Organizaţiile din sectorul de creștere a ovinelor şi caprinelor din România s-au reunit la Păltiniş, în județul Sibiu, în perioada 21-22 iulie pentru a dezbate problemele acestui sector, în cadrul evenimentului “Păstoritul, tradiție și competitivitate”, organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
“Suntem aici într-o mare familie a oierilor şi din multitudinea de probleme, măcar cât de cât să ajungem la nişte concluzii, să stabilim nişte lucruri pe care să încercăm să le şi rezolvăm”, a precizat, în deschidere, Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Prima durere a oierilor prezentată a fost cea a banilor, mai exact a întârzieii subvenţiilor la ovine şi caprine aferente anului 2015. “În ciuda faptului că săptămână de săptămână suntem la minister, la APIA, am tot cerut să primim banii. Tot timpul a fost invocat softul. Când se apropia termenul posibil de plată, apărea mereu câte ceva, curentul electric întrerupt, probleme cu personalul APIA. În teritoriu se întâmplă una, la centru se întâmplă alta în ce priveşte APIA. În teritoriu ni se spune că sunt pregătiţi pentru angajamentul de plată, iar la centru apar tot felul de probleme şi ne trezim că azi, 21 iulie, nu avem banii în cont. Nu spun că e vreo criză financiară să fim nevoiţi să ne vindem animalele că nu primim acei 23,9 lei pe cap de animal, ci tratamentul la care suntem supuşi în continuare. De aici pleacă acel respect de care tot vorbim şi de care nu avem parte şi suntem trataţi cum suntem trataţi”, a precizat Ionică Nechifor, Secratarul General al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Colaborare ROMOVIS-LAPAR
Un aspect dezbătut a fost legat de colaborarea ROMOVIS-LAPAR, reliefată de preşedintele Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), Laurenţiu Baciu. ”Dacă nu facem front comun, principalii vinovaţi de ceea ce se întâmplă suntem numai noi. Găsim tot felul de scuze, mereu căutăm capete de acuzare, că e ministru, că e APIA, că este primul ministru sau nu ştiu cine. Principalii vinovaţi suntem noi. În primul rând nu am fost hotărâţi, niciodată nu am spus lucrurile aşa cum le-am simţit. Există o concurenţă nebunească între noi şi nu între noi cu ceilalţi. Numai noi ne putem rezolva problemele. Nu vă mai luaţi după tot felul de promisiuni. Vă văd oameni serioşi, sănătoşi la minte. Îmi pare rău că sunteţi intoxicaţi cu tot felul de soluţii ale unor binevoitori care nu fac altceva decât să vă dezmembreze, să vă ducă în eroare, în interese de cele mai multe ori personale. Am convenit cu cei din conducerea Federaţiei ROMOVIS de a încerca o colaborare, nu în a ne încurca unul pe altul. Unul dintre motto-urile LAPAR este că “împreună vom învinge”. Dumneavoastră trebuie să ştiţi un singur lucru, nimeni în afară de dumneavoastră nu se gândeşte la business-ul dumneavoastră”, a precizat Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, oaspetele zilei de vineri, 21 iulie, din cadrul evenimentului organizat de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine ROMOVIS.
Platformă unică naţională pentru ovine şi caprine
Pe tapetul discuţiilor s-au înscris şi aspecte legate de registrul genealogic, respectiv a unei platforme unice naţionale pentru ovine şi caprine. “Federaţia ROMOVIS nu stă cu mâinile în sân şi, dacă tot conduce trei cărşi de rasă la specia ovină din România, cea mai importantă fiind Ţurcana, iată că avem şi noi IT-iştii noştri, programatorii noştri, cu o bază de date online. Ne dorim ca ea să devină o platformă unică la nivel naţional vizavi de gestionarea animalelor cu performanţă. Fermierii au posibilitatea pe baza unei parole să vizualizeze toate animalele cu performanță cunoscută din registrele genealogice existente. Am cerut şi Autorităţii Sanitar Veterinare să facă acelaşi lucru şi să ne permită doar pentru vizualizare baza de date pe exploataţie pentru fiecare fermier în parte. Atunci când consideră fermierul că are o neconcordanţă cu ceea ce face medicul veterinar sau responsabilul de date, să poată semna singur cu dovada din baza de date. Am înţeles că există posibilitatea aceasta, sperăm să o şi concretizăm până la finalul anului”, a precizat Ionică Nechifor.
Achim Irimescu: “Trebuie să învăţăm să şi vindem”
Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, oaspetele zilei de vineri, 21 iulie, din cadrul evenimentului “Păstoritul, tradiţie şi competivitate” a subliniat potenţialul existent în sectorul ovin, în special al cărnii, extrem de puţin valorificat. “Am ajuns să dăm carne de ovine de pomană în ţările arabe, cu jumătate din preţul pe care ei îl au la carnea de ovine. Fermierul trebuie să ţină la preţ, să ridicăm presiunea, astfel ca preţul să meargă în sus. E clar că trebuie să venim cu un program de promovare, în ce priveşte consumul de carne de ovină în România. Să dăm românului carnea noastră de oaie. De ce trebuie să fim cu mâna întinsă la străini să ne cumpere oile, să mă rog de ei. Am ajuns cu oile noastre de o calitate extraordinară să cerşim să fie cumpărate de cei din afară. De ce să nu o dăm copiilor noştri. De ce să mănânce românul carnea venită de nu ştiu unde, când noi avem aici posibitzatea să-i dăm cea mai bună carne. Există posibilitatea promovării prin bani europeni. Peste 160 de milioane de euro pe fiecare an pentru promovarea pe pieţele internaţionale. Ei dau banii europeni în procent de 80 %, şi 20 % de la cei care vor să-şi promoveze carnea. Căutăm în minister resurse financiare să promovăm în România consumul de carne. Avem 4,5 milioane de ovine pe an pe care trebuie să le vindem şi nu ştim cum. Neapărat trebuie să învăţăm acest lucru, trebuie să ne promovăm carnea, ca să ajungă carnea de ovine pe masa românului. Dacă la producţie şi calitate stăm bine, trebuie să învăţăm să şi vindem. Dacă nu reuşeşti să vinzi producţia, rămâi cu ea în curte şi dai faliment. Este extrem de important ca împreună cu echipa de conducere a federaţiei să reuşim şi pe plan extern, şi pe plan intern să promovăm carnea de ovine”, a precizat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. Punctul cel mai aprig aşteptat de oierii prezenţi a fost cel al subvenţiilor, mai exact la momentul în care aceştia vor intra în posesia lor. “Săptămâna viitoare se vor emite ordine de plată, dar fermierii vor primi banii cu 2-4 zile întârziere, din cauza procedeului de transfer al banilor: APIA cere Ministerului, MADR cere Finanţelor, Finanţele transferă banii la Minister, Ministerul la APIA. La ovine, dacă la începutul săptămânii viitoare începe emiterea de ordine pe ANT 9 – ovine, oierii vor primi banii, în cel mai fericit caz, la sfârşitul săptămânii viitoare, pentru că banii trebuie luaţi de la Ministerul de Finanţe şi prin MADR la APIA”, a precizat Achim Irimescu.
Sprijin pentru micii fermieri
Acesta a punctat şi măsurile destinate micilor fermieri, respectiv a sprijinului cuplat în zootehnie care este pentru fermierii aflaţi în dificultate. “Sprijinul cuplat se dă pentru sectoarele cu dificultăți. Deci, eu nu am nimic și sper să nu se supere marii producători, dar vreau să scădem de la 600 de oi la 500 de capete. Am fost prin țară, am fost la Vatra Dornei și oamenii spuneau: domnule Irimescu, sunt prea multe 150 de oi pentru cine să primească. Banii sunt pentru cei în dificultate. Un fermier mare, în principiu, cu mii de oi nu este în dificultate. Să fim sinceri! Micii producători, însă, trebuie să-i încurajăm. Pentru că pe mine mă doare sufletul. Sunt din neam de ciobani, v-am spus. Astă vară am trecut pe Transalpina și s-au golit munții din zona mea de oi. Foarte grav! Au apărut vacile, dar muntele e cu oaia. Ce se întâmplă? Ar trebui să vedem cum reușim să găsim acea transhumanță, să-i ajutăm pe cei care fac transhumanța. Dar, în mod cert, pentru producătorii care primesc subvenția și care trebuie ajutați, trebuie să coborâm clar numărul de oi. Că o fi 50, că o fi 60, că o fi 70, nu știu! Dar e clar că zona de munte este zona cea mai afectată și acolo trebuie să venim, sper să nu se supere cei care sunt în altă zonă, dar eu gândesc așa cum spune legislația europeană că banii, sprijinul cuplat în zootehnie se dă pentru sectoarele în dificultate”, a spus Achim Irimescu.
Alte puncte dezbătute în prezenţa ministrului Achim Irimescu şi a oficialilor din ministerul pe care îl conduce au avut în vedere metodele privind ameliorarea ovinelor, problema materialului biologic fiind ridicată chiar de către Secretarul General ROMOVIS, Ionică Nechifor. “Nu dorim să mai fim o ţară experimentală pentru alţii. Avem atâta potenţial la Ţurcană, la Kasrakul, la Ţigaie ca să ducem rasele noastre spre un nivel de valoare zootehnică în aşa fel încât să asigurăm carne de calitate fără să ne doară capul de rasele din afară”, a subliniat Ionică Nechifor.
de Alin ZAHARIE
Citește și:
Parc industrial inaugurat la Seini. Șase contracte semnate
În orașul din Maramureș a avut loc un moment important pentru dezvoltarea regiunii: semnarea contractului de concesiune cu…
3 iulie 2025
Autobuzul autonom Karsan a circulat pe străzile Bistriței
Primăria Bistrița și operatorul local Transmixt au organizat prezentarea și testarea modelului e-ATAK, vehicul care aduce în prim-plan…
3 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
PT315 și PT314, hibrizi campioni de rapiță în județul Brăila
Ne aflăm la debutul campaniei de recoltare a rapiței, iar compania Corteva Agriscience a dat startul campaniei de…
3 iulie 2025
Tramvaie dotate cu sisteme ce reduc riscurile de coliziune, la Oradea
Oradea a primit deja primul tramvai echipat cu sistemul de ultimă generație care avertizează coliziunea frontală. Tram Forward…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
Femeia Belle Époque: Frumusețe și Eleganță
Muzeul Național al Banatului găzduiește la Bastion o expoziție extrem de interesată, denumită generic „Femeia Belle Époque: Frumusețe…
3 iulie 2025
Investiții
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Edilul Kölnului: “Clujul devine un hub economic vibrant în IT și tech”
Dr. Ralf Heinen, “primarul cu papion”, ne-a explicat, într-un interviu în exclusivitate mijlocit de Clubul Oamenilor de Afaceri…
30 iunie 2025
Business sustenabil: Cum reduce Lava Knitting costurile cu 50% fără să scadă producția
Într-o industrie în care eficiența este adesea privită ca o simplă reducere de costuri, Lucian Fetea, directorul general…
30 iunie 2025
Infrastructură
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
O asociere condusă de Global Industrial va executa pasajul subteran Oneștilor din Oradea
Asocierea formată din Global Industrial (lider), CML.RO și DP Proiect va avea la dispoziție 15 luni pentru finalizarea…
24 iunie 2025
Turism
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Peste 300 de vinuri de top, de la 24 de crame, la Salonul Vinurilor Millésime
Salonul Vinurilor Millésime și-a consumat cea de-a VII-a ediție, în weekendul 13 – 15 iunie 2025 în Cetatea…
23 iunie 2025
Educație
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Ovidiu Oltean învață antreprenorii cum să scape de frica vorbitului în public
Un eveniment marca Connect Timișoara, parte a Bizz.Club, care are obiectiv atât realizarea unui serios networking între antreprenorii…
29 iunie 2025
Fără cozi, fără hârtii: AJOFM Bihor mută serviciile în online
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor anunță implementarea la nivel local a Platformei PULS, un…
29 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
