Analize

CCIR și Ambasada Canadei, despre beneficiile CETA pentru mediul de afaceri

Acordul Economic și Comercial Cuprinzător dintre UE și Canada (CETA) va crea oportunități noi și de anvergură atât pentru statele Uniunii Europene, cât și pentru Canada, va deschide noi piețe pentru exportatori, va genera locuri de muncă de calitate pentru angajați și va întări relațiile existente între economia Canadei și economiile statelor membre UE, arată Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, România va beneficia direct de reducerile de tarife pentru unele dintre produsele sale de export cele mai competitive, cum ar fi produsele din pielărie și încălțăminte, produse agricole, servicii de construcții nave, construcția de automobile și producția de piese auto, produse ceramice și textile. De exemplu, sub umbrela CETA, 93% din tarifele de export canadiene pentru produsele agricole vor fi eliminate. Exportatorii din țările Uniunii Europene vor putea să comercializeze grâu, făină și vin pe piața canadiană fără a plăti taxe. Totodată, tarifele la export în sectorul construcțiilor de mașini, care în acest moment se ridică la 9,5%, vor fi anulate ca urmare a implementării CETA.
Pe lângă reducerea tarifelor la exportul bunurilor, CCIR estimează că CETA va da un impuls important și exportului de servicii și investițiilor dintre Canada și România, va permite recunoașterea reciprocă a calificărilor profesionale, va crește competitivitatea companiilor românești pe piața canadiană și va reduce costurile pe care le au companiile atunci când exportă, fără a periclita standardele curente privind protecția mediului și drepturile angajaților.
Kevin Hamilton, Ambasadorul Canadei în România, a salutat încheierea cu succes a procesului de aprobare a CETA, care va deveni operațional în Canada o dată cu ratificarea de către Parlamentul Canadei din această primăvară. ‘CETA reflectă angajamentul nostru de a genera creștere economică pe ambele maluri ale Atlanticului, prin relații comerciale și investiționale cât mai dezvoltate,’ a declarat Ambasadorul Hamilton.
”Sunt mulțumit în mod special de oportunitățile pe care CETA le va crea pentru relațiile comerciale dintre Canada și România,’ a adăugat Ambasadorul Hamilton. ‘Sub umbrela CETA, România va avea acces liber la piața canadiană. Vor exista oportunități imense pentru exportatorii români, iar consumatorii români vor economi mai mult. Canada, membră a G7, este deja perfect integrată în piața nord-americană și în cea din Asia — Pacific, și este țara de origine a unora dintre cele mai inovative și diversificate sectoare. Canadienii sunt nerăbdători să primească firmele din România și din tot spațiul Uniunii Europene, care acum au posibilitatea de a accesa piața canadiană mult mai ușor decat înainte’, a subliniat oficialul canadian.
Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a expus beneficiile pe care CETA le va aduce companiilor românești : ‘Sunt sigur că antreprenorii din România se vor folosi de această nouă oportunitate de a-și extinde aria afacerilor. Și îi sfatuiesc în mod sincer pe cei care sunt în continuare reticenți în a merge în Canada, o țară imensă, dar foarte modernă. Puteți alege unde vreți să mergeți: în Quebec puteți vorbi în limba franceză, mergeți în Alberta pentru a vă comercializa echipamentele și serviciile din domeniul petrol și gaze, concentrați-vă pe regiunea Niagara Falls dacă doriți să faceți afaceri în domeniul turismului și oriunde în Canada pentru a vă oferi serviciile în domeniul IT. Totodată, pentru România, CETA vine în combinație cu un alt beneficiu important și mai ales oportun: ridicarea vizelor. Acest lucru înseamnă că oamenii de afaceri români, puțin mai târziu în acest an, vor putea călători în Canada pentru a-și desfășura activitatea, fără întârziere. Iar pentru oamenii de afaceri, timpul înseamnă bani! (…)Fiind una dintre țările care beneficiază de CETA, sper că România va fi printre primele țări din Uniunea Europeană care vor ratifica tratatul.’
În următoarele luni, Ambasada Canadei în România, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, va organiza o serie de evenimente prin care se dorește informarea companiilor românești și a publicului din România despre beneficiile pe care CETA le va aduce economiei românești.

Related posts

Analiză Frames: afacerile cu lemn ating în România un nivel istoric de 2,5 miliarde de euro

Papuc Irina

Comerțul, serviciile și construcțiile, domenii în care merită investit în 2020

Traian Dan

Evoluţia fnanţărilor europene şi a bugetului comunitar, dezbătute de public la Timişoara, cu oficialii Comisiei Europene

Robert Bloancă

Pentru Romania, 2016 este un moment de rascruce

Sondaj UE: Trei din cinci români apreciază pozitiv măsurile UE antiCOVID

Gruita Ienasoiu

Topul companiilor cu capital german din România este alcătuit preponderent din retaileri

Ligia Voro

Studiu: De unde pot lua românii cele mai avantajoase credite online?

Traian Dan

Din paradoxurile subvențiilor pentru animale

Transilvania Business

Linie de finanțare pentru afaceri în domenii creative

Transilvania Business

Storia.ro: Oradea, Brasov și Timisoara, orasele cu cele mai bune facilitati medicale

Stefana Muresan

Studiu ANIS: Volumul pieței locale de IT ajunge la aproximativ 6 mld. de euro în acest an

Ligia Voro

Digitalizarea – efecte

Ionut Oprea

Masacrul din pădurile Transilvaniei. Sălajul printre “campioane”

Nora Dumitrescu

Bucureşti, Cluj şi Timiş- cele mai multe imobile vândute în februarie

Stefana Muresan

Conformarea la GDPR, urmărită prin investigații de către autoritățile de protecția datelor din UE

Nicolae Pop

TOP companii din Regiunea Centru după cifra de afaceri

A. I.

Spre noi orizonturi

Transilvania Business

Radu Grațian Ghețea: băncile vor căuta soluții de nișă pentru acordarea de credite

Topul angajatorilor privaţi din Mureş

Ligia Voro

Cluj-Napoca, primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri pe metru pătrat pentru apartamente

Stefana Muresan

UNCAPI & Cooperativa Țara Mea: Prețurile alimentelor de bază în perioada Paștelui

Stefana Muresan

Județul Cluj oferă cele mai mari salarii din provincie în industria de Dezvoltare Software, cu peste 2500 de euro salariu mediu

Nicolae Pop

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Contrabanda cu țigarete sub 15%

Ligia Voro

Leave a Comment