A consemnat Florin Marcel ȘANDOR
WESSLING România, membrul român al uneia dintre cele mai cunoscute reţele de laboratoare din Europa – WESSLING – lucrează cu cele mai performante tehnologii pe analize în domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare. Ioan Haşegan, directorul general al WESSLING România, ne-a oferit detalii despre activitatea firmei în 2016.
Vă rog să ne prezentați pe scurt compania WESSLING România.
Suntem o companie din România, cu capital majoritar german, membră a grupului german WESSLING, recunoscut în Europa prin calitatea serviciilor de analize chimice, fizice și microbiologice precum și de consultanță în domeniile protecției mediului și a siguranței alimentare. Grupul WESSLING are o vechime de peste 30 de ani în Europa, beneficiind de aportul a peste 1200 de specialiști și o cifră de afaceri de peste 75 milioane de euro.
În România, WESSLING este prezent cu sediul principal în Tîrgu Mureș, din 2003. Aici funcționează un laborator de protecția mediului, iar la punctul de lucru din București avem un birou de consultanță în domeniul protecției mediului și, din 2013, un laborator de siguranță alimentară. WESSLING România are o echipă de peste 50 de specialiști, care produc o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.
Cum a fost anul 2016, până acum ?
Anul 2016 a fost dificil pentru WESSLING România, pentru că ne-am confruntat cu multe probleme administrative, consumatoare de timp.
O altă față a dificultăților din 2016 este faptul că în piața de servicii de protecția mediului constatăm o relaxare a exigenței autorităților. Acest lucru a dus la apariția unor competitori care simulează activitatea de laborator și eliberează rezultate folosind doar computerul și imprimanta – noi le spunem „laboratoare printer”, deoarece printerul este echipamentul principal al activității lor. Este un fenomen similar cu cel apărut în cazul HEXI PHARMA. El începe din faza de acreditare, unde aceste laboratoare reușesc să păcălească specialiști auditori ai organismului de acreditare, lucru ce uneori este foarte ușor. Apoi păcăleala autorităților continuă cu acordul și susținerea unor agenți economici. În 2016, chiar companii din topul firmelor din România s-au „adaptat” acestui „trend” și merg pe această cale, deși în pauzele de publicitate de pe canalele de televiziune au campanii ecologiste de plantat arbori.
La finalul lanțului slăbiciunilor sunt autoritățile de mediu, care acceptă acest fenomen. Noi tragem semnale de alarmă, în speranța că amploarea lui va reveni la un nivel care nu pune în pericol sănătatea noastră și viitorul societății în care vor trăi copiii noștri.
Aveți noutăți privitoare la dotări, la echipamente?
În ciuda faptului că situația este așa cum am prezentat-o mai sus, continuăm să ne extindem capabilitățile și să oferim în continuare servicii corecte și la nivel de calitate european. Suntem o companie care ne străduim să aplicăm cultura grupului din care facem parte și, nu în ultimul rând, principiile care ne unesc pe cei care facem parte din echipa WESSLING România – acestea sunt imparțialitate, corectitudine, seriozitate și profesionalism – toate pentru a oferi clienților noștri servicii de calitate. Astfel, aceștia își pot îndeplini responsabilitățile ce le revin din desfășurarea activității, atât cele de protecția mediului pentru unii clienți, cât și cele de siguranță alimentară pentru alții, fără a avea probleme cu autoritățile.
Am investit în dezvoltarea laboratoarelor, mărind capacitatea de răspuns la solicitările clienților, asta însemnând o echipă mai mare de specialiști și echipamente mai multe, mașini pentru deplasare, în vederea efectuării măsurătorilor și recoltarea probelor. Avem un nou Laborator mobil pentru măsurători emisii, mai mare și mai bine dotat. Avem servicii noi, acreditate, oferite clienților noștri, pentru că noi suntem tot timpul aproape de client și venim în ajutorul lui cu satisfacerea necesităților curente sau viitoare.
Suntem proactivi și astfel devenim pioneri în piață cu unele servicii, cum sunt măsurătorile de calibrare a echipamentelor de măsurare continuă a emisiilor la coșuri (surse fixe). Suntem primul și singurul laborator din România acreditat conform standardului EN 14181 pentru acest serviciu. Am așteptat aproape doi ani ca RENAR să își instruiască un specialist care să ne verifice ca auditor, pentru a ne acorda acreditarea. La fel s-a întâmplat și cu acreditarea pentru serviciile de analize a dioxinelor și furanilor din emisiile de gaze din coșuri. Și pentru aceste servicii suntem singurul laborator din România acreditat.
Am investit în dezvoltarea cu tehnologie IT a laboratorului. Astfel, am achiziționat un software de tipul LIMS (Laboratory Information Management System) prin care ținem sub control toată activitatea laboratorului, de la intrarea probelor, trecând prin procesul de execuție a analizelor și eliberarea rezultatelor, și până la eliberarea devizului în baza căruia se întocmește factura. Cu alte cuvinte, toată activitatea laboratorului devine trasabilă și verificabilă din toate punctele de vedere – acreditare, fiscalitate etc. Dorim să introducem sub acreditare și acest software. Din nou, din informațiile noastre, suntem primul laborator independent și privat din România care face acest pas spre modernizare și aliniere cu standardele europene pentru funcționarea laboratoarelor. Dar sunt sceptic că laboratoarele private din Romania doresc sa facă acești pași pentru că fluxul de producție la majoritatea dintre ele nu este compatibil cu trasabilitatea și transparența.
Ce ne puteți spune despre echipa WESSLING România?
Din fericire, echipa WESSLING, deși este împărțită între două puncte de lucru, e foarte bine pregătită și dornică de a învăța în fiecare zi lucruri noi pe plan profesional, dar și social. Adică vrem să fie o echipă mai bună, mai responsabilă și unită în atingerea scopurilor comune, respectiv dezvoltarea firmei și, implicit, bunăstarea angajaților. Echipa WESSLING este cel mai prețuit capital al firmei, pentru că, oricât de performante sunt echipamentele și oricât de bune sunt regulile de funcționare ale firmei, dacă echipa nu este una responsabilă, matură ca gândire și performanță profesională, totul este în zadar.
Ce reglementări, măsuri legislative credeți că ar trebui introduse pentru ca activitatea din domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare să poată fi mai bine controlată, gestionată?
Consider că legile existente sunt corecte și suficiente pentru a reglementa economia de piață, deoarece este o legislație transpusă din cea europeană. Problema la noi, în România este că legile nu se respectă. Sunt făcute doar pentru a trece de bariera intrării în UE și nu ca să fie respectate. Ne plângem că societatea noastră este cu zeci de ani în urma celei occidentale, dar nu înțelegem că tocmai respectarea legilor „importate” din Occident este cheia bunăstării comune a acestei societăți.
Ce proiecte are WESSLING România pentru perioada următoare?
Continuăm să dezvoltăm laboratoarele cu echipamente noi, pentru implementarea metodelor noi și acest deziderat este mai pregnant pentru divizia de siguranță alimentară, care trebuie să crească în piața specifică.
Pentru divizia protecția mediului lucrăm la dezvoltarea capacităților ca volum de lucru și eficientizarea proceselor de efectuare a analizelor și a activității de consultanță, însă continuăm să implementam noi metode, în funcție de cererea pieței.
Citește și:
Tulia Cășvean, Transavia: “Sustenabilitatea costă, dar trebuie să găsești calea spre profit”
Recâștigarea potențialului rural în turism și agricultură, ecoturismul, comunitățile sustenabile au fost principalele teme dezbătute la secțiunea agrifood,…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Un popor de sedentari. De ce nu fac românii sport
Dacă Transilvania și Banatul au o infrastructură sportivă mai bine dezvoltată, Moldova este pe ultimul loc în țară,…
12 iunie 2025
Vibre Hotel- rafinamentul unor noi repere în ospitalitate
“Pentru noi, cheia succesului constă în scopul care ne inspiră și în construirea unor procese operaționale solide, care…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Facerea Transilvania Business. Gânduri
Iunie 2010. Anul 1, numărul 1 al revistei Transilvania Business. O revistă economică regională, care să contrabalanseze cumva…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Investiții
Symfonia achiziționează încă o companie în România prin preluarea furnizorului local de software ERP NextUp
Grupul Symfonia, un furnizor de top de soluții software inovatoare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Polonia, a…
13 iunie 2025
Gilles Ballot, CEO Carrefour România, a fost numit Președinte FIC
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunțat, într-un comunicat de presă, noua echipă de conducere pentru mandatul 2025-2026. Gilles…
13 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Bosch, performanțe consolidate în România
2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei…
12 iunie 2025
Primul tramvai, din cele nouă, achiziționate prin PNRR, a ajuns la Oradea
Astra Vagoane Călători SA a livrat, joi, 12 iunie 2025, primul tramvai din cele nouă, contractate de Municipiul…
12 iunie 2025
Oradea, partener într-un proiect european de luptă contra valurilor de căldură
Municipiul Oradea este partener într-un proiect european ambițios – LIFE COOL ZONE – „Cooperare municipală inovatoare și soluții…
12 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Infrastructură
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Exproprierile pe Centura Metropolitană a Clujului costă 200 milioane €
Primăria Cluj-Napoca (PCN) a dat liber la proiectarea tronsonului cel mai consistent al viitoarei șosele de mare viteză…
5 iunie 2025
Euras are un an să reabiliteze Palatul Administrativ din Cluj
Conducerea Instituției Prefectului Cluj i-a pus în vedere antreprenorului termenul limită în care trebuie să se încadreze cu…
5 iunie 2025
Turism
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Radisson Blu Hotel, Bucharest prezintă „Art in Motion” – o expoziție pop-up de artă, în colaborare cu Art Safari
Radisson Blu Hotel, București, cel mai mare complex hotelier de cinci stele din România, anunță lansarea „Art in…
10 iunie 2025
Manejul din Cazarma Husarilor din Oradea, reabilitat cu fonduri europene
A fost aprobat proiectul „Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în Oradea și Debrecen”, prin care va fi…
9 iunie 2025
Bihorul va avea strategie de dezvoltare turistică pe termen mediu și lung
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat marți, 2 iunie 2025, contractul pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare…
5 iunie 2025
Trenul electric PESA, prezentat în 22 mai la Oradea, a intrat în probe
După sosirea în țară, prezentat în cadrul Conferinței de Operatorie Feroviară și Material Rulant, organizată de Club Feroviar,…
5 iunie 2025
NTT DATA a actualizat varianta de mobil pentru Via Transilvanica
Asociația Tășuleasa Social (ATS) a anunțat noua unealtă digitală pentru descoperirea traseului turistic care străbate România. „Ești pregătit…
4 iunie 2025
Lufthansa a inaugurat oficial legătura între Aeroportul Oradea și Munchen
Marți, 3 iunie 2025, Lufthansa a inagurat oficial cursele dintre Aeroportul Oradea și Aeroportul din Munchen. Vor fi…
3 iunie 2025
Educație
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor în România”, în Cetatea Oradea
Iubitorii de numismatică, iubitorii de cultură, iubitorii de istorie, nu trebuie să rateze expoziția „Puterea Leului. Istoria banilor…
11 iunie 2025
Oradea, capitala inovării și a digitalizării, cu ocazia Oradea Innovation Day
Transformarea digitală a mediului economic și a instituțiilor publice din administrație și sănătate în centrul atenției la Oradea…
11 iunie 2025
UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, destinație internațională de top pentru educația medicală, tot mai atractivă pentru studenți din întreaga lume
Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca continuă să fie un veritabil pilon al excelenței în învățământul…
11 iunie 2025
Industry 4.0: Cum a rezolvat ebm-papst România retenția forței de muncă
Una dintre companiile premiate la Gala Transilvania Business 15 ani, și unul dintre partenerii de cursă lungă ai…
11 iunie 2025
Performanța la bac, încurajată de Untold
Creatorii festivalului îi susțin pe elevii de nota 10 ai României prin cea mai longevivă inițiativă de încurajare a…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 25 de crame, în Cetatea Oradea, în weekend
Asociația pentru Cultura și Civilizația Vinurilor Millésime organizează cea de-a VII-a ediție a Salonului Vinurilor Millésime, în perioada…
10 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
