A consemnat Florin Marcel ȘANDOR
WESSLING România, membrul român al uneia dintre cele mai cunoscute reţele de laboratoare din Europa – WESSLING – lucrează cu cele mai performante tehnologii pe analize în domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare. Ioan Haşegan, directorul general al WESSLING România, ne-a oferit detalii despre activitatea firmei în 2016.
Vă rog să ne prezentați pe scurt compania WESSLING România.
Suntem o companie din România, cu capital majoritar german, membră a grupului german WESSLING, recunoscut în Europa prin calitatea serviciilor de analize chimice, fizice și microbiologice precum și de consultanță în domeniile protecției mediului și a siguranței alimentare. Grupul WESSLING are o vechime de peste 30 de ani în Europa, beneficiind de aportul a peste 1200 de specialiști și o cifră de afaceri de peste 75 milioane de euro.
În România, WESSLING este prezent cu sediul principal în Tîrgu Mureș, din 2003. Aici funcționează un laborator de protecția mediului, iar la punctul de lucru din București avem un birou de consultanță în domeniul protecției mediului și, din 2013, un laborator de siguranță alimentară. WESSLING România are o echipă de peste 50 de specialiști, care produc o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.
Cum a fost anul 2016, până acum ?
Anul 2016 a fost dificil pentru WESSLING România, pentru că ne-am confruntat cu multe probleme administrative, consumatoare de timp.
O altă față a dificultăților din 2016 este faptul că în piața de servicii de protecția mediului constatăm o relaxare a exigenței autorităților. Acest lucru a dus la apariția unor competitori care simulează activitatea de laborator și eliberează rezultate folosind doar computerul și imprimanta – noi le spunem „laboratoare printer”, deoarece printerul este echipamentul principal al activității lor. Este un fenomen similar cu cel apărut în cazul HEXI PHARMA. El începe din faza de acreditare, unde aceste laboratoare reușesc să păcălească specialiști auditori ai organismului de acreditare, lucru ce uneori este foarte ușor. Apoi păcăleala autorităților continuă cu acordul și susținerea unor agenți economici. În 2016, chiar companii din topul firmelor din România s-au „adaptat” acestui „trend” și merg pe această cale, deși în pauzele de publicitate de pe canalele de televiziune au campanii ecologiste de plantat arbori.
La finalul lanțului slăbiciunilor sunt autoritățile de mediu, care acceptă acest fenomen. Noi tragem semnale de alarmă, în speranța că amploarea lui va reveni la un nivel care nu pune în pericol sănătatea noastră și viitorul societății în care vor trăi copiii noștri.
Aveți noutăți privitoare la dotări, la echipamente?
În ciuda faptului că situația este așa cum am prezentat-o mai sus, continuăm să ne extindem capabilitățile și să oferim în continuare servicii corecte și la nivel de calitate european. Suntem o companie care ne străduim să aplicăm cultura grupului din care facem parte și, nu în ultimul rând, principiile care ne unesc pe cei care facem parte din echipa WESSLING România – acestea sunt imparțialitate, corectitudine, seriozitate și profesionalism – toate pentru a oferi clienților noștri servicii de calitate. Astfel, aceștia își pot îndeplini responsabilitățile ce le revin din desfășurarea activității, atât cele de protecția mediului pentru unii clienți, cât și cele de siguranță alimentară pentru alții, fără a avea probleme cu autoritățile.
Am investit în dezvoltarea laboratoarelor, mărind capacitatea de răspuns la solicitările clienților, asta însemnând o echipă mai mare de specialiști și echipamente mai multe, mașini pentru deplasare, în vederea efectuării măsurătorilor și recoltarea probelor. Avem un nou Laborator mobil pentru măsurători emisii, mai mare și mai bine dotat. Avem servicii noi, acreditate, oferite clienților noștri, pentru că noi suntem tot timpul aproape de client și venim în ajutorul lui cu satisfacerea necesităților curente sau viitoare.
Suntem proactivi și astfel devenim pioneri în piață cu unele servicii, cum sunt măsurătorile de calibrare a echipamentelor de măsurare continuă a emisiilor la coșuri (surse fixe). Suntem primul și singurul laborator din România acreditat conform standardului EN 14181 pentru acest serviciu. Am așteptat aproape doi ani ca RENAR să își instruiască un specialist care să ne verifice ca auditor, pentru a ne acorda acreditarea. La fel s-a întâmplat și cu acreditarea pentru serviciile de analize a dioxinelor și furanilor din emisiile de gaze din coșuri. Și pentru aceste servicii suntem singurul laborator din România acreditat.
Am investit în dezvoltarea cu tehnologie IT a laboratorului. Astfel, am achiziționat un software de tipul LIMS (Laboratory Information Management System) prin care ținem sub control toată activitatea laboratorului, de la intrarea probelor, trecând prin procesul de execuție a analizelor și eliberarea rezultatelor, și până la eliberarea devizului în baza căruia se întocmește factura. Cu alte cuvinte, toată activitatea laboratorului devine trasabilă și verificabilă din toate punctele de vedere – acreditare, fiscalitate etc. Dorim să introducem sub acreditare și acest software. Din nou, din informațiile noastre, suntem primul laborator independent și privat din România care face acest pas spre modernizare și aliniere cu standardele europene pentru funcționarea laboratoarelor. Dar sunt sceptic că laboratoarele private din Romania doresc sa facă acești pași pentru că fluxul de producție la majoritatea dintre ele nu este compatibil cu trasabilitatea și transparența.
Ce ne puteți spune despre echipa WESSLING România?
Din fericire, echipa WESSLING, deși este împărțită între două puncte de lucru, e foarte bine pregătită și dornică de a învăța în fiecare zi lucruri noi pe plan profesional, dar și social. Adică vrem să fie o echipă mai bună, mai responsabilă și unită în atingerea scopurilor comune, respectiv dezvoltarea firmei și, implicit, bunăstarea angajaților. Echipa WESSLING este cel mai prețuit capital al firmei, pentru că, oricât de performante sunt echipamentele și oricât de bune sunt regulile de funcționare ale firmei, dacă echipa nu este una responsabilă, matură ca gândire și performanță profesională, totul este în zadar.
Ce reglementări, măsuri legislative credeți că ar trebui introduse pentru ca activitatea din domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare să poată fi mai bine controlată, gestionată?
Consider că legile existente sunt corecte și suficiente pentru a reglementa economia de piață, deoarece este o legislație transpusă din cea europeană. Problema la noi, în România este că legile nu se respectă. Sunt făcute doar pentru a trece de bariera intrării în UE și nu ca să fie respectate. Ne plângem că societatea noastră este cu zeci de ani în urma celei occidentale, dar nu înțelegem că tocmai respectarea legilor „importate” din Occident este cheia bunăstării comune a acestei societăți.
Ce proiecte are WESSLING România pentru perioada următoare?
Continuăm să dezvoltăm laboratoarele cu echipamente noi, pentru implementarea metodelor noi și acest deziderat este mai pregnant pentru divizia de siguranță alimentară, care trebuie să crească în piața specifică.
Pentru divizia protecția mediului lucrăm la dezvoltarea capacităților ca volum de lucru și eficientizarea proceselor de efectuare a analizelor și a activității de consultanță, însă continuăm să implementam noi metode, în funcție de cererea pieței.
Citește și:
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Transilvania Investments a intrat în parteneriat cu Sports Festival
Compania brașoveană de investiții finanțează mai multe inițiative din domeniile multisport, raliu sau șah. “La Transilvania Investments, credem…
15 iulie 2025
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Record de trafic pe Aeroportul Cluj. Cel mai bun semestru din istorie
Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) şi Consiliul Judeţean Cluj au anunțat un bilanţ pozitiv al traficului aerian în…
15 iulie 2025
25 ani de IULIUS – 15 clădiri premium de birouri, 145 sedii de companii, 29.000 de angajați – un impact important în dezvoltarea segmentului office din România
Anul acesta, compania IULIUS aniversează 25 de ani de la inaugurarea primului proiect real-estate modern și marchează un…
15 iulie 2025
+ONE Brașov, incubatorul care pune startup-urile în mișcare în inima Transilvaniei
La intersectia dintre inovație, antreprenoriat și colaborare public-privată, incubatorul de afaceri +ONE, lansat la CATTIA Brașov de către…
15 iulie 2025
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Investiții
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
Maramureșul trece la nivelul următor: investitori mari în parcurile industriale
Administratorul parcurilor de specializare inteligentă (PSI) din județ a lăsat în urmă promovarea locală sau regională: o extinde…
14 iulie 2025
Iulius Mall Cluj – experiența care fidelizează. Lider pe piața locală
Un studiu realizat de agenţia MKOR în luna mai 2025, la cererea companiei IULIUS, confirmă atractivitatea Iulius Mall…
14 iulie 2025
Top 25 de companii din Transilvania și Banat în funcție de cifra de afaceri
Primele 25 de companii din regiunile de dezvoltare Vest, Nord – Vest și Centru au o cifră de…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
Infrastructură
Care sunt județele cele mai dezvoltate din regiunile Vest, Nord Vest și Centru
O analiză care are la bază informații oferite de platforma SMARTreports powered by BRIDGE-to-INFORMATION, evidențiază faptul că cifra…
15 iulie 2025
Autostrada dintre județele Cluj și Sălaj, exclusă din PNRR
Porțiunea dintre Nădășelu și Poarta Sălajului din A3 rămâne cu finanțare incertă, fiind eliminată de pe lista proiectelor…
15 iulie 2025
Revoluție pe șine în Oradea: încă un tramvai nou produs de Astra Vagoane Călători SA
Al doilea tramvai nou a ajuns la Oradea: parte dintr-un lot de 9 vehicule moderne pentru transportul public.…
14 iulie 2025
13 ani pentru primul drum expres de Cluj
Cea dintâi șosea cu acest regim din județ, DEx 4, a devenit funcțională, însă fără soluționarea optimă a…
10 iulie 2025
Opt oferte pentru construirea pasajelor pietonale subterane de pe Centura Oradea
Interes crescut din partea firmelor de construcții pentru una dintre cele mai importante investiții în infrastructura pietonală a…
10 iulie 2025
Oportunități de investiții în Bihor: licitații deschise pentru PSI în cinci orașe
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a demarat procesul de licitație publică pentru concesionarea de parcele în cele…
10 iulie 2025
ARL Cluj montează grinzile de la Pasajul Italsofa
Administrația județeană susține că nu se lucrează concomitent și la Pasajul Văcarilor din Baia Mare pentru a nu…
9 iulie 2025
Pasajul Oșorhei: Începe turnarea betonului pe cel mai aglomerat drum din Bihor
Pas important în construcția unuia dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură din județul Bihor. Miercuri, 9 iulie…
9 iulie 2025
Turism
Târgul Meșterilor Populari din România, ediția XXXII, revine în weekend la Oradea
Între 18–20 iulie 2025, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor,…
15 iulie 2025
Băile Cojocna, „resuscitate” în stațiune balneară
Baza de tratament subdimensionată necesită intervenții consistente, restaurantul este utilizat doar parțial, iar clădirea hotelului a funcționat foarte…
11 iulie 2025
7 lucruri care nu trebuie să lipsească din bagajul pentru plajă
Sosirea sezonului cald marchează momentul perfect pentru planuri la mare, zile relaxante sub soare și ieșiri pe nisip.…
11 iulie 2025
Atmosferă istorică la Timișoara: Festivalul Medieval al Castelului Huniade te poartă înapoi în timp, printre cavaleri și domnițe
Festivalul Medieval al Castelului Huniade are loc între 11–13 iulie și aduce în prim plan cavaleri, ateliere, muzică…
11 iulie 2025
Când va fi gata construcția celui mai mare aquapark din Nord – Vestul României
Cel mai mare aquapark din Nord – Vestul țării se va construi între stațiunile Băile Felix și Băile…
11 iulie 2025
Andreea Marinescu: „Hotelul modern trebuie să fie un spațiu viu, sustenabil și relevant pentru comunitate”
“Ne dorim să fim mai mult decât o destinație de cazare. Vrem să fim o alegere conștientă, un…
10 iulie 2025
Târgul de Turism al României – Ediția de Toamnă
Cel mai mare târg de turism are loc la ROMEXPO! După succesul remarcabil al ediției din februarie, care…
8 iulie 2025
Megaproiect de 25 milioane € la Salina Turda. “Să evităm un dezastru ca la Praid”
Municipalitatea cere statului bani pentru lucrări urgente de punere în siguranță și consolidare pentru obiectivul care atrage anual…
7 iulie 2025
Educație
AQUACARAȘ premiază excelența în educație
Compania AQUACARAȘ premiază excelența în educație, acordând burse de 2.500 lei unui număr de 11 elevi din județul…
15 iulie 2025
Ziua Națională a Contabilului Român 2025: De la cifre la smart accounting
Digitalizarea aduce multe beneficii, dar și multe provocări pentru profesia de contabil și expert contabil. Ziua Națională a…
14 iulie 2025
Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj, magnet de studenți
Numărul candidaților la admiterea în instituția clujeană de învățământ superior a crescut, în 2025, cu 660 față de…
14 iulie 2025
Roboții orădeni Afrodita și Jon Bot Jovi au făcut furori la YOKOZUNA Robot Yūshō
Echipele TOR și DARK din cadrul Robotics Club Oradea al Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică – rezultate…
14 iulie 2025
Topul înscrierilor timpurii la UBB: 1. Psihologie, 2. Drept, 3. Economice
Numărul candidaților din prima zi a admiterii la facultățile universității din Cluj este aproape dublu față de anul…
11 iulie 2025
Universitatea Babeș-Bolyai va sprijini tinerii cercetători în DeepTech
Instituția clujeană de învățământ superior participă la un proiect finanțat prin programul Horizon Europe al Uniunii Europene (UE).…
8 iulie 2025
Mai puțini șomeri în județul Bihor: cifrele AJOFM Bihor arată o tendință pozitivă
La sfârșitul lunii iunie 2025, rata șomajului în județul Bihor a coborât la 2,05%, potrivit datelor centralizate de…
7 iulie 2025
EU GREEN aduce inovația sustenabilă la Universitatea din Oradea
Timp de cinci zile, între 7 și 11 iulie 2025, Universitatea din Oradea este gazda întâlnirilor directe din…
7 iulie 2025
Zi de Zi știri economice:
