Mureș

Investiţii de peste 30 de milioane de euro, la Sânpaul

Anul 2017 a început cât se poate de fast pentru autorităţile locale din comuna Sânpaul: două companii ale căror nume este ţinut, deocamdată, la secret, vor investi peste 20 de milioane de euro în noul Parc Industrial din localitate, iar proiecte în valoare de peste 10 milioane de euro vor fi implementate în decursul acestui an. Detalii despre respectivele proiecte am aflat de la Simon István, primarul comunei Sânpaul.
Reporter: Într-o şedinţă a Consiliului Local Sânpaul din 2016 a fost aprobată o listă cu 28 de investiţii prioritare pentru comunitate. Care sunt principalele investiţii finalizate în decursul anului trecut?
Simon István: La capitolul proiecte realizate în 2016 amintesc recepţia proiectului de alimentare cu apă şi canalizare, incluzând şi branşamentele. Acest proiect a fost finalizat în 2015, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, iar în 2016 am terminat branşamentele pentru cetăţeni. O altă investiţie importantă este reabilitarea iluminatului public cu un sistem de leduri, proiect datorită căruia am redus consumul de energie electrică cu minim 46%, în condiţiile în care numărul de lămpi aproape s-a dublat.
Rep.: Ce alte proiecte aveţi în pregătire?
S.I.: Anul 2016 a fost un an de pregătire a proiectelor pentru atragerea de fonduri europene. Am câştigat patru proiecte în valoare de 4,3 milioane de euro. Toate proiectele sunt contractate, avem semnate contractele de finanţare, şi acum lucrăm la achiziţii publice. Sperăm ca în primăvară să începem modernizarea drumurilor – proiect în valoare de 1,2 milioane de euro, adică aproape 5 milioane de lei, Grădiniţa cu Program Prelungit, Căminul Cultural din Chirileu şi restul procentului de canalizare.
De asemenea, mai avem un proiect pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru reabilitarea a 8,9 kilometri de străzi şi drumuri, în valoare de 6,5 milioane de lei. Ne dorim ca în doi ani toate străzile din comună vor fi asfaltate, cu excepţia localităţilor Sânmărghita şi Dileu Nou, unde prima dată trebuie să rezolvăm canalizarea şi abia apoi vom asfalta. Avem şi un proiect depus pe Programul Operaţional Capital Uman în valoare de 4,8 milioane de euro, care are ca obiectiv integrarea romilor şi a persoanelor defavorizate, care prevede construirea de case sociale, reparaţii de case, reabilitări de clădiri şi recalificare profesională, antreprenoriat. Mai avem în pregătire alte trei documentaţii, aşteptăm să se deschidă sesiunile pe Programul Operaţional Regional, unde vrem să depunem un proiect pentru modernizarea şcolilor, un proiect pentru reabilitarea şi extinderea centrului de zi pentru persoane vârstnice din centrul comunei, unde va fi şi o cantină socială pentru vârstnici, iar un proiect are în vederea eficientizarea energiei în clădirile publice, ceea ce înseamnă că vom monta panouri fotovoltaice pe dispensare, cămine culturale, toate clădirile care aparţin de Consiliul Local.
Rep.: Cât la sută din cetăţenii comunei beneficiază de apă şi canalizare?
S.I.: Suntem printre puţinele comune din judeţul Mureş care are rezolvată alimentarea cu apă în proporţie de 100%, ceea ce înseamnă că nu avem nicio străduţă care să nu aibă alimentare cu apă. În privinţa gradului de acoperire la canalizare, acesta este de 86,5% din populaţie. Pentru restul procentului suntem pregătiţi, am şi depus un proiect prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale şi sperăm ca în 2017 vom reuşi să rezolvăm acest aspect al canalizării.
Rep.: Având atât de multe proiecte, în ce măsură vă afectează întârzierea aprobării bugetului local din 2017?
S.I.: Cu cât s-a întârziat bugetul de stat mai mult, cu atât întârzie implementarea proiectelor enumerate, deoarece neavând buget nu putem face lista de investiţii pe 2017, nu putem cuprinde banii necesari pentru a obţine de la Fondul Român de Garantare certificatul de garantare pentru fiecare lucrare, ca să putem absorbi avansurile pe aceste lucrări. Din calculele mele, bugetul comunei Sânpaul va fi aprobat undeva la sfârşitul lunii martie, ceea ce înseamnă că România va intra pe un făgaş normal din luna aprilie. Tot ce înseamnă administraţie e blocată fără buget.
Rep.: Erau discuţii pentru înfiinţarea unui nou Parc Industrial la Sânpaul…
S.I.: Da, erau discuţii şi dacă discutăm despre viitorul comunei eu mă bucur că în Planul Urbanistic General aflat în prezent la Minister pentru aprobare avem cuprinse încă două zone industriale. Din fericire, pentru una din zone avem deja investitori. Nu pot spune deocamdată numele acestora, tot ce pot să spun este că cei doi investitori vor investi peste 20 de milioane de euro în comuna Sânpaul, cu crearea a 300 de locuri de muncă.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

PGC Security Expert, o companie etalon în consultanța de securitate

Nicolae Pop

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

Ligia Voro

Peste 201 milioane euro, fonduri europene, pentru modernizarea căii ferate dintre Sighişoara şi Coşlariu

Stefana Muresan

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (II)

Ligia Voro

AZOMUREȘ repornește producția

Ligia Voro

ICON Business Advisor modelează piața regională de energie

Stefana Muresan

UMF Tîrgu Mureș, o universitate deschisă spre valorile internaționale

Stefana Muresan

Tiberiu Dima – BASF: „Să facem cel mai bun an din viaţa noastră”

Ligia Voro

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Casa Kraus transformată într-o „curte a miracolelor”

Stefana Muresan

Black Edition: TAGRO U100 va putea fi admirat la Agraria

Ligia Voro

MINDTHEGAP. În lumea tapetului, abajururilor și a textilelor care cuvântă

Ligia Voro

Proiectul deșeurilor din Mureș, aproape de finish  

Ligia Voro

Turcii de la Kastamonu țintesc afaceri de 190 mil. euro la Reghin

Stefana Muresan

Cluj, Alba, Mureş, Braşov, Arad şi Timiş – judeţe care au atras investiţii străine de peste 1 miliard de euro

Stefana Muresan

Tîrgu Mureş: Robotul românesc care ajută firmele să găsească angajați, finanţare de la o firmă din Belgia

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: TIMAC Agro, o companie revoluționară în nutriția plantelor

Ligia Voro

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

Alev Interiors, confort și calitate durabilă

Stefana Muresan

Etapele construirii Autostrăzii Unirii

Stefana Muresan

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Dimensiunea dezastrului de resurse umane

Ligia Voro

Compania de Infrastructură se laudă cu cioturi din Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

MT: Trei coridoare, inclusiv secţiunea Târgu Mureş – Târgu Neamţ, vor face legătura Moldova – Transilvania – Europa Centrală

Stefana Muresan

Leave a Comment