Agricultura Mureș

70 de milioane de euro, atraşi de APIA Mureş în campania 2015

Fruntaşă pe plan naţional în privinţa accesării schemelor de plată în sectorul vegetal pentru campania 2015, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, APIA Mureş, pregăteşte viitoarele campanii atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic. Detalii despre aceste activităţi am obţinut de la Ovidiu Săvâşcă, directorul executiv al instituţiei.
Care e situaţia plăţilor efectuate în sectorul vegetal prin APIA Mureş, pentru campania 2015?
Ovidiu Săvâşcă: În luna octombrie 2016 s-au încheiat plăţile aferente campaniei 2015. La acest moment putem spună că 99 % din plăţile pentru campania 2015 s-au efectuat, mai sunt mai puţin de 200 de dosare cu plăţi incomplete, fermieri care nu au luat bani pentru toate schemele de plată din cauza unor erori de soft care sunt în curs de rezolvare. Din 28.000 de fermieri, cam 150 nu au luat banii pe toate schemele de plată.
Aţi demarat plăţile în avans pentru campania 2016?
O.S.: Imediat cum am terminat plăţile pe campania 2015, începând cu data de 15 octombrie, aşa cum specifică regulamentele europene, din 2010 avem acea derogare de a acorda plăţi în avans. Astfel, între 15 octombrie şi 1 decembrie acordăm plăţi în avans, stadiul acestora fiind foarte bun, suntem în proporţie de 90 % cu fermierii plătiţi, pentru toate drepturile de plată pentru care se acordă avans, în speţă SAPS, plată directă pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru mic fermier, tânăr fermier şi plata pentru înverzire. Se acordă 69 % din drepturile de plată. Din totalul de cereri depuse pentru campania 2016, respectiv 26.635, dacă scădem eşantionul de control, aproximativ 3.500 de fermieri, din cei rămaşi circa 90 % sunt plătiţi. Astăzi (19 noiembrie – n.r.) avem peste 20.400 de fermieri cu decizie de plată, cu plata efectuată în cont pentru plăţile în avans. În paralel se desfăşoară activitatea de control pe teren, pentru aproximativ 3.500 de fermieri.
Care e valoarea plăţilor efectuate pentru campania 2015, în sectorul vegetal?
O.S.: Pentru 2015, circa 70 de milioane de euro s-au adus în judeţul Mureş prin APIA, pe toate schemele de plată, tot ce înseamnă subvenţii, alocaţii de plată de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat.
Sunteţi mulţumit de rezultatele pentru campania 2015?
O.S.: Reamintesc că judeţul Mureş se află pe locul 1 la accesarea schemelor de plată în sectorul vegetal. Aproximativ 23 % din cuantumul alocat României pe aceste scheme a fost accesat de fermierii din judeţul Mureş. Mă bucură faptul că fermierii au răspuns pozitiv la elementele de noutate, implementate din 2015 în schemele de plăţi directe în noua politică de dezvoltare rurală şi, fiind primul an, consider că e un succes atât pentru noi ca instituţie, cât mai ales pentru fermieri, care au înţeles importanţa acestor sume.
Ce valori au avut subvenţiile oferite?
O.S.: La sfecla de zahăr, aproape 800 de euro/hectar, la lucernă de la o estimare de 50 de euro/hectar s-a ajuns la 500 de euro/hectar, la soia – circa 300 de euro/hectar. Avem suprafeţe considerabile în judeţul Mureş care au beneficiat de aceste subvenţii.
Care e situaţia în privinţa plăţilor pentru sectorul zootehnic?
O.S.: Am avut subvenţii foarte bune, chiar suplimentate. Iniţial, s-au alocat la vaca de lapte 822 de euro per cap, sprijinul cuplat, datorită faptului că de la declararea numărului total de animale solicitate la plată până la cele determinate efectiv la plată, efectiv în momentul autorizării, a avut loc o scădere a numărului acestora, a rezultat o sumă, o rezervă care nu s-a accesat, iar înainte de finalizarea termenului de plată s-a acordat încă un supliment de 90, respectiv 92 de euro. 90 de euro la vaca de lapte şi 92 de euro la vaca de carne. A fost iniţial 822 la vaca de lapte, s-a suplimentat cu 90 de euro, iar la vaca de carne de la 1.222 de euro s-a suplimentat cu 92 de euro. Au fost nişte subvenţii considerabile, comparabile şi chiar mai mari decât subvenţiile acordate în alte ţări din Uniunea Europeană.
A consemnat Alex TOTH

Related posts

Masacrul din pădurile Transilvaniei. Sălajul printre “campioane”

Nora Dumitrescu

Primul parc agroindustrial din Moldova, salvat de la eșec, devine pol agricol al regiunii. TransAgropolis, în plin proces de extindere

redactia

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 32: Nakita. Reper în piața echipamentelor de protecția muncii

Florin Marcel

Elite în business. Județul Mureș. Geiger Transilvania, performanță constantă în construcții

Transilvania Business

FOTO-VIDEO: Tronsonul de autostradă Tîrgu Mureș-Iernut, aproape de recepție. Pe 4&5 mai e de lucru

redactia

START primelor tratamente la viță de vie cu  Dithane™ M-45 si Karathane™ Gold 350 EC

Ligia Voro

Cele mai profitabile afaceri mureşene

Ligia Voro

Ministerul agriculturii declară război usturoiului chinezesc: Cultivatorii locali ar putea fi sprijiniți cu 1.000 de euro pe hectar, ca să se impună pe piață

redactia

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

AAGES, pregătită de majorarea capitalului social

Ligia Voro

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

redactia

Lecoimpex, sprijin total pentru fermieri

Transilvania Business

APIA a lansat trei scheme noi de sprijin pentru fermierii afectați de Covid – 19

Traian Dan

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

Daniel Buda, deputat în Parlamentul European: “Am reușit ca în noul exercițiu financiar să obțin o creștere a subvențiilor fermierilor români”

Stefana Muresan

Alte investiţii în aparatură medicală performantă la SCJU Târgu Mureş

Ligia Voro

APIA verifică fermierii prin teledetecție

Traian Dan

Chimcomplex a lansat planurile de dezvoltare a noii Companii Române de Chimie, după preluarea Oltchim

redactia

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, invită autorităţile şi crescătorii români de animale la Pavilionul Franţei de la târgul Indagra 2019

Papuc Irina

Larix Mobila din Reghin, vânzări de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Cea mai mare seră din România, investiție de peste 2,5 mil. de euro, inaugurată în Timiș

Stefana Muresan

Belchim – DAFCOCHIM, un parteneriat pentru soluții de top

Transilvania Business

FOTO-VIDEO: Se lucrează la pasajul peste A3 și calea ferată, la nodul Iernut

Ligia Voro

Gabriela Vila, noul Director General al ADAMA România și Republica Moldova

Ioan Sandor

Leave a Comment