Agricultura Sibiu

Perspectivele oieritului din România dezbătute la Păltiniş

Organizaţiile din sectorul de creștere a ovinelor şi caprinelor din România s-au reunit la Păltiniş, în județul Sibiu, în perioada 21-22 iulie pentru a dezbate problemele acestui sector, în cadrul evenimentului “Păstoritul, tradiție și competitivitate”, organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
“Suntem aici într-o mare familie a oierilor şi din multitudinea de probleme, măcar cât de cât să ajungem la nişte concluzii, să stabilim nişte lucruri pe care să încercăm să le şi rezolvăm”, a precizat, în deschidere, Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Prima durere a oierilor prezentată a fost cea a banilor, mai exact a întârzieii subvenţiilor la ovine şi caprine aferente anului 2015. “În ciuda faptului că săptămână de săptămână suntem la minister, la APIA, am tot cerut să primim banii. Tot timpul a fost invocat softul. Când se apropia termenul posibil de plată, apărea mereu câte ceva, curentul electric întrerupt, probleme cu personalul APIA. În teritoriu se întâmplă una, la centru se întâmplă alta în ce priveşte APIA. În teritoriu ni se spune că sunt pregătiţi pentru angajamentul de plată, iar la centru apar tot felul de probleme şi ne trezim că azi, 21 iulie, nu avem banii în cont. Nu spun că e vreo criză financiară să fim nevoiţi să ne vindem animalele că nu primim acei 23,9 lei pe cap de animal, ci tratamentul la care suntem supuşi în continuare. De aici pleacă acel respect de care tot vorbim şi de care nu avem parte şi suntem trataţi cum suntem trataţi”, a precizat Ionică Nechifor, Secratarul General al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Colaborare ROMOVIS-LAPAR
Un aspect dezbătut a fost legat de colaborarea ROMOVIS-LAPAR, reliefată de preşedintele Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurenţiu Baciu. ”Dacă nu facem front comun, principalii vinovaţi de ceea ce se întâmplă suntem numai noi. Găsim tot felul de scuze, mereu căutăm capete de acuzare, că e ministru, că e APIA, că este primul ministru sau nu ştiu cine. Principalii vinovaţi suntem noi. În primul rând nu am fost hotărâţi, niciodată nu am spus lucrurile aşa cum le-am simţit. Există o concurenţă nebunească între noi şi nu între noi cu ceilalţi. Numai noi ne putem rezolva problemele. Nu vă mai luaţi după tot felul de promisiuni. Vă văd oameni serioşi, sănătoşi la minte. Îmi pare rău că sunteţi intoxicaţi cu tot felul de soluţii ale unor binevoitori care nu fac altceva decât să vă dezmembreze, să vă ducă în eroare, în interese de cele mai multe ori personale. Am convenit cu cei din conducerea Federaţiei ROMOVIS de a încerca o colaborare, nu în a ne încurca unul pe altul. Unul dintre motto-urile LAPAR este că “împreună vom învinge”. Dumneavoastră trebuie să ştiţi un singur lucru, nimeni în afară de dumneavoastră nu se gândeşte la business-ul dumneavoastră”, a precizat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, oaspetele zilei de vineri, 21 iulie, din cadrul evenimentului organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Platformă unică naţională pentru ovine şi caprine
Pe tapetul discuţiilor s-au înscris şi aspecte legate de registrul genealogic, respectiv a unei platforme unice naţionale pentru ovine şi caprine. “Federaţia ROMOVIS nu stă cu mâinile în sân şi, dacă tot conduce trei cărşi de rasă la specia ovină din România, cea mai importantă fiind Ţurcana, iată că avem şi noi IT-iştii noştri, programatorii noştri, cu o bază de date online. Ne dorim ca ea să devină o platformă unică la nivel naţional vizavi de gestionarea animalelor cu performanţă. Fermierii au posibilitatea pe baza unei parole să vizualizeze toate animalele cu performanță cunoscută din registrele genealogice existente. Am cerut şi Autorităţii Sanitar Veterinare să facă acelaşi lucru şi să ne permită doar pentru vizualizare baza de date pe exploataţie pentru fiecare fermier în parte. Atunci când consideră fermierul că are o neconcordanţă cu ceea ce face medicul veterinar sau responsabilul de date, să poată semna singur cu dovada din baza de date. Am înţeles că există posibilitatea aceasta, sperăm să o şi concretizăm până la finalul anului”, a precizat Ionică Nechifor.
Achim Irimescu: “Trebuie să învăţăm să şi vindem”
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, oaspetele zilei de vineri, 21 iulie, din cadrul evenimentului “Păstoritul, tradiţie şi competivitate” a subliniat potenţialul existent în sectorul ovin, în special al cărnii, extrem de puţin valorificat. “Am ajuns să dăm carne de ovine de pomană în ţările arabe, cu jumătate din preţul pe care ei îl au la carnea de ovine. Fermierul trebuie să ţină la preţ, să ridicăm presiunea, astfel ca preţul să meargă în sus. E clar că trebuie să venim cu un program de promovare, în ce priveşte consumul de carne de ovină în România. Să dăm românului carnea noastră de oaie. De ce trebuie să fim cu mâna întinsă la străini să ne cumpere oile, să mă rog de ei. Am ajuns cu oile noastre de o calitate extraordinară să cerşim să fie cumpărate de cei din afară. De ce să nu o dăm copiilor noştri. De ce să mănânce românul carnea venită de nu ştiu unde, când noi avem aici posibitzatea să-i dăm cea mai bună carne. Există posibilitatea promovării prin bani europeni. Peste 160 de milioane de euro pe fiecare an pentru promovarea pe pieţele internaţionale. Ei dau banii europeni în procent de 80 %, şi 20 % de la cei care vor să-şi promoveze carnea. Căutăm în minister resurse financiare să promovăm în România consumul de carne. Avem 4,5 milioane de ovine pe an pe care trebuie să le vindem şi nu ştim cum. Neapărat trebuie să învăţăm acest lucru, trebuie să ne promovăm carnea, ca să ajungă carnea de ovine pe masa românului. Dacă la producţie şi calitate stăm bine, trebuie să învăţăm să şi vindem. Dacă nu reuşeşti să vinzi producţia, rămâi cu ea în curte şi dai faliment. Este extrem de important ca împreună cu echipa de conducere a federaţiei să reuşim şi pe plan extern, şi pe plan intern să promovăm carnea de ovine”, a precizat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Punctul cel mai aprig aşteptat de oierii prezenţi a fost cel al subvenţiilor, mai exact la momentul în care aceştia vor intra în posesia lor. “Săptămâna viitoare se vor emite ordine de plată, dar fermierii vor primi banii cu 2-4 zile întârziere, din cauza procedeului de transfer al banilor: APIA cere Ministerului, MADR cere Finanţelor, Finanţele transferă banii la Minister, Ministerul la APIA. La ovine, dacă la începutul săptămânii viitoare începe emiterea de ordine pe ANT 9 – ovine, oierii vor primi banii, în cel mai fericit caz, la sfârşitul săptămânii viitoare, pentru că banii trebuie luaţi de la Ministerul de Finanţe şi prin MADR la APIA”, a precizat Achim Irimescu.
Sprijin pentru micii fermieri
Acesta a punctat şi măsurile destinate micilor fermieri, respectiv a sprijinului cuplat în zootehnie care este pentru fermierii aflaţi în dificultate. “Sprijinul cuplat se dă pentru sectoarele cu dificultăți. Deci, eu nu am nimic și sper să nu se supere marii producători, dar vreau să scădem de la 600 de oi la 500 de capete. Am fost prin țară, am fost la Vatra Dornei și oamenii spuneau: domnule Irimescu, sunt prea multe 150 de oi pentru cine să primească. Banii sunt pentru cei în dificultate. Un fermier mare, în principiu, cu mii de oi nu este în dificultate. Să fim sinceri! Micii producători, însă, trebuie să-i încurajăm. Pentru că pe mine mă doare sufletul. Sunt din neam de ciobani, v-am spus. Astă vară am trecut pe Transalpina și s-au golit munții din zona mea de oi. Foarte grav! Au apărut vacile, dar muntele e cu oaia. Ce se întâmplă? Ar trebui să vedem cum reușim să găsim acea transhumanță, să-i ajutăm pe cei care fac transhumanța. Dar, în mod cert, pentru producătorii care primesc subvenția și care trebuie ajutați, trebuie să coborâm clar numărul de oi. Că o fi 50, că o fi 60, că o fi 70, nu știu! Dar e clar că zona de munte este zona cea mai afectată și acolo trebuie să venim, sper să nu se supere cei care sunt în altă zonă, dar eu gândesc așa cum spune legislația europeană că banii, sprijinul cuplat în zootehnie se dă pentru sectoarele în dificultate”, a spus Achim Irimescu.
Alte puncte dezbătute în prezenţa ministrului Achim Irimescu şi a oficialilor din ministerul pe care îl conduce au avut în vedere metodele privind ameliorarea ovinelor, problema materialului biologic fiind ridicată chiar de către Secretarul General ROMOVIS, Ionică Nechifor. “Nu dorim să mai fim o ţară experimentală pentru alţii. Avem atâta potenţial la Ţurcană, la Kasrakul, la Ţigaie ca să ducem rasele noastre spre un nivel de valoare zootehnică în aşa fel încât să asigurăm carne de calitate fără să ne doară capul de rasele din afară”, a subliniat Ionică Nechifor.
de Alin ZAHARIE

Related posts

Medalie de Aur pentru USAMV Cluj la Salonul de la Geneva

Stefana Muresan

ROMGAZ, sponsorizare de 500.000 de lei pentru un spital mureşean

Ligia Voro

Un startup din Sibiu vrea să folosească tehnologia blockchain pentru ajuta medicii și pacienții

Papuc Irina

Începe Astra Film Festival 2019 la Sibiu: 126 de filme ce prezintă realitatea din 45 de țări

Papuc Irina

Deschiderea exportului a dublat prețul mieilor

Stefana Muresan

Horticultor din Alba cultivă lămâi uriașe care ajung și la 900 de grame

Stefana Muresan

Bilanț pentru sectorul zootehnic: peste 606 milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor de producție

Ion Surdu

FOTO: Crama Liliac și câteva premiere descoperite într-un infotrip

Ligia Voro

Aeroportul din Sibiu, primul din țară care va avea o bibliotecă pentru pasageri

Stefana Muresan

Sibienii așteptați la noul mall cu reduceri de până la 80%

Papuc Irina

Trei clădiri ale Spitalului Județean Sibiu, reabilitate termic din fonduri europene

redactia

Romsilva confecționează și vinde trăsura tip fast-food, unică în România

Ligia Voro

Principalul eveniment Angus al anului – Licitația de Bovine Aberdeen Angus în România!

Stefana Muresan

Fermierii din Covasna au primit în ultimii ani subvenții de 325 de euro de persoană. APIA: Sumele totale depășesc bugetul CJ

Ion Surdu

Sibiu Jazz Competition 2019 și-a ales câștigătorii

Papuc Irina

Topul subvenţiilor din agricultură

Stefana Muresan

Bihorul și Maramureșul, în topul cererilor la APIA

Nora Dumitrescu

VectExcel, aplicație mobilă dezvoltată de specialiști de la USAMV și Nonnagon Systems

Ligia Voro

Trenul urban, un nou proiect de amploare al Sibiului. Primar: „Va deservi și localitățile învecinate”

Papuc Irina

Grupul ODU, investiție într-o nouă unitate de producție în Sibiu

Stefana Muresan

POZITIV TB: Ec. Teodor Giurgiu, președinte Federalcoop Satu Mare – “Criza a arătat cât de important este ca la produsele alimentare strategice să ne putem baza pe producția internă”    

Ligia Voro

Promenada Sibiu, inaugurat oficial de NEPI Rockcastle

Papuc Irina

APIA a autorizat plăți de peste 8,1 milioane de euro beneficiarilor de fonduri pentru bunăstarea porcinelor

Papuc Irina

Sucuri din mere de Bihor 100% ecologice

Traian Dan

Leave a Comment