Finante-banci

BCR, profit net de peste un miliard de lei

Banca Comercială Română (BCR) a afișat un profit net în creștere la 1,045 miliarde de lei (232,9 milioane euro) în anul 2016, față de 918,9 milioane de lei în anul precedent, susținut de dezvoltarea afacerii și de îmbunătățirea continuă a calității portofoliului, potrivit rezultatelor financiare publicate marți de instituția financiar-bancară.
Rezultatul operațional a fost de aproximativ 1,3 miliarde lei (289 milioane euro), cu 16,9% mai redus decât în anul precedent, din cauza veniturilor operaționale mai mici cărora li s-au adăugat cheltuieli de investiții mai ridicate, în special cu infrastructura IT.
Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 10,3%, la circa 1,79 miliarde lei (397,9 milioane euro), de la 1,99 miliarde lei (448,3 milioane euro) în 2015, considerând rezolvarea continuă a portofoliului de credite problematice, eforturile de a avea prețuri competitive pe piață și un mediu dominat de o rată mai mică a dobânzii, explică sursa citată. Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 2,2%, la 708,9 milioane lei (157,9 milioane euro), de la 725,2 milioane lei (163,2 milioane euro) în 2015, pe seama comisioanelor mai reduse aplicate pentru intermedierea vânzărilor de produse ale subsidiarelor, parțial compensate de creșterea veniturilor din comisioane aplicate tranzacțiilor bancare, ca urmare a strategiei băncii de a încuraja utilizarea canalelor electronice.
Venitul operațional a scăzut cu 6,7%, la aproximativ 2,87 milioane lei (639 milioane euro), de la 3,07 miliarde lei (692 milioane euro) în 2015, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse și a unui venit mai scăzut din comisioane și speze, parțial compensate de un rezultat din tranzacționare mai ridicat.
Cheltuielile administrative generale în 2016 au ajuns la 1,57 miliarde lei (350 milioane euro), mai mari cu 3,8% comparativ cu 1,51 miliarde lei (340,5 milioane euro) în 2015.
Raportul cost-venit a avansat la 54,8% în 2016, față de 49,2% în 2015.
În anul 2016, BCR a acordat clienților retail și corporate credite noi de 8,8 miliarde lei, în timp ce rata creditelor neperformante a scăzut la 11,8%, față de 20,2% în decembrie 2015. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane s-a ridicat la 85,3% în decembrie 2016.
În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 5,5 miliarde lei, înregistrându-se vânzări solide de credite de consum și garantate — în special datorită programului Prima Casă, în timp ce vânzările de credite ipotecare standard au trenat din cauza legii ‘Darea în plată’.
Pe segmentul de finanțări pentru companii, BCR a acordat 3,3 miliarde lei volume de credite noi. Pe segmentul de co-finanțare acordată pentru proiectele care beneficiază de fonduri europene, BCR deține o cotă de piață de peste 30% și un portofoliu de peste 7,7 miliarde lei co-finanțări acordate. “Creșterea portofoliului de finanțări corporate este susținută de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicată, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru și finanțarea lanțurilor de furnizori”, precizează instituția financiar bancară.
Pe de altă parte, banca a atins un număr de 200.000 de clienți cărora le-a oferit soluții de reducere a sarcinii financiare, în timp ce și-a extins treptat programele de educație financiară, fiind prima instituție financiară locală care a implementat prevederile Directivei Europene 17 privind contractele de credit pentru consumatori.
Rata de adecvare a capitalului s-a menținut în decembrie 2016 la 21,8% (banca), în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (grup) se ridica la 6,5 miliarde lei în decembrie 2016.
“Sunt, mai întâi de toate, recunoscător clienților și angajaților noștri pentru încrederea lor. Plecând de la acest aspect, aș dori să evidențiez două realizări simple ale BCR în anul 2016: în primul rând, am continuat să ne concentrăm pe clienți și afacerile cu aceștia, iar în al doilea rând am continuat să investim în infrastructura proprie pentru a oferi servicii mai conveniente, mai fiabile și mai accesibile. Privind înainte, aceasta este strategia corectă pentru noi”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.
Depozitele de la clienți au crescut cu 13,2%, la 48,23 miliarde lei (10,62 miliarde euro) la 31 decembrie 2016 și rămân principala sursă de finanțare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanțare diversificate, incluzând compania mamă.
“BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu și lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale și pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanțare în lei”, se mai arată în comunicatul citat.
Banca Comercială Română, membră a Erste Group, oferă o gamă completă de produse și servicii financiare prin intermediul unei rețele de 512 unități retail amplasate în majoritatea orașelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România și prin cele 21 de centre de business și 23 de birouri mobile dedicate companiilor. BCR deține cea mai mare rețea de echipamente de auto-servire bancară din țară — aproximativ 2.600 Echipamente (ATM-uri, Mașini Multifuncționale, Terminale Automate de Plăți, Mașini de schimb valutar) ca și 12.000 de terminale POS pentru plățile prin card la comercianți. Grupul BCR avea în decembrie 2016 un număr de 7.078 salariați proprii.

Related posts

Educaţie financiară cu Ana şi Radu de la BNR prin videoclipuri

Traian Dan

Banca Transilvania, UiPath și Druid – parteneriat pentru inovație

redactia

Banca Transilvania depăşeşte BRD

Stefana Muresan

Banca Transilvania şi Bancpost au devenit o singură bancă

redactia

Popririle pe conturile bancare trebuie ridicate imediat după plata sumelor

Traian Dan

Scenariul BNR: reducerea dobânzilor fără destabilizarea cursului valutar

Ion Surdu

Hygia Consult aplică cu succes conceptul “patru ochi” în accesarea fondurilor europene

Microîntreprinderile și IMM-urile pot obține credite cu dobândă zero

Traian Dan

BVB: Banca Transilvania, premiul pentru cea mai tranzacţionată acţiune

Stefana Muresan

Sibex, fuziunea cu Bursa de Valori București

Stefana Muresan

Evoluția pieței pensiilor private în primul semestru al anului 2019

Ligia Voro

Analiză BT: crește piața de creditare

Stefana Muresan

Banca Transilvania, planuri ambițioase pentru acest an

Stefana Muresan

Microîntreprinderile și IMM-urile vor putea accesa 25 de milioane de euro pentru inovare și dezvoltare de clustere

Stefana Muresan

Marius Ghenea sfătuiește antreprenorii să amâne ratele doar dacă e nevoie

Traian Dan

Bancpost se vinde!

Stefana Muresan

Moștenirea Guvernului Cioloș: Draft de buget cu deficit de 2,99%

Stefana Muresan

Sondaj: Românii reușesc să pună lunar deoparte câte 55 de euro, de cinci ori mai puțin decât austriecii și de două ori mai puțin decât slovacii

Papuc Irina

UniCredit Bank listează la Bursa de Valori București obligațiuni corporative de 610 milioane lei

Stefana Muresan

Deschiderea unui cont online la Banca Transilvania, cu livrarea cardului acasă. „Îți ia maxim 10 minute”

Ion Surdu

Multinaționalele sunt supuse unor controale fiscale mai riguroase

Ligia Voro

Invest Club lansează secțiunea dedicată fondurilor de investiții în cadrul Portalului Investitorilor din România

Nicolae Pop

Dupa rezultate remarcabile inregistrate de Banca Transilvania, Horia Ciorcila a primit al cincilea mandat pentru functia de presedinte al CA

Stefana Muresan

Banca Transilvania, primul brand bancar românesc care intră în top 500

Stefana Muresan

Leave a Comment