Românii consideră că Oradea, Braşov şi Cluj-Napoca sunt oraşele cu cel mai ridicat grad de siguranţă din România, în timp ce Alexandria este considerat cel mai nesigur loc, arată un studiu realizat de portalul imobiliar Storia.ro asupra siguranţei vieţii în 42 de oraşe din România plus judeţul Ilfov. Studiul, la care au participat 93.532 români, a fost efectuat în perioada noiembrie 2016 – ianuarie 2017, anunță news.ro.
Cercetarea privind siguranţa care se bazează pe evaluările acordate de români oraşelor şi cartierelor în care locuiesc a fost realizat în colaborare cu agenţia D&D Research şi face parte dintr-un program amplu de cercetare, care se va desfăşura pe tot parcursul anului 2017.
Printre criteriile de evaluare se numără costul general al vieţii, accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale.
Conform cercetării, Oradea, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara sunt oraşele cu cel mai ridicat grad de siguranţă.
Capitala României se clasează abia pe poziţia a noua.
La polul opus, oraşele desemnate în cadrul cercetării ca fiind cele mai puţin sigure sunt Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, urmate de Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a primit cel mai bun scor de siguranţă, fiind urmată de Crişana, Bucureşti şi Ilfov.
La polul opus, Maramureş şi Moldova au obţinut cel mai mic punctaj, fiind evaluate ca fiind cele mai nesigure regiuni din ţară.
“În general, s-a observat o legătură strânsă între numărul mare de locuitori din fiecare oraş şi siguranţa resimţită de cetăţeni. Astfel, oraşele care au primit cele mai mari note au un număr de aproximativ 300.000 de locuitori, pe când cele care se încadrează în pragul de sub 100.000 considerate cele mai nesigure. Mai mult, oraşele cu grad ridicat al siguranţei au şi un produs intern brut ridicat şi o rată a şomanului scăzută, de sub 4%”, se mai arată în studiu.
La nivelul Capitalei, peste 16.000 de bucureşteni au desemnat cartierele Aviaţiei, Tineretului şi Titan ca fiind cele mai sigure zone.
La distanţe mici se situează cartierele Băneasa, Baba Novac, Balta Albă şi Dristor.
Zonele în care bucureştenii se simt cel mai puţin în siguranţa sunt Ferentari, Bucur Obor, Baicului şi Rahova.
La mijlocul clasamentului sunt cartiere precum Crângaşi, Berceni, Apărătorii Patriei sau Lacul Tei.
În Oradea, Calea Aradului, Nufărul şi Centru Civic sunt cele mai sigure zone.
În Braşov, Racadău, Centrul Civic şi Astra sunt cartierele clasate pe primele trei locuri. Locuitorii oraşului au mai inclus în acelaşi clasament şi zonele Tractorul, Florilor şi Calea Bucureşti.
Cartierele Grigorescu, Gheorghieni şi Zorilor sunt în fruntea clasamentului pentru oraşul Cluj-Napoca, iar Iris, Calea Turzii şi Baciu sunt următoarele zone din top.
Pentru sibieni, cartierele cele mai sigure sunt Ştrand, Calea Dumbrăvii şi Central, iar timişorenii nominalizează cartierele Soarelui, Lipovei şi Girocului pe primele trei locuri din clasament.
Cug, Copou şi Tătăraş sunt alegerile ieşenilor, iar zonele Nicola şi Alexandru cel Bun intră şi ele în top 10.
Cartierele cele mai sigure din Constanţa au fost desemnate Poarta 6, Tomis Nord, Inel II, clasamentul siguranţei încheindu-se cu Brătianu, Coiciu şi Abator.
La nivel naţional, cele mai sigure cartiere/zone sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), oraşul Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov).
Cele mai nesigure cartiere sunt: Iţcani (Suceava), Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia).
Storia.ro este un site de anunţuri dedicat exclusiv sectorului imobiliar, lansat de Olx şi are peste 80.000 de anunţuri la aproape şase luni de la lansare. Olx.ro este cea mai mare platformă de anunţuri de pe piaţa locală şi este deţinută de grupul sud-african Naspers.
Cel mai important site de anunţuri imobiliare din prezent este Imobiliare.ro, controlat de grupul media elveţian Ringier, care a cumpărat 87% din platformă în luna martie a anului trecut.
Citește și:
Continental a numit un nou director la Centrul de producție Automotive Timișoara
Fostul director al fabricii Continental din Novi Sad, Serbia, Lucian Mărgineanu, a fost numit în funcția de director…
10 august 2022
Încă o clădire de patrimoniu, Palatul Klobusitzky, redată publicului orădean
Palatul Klobusitzky, imobil situat pe strada Republicii, nr. 31, a fost restaurat prin „Programul de reabilitare a fațadelor clădirilor…
10 august 2022
A asociere de constructori italieni va moderniza calea ferată Ronaț Triaj – Arad
CFR SA a desemnat câștigătorul pentru contractul de modernizare a infrastructurii feroviare pe secțiunea Ronaț Triaj – Arad.…
9 august 2022
O nouă școală internațională va fi construită la Oradea
Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) a aprobat în ședința de săptămâna trecută construirea unui…
9 august 2022
Silicon Valley european, caut locație de mari festivaluri!
În condițiile în care mari lucrări de infrastructură din zona Cluj stagnează ori sunt blocate, unele de 10-15…
9 august 2022
Nou câștigător pentru tronsonul A3 Chețani-Câmpia Turzii
După relicitare și încheierea procedurilor de reevaluare a ofertelor, tronsonul A3 Chețani – Câmpia Turzii are un nou…
9 august 2022
Rectorul Universității Politehnica Timișoara cere adaptarea profesorilor la noua realitate și predare prin interactivitate, storytelling sau gamification
Studenții Universității Politehnica Timișoara au avut la dispoziție un campus virtual de calitate, dar au folosit prea puțin…
9 august 2022
Renaște clubul FC Bihor Oradea
Obiectivul clubului FC Bihor Oradea este ca în cinci ani să ajungă în prima ligă. Unul dintre cei…
9 august 2022
Zi de Zi știri ecoomice:
Zboruri Wizz Air pe ruta Târgu Mureș – Roma
Operatorul aerian Wizz Air va suplimenta în […]
8 august 2022
Un nou centru comercial deschis la Târgu Mureș
Un nou centru comercial denumit Univers All își […]
8 august 2022
Societate din Mureș angajează cu salariu motivant muncitori în construcții
Societatea Drumserv SA Târgu Mureş angajează, […]
7 august 2022
Tot mai multe firme mureșene, radiate
În primul semestru al exercițiului financiar […]
7 august 2022
Magazin ”cu prețuri mici și avantaje mari”, în locul Centrului Comercial ”Transilvania” Târgu Mureș
Un magazin de tip cash & carry va fi deschis, […]
6 august 2022
Exploatare de andezit într-o localitate mureșeană
Conducerea societății Andezit Stânceni SRL […]
6 august 2022
Incubator de afaceri din domeniul medical într-o comună mureșeană
Agenția pentru Protecția Mediului Mureș […]
6 august 2022