Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba, magnet pentru investitori străini

Corneliu Orzea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Alba face o radiografie economică a judeţului în care se regăsesc cele mai mari investiţii germane şi austriece din România, scrie capital.ro.
Potrivit sursei citate, Alba are o populaţie de peste 340.000 de persoane, din care 161.200 cu loc de muncă şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi un oraş – Sebeş – unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro. Alba este de asemenea gazda celor mai mari investitii austriece din România. Conform unui studiu făcut de Creditinfo, firmele austriece cu activitate în România au avut în 2015 o cifră de afaceri de 13 miliarde.
În perioada 2012-2015, numărul persoanelor salariate în Alba a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Cifra a ajuns de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani iar produsul intern brut al judeţului pe cap de locuitor a fost în 2015 de aproximativ 8.000 de euro. În judeţul Alba sunt 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro. Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş care este si cel mai mare investitor austriac din regiune angajand în ultimii ani circa 2055 de oameni din judeţul Alba, realizand in 2015 o cifră de afaceri de 169 milioane de euro si contribuind la exporturile Romaniei cu 116 milioane de euro.
Bunăstarea economică a judeţului a fost generată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş. Numai Daimler AG, constructorul german care deţine Mercedes-Benz, a investit 300 de milioane de euro în extinderea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie din industria componentelor auto în ultimii ani. În total, investiţiile făcute în acest judeţ de către companii precum Daimler, Holzindustrie sau Kronospan au totalizat peste un miliard de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Casa Rusu - în Cluj, Braşov şi Timişoara

Articolul următor

Larix Mobila din Reghin, vânzări de peste 17 mil. euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share