Analize Slider

Listările companiilor de stat, "gloanțe de argint"

Listările companiilor de stat profitabile sunt ca niște “gloanțe de argint”, care ar trebui trase acum, pentru că România are nevoie de un fond suveran de investiții, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice (ASE).
‘Fondul suveran de investiții poate fi capitalizat cu participațiile aducătoare de dividende și nu neapărat cu dividendele din acest an dificil, în care probabil era înțelept a fi împărțite aceste relaxări fiscale și politici salariale și sociale pe o perioadă mai lungă. Acest fond poate fi capitalizat cu participații, nu doar cu dividendele estimate la un moment dat de 1 miliard de euro. Aș prefera o capitalizare cu titluri în valoare de 1 miliard de euro pentru că acest gen de capitalizare ar reuși să convingă și alți furnizori de capital. Eu cred că efortul pe bursă va fi ușor favorabil pentru minoritar, care în cele din urmă va fi cumpărător net’, a spus Mitroi.
Potrivit acestuia, peste trei sferturi din randamentul bursier pe anul trecut a venit dinspre dividend, ceea ce a făcut România campioană din punctul acesta de vedere, chiar dacă indicii bursieri nu au crescut substanțial, iar randamentul dividendului rămâne spectaculos pentru România.
‘Poate ne mai dă un ghiont favorabil și în demersul nostru de piață emergentă. Toate gloanțele acestea de argint (companiile de stat precum Hidroelectrica n.r.) vor trebui trase acum pentru că politica bugetului este și ambițioasă și generoasă. Sunt două imperative aproape în coliziune așa că trebuie să tragi toate gloanțele de argint, să faci repede acest fond de investiții care are capacitate de multiplicare, aduce și alt capital’, a mai arătat profesorul ASE.
El este de părere că fondul suveran de investiții are “o proprietate magică”dacă este bine condus, după cele mai bune practici.
‘El poate să multiplice interesul și altor furnizori de capital. Cash-ul în sine, nu este la fel de atrăgător ca participația și investiția. Face sens ca vărsămintele, respectiv dividendele la acest moment de la companiile profitabile să fie devansate în contul acționarilor. De fapt problema cea mai importantă este structurală în economia românească. Arhitectura de organizare a companiilor de stat, energie, transport, regii autonome este anacronică, este depășită de realitățile foarte dure de acum și inadaptată competiției în care suntem. Unele companii sunt mai profitabile pentru că așa au fost de la început dotate cu oportunități pe piață, cu active și poziție favorabilă pe piață, pe când altele sunt într-o poziție complet nerestructurabilă, din cauza acestui desen făcut acum 10-15 ani de experți grăbiți. Noi nu am apucat, de exemplu, să ne ajustăm desenul pe infrastructura de transport, energetică, noi le luam de bune, dar nu sunt neapărat cea mai potrivită soluție astăzi’, a mai arătat Mitroi.
Președintele Bursei de Valori București (BVB), Lucian Anghel, declara recent pentru AGERPRES că România are “mare nevoie de investiții pe termen lung”, iar crearea unui fond suveran de investiții ar fi o șansă unică pentru România.
“România are mare nevoie de investiții pe termen lung și cu cât sunt mai multe vehicule investiționale pe termen lung, cu atât România se va dezvolta, va crește produsul intern brut, productivitatea, va dezvolta infrastructura și asta înseamnă bunăstare pentru români. Cred că cel mai bun model pentru noi este cel polonez care printr-o combinație inteligentă reușesc să investească în economie și aceste cheltuieli să nu intre în deficitul bugetar. Cred că este o șansă unică pentru România după ani de zile, pentru că discutăm de 4-5 ani de un fond suveran, în final să reușim să îl punem pe roate. Detaliul este esențial. Detaliile fac diferența. Eu sper ca 2018 să marcheze prima investiție a fondului suveran în economia românească”, a spus Lucian Anghel.

Related posts

20 de ani de evoluție în industria IT – de la EBS Romania la NTT DATA Romania

Nicolae Pop

Teraplast, credite de investiții și linii de creditare de peste 50 milioane de lei

Stefana Muresan

TETAROM, new dimensions for business

Ionut Oprea

Cel mai modern Centru de Training CNC din țară

Stefana Muresan

Virgil Marius Metea, director general al Romgaz SA, desemnat și administrator al companiei

Ligia Voro

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

Daniela Blidărean, un deceniu de antreprenoriat de succes  

Stefana Muresan

Banca Transilvania, Digi, Timișoreana și Azomureș, în Top 50 cele mai puternice branduri românești

Stefana Muresan

2,5 milioane de lei pentru refacerea Dealului Ciuperca din Oradea

Traian Dan

Cluj: Cazare gratuită pentru părinții copiilor internați la Oncologie

Stefana Muresan

Angrenajul Michelin, pus în mișcare la Zalău. Vor 1.500 de noi angajați

Stefana Muresan

Romaqua Group Borsec donează 500.000 de lei spitalelor Matei Balș și Victor Babeș

Nicolae Pop

Calea ferată Cluj-Oradea-Episcopia Bihor, electrificată cu bani de la UE

Traian Dan

MIPIM 2017: The New Deal

Ionut Oprea

„Automatizarea” – cheia pentru eficientizarea proceselor vamale

CTP acquires Equest Logistic Park, expands CTPark Bucharest by 57,000 m2

Papuc Irina

Brașov: S-a semnat contractul pentru Sala Polivalentă cu Biroul de Proiectare Dico&Țigănaș

Stefana Muresan

#Viața după COVID-19. Chestionar pentru un set de soluții pentru mediul de afaceri

Traian Dan

“Supercoroana”, simbolul grafic al brandului Oradea

Stefana Muresan

Prima jumătate de an la BVB: creșteri de 11 %, două listări și sezonul dividendelor

Ligia Voro

Pita de Sântimbru, vinul de Jidvei și dulcețurile din Apuseni, atracții la un târg de turism din China

Stefana Muresan

Ce ar trebui să știi despre campania „Te răcorești și reîmpădurești”

Stefana Muresan

Peste jumătate din forța de muncă la nivel global este dispusă să se relocheze

Stefana Muresan

UNPR solicită Guvernului măsuri urgente de atenuare a consecințelor COVID-19

Traian Dan

Leave a Comment