Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

AFIR: 740 de proiecte, în valoare de peste 330 de milioane de euro

AFIR

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit aproximativ 740 de proiecte de finanțare pentru investiții în exploatații agricole, în perioada 15 decembrie 2016 – 28 februarie 2017, valoarea acestora depășind 330 de milioane de euro, a anunțat, joi, AFIR.
Proiectele de investiții au fost depuse pe submăsura 4.1 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, iar sesiunea de primire a proiectelor s-a încheiat înainte de termenul limită deoarece s-a atins, și chiar depășit, plafonul de 200%, respectiv 300 milioane de euro din alocarea stabilită de 150 milioane de euro, se arată într-un comunicat al AFIR.
Potrivit sursei citate, în data de 28 februarie 2017, s-a încheiat și sesiunea de primire a proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă din PNDR 2020 pentru submăsurile dedicate cooperării orizontale și verticale între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol (submăsura 16.4) și pomicol (submăsura 16.4a), dar și investițiilor în exploatațiile agricole (submăsura 4.1).
“De la deschiderea sesiunii, în data de 16 decembrie 2016, au fost depuse pentru finanțare 52 de proiecte de investiții prin submăsura (sM) 16.4 ‘Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol’. Fondurile nerambursabile solicitate on-line prin sM 16.4 sunt în valoare de aproximativ 5 milioane de euro. De asemenea, prin intermediul sM 16.4a ‘Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul pomicol’, AFIR a primit 14 solicitări de finanțare în valoare de peste 1,3 milioane de euro”, precizează AFIR.
Alocarea bugetară pentru sesiunea desfășurată în intervalul 16 decembrie 2016 — 28 februarie 2017 a fost de 4 milioane de euro pentru ambele submăsuri de finanțare (sM 16.4 și sM 16.4a).
În schimb, sesiunea de primire a proiectelor în cadrul Schemei pentru micii fermieri (sM 6.5) rămâne însă activă până la data de 15 mai 2017, ora 16:00, iar alocarea bugetară stabilită pentru această submăsura este de 112,3 milioane de euro.
Prin sM 6.5 se încurajează comasarea terenurilor agricole pentru creșterea productivității sectorului agricol.
Potrivit AFIR, consolidarea exploatațiilor agricole va permite accesul la finanțări europene pentru investiții mai multor solicitanți și, totodată, va asigura un venit mai mare micilor fermieri care își transferă exploatația.
Nu în ultimul rând, solicitanții de fonduri europene nerambursabile din arealul ITI (Investiții Teritoriale Integrate) Delta Dunării, au la dispoziție alocări distincte în valoare totală de peste 19 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții prin submăsurile 4.2 “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole”, 4.2a “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor pomicole” și 6.1 “Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din PNDR 2020.
Sesiunea de primire a proiectelor de finanțare pentru zona ITI Delta Dunării se desfășoară în perioada 13 februarie — 12 noiembrie 2017, ora 16:00.
Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, destinat dezvoltării agriculturii și mediului rural din România, cuprinde 15 măsuri de finanțare și are alocat un buget în valoare de 9,85 miliarde de euro, din care puțin peste 8 miliarde de euro reprezintă fondurile europene, iar diferența din contribuția națională.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brașov: Sunnyville (Wallberg Properties), vânzări record în trei luni

Articolul următor

Brașov- Bilka, creșteri spectaculoase

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
S-a deschis programul “Surse regenerabile de energie și stocarea energiei” de la Ministerul Energiei, în cadrul căruia pot fi depuse proiecte pentru finanțare prin Fondul pentru Modernizare (FM).
Citeste mai mult

Parc fotovoltaic pe Feleac

Comuna de lângă Cluj-Napoca are un proiect de 1,9 milioane de lei pentru realizarea obiectivului energetic din zona…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share