IT&C

Zitec dezvoltă un proiect inovator pentru Agenția Spațială Europeană

● Compania Zitec creează, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale (ISS), un prototip de laborator
● După validarea și testarea tehnologiei în laborator, Zitec are în vedere extinderea pe viitor către producția dispozitivelor destinate spațiului cosmic
București, 13 februarie 2017: Zitec, unul dintre principalii producători locali de aplicații online, dezvoltă, în parteneriat cu Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele, un prototip de laborator pentru un fotodetector care poate urmări și înregistra fenomene optice din spațiu și din partea superioară a atmosferei, în cadrul unui proiect pentru Agenția Spațială Europeană (ESA), finanțat prin intermediul programului PRODEX, coordonat la nivel național de Agenția Spațială Română (ROSA).
Proiectul reprezintă o premieră pentru zona europeană, inovația constând în folosirea unui nou tip de senzori ce pot fi utilizați pentru a detecta fenomene optice în spațiu, în lungimi de undă UV (ultraviolet). Odată cu validarea tehnologiei din acest prototip, Zitec are în vedere specializarea pe tehnologiile de fotodetecție și pe viitor preluarea unor proiecte mai mari, de producție a dispozitivelor destinate spațiului cosmic.
„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să obținem, împreună cu ISS, acest proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană. Nu numai că această colaborare ne motivează și ne onorează, dar deschide pentru Zitec o nouă direcție, în care dezvoltarea de software este însoțită de realizarea de dispozitive hardware inovative, la cel mai înalt nivel. Proiectul acesta se bazează, de exemplu, pe o tehnologie avansată de fotodetecție, fotomultiplicator cu siliciu (Silicon Photomultiplier). Aceasta va fi integrată într-un dispozitiv pe care departamentul nostru specializat îl construiește împreună cu ISS”, a declarat Alexandru Lăpușan, CEO & fondator Zitec.
Sistemul de fotodetecție dezvoltat de Zitec va fi montat într-un „dark chamber”, o cutie în care nu pătrunde lumina, pentru a fi testat în condiții de întuneric asemănătoare cu cele din spațiu. Rolul dispozitivului va fi să simuleze și să măsoare fenomene optice și să transmită rezultatele către un sistem de calcul, unde vor fi procesate. În „dark chamber” există un sistem de detecție a impulsurilor luminoase, montat pe un cadru care se poate mișca în toate direcțiile, pentru a detecta orice sursă de lumină. Dimensiunile dispozitivului de tip dark chamber sunt de 1.1 x 1.1 x 2 m.
„Ne bucurăm că ESA a aprobat proiectul conceput de noi și că acesta va fi implementat cu ajutorul firmei românești Zitec. Este un proiect care ridică multe provocări, de la procesarea în paralel a 256 de semnale analogice, la designul și producția modulelor electronice și, nu în ultimul rând, minimizarea erorilor care pot apărea în sistem. Suntem încrezători că, prin prisma experienței Zitec în dezvoltarea de tehnologii inovatoare, acest proiect reprezintă doar un început pentru o colaborare pe termen lung”, a declarat Mihnea Popescu, Institutul de Științe Spațiale.
Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2016, iar termenul final este stabilit pentru aprilie 2019. În realizarea lui este implicată echipa Embedded Zitec, acest departament urmând să fie extins în perioada următoare cu noi membri, atât din București, cât și de la nivel național, pentru cei din urmă compania oferind pachete de relocare.
Despre Zitec
Zitec este una dintre companiile lider în industria IT din România, specializată în dezvoltarea de produse şi aplicaţii online complexe, precum și servicii de online marketing.
Cu un ritm de creștere anual susținut, afaceri de 4,5 milioane euro în 2015 și circa 40% din venituri provenite din proiecte externe, dezvoltate pentru parteneri din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Elveția, Italia sau Olanda, succesul Zitec este confirmat şi pe plan local prin referinţele primite din partea unor clienţi de top, precum PayU, Flanco, Amadeus, Paravion, Depanero, Vector Watch sau Network One Distribution.
Zitec este singurul partener Amazon AWS Advanced Technology Partner din România și una dintre puținele firme locale certificate Microsoft ISV Gold și Microsoft Cloud Gold. Compania are, totodată, cel mai mare număr de specialiști certificați Zend (The PHP Company) din România.
Zitec a fost premiată in 2016 la Gala ANIS cu premiul “Software Outsourcing Project of the Year” pentru soluția “Depanero Back-Office” și a fost inclusă în “TOP 20 angajatori din IT” de către Revista Biz.
Zitec sprijină și investește în companii aflate în primele stadii de dezvoltare, oferind servicii tehnice și consultanță în afaceri, precum și susținere financiară. Printre companiile din portofoliul de investiții Zitec se numără: Zipongo.com (SUA), cosQuare.com (Olanda) și editura HAC!BD (România).

Related posts

Zilele Inteligenței Artificiale Românești – Dezvoltarea comunității AI din România

Ligia Voro

Transilvania IT Cluster și Transilvania DIH sunt apreciate de Comisia Europeană

Nicolae Pop

Salariul mediu net – 3100 de lei în luna mai. Cine sunt în top câștiguri?

Ligia Voro

Clarvision™ Reinvent – Împreună inovăm business-ul românesc 

Ligia Voro

Soft folosit de bancherii de pe Wall Street cu profit de peste 700.000 de Euro, dezvoltat de doi târgumureșeni

Stefana Muresan

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

Daniel Metz punctează pentru NTT DATA: creștere cu 51% a cifrei de afaceri și 1600 de angajati pana la finele anului

Stefana Muresan

Oradea supravegheată cu 447 de camere video

Traian Dan

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

Endava si ISDC anunta fuziunea

Transilvania Business

Antreprenorul bistrițean Ioan Petruț, nouă afacere în domeniul IT&C

Stefana Muresan

O importantă companie germană din automotive îşi mută centrul de dezvoltare în clădirea ISHO din Timişoara

Robert Bloancă

Număr record de participanți la Târgul de Cariere Digital Oradea, peste 2.800

Traian Dan

Antreprenor pentru Viitor – proiect cu finanțare UE pentru studenții orădeni

Traian Dan

O echipă din România, cea mai bună aplicație europeană la Technovation Girls

Traian Dan

Grupul argentinian Globant atacă piaţa de IT din Cluj cu 20 mil. dolari

Stefana Muresan

iQuest continuă expansiunea și inaugurează un nou sediu modern la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

CA Technologies – lider pe piața soluțiilor de autentificare avansată

Stefana Muresan

9 SOLUȚII PENTRU UN ORAȘ INTELIGENT, DEZVOLTATE ÎN CADRUL HACKATHONULUI CODE4CLUJ 2018

Stefana Muresan

“Managementul nu înseamnă doar cărți, ci și foarte multă empatie” – Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania, după 20 de ani de business

Nicolae Pop

Erste Group, partener principal oficial al Finalei League of Legends (LEC)

Traian Dan

Competențe digitale pentru persoanele peste 51 de ani printr-un proiect UE

Traian Dan

Două companii IT clujene, în top 10 România

Nora Dumitrescu

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Ligia Voro

Leave a Comment