Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cereri pentru proiecte rezidentiale si mixte

Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidential și retail. Interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017, iar atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet, arată cel mai recent raport al Colliers International.
Obstacolele administrative au determinat amânarea multor tranzacții pentru 2017, astfel că piața de terenuri poate înregistra rezultate foarte bune în decursul acestui an, nu numai în București, ci și în alte orașe majore din țară.
“Având în vedere că sectorul rezidențial se bucură de o amplă dezvoltare încă din 2015, investitorii vor dori să livreze proiectele cât mai repede, fiind interesați să achiziționeze terenuri cu autorizații deja emise. Atracțiile principale vor fi atât dezvoltarea proiectelor rezidențiale în apropierea polurilor de birouri, cât și a proiectelor mixte (rezidențial și birouri, rezidențial și retail sau toate trei funcțiunile). Dintre orașele țintă fac parte atât Capitala, cât și orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov”, a declarat Sînziana Oprea, Associate Director în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.
“De asemenea, jucătorii importanți din segmentul de retail, precum discounterii, hipermarketurile, magazinele de bricolaj și companiile de mobilă, vor continua să își consolideze poziția pe piață pentru extinderea ariei de acoperire prin achiziția de terenuri, mai ales în orașe secundare și terțiare din țară, sau prin achiziția jucătorilor mai mici”, a adăugat Sînziana Oprea.
Planurile de realizare a Magistralei 6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduc în discuție conturarea unui nou pol de birouri pe piața din București, ceea ce poate stârni interesul dezvoltatorilor pentru terenurile din Piața Presei și zonele adiacente.
“Terenurile din zona Bulevardului Expoziției și Piața Presei sunt o opțiune foarte bună pentru proiectele de birouri. Zona de nord rămâne interesantă pentru dezvoltările de birouri, însă așteptăm o creștere a potențialului și pentru dezvoltarea de hoteluri și proiecte rezidențiale și de retail”, a încheiat Sînziana Oprea.
În 2016, piața de terenuri a atins un punct de stabilitate odată cu revenirea tranzacțiilor cu terenuri care au aparținut vechilor fabrici sau a celor obținute în perioada pre-criză si nedezvoltate. Una din tranzacțiile de referință ale anului, în valoare de 25 milioane de euro, a adus în portofoliile One United Properties și Auchan terenul Automatica de aproximativ 3,2 ha din Floreasca. La rândul său, Vastint a achiziționat 48 ha în Sisești, marcând cea mai mare suprafață vândută pe piața din București în perioada post-criză.
În ceea ce privește prețurile, acestea nu au înregistrat creșteri majore. Excepție fac locațiile de top pentru care au negociat mai mulți dezvoltatori. Conform datelor Colliers International, prețurile în tranzacții in zona Floreasca – Barbu Văcărescu au fluctuat între 500 și 1.000 euro/mp, în zona de centru – vest între 450 și 600 euro/mp, iar în zona Timpuri Noi între 500 și 600 euro/mp.
Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani. Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

30.000 angajati in plus

Articolul următor

Iulius incepe constructia a 3 noi cladiri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share