În ritmul acesta, conform planului multianual de investiții, în anul 2020, toate utilajele vor fi de ultimă generație, ceea ce ne va asigura pe termen lung un avantaj major în competiția dură cu care ne confruntăm zi de zi pe plan internațional.
“Cifra de afaceri pe primele 8 luni ale anului 2016 a fost de 35 milioane lei și estimăm circa 50 de milioane lei pentru anul 2016. Pentru anul 2017, cifra de afaceri va fi bugetată la circa 12 milioane de euro, o creștere cu aproximativ 10 % a volumului de producție și vânzări.
Investițiile efectuate în 2016, cu achiziționare în leasing sau din surse proprii, se ridică la 3.931.600 lei, din care 3.340. 000 lei mașini și utilaje performante pentru prelucrarea metalelor (două centre de prelucrare HAAS, două centre de prelucrare micron CNC, mașină de șlefuit SMART, mașini de debitat cu bandă, două strunguri CTX Alpha); aparate de măsură și control, mijloace de transport, pod rulant, îmbunățirea sistemului de climatizare în halele de producție, amenajare sediu nou pentru compartimentul vânzări etc.
Și în 2017 vom continua investițiile în echipamente de înaltă performanță, pentru menținerea și chiar creșterea calității pieselor executate.
În ceea ce privește forța de muncă, numărul mediu de angajați este de 350 persoane, cu menținerea acestui efectiv și pentru anul 2017. Angajații noștri beneficiază de condiții de muncă foarte bune, cu acces la tehnologii noi și posibilități de dezvoltare profesională. Pe lângă remunerație, acordăm premii în cursul și la sfârșitul anului, tichete de masă și cadou, decontarea abonamentelor de transport la și de la locul de muncă, ajutoare materiale în situații speciale.
Vajda Ibolya, Financial manager
Citește și:
Horwath HTL expands with new office in Romania
Horwath HTL announced the expansion of our global network of hospitality, tourism, and leisure firms with the opening…
26 martie 2025
ALL, programul de loialitate premiat al Accor a atins pragul de 100 de milioane de membri la nivel global
Un program de loialitate unic și cu o creștere accelerată, care combină sejururi la prețuri imbatabile cu experiențe…
26 martie 2025
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest officially opens its doors
Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest, the highly anticipated all-suite boutique luxury hotel in Romania’s vibrant capital, is…
26 martie 2025
Tezaurele de la Șimleu fac furori la Cluj. Ungurii ne mai lasă fibulele până în vară
Cele mai valoroase piese din expoziția „Războinici uitați și podoabe eterne” vor fi expuse la Muzeul Naţional de…
26 martie 2025
Cum arată noul parc fotovoltaic de la Agro Transilvania
Administrația județeană estimează economii de 1,8 milioane € din funcționarea obiectivului energetic de la piața de gros. Centrul…
26 martie 2025
Un nou model de leadership feminin, lansat de CONAF la Cluj
Forumul De Vocație Antreprenoare, organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a marcat un pas necesar și…
26 martie 2025
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Măcelarii de elită ai României promovează Carpații la World Butchers’ Challenge
Echipa ce va reprezenta România la competiția mondială de la Paris (WBC) a explicat, la Cluj, a pregătit…
26 martie 2025
Investiții
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Și Aradul poate! Organizare de succes a „Business Evolution”
Doingbusiness.ro a organizat o nouă ediție a conferinței „Business Evolution – Finanțare. Digitalizare. Management eficient” pe 19 martie…
22 martie 2025
Fabrică de nanofibre în parcul de specializare inteligentă Șomcuta Mare
Proiectul companiei orădene M-TechX EU, controlată de investitorul japonez Hiroyoshi Sota, se ridică la 5 milioane de euro.…
21 martie 2025
Kelemen Hunor despre cheltuielile de apărare: “UE a trăit cu o iluzie greșită că până la sfârșitul lumii se poate mânca gratis”
Prezent la Târgu Mureș pentru a participa la Forumul Economic din Transilvania, Kelemen Hunor a răspuns mai multor…
21 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
P9944, hibridul de top pentru familia Holhoș din Bihor
Tradiție și succes. Acestea sunt doar două dintre cuvintele care pot descrie pe scurt activitatea companiei Corteva Agriscience…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Infrastructură
Republica Moldova solicită integrarea în circuitele economice regionale
Vicepremierul Moldovei, Vladimir Bolea, a subliniat importanța infrastructurii rutiere de conexiune cu România și Ucraina. Printre proiectele vitale…
24 martie 2025
Contrail și Hiarom expun echipamente feroviare inovatoare la Conferința de Infrastructură
Contrail, producător de echipamente pentru sudura căii ferate, și Hiarom, specialist în soluții tehnice pentru infrastructură feroviară, participă…
21 martie 2025
Turcii de la Nurol se apucă de VO Timișoara vest
Proiectul variantei de ocolire vest a orașului Timișoara este proiectată cu o lungime de aproape 14 km, pe…
21 martie 2025
DP World lansează un serviciu logistic complet de tip end-to-end pentru Europa
DP World anunță lansarea unui serviciu logistic pan-european și deschiderea centrului său operațional, Turnul de Control European, în…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Dialog constructiv pentru viitorul patrimoniului cultural, în Cetatea Oradea
Cetatea Oradea a găzduit miercuri, 19 martie 2025, Conferința ROHAEREDITAS, organizată de Institutul Național al Patrimoniului. Evenimentul a…
19 martie 2025
Mai multe investiții și cheltuieli reduse pentru municipiul Satu Mare în 2025
Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a prezentat marți, 18 martie, prioritățile de investiții, sursele de finanțare și…
18 martie 2025
S-a aprobat bugetul județului Arad pe 2025: 70% este alocat investițiilor
Consiliul Județean Arad a aprobat marți, 18 martie, bugetul pentru anul 2025, în valoare de 945 de milioane…
18 martie 2025
Turism
Lufthansa a pus în vânzare biletele pentru zborurile directe Oradea–München
Lufthansa a deschis marți, 25 martie 2025, rezervările pentru zborurile directe între München și Oradea, disponibile prin toate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Oradea, Băile Felix și regiunea Bihorului se promovează în Republica Moldova
Echipa Visit Oradea a participat vineri, 21 martie, la o vizită de lucru în capitala Republicii Moldova, Chișinău,…
24 martie 2025
Județul Cluj a cumpărat teren pentru parcarea Castelului Banffy Răscruci
Forul județean a aprobat achiziționarea a unui imobil (teren și construcții) situat în vecinătatea monumentului istoric, în scopul…
21 martie 2025
Turismul clujean, blocat de birocrație. “Ne trebuie un an să aducem patru asiatici”
Managerii de hoteluri și restaurante acuză statul că le pune bețe în roate, iar instituțiile publice, că nu…
20 martie 2025
Bugetul județului Cluj crește în acest an cu 10%
Această majorare se datorează în special proiectelor cu fonduri europene gestionate de forul administrativ județean. Consiliul Județean (CJ)…
20 martie 2025
Cel mai mare grup BNI din România se formează la Oradea
Ambiții mari la Oradea. Directorul de lansare a grupului BNI Oradea, George Gherman – CEO Solvers for Problems,…
20 martie 2025
Limesul Dacic, la pachet turistic cu Via Transilvanica
Viitorii arhitecți ai Clujului și-au propus să contribuie la identificarea unor strategii turistice responsabile pentru traseele atractive din…
19 martie 2025
Educație
Ucenicia la locul de muncă, finanțată din fonduri europene
Majoritatea angajatorilor se confruntă cu lipsa forței de muncă, mai ales cu lipsa meseriașilor. O soluție este ucenicia…
26 martie 2025
Daniel David, ministrul Educației: Nu se taie nimic! Se descentralizează!
Tradiția, excelența și onoarea. Acestea sunt cele trei valori fundamentale după care se ghidează în viață Daniel David,…
25 martie 2025
Comunitățile marginalizate pot ieși din izolare cu ajutorul Economiei sociale
În comunitățile din mediul rural, economia socială poate fi factorul determinant pentru ieșirea din izolare, iar persoanele defavorizate…
25 martie 2025
Peștera Urșilor a fost scanată 3D
Studenții Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea (FCCA), de la specializarea Măsurători Terestre și…
25 martie 2025
Studenții UBB, campioni mondiali la studii de caz în economie
Echipa studențească a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a câștigat competiția internațională de studii de caz în economie intitulată „NIBS…
24 martie 2025
Cum aduc companiile plus valoare în Oradea
Reprezentanții a patru companii orădene și-au exprimat opiniile despre cum aduc companiile pe care le reprezintă plus valoare…
24 martie 2025
American Corner Cluj va organiza un curs gratuit de securitate cibernetică
Printre temele abordate se numără hackerii, securitatea fișierelor de pe telefon și a cumpărăturilor online, lumea virtuală sau…
24 martie 2025
Povești de succes la Oradea STEAM Conference: Educație – Inovație – Antreprenoriat
Amfiteatrul Parcului Științific și Tehnologic Bihor – Oradea STEAM Park, a fost arhiplin vineri, 21 martie 2025. Atracțiile…
24 martie 2025
Zi de Zi știri economice:
