Anul universitar 2016/2017 înseamnă pentru Facultatea de Farmacie din Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş noi provocări.
Pe lângă reperele profesionale şi umane menite să modeleze caracterele celor ce au decis să urmeze programele de studii: Farmacie sau Cosmetică medicală. Tehnologia produsului cosmetic, Universitatea le va pune la dispoziţie şi o nouă clădire: Centrul Integrat de Învăţământ Farmaceutic. Despre centru şi multe alte lucruri interesante am vorbit cu decanul Facultăţii de Farmacie, prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean.
Vă rog să ne prezentați noul Centru Integrat de Învățământ Farmaceutic din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș.
Prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean: Viitorul unei universităţi, la fel ca cel al unui om, se construiește, nu se visează, și aici, la Universitatea de Medicină și Farmacie, se construiește. Ceea ce ar fi trebuit să se finalizeze abia spre sfârşitul anului 2018, este acum la un pas de inaugurare. Este meritul eforturilor depuse de conducerea Universității în această direcție și a unei echipe tehnice a cărei seriozitate şi asumare sunt de remarcat.
Studenții Facultății de Farmacie din Universitatea de Medicină și Farmacie se vor bucura în curând, începând cu semestrul II al anului universitar 2016/2017, de un nou sediu, o clădire modernă, impunătoare, utilată și dotată la standarde europene, poate cel mai frumos şi grupat sediu al unei facultăţi de farmacie din ţară.
Clădirea dispune de două amfiteatre: un amfiteatru mare (170 locuri) compartimentabil, un amfiteatru mai mic (75 locuri), patru săli de curs/seminar, 14 laboratoare didactice, toate dimensionate conform standardelor impuse de asigurarea calității la nivel național/internațional.
Aula Facultății, coridoarele largi și luminoase, vestiarele moderne, paleta de culori a mobilierului de laborator şi, nu în ultimul rând, panorama superbă întregesc utilitatea și frumusețea noului spațiu în care-și vor desfășura activitatea cei peste 650 de studenți la cele două programe de studii: Farmacie și Cosmetică medicală. Tehnologia produsului cosmetic, respectiv rezidenți și doctoranzi.
Dotările noului Centru vor permite o activitate de cercetare mai bogată? Câți studenți învață la Facultatea de Farmacie și cum a fost examenul de admitere din acest an?
Prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean: Facultatea de Farmacie a beneficiat și până acum de dotarea necesară desfășurării activității complementare actului didactic, cercetarea. Laboratorul multidisciplinar, Laboratorul de testare a Medicamentului și respectiv Centrul de Cercetări Medico-Farmaceutice – toate dispun de aparatură care asigură cercetarea în domeniu, la un nivel corespunzător. Rezultatele colectivului Facultăţii de Farmacie concretizate în proiecte de cercetare, lucrări ştiinţifice publicate în reviste de prestigiu sunt grăitoare în acest sens. Într-o primă etapă ne vom focusa pe completarea dotării cu aparatură folosită în scop didactic, achiziţionarea de aparatură destinată cercetării se va realiza prin accesarea de proiecte.
Referindu-mă la numărul de studenţi care urmează cursurile Facultăţii de Farmacie, respectiv ale Cosmeticii medicale, acesta se ridică la aproximativ 650 de studenţi, cărora li se mai adaugă rezidenţii celor două specialităţi: Farmacie clinică şi Laborator de farmacie, respectiv doctoranzii.
Examenul de admitere din acest an s-a desfăşurat conform metodologiei de admitere, concurenţa fiind comparabilă cu a facultăților tradiționale de profil din țară, observându-se o tendinţă în scădere, explicabilă prin cel puțin două motive: numărul mai mic de absolvenți cu bacalaureat și problemele de moment cu care se confruntă profesia. Poate că cele două componente ale profesiei, medicală și financiară, neechilibrate corespunzător pot crea unele probleme vis-a-vis de modul de percepție al unui farmacist din perspectiva profanului. Am convingerea că cei care cunosc cu adevărat complexitatea, nobleţea şi frumuseţea acestei profesii o vor urma şi se vor îndrepta spre noi, pentru că există multe elemente la Facultatea de Farmacie din Tîrgu Mureş care o individualizează printre celelalte.
Care sunt prioritățile anului universitar 2016/2017?
Prof. univ. dr. Daniela-Lucia Muntean: Prioritățile Facultății de Farmacie sunt legate de dorința asigurării unei poziții solide în învățământul farmaceutic național. Activitatea didactică, cercetarea, asigurarea unui climat adecvat conturării profilului complex al farmacistului au fost, sunt și vor fi priorități.
Concret, pentru viitorul apropiat avem două mari priorități: mutarea în noul sediu și implementarea reformei curriculare, Facultatea de Farmacie angajându-se ferm în acest proces care nu este deloc unul ușor. Eforturile depuse de ambele părţi în vederea stimulării învăţării pe tot parcursul anului, a gândirii analitice, sintetice, a dezvoltării creative au ca unic scop formarea de specialişti care să demonstreze competenţă profesională, responsabilitate, toleranţă, integritate, onestitate şi, nu în ultimul rând, solidaritate.
Cadrul instituţional modern, experienţa şi pasiunea dăruirii cadrelor didactice, baza materială extinsă, facilităţile de ordin social şi frumuseţea peisajului sunt câteva dintre argumentele pentru care merită să urmaţi studiile la Facultatea de Farmacie din Tîrgu Mureş.
de Teodora MÎNDRU
Citește și:
Bateria Velionic – instalată deja în peste 200 de locuințe din România
Veltol Energy aduce inovație în stocarea energiei pentru consumatorii care vor mai mult decât statutul de prosumator. Compania…
30 iunie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Apare un parc fotovoltaic de 5 milioane € în Sudul Bistriței
Noul obiectiv din extravilanul municipiului este finanțat prin Fondul de Modernizare (FM) și trebuie să fie gata până…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Colliers Romania appointed to coordinate the repositioning process for Unirea Shopping Centre in Bucharest and Brașov
Colliers Romania has been appointed to coordinate the repositioning process for two shopping centres – Unirea Shopping Centre…
30 iunie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Se dărâmă un mit: digitalizarea nu aduce profit în industria auto
Tehnologiile digitale moderne cresc rapid eficiența utilizării activelor, însă nu contribuie la creșterea profitabilității în domeniu, arată cercetătorii…
30 iunie 2025
Investiții
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Goldbach Group demarează un proiect de retail în cartierul Maurer Residence din Târgu Mureș
Goldbach Group, holding ce reunește opt companii care se implică activ în dezvoltarea și implementarea unor proiecte complexe…
30 iunie 2025
Biblioteca „Gheorge Șincai” se reinventează: digitalizare și cafenea literară
Lucrările de modernizare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea se apropie de final, cu un stadiu de…
28 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Business de 8 miliarde lei în Arad: Ce companii au dominat economia județului în 2024
La peste 8,04 miliarde de lei se ridică cifra de afaceri pe anul 2024 a primelor 10 firme…
27 iunie 2025
Investiții de aproape 100 de milioane de lei în modernizarea a cinci parcuri orădene
În perioada următoare vor fi semnate contractele de lucrări pentru modernizarea a cinci parcuri importante din Oradea. Modernizarea…
27 iunie 2025
Infrastructură
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Antreprenorul DPB consolidează în timp record DN 68A
Compania Drumuri și Poduri Banat a finalizat, înainte de termen, lucrările la DN 68A Coșava – Margina, unul…
24 iunie 2025
Noua parcare, pe 5 niveluri, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, gata în august
Drum Asfalt (lider de asociere) și Grup Construcții Est (asociat) au ajuns cu lucrările la parcarea supraetajată de…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Daniela Hagmann, CEO Geodata Services: Economiile produse de digitalizarea administrației publice cât bugetul Ministerului Sănătății
În pas cu constructorii consacrați, administrațiile publice evoluează pe linia digitalizării și, implicit, a standardizării proceselor înspre eficientizarea…
20 iunie 2025
Turism
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Gala Aniversară Transilvania Business 15 ani
Gala Aniversară Transilvania Business a marcat 15 ani de la apariția primei ediții a publicației economice. Evenimentul găzduit…
20 iunie 2025
Festivalul Medieval revine în perioada 4-6 iulie 2025, în Oradea
Noutățile Festivalului Medieval de la Oradea sunt bătăliile cu vikingi de pe Crișul Repede și demonstrațiile trupelor de…
20 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
Educație
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Vicepreședintele Comisiei Europene a ajuns la Cluj
Roxana Mînzatu a analizat, la sediul celei mai mari universități din România, noul proiect european „Union of Skills”.…
28 iunie 2025
Marketing și networking pentru antreprenorii bănățeni la Connect Timișoara
Călin Biriș a fost invitat de BizzClub și Connect Timișoara să vorbească antreprenorilor bănățeni despre marketing în cele…
28 iunie 2025
Digitalizare cu fonduri europene pentru bibliotecile din județul Arad
11 biblioteci din Municipiul Arad și din județul Arad fi vor dotate cu echipamente informatice, banii provenind din…
26 iunie 2025
Start în forță: șase afaceri creative intră în Incubatorul Cresc Oradea Mare
Șase startup-uri din domenii precum energie regenerabilă, publicitate, branding sau încălțăminte personalizată și-au găsit locul în Incubatorul de…
26 iunie 2025
Ministrul educației: “Dăm burse de 1,7 miliarde € fără să fim o forță economică”
Daniel David consideră că România are unul din cele mai generoase sisteme europene de burse, însă impactul acestuia…
25 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
