București Real Estate Ultimele stiri

Top birouri in tara 2016

Anul trecut s-au închiriat cu 53% mai multe birouri în afara Capitalei decât în 2015, volumul total ajungând la 71.560 mp, potrivit unei analize a companiei de consultanță ESOP. Jumătate din această suprafață s-a închiriat în orașul Timișoara, cât în toate celelalte orașe mari unde s-au încheiat tranzacții de birouri la un loc: Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Arad și Pitești.
Un fenomen nou observat este faptul că marile companii de IT&C se extind simultan în mai multe orașe, exemple sugestive fiind companiile Accenture (care a închiriat în 2016 birouri în București, dar și în Cluj–Napoca și Iași), Deloitte (care s-a extins în București și Timișoara), Ericsson (București și Pitești), HP (Cluj-Napoca și Arad) și Huawei (București și Timișoara).
În 2016, Timișoara ocupă primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei, cu un volum total de 35.795 mp, fiind orașul în care s-au și livrat suprafețe mari de birouri de clasă superioară. Pe locul doi în atragerea corporatiștilor s-a aflat orașul Iași și pe locul trei Cluj-Napoca. S-au mai închiriat birouri și în alte orașe, decât cele din Top 3, dar la un volum total cumulat de spații mult mai mic față de fruntașe, sub 4.000 mp– în Brașov, Arad și Pitești.
„Marile centre universitare din România atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente în special pentru domeniile IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare, etc iar interesul companiilor pentru aceste orașe este în creștere, ceea ce va conduce la o efervecență pe piața de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting- CORFAC International.
În Timișoara, cele mai mari suprafețe de birouri s-au închiriat în proiectele de anvergură OpenVille, Bega Business Park și City Business Center, unele având prevăzute livrări de spații noi în această perioadă. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală timișoreană a fost tranzacția Alcatel, care a închiriat o suprafață de 10.134 mp în proiectul Bega Business Park. Pe de altă parte, proiectul OpenVille a atras mai mulți chiriași mari care au închiriat împreună 14.373 mp.
La Iași, peste cinci chiriași corporate au ales proiectul Palas, care a prevăzut livrări de spații noi în 2016-2017. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală din Iași a fost închirierea unui spațiu de birouri de 13.000 mp de către Amazon, în proiectul Palas, clădirea UBC 5.
În Cluj-Napoca au fost preferate proiectele Sigma Business Center, The Office și Liberty Technology Park. Cea mai mare tranzacție a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 4.500 mp, de către compania Accenture, în cadrul proiectului Sigma Business Center.
Cei mai mari chiriași de birouri din provincie
Printre companiile care au ales sedii noi de birouri în Timișoara se numără Atos, Autoliv, Alcatel, Continental, ACI, Huawei, Carpatair, Toluna, Sustainalytics, Deloitte.
În Iași, orașul de pe locul doi în topul celor mai mari concentrări de birouri în 2016 au închiriat companiile Amazon, Accenture, Bittdefender, Softvision.
La Cluj Napoca, orașul de pe locul trei în top birouri închiriate în 2016 au optat pentru extinderea de sedii companiile Accenture, HP, Arvato, SIG Combibloc și Quest Global.
„În 2017, estimăm că focusul companiilor va fi să se dezvolte în principale orașe unde pot fi găsiți tineri studenți sau absolvenți cu abilități multilingvistice și tehnice, cum ar fi Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu și unde piața de birouri este mai dezvoltată, iar in anii următorii expansiunea va continua într-un ritm mai accelerat și în alte orașe universitare cum ar fi Craiova, Constanța, Pitești, Arad, Oradea, Galați etc. În aceste orase secundare principalele opțiuni pe care le vor avea companiile vor fi să identifice dezvoltatori care pot livra clădiri de calitate și să semneze contracte de preînchiriere pentru a-și securiza spații de birouri la un nivel acceptabil de calitate”, estimează Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International.
 
ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 14 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România.
Incepand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international. CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 24 in alte ţări pe plan international. În cifre – peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 mil mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde $.
ESOP Consulting l CORFAC International poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri și peste 2.000 de vile, adică peste două milioane mp de spații de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 330.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: HELLA Romania, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, LUGERA & MAKLER, ENEL, Alcedo, Sygenta, SNC Lovalin, 1 and 1, Asseco, şi alţii

Related posts

Finanțări prin „Casa Verde Fotovoltaice” pentru 1.528 de locuitori din Nord Vest

Traian Dan

Analiză KeysFin: Industria locală de pharma la un maxim istoric în 2020

Ligia Voro

The Touristic, Medieval and Exuberant Sibiu

Stefana Muresan

Sibienii așteptați la noul mall cu reduceri de până la 80%

Papuc Irina

Suedezii de la HMS Networks cumpără dezvoltatorul de soft WEBfactory, cu un centru IT la Sibiu

Stefana Muresan

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, reabilitată cu peste 4,7 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Griffin Premium RE.. attracts Globalworth as a new strategic investor and buys three office properties

Ionut Oprea

Apel la respect pentru libertatea de presă și independența jurnalistică în Europa

Ligia Voro

Frisbo oferă transport gratuit al stocului în depozite sigure pentru magazinele fizice afectate de măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus

Nicolae Pop

Canah din Salonta, singura fabrică din Europa care produce produse bio din seminţe de cânepă, afaceri pe peste 5 mil. euro

redactia

Astăzi este Ziua Națională a Alimentației și a Combaterii Risipei Alimentare

Traian Dan

Raport Colliers privind evoluția pieței imobiliare în 2019: dezvoltare în creștere față de așteptările inițiale pe mai multe segmente

Papuc Irina

P3: Radical and unexpected events test our adaptability

Ionut Oprea

Techtex va produce măști cu filtru de protecție lângă Baia Mare

Nora Dumitrescu

BusinessMark organizează evenimentul CSR OVERVIEW 2018

redactia

Blue Air e interesată de construcția unui terminal de cargo la viitorul Aeroport din Brașov. „Această activitate lipsește în Transilvania”

Ion Surdu

Maramureșul va avea fond de solidaritate cu famiile afectate economic

Nora Dumitrescu

Legendara mașină americană Pontiac GTO are „sânge” de ardelean

redactia

Piața chineză se deschide pentru exporturile românești

redactia

Cristina Pardi, Head of New Business: “Filosofia NTT DATA Romania are în centrul său clientul, viziunea și echipa”

redactia

Rețeaua de mobilă Kiraly se reactivează în Sălaj și Cluj

Nora Dumitrescu

Preparatele tradiționale din Maramureș, promovate în Italia

Nora Dumitrescu

Program integrat de stimulare a antreprenoriatului în mediul urban din Regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Sibiul va dota ambulatoriul integrat al Spitalului de Pediatrie cu bani europeni

Papuc Irina

Leave a Comment