Premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini procesul de listare a Hidroelectrica, în urma unei întâlniri între oficialii Fondului Proprietatea și cei ai statului.
“Premierul a avut o întâlnire de lucru cu noi pentru în care s-a discutat și despre oferta publică inițială de la Hidroelectrica, iar domnul prim-ministru și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini acest proces de la nivelul funcției sale. Am discutat, de asemenea, și unele aspecte tehnice mai de detaliu, planuri de lucru sau aspecte de care ar trebui să se ocupe ambele părți pentru a accelera procesul și, de asemenea, pentru a maximiza valoarea ofertei”, a declarat Grzegorz Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
El a precizat că Hidroelectrica nu are nevoie de numerar suplimentar pentru investiții.
“Am discutat nu doar cu domnul prim ministru, dar și cu ministrul de finanțe pentru că suntem conștienți de deficitul bugetar din acest an. Dacă oferta publică inițială a Hidroelectrica se face printr-o majorare de capital, acesta este un proces foarte larg utilizat pentru a avea un efect de levier înainte ca o companie să primească un aflux de bani. Dacă ne uităm la nevoile de investiții ale Hidroelectrica, compania nu are cu adevărat nevoie de numerar suplimentar pentru investiții. Toate investițiile pot fi ușor finanțate din fluxul de numerar dacă nu din amortizări. Este vorba, de asemenea, și de maximizarea prețului Hidroelectrica în timpul ofertei publice inițiale”, a afirmat oficialul FP.
În 2013, Guvernul a decis listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, prin majorarea capitalului și lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.
Statul român deține 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea.
Citește și:
Am avut mai puțină energie în iulie 2024, spune INS
Deși România are o mare disponibilitate în ce privește resursele de energie primară, luna iulie a acestui an…
13 septembrie 2024
Prima mobilă fabricată cu energie verde în România
Fabricantul sălăjean de mobilier Simex Șimleu Silvaniei își produce acum energia cu ajutorul razelor solare. “Simex a marcat…
11 septembrie 2024
O casă nZEB va fi expusă în cadrul „Caravanei ROENEF”, ce trece și prin Oradea
Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) lansează „Caravana ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în…
11 septembrie 2024
Aproape 70 milioane lei în infrastructura energetică din Caraș-Severin
Pentru a completa infrastructura energetică a județului Caraș-Severin, compania Rețele Electrice Banat a lansat o procedură de achiziție…
10 septembrie 2024
Șefa DEER: “Am prevăzut anual investiții de 100 milioane €”
Mihaela Suciu anunță că societatea clujeană a alocat fonduri considerabile pentru modernizarea reței de distribuție a energiei, însă…
4 septembrie 2024
Parc fotovoltaic de 1,2 MW în comuna Sânmartin, lângă Complexul President
Sânmartinul va avea independență energetică totală printr-o finanțare europeană. Săptămâna trecută, primarul Sânmartinului, Cristian Laza, a semnat cu…
4 septembrie 2024
Hidroelectrica demarează modernizarea centralelor hidroelectrice Vaduri, Remeți și Arcești
Hidroelectrica a semnat cu consorțiul format din Hidroserv și UCMH contracte pentru modernizarea obiectivelor hidroenergetice Vaduri, Remeți și…
3 septembrie 2024
Primele contracte semnate pe Programul Tranziție Justă în județul Hunedoara
Beneficiarii sunt societățile Logical Cons Solution și Euroelectric, care vor realiza investiții în valoare totală de 15 milioane…
30 august 2024