Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zitec dezvoltă un proiect inovator pentru Agenția Spațială Europeană

● Compania Zitec creează, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale (ISS), un prototip de laborator
● După validarea și testarea tehnologiei în laborator, Zitec are în vedere extinderea pe viitor către producția dispozitivelor destinate spațiului cosmic
București, 13 februarie 2017: Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicații online, dezvoltă, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele, un prototip de laborator pentru un fotodetector care poate urmări și înregistra fenomene optice din spațiu și din partea superioară a atmosferei, în cadrul unui proiect pentru Agenția Spațială Europeană (ESA), finanțat prin intermediul programului PRODEX, coordonat la nivel național de Agenția Spațială Română (ROSA).
Proiectul reprezintă o premieră pentru zona europeană, inovația constând în folosirea unui nou tip de senzori ce pot fi utilizați pentru a detecta fenomene optice în spațiu, în lungimi de undă UV (ultraviolet). Odată cu validarea tehnologiei din acest prototip, Zitec are în vedere specializarea pe tehnologiile de fotodetecție și pe viitor preluarea unor proiecte mai mari, de producție a dispozitivelor destinate spațiului cosmic.
„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să obținem, împreună cu ISS, acest proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană. Nu numai că această colaborare ne motivează și ne onorează, dar deschide pentru Zitec o nouă direcție, în care dezvoltarea de software este însoțită de realizarea de dispozitive hardware inovative, la cel mai înalt nivel. Proiectul acesta se bazează, de exemplu, pe o tehnologie avansată de fotodetecție, fotomultiplicator cu siliciu (Silicon Photomultiplier). Aceasta va fi integrată într-un dispozitiv pe care departamentul nostru specializat îl construiește împreună cu ISS”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO & fondator Zitec.
Sistemul de fotodetecție dezvoltat de Zitec va fi montat într-un „dark chamber”, o cutie în care nu pătrunde lumina, pentru a fi testat în condiții de întuneric asemănătoare cu cele din spațiu. Rolul dispozitivului va fi să simuleze și să măsoare fenomene optice și să transmită rezultatele către un sistem de calcul, unde vor fi procesate. În „dark chamber” există un sistem de detecție a impulsurilor luminoase, montat pe un cadru care se poate mișca în toate direcțiile, pentru a detecta orice sursă de lumină. Dimensiunile dispozitivului de tip dark chamber sunt de 1.1 x 1.1 x 2 m.
„Ne bucurăm că ESA a aprobat proiectul conceput de noi și că acesta va fi implementat cu ajutorul firmei românești Zitec. Este un proiect care ridică multe provocări, de la procesarea în paralel a 256 de semnale analogice, la designul și producția modulelor electronice și, nu în ultimul rând, minimizarea erorilor care pot apărea în sistem. Suntem încrezători că, prin prisma experienței Zitec în dezvoltarea de tehnologii inovatoare, acest proiect reprezintă doar un început pentru o colaborare pe termen lung”, a declarat Mihnea Popescu, Institutul de Științe Spațiale.
Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2016, iar termenul final este stabilit pentru aprilie 2019. În realizarea lui este implicată echipa Embedded Zitec, acest departament urmând să fie extins în perioada următoare cu noi membri, atât din București, cât și de la nivel național, pentru cei din urmă compania oferind pachete de relocare.
Despre Zitec
Zitec este una dintre companiile lider în industria IT din România, specializată în dezvoltarea de produse şi aplicaţii online complexe, precum și servicii de online marketing.
Cu un ritm de creștere anual susținut, afaceri de 4,5 milioane euro în 2015 și circa 40% din venituri provenite din proiecte externe, dezvoltate pentru parteneri din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia sau Olanda, succesul Zitec este confirmat şi pe plan local prin referinţele primite din partea unor clienţi de top, precum PayU, Flanco, Amadeus, Paravion, Depanero, Vector Watch sau Network One Distribution.
Zitec este singurul partener Amazon AWS Advanced Technology Partner din România și una dintre puținele firme locale certificate Microsoft ISV Gold și Microsoft Cloud Gold. Compania are, totodată, cel mai mare număr de specialiști certificați Zend (The PHP Company) din România.
Zitec a fost premiată in 2016 la Gala ANIS cu premiul “Software Outsourcing Project of the Year” pentru soluția “Depanero Back-Office” și a fost inclusă în “TOP 20 angajatori din IT” de către Revista Biz.
Zitec sprijină și investește în companii aflate în primele stadii de dezvoltare, oferind servicii tehnice și consultanță în afaceri, precum și susținere financiară. Printre companiile din portofoliul de investiții Zitec se numără: Zipongo.com (SUA), cosQuare.com (Olanda) și editura HAC!BD (România).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Una din cele mai mari instalatii de turnare a betonului din lume, made in Alba

Articolul următor

Noi planuri de dezvoltare la Aeroportul Iasi

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share