Brașov Cluj Timiș Turism

FIHR: Brașovul, Clujul și Timișoara, evoluții pozitive în 2017

Turismul românesc oferă multe oportunități care pot fi valorificate doar dacă industria ospitalității este unită, a afirmat, joi, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, într-o conferință de specialitate. Brașovul, Clujul și Timișoara sunt, conform lui Călin Ile, principalele orașe cu evoluții pozitive în 2017, dar și Constața care “are de făcut niște ajustări interne și internaționale”.
“Turismul românesc are o fereastră mare de oportunitate pe care ar trebui să o exploatăm. Și nu o putem valorifica dacă nu suntem uniți și dacă nu ne adunăm împreună în jurul unor idei. Pentru 2017, ne-am orientat pe cinci priorități. Pe primul loc este educația forței de muncă, lipsa forței de muncă bine pregătite fiind identificată drept cea mai mare problemă în turismul românesc. Vrem să atragem oameni în turism, să lucreze profesionist în turism. O altă prioritate este activitatea de lobby pe teme fiscale, legislative, promovarea României atât în relațiile cu autoritățile centrale, cât și cu cele locale”, a spus Călin Ile, potrivit Agerpres.
Reglarea problemei legată de colectarea taxei de promovare, care este prevăzută în Codul fiscal, dar care nu este pusă în aplicare în unele zone, precum Bucureștiul, reprezintă o altă prioritate a FIHR.
“Lipsa unor centre multifuncționale de evenimente în București și în țară este o altă problemă prioritară pentru noi. Mă gândesc, în acest sens, la Constanța și Brașov, de exemplu. România ar putea atrage multe evenimente care să ducă după sine un aflux mare de turiști pentru aceste evenimente, fie că sunt culturale, sportive, conferințe internaționale, congrese. Încercăm să ne implicăm într-un dialog deschis cu noul ministru al Turismului pentru a-și pune în aplicare planurile foarte ambițioase pe care le are, dar pe care le considerăm realizabile. Unul dintre acestea, despre care am discutat deja, este dacă vom reuși să aducem contribuția turismului în PIB de la aproximativ 2%, la 4% până în 2020%”, a precizat Călin Ile, potrivit sursei citate.
Potrivit președintelui FIHR, creșterea contribuției în PIB a sectorului de turism ar aduce după sine o cifră de afaceri mai mare în industrie și un număr crescut de personal. De altfel, atragerea de forță de muncă calificată din alte țări, precum Republica Moldova și Filipine, reprezintă o opțiune ‘de ultimă instanță’, afirmă sursa citată.
“Pentru aceasta, trebuie să creăm un cadru care să permită importul de forță de muncă. Filipine este un furnizor de forță de muncă cunoscut în industria ospitalității. Avem deja hoteluri în Poiana Brașov care folosesc, deocamdată doar pe partea de curățenie, lucrători din Filipine. Este, însă, ultima soluție pentru că sperăm să concretizăm alte soluții pentru profesionalizarea lucrătorilor români”, a mai precizat Călin Ile.
Reprezentanții FIHR au prezentat, joi, bilanțul anului 2016, și și-au stabilit direcțiile de acțiune în 2017 în contextul schimbărilor care apar atât din punct de vedere legislativ, cât și administrativ în turismul românesc.
Conform președintelui FIHR, gradul mediu de ocupare a hotelurilor, potrivit cifrelor de la statistică, nu depășește 35%, dar Bucureștiul înregistrează un grad mediu de 70%. Brașovul este considerat al doilea oraș al țării ca număr de turiști străini cazați în hoteluri, iar Clujul înregistrează creșteri mari datorită numărului mare de evenimente generate în oraș. Brașovul, Clujul și Timișoara sunt, conform lui Călin Ile, principalele orașe cu evoluții pozitive în 2017, dar și Constața care “are de făcut niște ajustări interne și internaționale”.

Related posts

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

Wizz Air introduce două rute noi în Praga și Sevilla

Papuc Irina

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Proiectele mari ale Clujului costă 1,5 miliarde de euro

redactia

Jeffrey Sachs, cel mai bun profesor de economie din lume, laudă direcțiile de dezvoltare ale Clujului

Stefana Muresan

UVT, în clubul restrâns al membrilor titulari din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Bran – Castelul inimii Reginei Maria

Transilvania Business

5 oferte depuse pentru metrou și tren metropolitan la Cluj-Napoca

Ligia Voro

I, Robot

Ionut Oprea

Clujana iese din insolvenţă şi deschide opt noi magazine

redactia

Salina Turda a înregistrat un nou record de turiști, de aproape 690000: numărul ar putea crește în acest an

redactia

Primul autobuz electric la Brașov. În total, au fost procurate 52 de unități cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu

Papuc Irina

Ce­macon, profit de 14 mil. de lei, în nouă luni

Stefana Muresan

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Cei de la BorgWagner au cumpărat Delphi Technologies, concern din domeniul pieselor auto prezent şi în România

Robert Bloancă

O companie din Cluj face ambulanțe împotriva coronavirusului

Nora Dumitrescu

Timișoara: 49 de blocuri reabilitate termic cu fonduri europene

Stefana Muresan

Clinica Dental Experts Timișoara, fondată de familia de medici Bratu – 10 ani de performanță de vârf

redactia

Clujul devine locul ideal pentru întâlnirea dezvoltatorilor de software și aplicații în cadrul PRIA IT&C and Intellectual Property Conference în 15 mai 2018

Ionut Oprea

Două firme din Bucureşti se vor ocupa de realizarea documentaţiei aferente noului stadion al Timişoarei

Robert Bloancă

2020, an dificil pentru APTOR, dar în care s-a reușit atenuarea efectelor crizei

Traian Dan

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

Gruita Ienasoiu

Economiștii de la Babeș-Bolyai au luat două premii AFER

Nora Dumitrescu

Numărul vizitatorilor străini care au venit în România anul trecut a fost cu 9,3% mai mare decât în 2018

Papuc Irina

Leave a Comment