Real Estate Uncategorized

”Prima casă” 2017, plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei

Programul ”Prima casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o Hotărâre adoptată luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” au fost modificate în ședința de luni astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin Program. Prin locuinţă nouă, în sensul Programului “Prima casă”, se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi.
De asemenea, se reglementează ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.
Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proporţional cu procentul de garantare” în cadrul referirilor la împărţirea proporţională a riscurilor şi pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferenţiat în funcţie de categoria de locuinţă achiziţionată în cadrul Programului.
Pentru simplificarea proceselor şi evitarea birocratizării excesive a acestora, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul Programului ”Prima casă”.
FNGCIMM are obligația efectuării unei evaluări anuale în numele și contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în Program pe baza criteriilor și procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului următor.
Potrivit OUG nr.97/2016 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “Prima casă”, statul garantează în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii sunt garantate de stat în proporție de maxim 40%. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casă.

Related posts

VIDEO: CON-A va finaliza lucrările de modernizare a Stadionului Municipal Sibiu

Ion Surdu

Bucharest – skyline transformation 2025 | Crosspoint: transactions for projects that redefine the skyline

Ionut Oprea

Parcelele de teren din Innovation City, scoase la închiriat

Nora Dumitrescu

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

S-a semnat contractul pentru înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor

Traian Dan

One United Properties dezvoltă proiecte office de 220 milioane EUR

Ionut Oprea

Care sunt tipurile de pariuri sportive disponibile în prezent?

A. I.

Vienna Airport to expand its Air Cargo Center by one-third

Ionut Oprea

Expert Guest – Ian Worboys: what next for logistics

Ionut Oprea

Proiect Sudium Green pentru plantarea a 10.000 de arbori în Cluj Napoca

A. I.

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

REMS in “casa noua”

Transilvania Business

Vox Technology Park primește cea mai înaltă distincție a Uniunii Arhitecților din România

redactia

VPK Packaging Salonta, 10 years anniversary: “Operational excellence, great to work with and great to work for”

Ligia Voro

S IMMO AG: Positive annual trend continues

Ionut Oprea

White Star: High quality buildings better withstand a crisis

Ionut Oprea

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

redactia

Sebeș, un oraș tot mai prosper. Un mare dezvoltator imobiliar oferă ca premiu un apartament în Sebeș

redactia

Griffes | Open space – a thing of the past?

Ionut Oprea

Real estate – the global stage

Stefana Muresan

Cercetarea: Flexibilitate la Birou

Ionut Oprea

Shamrock Gardens, ansamblu rezidențial unic în Sântana de Mureș

redactia

Business Mark – Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

Consiliul Concurenței, aviz favorabil pentru preluarea Depaco de către Teraplast

Stefana Muresan

Leave a Comment