Real Estate Uncategorized

”Prima casă” 2017, plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei

Programul ”Prima casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o Hotărâre adoptată luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului „Prima casă” au fost modificate în ședința de luni astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin Program. Prin locuinţă nouă, în sensul Programului “Prima casă”, se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi.
De asemenea, se reglementează ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.
Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proporţional cu procentul de garantare” în cadrul referirilor la împărţirea proporţională a riscurilor şi pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferenţiat în funcţie de categoria de locuinţă achiziţionată în cadrul Programului.
Pentru simplificarea proceselor şi evitarea birocratizării excesive a acestora, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul Programului ”Prima casă”.
FNGCIMM are obligația efectuării unei evaluări anuale în numele și contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în Program pe baza criteriilor și procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului următor.
Potrivit OUG nr.97/2016 pentru modificarea şi completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “Prima casă”, statul garantează în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii sunt garantate de stat în proporție de maxim 40%. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casă.

Related posts

Arhitecții din România dezbat viitorul noilor cartiere la Cluj

Nora Dumitrescu

P3 are 1,8 mil. mp pregătiți pentru expansiune în Europa

Ionut Oprea

Cluj-Napoca: West City Tower, cel mai înalt bloc de locuințe din România, aproape de finalizare

Stefana Muresan

Analiza pietei de constructii – Marcom

Yardi Romania closes the lease for 3,500 sqm of office space in Record Park

Ligia Voro

Optim PM a asistat IKEA în deschiderea celui mai mare magazin din sud-estul Europei

Ligia Voro

Retail: breathing life into city centers | Expo Real 2019

Ionut Oprea

The total office stock in 15 CEE countries will exceed 30 million m² by 2021

Ionut Oprea

Optim Project Management deschide un birou in Sofia

Ionut Oprea

Imobiliare.ro: Șapte orașe, 1.400 ansambluri rezidențiale

Stefana Muresan

Optim PM – doua premii in cadrul celor mai prestigioase gale din industria imobiliara

Ionut Oprea

Interviu cu Gigi Nacev, manager Tempini România si speaker in cadrul evenimentului CUIB

redactia

Aproape 2.000 de apartamente noi în cartierul Tractorul din Brașov

redactia

Nord-Vestul se apropie de București la locuințele noi

Nora Dumitrescu

PropertyEU Outlook 2018 Investment Briefing: Europe & SEE

Ionut Oprea

S IMMO anunță deschiderea oficială a clădirii de birouri THE MARK

Ligia Voro

Platforma Romplumb, scoasă la vânzare cu 5,2 milioane euro

Nora Dumitrescu

EXPO REAL opens another hall: NOVA3

Ligia Voro

Moldovenii de la Dedeman vor preluarea integrală a Cemacon, la 55 de bani pe acţiune

Stefana Muresan

iQuest continuă expansiunea și inaugurează un nou sediu modern la Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Class not Mass Fashion & Design Market

Ionut Oprea

Pentru antreprenori, o soluție financiară de la Safety Broker

Ligia Voro

TOP BIROURI ÎN ŢARĂ 2015: Pe primele trei locuri se află Iaşi, Timişoara şi Craiova

Transilvania Business

Liber la Baia Mare Shopping Park

Nora Dumitrescu

Leave a Comment