Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

FIHR: Brașovul, Clujul și Timișoara, evoluții pozitive în 2017

Turismul românesc oferă multe oportunități care pot fi valorificate doar dacă industria ospitalității este unită, a afirmat, joi, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, într-o conferință de specialitate. Brașovul, Clujul și Timișoara sunt, conform lui Călin Ile, principalele orașe cu evoluții pozitive în 2017, dar și Constața care “are de făcut niște ajustări interne și internaționale”.
“Turismul românesc are o fereastră mare de oportunitate pe care ar trebui să o exploatăm. Și nu o putem valorifica dacă nu suntem uniți și dacă nu ne adunăm împreună în jurul unor idei. Pentru 2017, ne-am orientat pe cinci priorități. Pe primul loc este educația forței de muncă, lipsa forței de muncă bine pregătite fiind identificată drept cea mai mare problemă în turismul românesc. Vrem să atragem oameni în turism, să lucreze profesionist în turism. O altă prioritate este activitatea de lobby pe teme fiscale, legislative, promovarea României atât în relațiile cu autoritățile centrale, cât și cu cele locale”, a spus Călin Ile, potrivit Agerpres.
Reglarea problemei legată de colectarea taxei de promovare, care este prevăzută în Codul fiscal, dar care nu este pusă în aplicare în unele zone, precum Bucureștiul, reprezintă o altă prioritate a FIHR.
“Lipsa unor centre multifuncționale de evenimente în București și în țară este o altă problemă prioritară pentru noi. Mă gândesc, în acest sens, la Constanța și Brașov, de exemplu. România ar putea atrage multe evenimente care să ducă după sine un aflux mare de turiști pentru aceste evenimente, fie că sunt culturale, sportive, conferințe internaționale, congrese. Încercăm să ne implicăm într-un dialog deschis cu noul ministru al Turismului pentru a-și pune în aplicare planurile foarte ambițioase pe care le are, dar pe care le considerăm realizabile. Unul dintre acestea, despre care am discutat deja, este dacă vom reuși să aducem contribuția turismului în PIB de la aproximativ 2%, la 4% până în 2020%”, a precizat Călin Ile, potrivit sursei citate.
Potrivit președintelui FIHR, creșterea contribuției în PIB a sectorului de turism ar aduce după sine o cifră de afaceri mai mare în industrie și un număr crescut de personal. De altfel, atragerea de forță de muncă calificată din alte țări, precum Republica Moldova și Filipine, reprezintă o opțiune ‘de ultimă instanță’, afirmă sursa citată.
“Pentru aceasta, trebuie să creăm un cadru care să permită importul de forță de muncă. Filipine este un furnizor de forță de muncă cunoscut în industria ospitalității. Avem deja hoteluri în Poiana Brașov care folosesc, deocamdată doar pe partea de curățenie, lucrători din Filipine. Este, însă, ultima soluție pentru că sperăm să concretizăm alte soluții pentru profesionalizarea lucrătorilor români”, a mai precizat Călin Ile.
Reprezentanții FIHR au prezentat, joi, bilanțul anului 2016, și și-au stabilit direcțiile de acțiune în 2017 în contextul schimbărilor care apar atât din punct de vedere legislativ, cât și administrativ în turismul românesc.
Conform președintelui FIHR, gradul mediu de ocupare a hotelurilor, potrivit cifrelor de la statistică, nu depășește 35%, dar Bucureștiul înregistrează un grad mediu de 70%. Brașovul este considerat al doilea oraș al țării ca număr de turiști străini cazați în hoteluri, iar Clujul înregistrează creșteri mari datorită numărului mare de evenimente generate în oraș. Brașovul, Clujul și Timișoara sunt, conform lui Călin Ile, principalele orașe cu evoluții pozitive în 2017, dar și Constața care “are de făcut niște ajustări interne și internaționale”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sprijin de 3.000 de euro pentru a cultiva tomate

Articolul următor

The Woman 2017: Învățarea continuă - strategia liderilor de mâine

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share