București Real Estate

Cereri pentru proiecte rezidentiale si mixte

Piața de terenuri din România s-a caracterizat în 2016 printr-o cerere crescută din partea segmentelor de rezidential și retail. Interesul față de aceste sectoare se va menține și pe parcursul anului 2017, iar atenția investitorilor se va îndrepta cu precădere spre dezvoltarea proiectelor rezidențiale și mixte, care pot oferi un ecosistem complet, arată cel mai recent raport al Colliers International.
Obstacolele administrative au determinat amânarea multor tranzacții pentru 2017, astfel că piața de terenuri poate înregistra rezultate foarte bune în decursul acestui an, nu numai în București, ci și în alte orașe majore din țară.
“Având în vedere că sectorul rezidențial se bucură de o amplă dezvoltare încă din 2015, investitorii vor dori să livreze proiectele cât mai repede, fiind interesați să achiziționeze terenuri cu autorizații deja emise. Atracțiile principale vor fi atât dezvoltarea proiectelor rezidențiale în apropierea polurilor de birouri, cât și a proiectelor mixte (rezidențial și birouri, rezidențial și retail sau toate trei funcțiunile). Dintre orașele țintă fac parte atât Capitala, cât și orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov”, a declarat Sînziana Oprea, Associate Director în cadrul departamentului de terenuri al Colliers International.
“De asemenea, jucătorii importanți din segmentul de retail, precum discounterii, hipermarketurile, magazinele de bricolaj și companiile de mobilă, vor continua să își consolideze poziția pe piață pentru extinderea ariei de acoperire prin achiziția de terenuri, mai ales în orașe secundare și terțiare din țară, sau prin achiziția jucătorilor mai mici”, a adăugat Sînziana Oprea.
Planurile de realizare a Magistralei 6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Otopeni, aduc în discuție conturarea unui nou pol de birouri pe piața din București, ceea ce poate stârni interesul dezvoltatorilor pentru terenurile din Piața Presei și zonele adiacente.
“Terenurile din zona Bulevardului Expoziției și Piața Presei sunt o opțiune foarte bună pentru proiectele de birouri. Zona de nord rămâne interesantă pentru dezvoltările de birouri, însă așteptăm o creștere a potențialului și pentru dezvoltarea de hoteluri și proiecte rezidențiale și de retail”, a încheiat Sînziana Oprea.
În 2016, piața de terenuri a atins un punct de stabilitate odată cu revenirea tranzacțiilor cu terenuri care au aparținut vechilor fabrici sau a celor obținute în perioada pre-criză si nedezvoltate. Una din tranzacțiile de referință ale anului, în valoare de 25 milioane de euro, a adus în portofoliile One United Properties și Auchan terenul Automatica de aproximativ 3,2 ha din Floreasca. La rândul său, Vastint a achiziționat 48 ha în Sisești, marcând cea mai mare suprafață vândută pe piața din București în perioada post-criză.
În ceea ce privește prețurile, acestea nu au înregistrat creșteri majore. Excepție fac locațiile de top pentru care au negociat mai mulți dezvoltatori. Conform datelor Colliers International, prețurile în tranzacții in zona Floreasca – Barbu Văcărescu au fluctuat între 500 și 1.000 euro/mp, în zona de centru – vest între 450 și 600 euro/mp, iar în zona Timpuri Noi între 500 și 600 euro/mp.
Colliers International Group Inc. (Nasdaq:CIGI) (TSX:CIGI) este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare, cu peste 16.000 specialiști care lucrează în 66 de țări. Colliers oferă o gamă largă de servicii clienților finali, dezvoltatorilor și investitorilor, de la brokeraj, property și asset management, project management, investiții și consultanță, evaluări și până la studii de piață sau produse adresate băncilor. Colliers International a fost inclusă în top 100 companii outsourcing de către International Association of Outsourcing Professionals’ Global Outsourcing în ultimii 11 ani. Mai multe detalii despre Colliers International pe www.colliers.ro, pe Facebook si LinkedIn.

Related posts

EAD Group, lider portughez în soluții de digitalizare a arhivelor, intră pe piața din România

Ion Surdu

Optim PM – „Best Project Management Company of the Year”

Ionut Oprea

Bratislava Property Forum 2020

Ionut Oprea

P3 -un nou parc logistic în Cehia

Transilvania Business

myhive in Romania

Ionut Oprea

Tinca Celniu, speaker la MEET THE WOMAN!

Ionut Oprea

ELBI Electric & Lighting – 38 milioane euro, cifra de afaceri la 9 luni

Ionut Oprea

B | Cursuri pentru invatatori si consilieri scolari

B | Uniunea Europeană şi viitorul economiei globale: a conduce sau a fi condus

Conducerea CNAIR a desemnat o comisie de supracontrol la toate punctele de frontieră

Ligia Voro

Electrogrup se împarte cu șantierele între București și Ardeal

Nora Dumitrescu

CTP: New milestones for 2023

Ionut Oprea

Începe primul târg imobiliar al anului, fonduri Prima Casă disponibile : INVESTIȚII DE PESTE 100 MILIOANE EUR ÎN NOI PROIECTE CU PESTE 6.000 DE UNITĂȚI REZIDENȚIALE, PREZENTE ÎN PREMIERĂ LA SALONUL IMOBILIAR BUCUREȘTI

Stefana Muresan

Spectacular: the new Dedeman corporate headquarters in Bacau

Ionut Oprea

CBRE: raport Q1, cum au evoluat tranzacțiile și ce efecte ar putea avea pandemia

Papuc Irina

Hilton Garden Inn Bucharest Airport a fost livrat cu succes de Optim PM

Stefana Muresan

EuropaProperty: short-list for 12th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Final call for nominations at the 15th annual EuropaProperty SEE Real Estate Awards Gala & Forum

Papuc Irina

CIT Grup, leaderul national în distribuție de echipamente IT refurbished, achiziționează sediul Nokia din Timișoara și se lansează în business-ul imobiliar

redactia

B | Sectorul sanitar public va trebui să-si privească prin lentile economice activitatea

Vânzări record pe piața rezidențială

Ligia Voro

BearingPoint sărbătorește 10 ani de succes cu #10DaysOfCaring

Nicolae Pop

SONDAJ: 86% dintre români nu s-ar putea susține dacă și-ar pierde job-ul

Ligia Voro

Stefan Schönauer a fost numit CFO la Immofinanz

Leave a Comment