București Real Estate Ultimele stiri

Top birouri in tara 2016

Anul trecut s-au închiriat cu 53% mai multe birouri în afara Capitalei decât în 2015, volumul total ajungând la 71.560 mp, potrivit unei analize a companiei de consultanță ESOP. Jumătate din această suprafață s-a închiriat în orașul Timișoara, cât în toate celelalte orașe mari unde s-au încheiat tranzacții de birouri la un loc: Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Arad și Pitești.
Un fenomen nou observat este faptul că marile companii de IT&C se extind simultan în mai multe orașe, exemple sugestive fiind companiile Accenture (care a închiriat în 2016 birouri în București, dar și în Cluj–Napoca și Iași), Deloitte (care s-a extins în București și Timișoara), Ericsson (București și Pitești), HP (Cluj-Napoca și Arad) și Huawei (București și Timișoara).
În 2016, Timișoara ocupă primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei, cu un volum total de 35.795 mp, fiind orașul în care s-au și livrat suprafețe mari de birouri de clasă superioară. Pe locul doi în atragerea corporatiștilor s-a aflat orașul Iași și pe locul trei Cluj-Napoca. S-au mai închiriat birouri și în alte orașe, decât cele din Top 3, dar la un volum total cumulat de spații mult mai mic față de fruntașe, sub 4.000 mp– în Brașov, Arad și Pitești.
„Marile centre universitare din România atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente în special pentru domeniile IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare, etc iar interesul companiilor pentru aceste orașe este în creștere, ceea ce va conduce la o efervecență pe piața de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting- CORFAC International.
În Timișoara, cele mai mari suprafețe de birouri s-au închiriat în proiectele de anvergură OpenVille, Bega Business Park și City Business Center, unele având prevăzute livrări de spații noi în această perioadă. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală timișoreană a fost tranzacția Alcatel, care a închiriat o suprafață de 10.134 mp în proiectul Bega Business Park. Pe de altă parte, proiectul OpenVille a atras mai mulți chiriași mari care au închiriat împreună 14.373 mp.
La Iași, peste cinci chiriași corporate au ales proiectul Palas, care a prevăzut livrări de spații noi în 2016-2017. Cea mai mare tranzacție de pe piața locală din Iași a fost închirierea unui spațiu de birouri de 13.000 mp de către Amazon, în proiectul Palas, clădirea UBC 5.
În Cluj-Napoca au fost preferate proiectele Sigma Business Center, The Office și Liberty Technology Park. Cea mai mare tranzacție a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 4.500 mp, de către compania Accenture, în cadrul proiectului Sigma Business Center.
Cei mai mari chiriași de birouri din provincie
Printre companiile care au ales sedii noi de birouri în Timișoara se numără Atos, Autoliv, Alcatel, Continental, ACI, Huawei, Carpatair, Toluna, Sustainalytics, Deloitte.
În Iași, orașul de pe locul doi în topul celor mai mari concentrări de birouri în 2016 au închiriat companiile Amazon, Accenture, Bittdefender, Softvision.
La Cluj Napoca, orașul de pe locul trei în top birouri închiriate în 2016 au optat pentru extinderea de sedii companiile Accenture, HP, Arvato, SIG Combibloc și Quest Global.
„În 2017, estimăm că focusul companiilor va fi să se dezvolte în principale orașe unde pot fi găsiți tineri studenți sau absolvenți cu abilități multilingvistice și tehnice, cum ar fi Timișoara, Iași, Cluj, Brașov, Sibiu și unde piața de birouri este mai dezvoltată, iar in anii următorii expansiunea va continua într-un ritm mai accelerat și în alte orașe universitare cum ar fi Craiova, Constanța, Pitești, Arad, Oradea, Galați etc. În aceste orase secundare principalele opțiuni pe care le vor avea companiile vor fi să identifice dezvoltatori care pot livra clădiri de calitate și să semneze contracte de preînchiriere pentru a-și securiza spații de birouri la un nivel acceptabil de calitate”, estimează Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting l CORFAC International.
 
ESOP este unul dintre principalii consultanţi imobiliari ce lucrează de 14 ani în piaţa birourilor si pe piaţa rezidenţială. ESOP este lider pe segmentul închirierilor de birouri către companii medii, oferind soluţii atât companiilor medii şi mari care se află în expansiune sau doresc optimizarea costurilor cu chiria, cât şi start-up-urilor româneşti şi reprezentanţelor străine care deschid filiale în România.
Incepand cu 2013, ESOP activează în asociere cu CORFAC International – Corporate Facility Advisors – o alianţă de companii imobiliare antreprenoriale angajate să ofere servicii de calitate la nivel local, naţional şi international. CORFAC International oferă servicii imobiliare cu o acoperire în 61 de locaţii din America de Nord şi în peste 24 in alte ţări pe plan international. În cifre – peste 8.500 de tranzacţii anual, cuprinzând 55 mil mp şi evaluate la peste 5,2 miliarde $.
ESOP Consulting l CORFAC International poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri și peste 2.000 de vile, adică peste două milioane mp de spații de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 330.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: HELLA Romania, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, LUGERA & MAKLER, ENEL, Alcedo, Sygenta, SNC Lovalin, 1 and 1, Asseco, şi alţii

Related posts

Finanțări prin „Casa Verde Fotovoltaice” pentru 1.528 de locuitori din Nord Vest

Traian Dan

Antreprenori din diaspora şi din ţară, reuniți la Alba Iulia, la summitut RePatriot

redactia

Peste 95% din valoarea proiectelor majore de infrastructură (37 miliarde lei), în Transilvania și București

redactia

Cine va construi tronsonul de autostradă Târgu-Mureș – Ungheni. Disputa Strabag – Itinera Spa, la a șaptea instanță

Ligia Voro

Raport de admitere în comisia de transporturi pe Autostrada Târgu Mureş-Iaşi

redactia

Plan de angajare pentru românii întorși în țară din diaspora propus de ARCA

Traian Dan

La Sibiu sunt căutați ingineri și operatori pentru Zona Industrială Vest

Stefana Muresan

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

Exact Systems România organizează a 3-a ediție a Quality Academy

Stefana Muresan

Spitalul din Zlatna, reabilitat cu fonduri europene

redactia

B | Business puls

KeysFin, despre impactul Brexit asupra economiei românești: Va fi marginal

Papuc Irina

Șapte start-up-uri tech primesc o finanțare inițială de 350.000 de euro

Ligia Voro

CTP, active de 364 milioane euro in Romania

Ionut Oprea

Proiectele de afaceri în lifestyle din România, promovate la Cluj

Nora Dumitrescu

Wizz Air anunță o nouă expansiune la Cluj

Stefana Muresan

Spitalul Clinic Județean Mureș, coordonator regional în programul național de screening al tuberculozei

Stefana Muresan

CJ Cluj a semnat, anul trecut, contracte de 500 milioane lei, fonduri europene

Stefana Muresan

Autoliv atrage tot mai mulţi ingineri în Tech Center-ul său de la Braşov

redactia

Premieră în România: Regiunile de Dezvoltare din Transilvania susțin proiecte comune

Stefana Muresan

Comisia Europeană: internetul este suprasolicitat

Nora Dumitrescu

Advanced Embedded Technologies (AET) Business Unit – verticala în plină dezvoltare a NTT DATA Romania  

redactia

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Stefana Muresan

L.I.F.T. 2019, prima conferință a creatorilor de conținut online din România

Ligia Voro

Leave a Comment