Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oameni valoroși și tehnologie performantă la Wessling România

A consemnat Florin Marcel ȘANDOR
WESSLING România, membrul român al uneia dintre cele mai cunoscute reţele de laboratoare din Europa – WESSLING – lucrează cu cele mai performante tehnologii pe analize în domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare. Ioan Haşegan, directorul general al WESSLING România, ne-a oferit detalii despre activitatea firmei în 2016.
6166-dr-wessling
Vă rog să ne prezentați pe scurt compania WESSLING România.
Suntem o companie din România, cu capital majoritar german, membră a grupului german WESSLING, recunoscut în Europa prin calitatea serviciilor de analize chimice, fizice și microbiologice precum și de consultanță în domeniile protecției mediului și a siguranței alimentare. Grupul WESSLING are o vechime de peste 30 de ani în Europa, beneficiind de aportul a peste 1200 de specialiști și o cifră de afaceri de peste 75 milioane de euro.
În România, WESSLING este prezent cu sediul principal în Tîrgu Mureș, din 2003. Aici funcționează un laborator de protecția mediului, iar la punctul de lucru din București avem un birou de consultanță în domeniul protecției mediului și, din 2013, un laborator de siguranță alimentară. WESSLING România are o echipă de peste 50 de specialiști, care produc o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro.
Cum a fost anul 2016, până acum ?
Anul 2016 a fost dificil pentru WESSLING România, pentru că ne-am confruntat cu multe probleme administrative, consumatoare de timp.
O altă față a dificultăților din 2016 este faptul că în piața de servicii de protecția mediului constatăm o relaxare a exigenței autorităților. Acest lucru a dus la apariția unor competitori care simulează activitatea de laborator și eliberează rezultate folosind doar computerul și imprimanta – noi le spunem „laboratoare printer”, deoarece printerul este echipamentul principal al activității lor. Este un fenomen similar cu cel apărut în cazul HEXI PHARMA. El începe din faza de acreditare, unde aceste laboratoare reușesc să păcălească specialiști auditori ai organismului de acreditare, lucru ce uneori este foarte ușor. Apoi păcăleala autorităților continuă cu acordul și susținerea unor agenți economici. În 2016, chiar companii din topul firmelor din România s-au „adaptat” acestui „trend” și merg pe această cale, deși în pauzele de publicitate de pe canalele de televiziune au campanii ecologiste de plantat arbori.
La finalul lanțului slăbiciunilor sunt autoritățile de mediu, care acceptă acest fenomen. Noi tragem semnale de alarmă, în speranța că amploarea lui va reveni la un nivel care nu pune în pericol sănătatea noastră și viitorul societății în care vor trăi copiii noștri.
Aveți noutăți privitoare la dotări, la echipamente?
În ciuda faptului că situația este așa cum am prezentat-o mai sus, continuăm să ne extindem capabilitățile și să oferim în continuare servicii corecte și la nivel de calitate european. Suntem o companie care ne străduim să aplicăm cultura grupului din care facem parte și, nu în ultimul rând, principiile care ne unesc pe cei care facem parte din echipa WESSLING România – acestea sunt imparțialitate, corectitudine, seriozitate și profesionalism – toate pentru a oferi clienților noștri servicii de calitate. Astfel, aceștia își pot îndeplini responsabilitățile ce le revin din desfășurarea activității, atât cele de protecția mediului pentru unii clienți, cât și cele de siguranță alimentară pentru alții, fără a avea probleme cu autoritățile.
Am investit în dezvoltarea laboratoarelor, mărind capacitatea de răspuns la solicitările clienților, asta însemnând o echipă mai mare de specialiști și echipamente mai multe, mașini pentru deplasare, în vederea efectuării măsurătorilor și recoltarea probelor. Avem un nou Laborator mobil pentru măsurători emisii, mai mare și mai bine dotat. Avem servicii noi, acreditate, oferite clienților noștri, pentru că noi suntem tot timpul aproape de client și venim în ajutorul lui cu satisfacerea necesităților curente sau viitoare.
Suntem proactivi și astfel devenim pioneri în piață cu unele servicii, cum sunt măsurătorile de calibrare a echipamentelor de măsurare continuă a emisiilor la coșuri (surse fixe). Suntem primul și singurul laborator din România acreditat conform standardului EN 14181 pentru acest serviciu. Am așteptat aproape doi ani ca RENAR să își instruiască un specialist care să ne verifice ca auditor, pentru a ne acorda acreditarea. La fel s-a întâmplat și cu acreditarea pentru serviciile de analize a dioxinelor și furanilor din emisiile de gaze din coșuri. Și pentru aceste servicii suntem singurul laborator din România acreditat.
Am investit în dezvoltarea cu tehnologie IT a laboratorului. Astfel, am achiziționat un software de tipul LIMS (Laboratory Information Management System) prin care ținem sub control toată activitatea laboratorului, de la intrarea probelor, trecând prin procesul de execuție a analizelor și eliberarea rezultatelor, și până la eliberarea devizului în baza căruia se întocmește factura. Cu alte cuvinte, toată activitatea laboratorului devine trasabilă și verificabilă din toate punctele de vedere – acreditare, fiscalitate etc. Dorim să introducem sub acreditare și acest software. Din nou, din informațiile noastre, suntem primul laborator independent și privat din România care face acest pas spre modernizare și aliniere cu standardele europene pentru funcționarea laboratoarelor. Dar sunt sceptic că laboratoarele private din Romania doresc sa facă acești pași pentru că fluxul de producție la majoritatea dintre ele nu este compatibil cu trasabilitatea și transparența.
20150511_094125
Ce ne puteți spune despre echipa WESSLING România?
Din fericire, echipa WESSLING, deși este împărțită între două puncte de lucru, e foarte bine pregătită și dornică de a învăța în fiecare zi lucruri noi pe plan profesional, dar și social. Adică vrem să fie o echipă mai bună, mai responsabilă și unită în atingerea scopurilor comune, respectiv dezvoltarea firmei și, implicit, bunăstarea angajaților. Echipa WESSLING este cel mai prețuit capital al firmei, pentru că, oricât de performante sunt echipamentele și oricât de bune sunt regulile de funcționare ale firmei, dacă echipa nu este una responsabilă, matură ca gândire și performanță profesională, totul este în zadar.
Ce reglementări, măsuri legislative credeți că ar trebui introduse pentru ca activitatea din domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare să poată fi mai bine controlată, gestionată?
Consider că legile existente sunt corecte și suficiente pentru a reglementa economia de piață, deoarece este o legislație transpusă din cea europeană. Problema la noi, în România este că legile nu se respectă. Sunt făcute doar pentru a trece de bariera intrării în UE și nu ca să fie respectate. Ne plângem că societatea noastră este cu zeci de ani în urma celei occidentale, dar nu înțelegem că tocmai respectarea legilor „importate” din Occident este cheia bunăstării comune a acestei societăți.
Ce proiecte are WESSLING România pentru perioada următoare?
Continuăm să dezvoltăm laboratoarele cu echipamente noi, pentru implementarea metodelor noi și acest deziderat este mai pregnant pentru divizia de siguranță alimentară, care trebuie să crească în piața specifică.
Pentru divizia protecția mediului lucrăm la dezvoltarea capacităților ca volum de lucru și eficientizarea proceselor de efectuare a analizelor și a activității de consultanță, însă continuăm să implementam noi metode, în funcție de cererea pieței.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Wizz Tours, cu 650% mai multe pachete de călătorii vândute

Articolul următor

Casa Rusu - în Cluj, Braşov şi Timişoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share